Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: The INKEY List Retinol Serum
Eens per jaar overkomt het me: de informatie van een merk vertrouwen – en later ontdekken dat die informatie dusdanige onjuistheden bevat, dan het tegen liegen aanleunt. Volgens de verpakking bevat dit serum van The INKEY List 1% retinol – maar dat blijkt slechts 0,05% te zijn. En ook de concentratie van de overige “actives” is te laag om een anti-aging werking te kunnen bieden. Dit is dus geen serum, dit is een crème – die weinig doet, behalve heel plezierig in gebruik zijn. Maar ja, dáár doen we het natuurlijk niet voor...


1% RetiSTAR® = 0,05% retinol

Dit serum bevat 1% RetiSTAR®, een ingrediënten-complex dat is ontwikkeld door BASF. Het wordt gevormd door retinol, tocopherol, sodium ascorbate en PEG-40 hydrogenated castor oil in caprylic/capric triglycerides. “The ratio and absolute concentration of these three ingredients is well balanced to achieve maximum stability of retinol”, stelt BASF daar zelf over. Maximaal gestabiliseerde retinol klinkt uiteraard helemaal goed, maar in 1% RetiSTAR® zit slechts 0,05% retinol. Dat maakt de naam “Retinol Serum” zoals dus hartstikke fout. Garden of Wisdom heeft hetzelfde percentage RetiSTAR® verwerkt in een serum, maar heeft tenminste het fatsoen om dat een RetiSTAR Serum te noemen – zodat je (een soort van) weet wat je koopt. The INKEY List heeft met droge ogen 1% retinol op de verpakking gezet, terwijl er nog niet eens 0,1% in zit: het allerlaagste percentage retinol waarvan anti-aging effecten zijn aangetoond.

Factsheet RetiSTAR®0,5% Granactive Retinoid®: nog iets meer van te weinig

Granactive Retinoid is de merknaam van een ingrediënt waarvan het werkzame bestanddeel bestaat uit 10% Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) – een niet-meer-zo-nieuwe next generation retinoïde, waarmee producent Grant Industries veelbelovende resultaten wist te behalen. Alleen: die drastische vermindering van lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie werd bereikt met een formule met 2% Granactive Retinoid®. Wat 0,5% doet weet niemand – áls het al iets doet.

Factsheet Granactive Retinoid®Plus een te klein scheutje Matrixyl® 3000

Tja... de twee peptiden die samen het beroemde Matrixyl® 3000 vormen, bungelen onderaan de INCI-lijst. Daarmee is het dus uitgesloten dat dit “serum” de 3% Matrixyl® 3000 bevat waarmee ontwikkelaar Sederma zulke imposante anti-rimpel resultaten bereikte.

Factsheet Matrixyl® 3000Maar wél: lekkere moisturizers

Dit “serum” bevat van alles te weinig, maar het kan toch een fijne dag- of nachtcrème zijn, als laatste stap in je routine. Dit omdat The INKEY List tenminste niet zuinig is geweest met moisturizende ingrediënten. Zo bevat het bijvoorbeeld behoorlijk wat glycerine, Zemea®, en squalaan. Ook een scheut siliconen-olie ontbreekt niet, waardoor de huid na het aanbrengen zacht aanvoelt en oneffenheden worden opgevuld. En ja, er zit ook een beetje hyaluronzuur in.

(Retinol een derivaat van vitamine A? Retinol ís vitamine A - dat weet zelfs WikiPedia...)
Op de zijkant van het doosje: 1% retinol.

Mijn ervaringen 

Zeg nooit, nooit...
Dit “serum” is zó lekker in het gebruik, dat ik er zelfs een tweede tube van kocht. Het laat zich gemakkelijk verdelen en trekt ondanks de squalaan snel in, zonder een spoortje geglim of geplak. Die tweede tube kocht ik uiteraard voordat ik begon met het schrijven van deze review en ik nog dacht dat het een typefoutje was, dat in de online INCI-lijst retinol pas na HPR kwam. Want tja, waarom zou The INKEY List liegen met 1% retinol op de verpakking? Dat doet toch geen enkel merk meer, wanneer het serieus wil worden genomen? Zoiets is toch héél 2015? Maar toen ik zag dat de INCI-lijst op het doosje precies hetzelfde zei, drong het besef door dat ík héél 2018 was geweest. Want vorig jaar maakte ik de fout om een merk te vertrouwen dat beweerde dat een van hun dagcrèmes 10% vitamine C bevatte, evenals wat ferulazuur (een mooie combinatie, zoals je wellicht weet) De crème die ik uiteindelijk thuis kreeg, bevatte 1% vitamine C en 0,nada% ferulazuur. Waarop ik me plechtig voornam om nooit meer productinformatie klakkeloos aan te nemen. “Zeg nooit, nooit” – dat blijkt maar weer...
Het maandenlange opbouwen van retinol in steeds hogere concentraties, was tevergeefs – ik ben weer terug bij 0, dankzij The INKEY List en mijn eigen stomme naïviteit. En ik zit met schaamrood op mijn koontjes deze review te schrijven... Ik, INCI-neuzelaarster eerste klas.

Dus ik zeg nu : ALTIJD!
Vanaf nu check ik ALTIJD de INCI-lijst van een product – drie keer. Ook in 2020 zal ik nog wel een keer blunderen, maar niet meer door liegende producenten. Iets met ezels en dezelfde stenen, en zo.

Nog even een paar weken inwrijven...
Het lesje dat ik leerde door The INKEY List wrijf ik mezelf nog wel een paar weken in. Ook heel letterlijk, want dit “serum” is prima als nachtcrème. Zij het ná serums die hun naam wél eer aan doen, want dit INKEY smeersel bevat enkele ingrediënten met het moleculair gewicht van een mammoet. Die kunnen letterlijk in de weg gaan zitten en de opname blokkeren van actieve ingrediënten uit andere formules. De molaire massa van de eerder genoemde siliconenolie ligt bijvoorbeeld tussen de 5.000 en 10.000 g/mol.

Ik gebruik dit “serum” nu 's avonds ná de Glycolic Acid 7% Toning Solution, de Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula, en de Granactive Retinoid 2% Emulsion – alle drie van The Ordinary. Die laatste bevat een fatsoenlijke 2% Granactive Retinoid® plus 0,1% gestabiliseerde retinol, zodat ik weer kan beginnen te beginnen met opbouwen. Voor mijn oogcontouren sla ik het glycolzuur over en gebruik ik als laatste het Hylamide SubQ Eyes Serum in plaats van het “serum” van The INKEY List.


VOOR WIE?

✓ Iedereen die een tientje niet te veel geld vindt voor een fijne dag- of nachtcrème die weinig méér doet dan moisturizen en lekker snel intrekken.

VOOR WIE NIET?

 Dit product is een afrader voor iedereen die graag een serum gebruikt met adequate percentages actieve anti-aging ingrediënten. Daarnaast bevat dit product enkele ingrediënten die bij sommige personen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaande ingrediëntenlijst gemarkeerd met ⁂.


PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 30 ml tube The INKEY List Retinol “Serum” kost ca. € 10,00 en is onder meer verkrijgbaar bij LookFantastic – waar trouwens ook doodleuk over 1% gestabiliseerde retinol wordt gesproken.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet / onderdeel van Matrixyl® 3000 (zie hieronder); BUTYLENE GLYCOL⁂ – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert / onderdeel Matrixyl® 3000 (zie hieronder); PROPANEDIOL, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; DICAPRYLYL CARBONATE – plantaardige moisturizer die de huid een niet vettig, fluweelzacht laagje geeft; DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER – stabilisator die tevens de textuur van een formule verbetert en een lichtweerkaatsend effect geeft; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; PHOSPHOLIPIDS⁂ – liposomen; CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES⁂ – moisturizer bestaande uit twee specifieke vetzuren verkregen uit kokosolie: Caprylic en Capric Fatty Acids / in dit geval onderdeel van RetiSTAR® (zie hieronder); SQUALANE – moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; DIMETHYL ISOSORBIDE – oplosmiddel dat de aflevering van actieve ingrediënten bevordert. In dit geval onderdeel van Granactive Retinoid® (zie hieronder); GLYCINE SOJA EXTRACT, soja-extract – rijk aan eiwitten die de huid verzachten en tevens een beetje kunnen helpen hyperpigmentatie te verminderen; CARBOMER – stabilisator / onderdeel Matrixyl® 3000 (zie hieronder); SODIUM ASCORBATE, zoutvorm van vitamine C – anti-oxidant / in dit geval onderdeel van RetiSTAR® (zie hieronder); TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant / in dit geval onderdeel van RetiSTAR® (zie hieronder); POLYSORBATE 60 – emulgator verkregen uit sorbitol; TOCOPHERYL ACETATE⁂, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; GLYCOLIPIDS – plantaardige moisturizer; SODIUM HYDROXIDE⁂, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan; DISODIUM EDTA – conserveermiddel; HYDROXYPINACOLONE RETINOATE, HPR – retinoïde die volgens de producent lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie vermindert. Actief bestanddeel van Granactive Retinoid® → factsheet; 0,05% RETINOL, vitamine A – het actieve bestanddeel van RetiSTAR® → factsheet; GLYCINE SOJA STEROL, soja-sterolen – verzachten; LEUCONOSTOC FERMENT FILTRATE – conserveermiddel verkregen uit radijswortel; PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, merknaam Eumulgin® HPS – oplosmiddel / in dit geval onderdeel van RetiSTAR® (zie hierboven); HYALURONIC ACID, hyaluronzuur – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; POLYSORBATE 20 – emulgator / onderdeel Matrixyl® 3000 (zie hieronder); PALMITOYL TETRAPEPTIDE-7 – een van de twee actieve bestanddelen van Matrixyl® 3000, een ingrediëntencomplex dat volgens de producent een anti-rimpel werking bezit → factsheet; PALMITOYL TRIPEPTIDE-1 – een van de twee actieve bestanddelen van Matrixyl® 3000; PHENOXYETHANOL⁂ – conserveermiddel.

meer informatie over de betekenis van dit symbooltjeDEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: