Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: HEMA Glow Serum
Een lichtgewicht serum waarmee je eenvoudig wat leuke extra's kunt toevoegen aan je routine – voor een leuk prijsje. Het bevat enkele krachtige anti-oxidanten, in een hydraterende formule – plus Centella Asiatica, dat huidherstel bevordert en helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Daarnaast zorgt mica voor een bescheiden glansje.


Vitamine E: anti-oxidant die kalmeert en beschermt tegen UV-straling

Het HEMA Glow Serum bevat een hoge concentratie Tocopheryl Acetate, ofwel gestabiliseerde vitamine E. Vitamine E is op de eerste plaats een krachtige anti-oxidant*, die helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Daarnaast remt deze vitamine ontstekingsreacties, waardoor eventuele huidirritatie afneemt. Tot slot bestaan er aanwijzingen dat Tocopheryl Acetate kan helpen om de huid te beschermen tegen de zon: bij dagelijks gebruik worden na drie weken de schadelijke gevolgen van UV-B straling vermindert.

Factsheet Tocopheryl Acetate


Centella Asiatica: bevordert huidherstel, kalmeert en helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen

Centella Asiatica was enkele jaren geleden wat Bakuchiol nu is: hét nieuwe plantaardige ingrediënt, omgeven met de nodige hype & hoopla. Tijdens zo'n hype willen sommige merken nog wel eens aan het overdrijven slaan met malle claims en beloften, waarmee ze de werkelijke werking van het ingrediënt zó overschreeuwen dat het ongeloofwaardig wordt. Dat is jammer, want net zoals Bakuchiol kan Centella Asiatica een fijne toevoeging zijn aan je routine.
Centella Asiatica – ook wel “Tiger Grass” genoemd – wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde, met name voor huidaandoeningen. In de Ayurveda wordt het geroemd om de vayasthapana (anti-aging) eigenschappen. Maar er bestaan ook “westerse aanwijzingen” dat Centella Asiatica onze huid goed doet: het bevordert huidherstel, kalmeert ontstekingsreacties en gaat vochtverlies tegen. Daarnaast bestrijdt het vrije radicalen en remt het glycatie**, waardoor het helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Factsheet Centella Asiatica


Açaibessen: anti-oxidanten

Anti-oxidanten – we kunnen er eigenlijk niet genoeg van hebben in onze huidverzorging. Açaibessen-extract voorziet in anti-oxidanten met een plus: het extract werd in het Journal of Drugs in Dermatology genoemd als één van de meest nuttige natuurlijke ingrediënten met een anti-oxidatieve werking.

Factsheet Açaibessen-extract


Moisturizen, moisturizen, moisturizen omdat het “moet”

Moisturizen moet in de herfst en winter. Niet van mij uiteraard, maar van het gure weer buiten en de uitdrogende CV binnen. Sowieso is moisturizen les 1 in anti-aging huidverzorging: je bestrijdt er dan wel geen rimpels en lijntjes mee, maar het maakt wel dat die minder zichtbaar zijn. Dit HEMA Glow Serum bevat een aanzienlijk aantal ingrediënten die bijdragen aan een optimaal gehydrateerde huid.
Allereerst Sodium Hyaluronate (hyaluronzuur): eigenlijk geen hydraterend ingrediënt, maar énorm goed in het verdoezelen van lijntjes en oneffenheden met behulp van vocht. Door een gigantisch vermogen water aan te trekken en vast te houden, wordt de huid als het ware opgevuld met talloze minuscuul kleine vochtige sponsjes. Daardoor oogt de huid voller en steviger en zijn lijntjes en oneffenheden minder zichtbaar. Daarnaast bevat dit serum drie échte moisturizers – “stofjes” die van nature aanwezig zijn in de NMF***: glycerine, Sodium PCA en ureum. Ook ontbreekt een rijtje “suikertjes” niet, die doen waar koolhydraten zo goed in zijn: vocht vasthouden (maar dan op een prettige manier)

Mica voor de “glow”

Een gezonde glow is niet uit één enkel flesje te halen – daarvoor is dagelijks gebruik van diverse producten nodig, een gezonde levenswijze en voldoende nachtrust. En dan hebben we het nog niet gehad over genen en leeftijd... Maar met de juiste producten kan iedereen een glow faken. Daarbij helpt dit serum een klein beetje, want het bevat mica – een mineraal dat zorgt voor een glanzend effect.


MIJN ERVARINGEN

In mijn badkamer was de afgelopen jaren zelden een HEMA huidverzorgingsproduct te bekennen. HEMA en ik hadden namelijk te vaak een definitie-issue. Wat zij een booster noemden, vond ik vaak niet eens een serum – en wat volgens hen een serum was, vond ik meestal een dagcrème uit de categorie “gewoontjes”, zij het dan zonder crème. Daarnaast was de prijs/kwaliteitsverhouding vaak niet helemaal jofel. Maar daarin lijkt nu langzaamaan verandering te komen. De formule van dit Glow Serum was in elk geval een dusdanig aangename verrassing, dat HEMA en ik eindelijk weer eens een match hadden.

Mijn huidverzorgingsroutine du jour
Ik gebruik dit serum momenteel overdag, na het gebruik van een Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Padje en het 12% Ascorbyl Glucoside serum van The Ordinary. Die twee producten zorgen samen voor de anti-aging actives niacinamide en vitamine C – met als extraatje bakuchiol, voor retinoïde-achtige effecten overdag. Ook het HEMA Glow Serum voorziet in extraatjes: extra hydratatie, extra anti-oxidantjes en extra kalmering. En ja, wellicht ook in wat extra anti-aging effecten; Centella Asiatica heeft me nog niet volledig overtuigd in dat opzicht – maar alles dat het doet, is mooi meegenomen. Doordat ook het HEMA serum een waterbasis heeft, is het trio prima (snel) achter elkaar te gebruiken – waarna er nog genoeg “ruimte” overblijft voor mijn dagcrème. Dankzij de mica geeft dit serum inderdaad een beetje glans, maar om een mooie glow te faken heb ik toch echt minimaal de Hylamide Photography Foundation nodig.

Leuk!
Al met al: een leuk serum voor een leuk prijsje, dat plezierig is in het gebruik, dus ik blijf het nog even gebruiken. En wellicht koop ik het in de lente of zomer nog een keer, om te zien of het dan hydraterend genoeg is om een dagcrème overbodig te maken. In de herfst en winter heeft mijn huid namelijk echt “vetjes” nodig en die zijn in dit serum te weinig te vinden.


VOOR WIE?

Iedereen die graag een lichtgewicht serum gebruikt voor fijne extra's in een anti-aging routine – en voor iedereen die nog niet in anti-aging termen hoeft te denken, maar wel graag een hydraterend product gebruikt dat tevens helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

VOOR WIE NIET?

Dit serum bevat ingrediënten die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Wanneer je lijdt aan een allergie voor een van die bestanddelen, dan is dit serum mogelijk niet geschikt voor jouw huid. Je herkent die ingrediënten aan een ⁂ achter de INCI-naam in onderstaande ingrediëntenlijst. Een overzicht van allergenen in huidverzorgingsproducten kun je hier vinden, samen met meer informatie.


PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 30 ml flacon HEMA Glow Serum kost in Nederland € 5,50. Meer informatie vind je hier, waar je tevens de dichtstbijzijnde HEMA vestiging kunt opzoeken. In België kost het serum € 6,00 – HEMA vestigingen aldaar kun je hier vinden. Daarnaast heeft HEMA vestigingen in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten.


SHOP & SUPPORT

The Brainy Beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor MS onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC. Later deze maand zal de site met alle informatie over die missie “live gaan”. Als je daarvan op de hoogte wilt blijven, dan nodig ik je van harte uit om me te volgen op Twitter, Facebook, of Instagram.

Mocht je het Glow Serum of een ander HEMA-product willen aanschaffen, dan zou ik het énorm waarderen als je dat via deze link doet. Jij betaalt geen eurocent meer – maar wij ontvangen 4,50% commissie over je totale aankoopbedrag. Dank je wel!


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) Wat glycatie is en hoe het een rol speelt bij vroegtijdige huidveroudering kun je hier lezen.

***) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; CETEARYL ISONONANOATE⁂ – olie verkregen uit de vruchten van de olie- of kokospalm, met verzachtende en moisturizende eigenschappen; TOCOPHERYL ACETATE⁂, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, Aloë vera-sap – het is (nog?) onbekend of het vers verwerkt sap betreft, of poeder dat met water is aangelengd tot “sap”; CENTELLA ASIATICA LEAF EXTRACT, “Tiger Grass” – plantaardig extract met een huidherstellende, moisturizende en kalmerende werking, dat tevens helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen → factsheet; EUTERPE OLERACEA FRUIT EXTRACT, Açaibessen-extract – bezit een krachtige anti-oxidatieve werking → factsheet; PECTIN⁂ – verdikkingsmiddel, stabilisator; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; PENTYLENE GLYCOL⁂ – oplos- en conserveermiddel met hydraterende eigenschappen; CARRAGEENAN⁂ – verdikkingsmiddel; FRUCTOSE – suiker met waterbindende eigenschappen; UREA, ureum – hydrateert en exfolieert → factsheet; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; MICA, verzamelnaam voor een groep mineralen die tegen zeer hoge temperaturen bestand zijn en in cosmetica worden verwerkt voor een glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect; MALTOSE, moutsuiker – humectans (bevochtigingsmiddel); SODIUM PCA, Ajidew NL-50® – PCA vult de Natural Moisturizing Factor van de huid aan en verlicht zo de symptomen van een droge huid en/of voorkomt dat die (opnieuw) zullen optreden → factsheet; SODIUM CHLORIDE, tafelzout – verdikkingsmiddel; SODIUM LACTATE – natriumzout van melkzuur dat hydrateert en de pH-waarde van een formule aanpast; TREHALOSE, suiker afkomstig uit planten en schimmels met moisturizende eigenschappen; ALLANTOIN, allantoïne – bezit herstellende en hydraterende eigenschappen; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; GLUCOSE, druivensuiker – bezit hydraterende eigenschappen; SODIUM HYDROXIDE⁂, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan; PARFUM⁂, parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; BENZYL ALCOHOL⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; GERANIOL⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; CAPRYLYL GLYCOL – stabilisator met moisturizende eigenschappen die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; DECYLENE GLYCOL, merknaam SymClariol® – conserveermiddel met moisturizende eigenschappen; POTASSIUM SORBATE⁂ – conserveermiddel; SORBIC ACID⁂ – conserveermiddel; CI 77491 – kleurstof.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: