Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet RetiSTAR®


De volledige INCI-naam van RetiSTAR® is een hele mond vol. Toch kan het wijsheid zijn om dat rijtje in je achterhoofd te houden, wanneer je graag producten met retinol gebruikt – in de voor jou juiste concentratie. Dit omdat RetiSTAR® een ingrediënten-complex is dat slechts een klein beetje retinol bevat – terwijl sommige merken het laten lijken alsof de 1% RetiSTAR® in hun producten hetzelfde is als 1% retinol. Dat is het dus niet.
BASF, de producent van RetiSTAR® beschrijft het als een “dispersion of retinol, tocopherol, sodium ascorbate and PEG-40 hydrogenated castor oil in caprylic / capric triglycerides”. Het exacte percentage retinol in die “dispersion” houdt BASF achter slot en grendel voor het grote publiek (lees: “de consument” – want voor producenten is die informatie uiteraard wel beschikbaar) Het enige dat het Duitse chemieconcern daarover in het openbaar vrijgeeft is “The ratio and absolute concentration of these three ingredients is well balanced to achieve maximum stability of retinol in cosmetic emulsions.” Maximaal gestabiliseerde retinol klinkt uiteraard geweldig. Maar om maximale anti-aging resultaten te bereiken met retinol is daarvan 0,5% nodig, of liever nog 1%. En 1% RetiSTAR® bevat – schrik niet – slechts 0,05% retinol. Dat is niet mijn inschatting – dat staat te lezen in de Technical Information over RetiSTAR® van BASF zelf. Dat is dus de informatie die BASF alleen wilde delen met producenten, maar die door een derde partij toch online werd gedeeld.

De anti-aging effecten van 0,05% retinol

Aan RetiSTAR® worden dezelfde anti-aging eigenschappen toegeschreven als aan retinol: vermindering van lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie en verbetering van de elasticiteit en stevigheid van de huid. Dat retinol die effecten heeft – op de langere termijn, bij dagelijks gebruik – is uitvoerig onafhankelijk onderzocht en aangetoond, maar niet voor retinol in een concentratie van slechts 0,05%. De studies (soms meer en soms minder onafhankelijk) naar de effecten van retinol in zeer lage concentraties beginnen bij 0,1% – waarover je desgewenst hier meer kunt lezen.

Nu bevat RetiSTAR® 0,05% gestabiliseerde retinol en producten met gestabiliseerde retinol zijn meer effectief dan producten die niet-gestabiliseerde retinol bevatten. Dit omdat retinol erg gevoelig is voor aantasting door licht en lucht, waardoor het inactief kan worden voordat het de kans krijgt om in de huid te dringen. Daardoor zou de werking van een product met 1% RetiSTAR® in de buurt kunnen komen van een product met 0,1% “gewone” retinol. Zóú, want vooralsnog ontbreken de gronden om zoiets met zekerheid te kunnen stellen – en misschien komen die gronden er wel helemaal nooit.

Hoe kun je zien of een product RetiSTAR® bevat?

BASF adviseert producenten om de concentratie RetiSTAR® op 1% te houden, waardoor die formules dus geen optie zijn wanneer je een hoge(re) concentratie retinol wilt gebruiken. Maar producenten die RetiSTAR® in een product hebben verwerkt noemen alleen de merknaam of spreken (nog vager) over “gestabiliseerde retinol”. Ook hier geldt dus dat je een producent nooit op zijn of haar woord kunt geloven (op Colorescience, Deciem en Obagi na, misschien – die drie heb ik in elk geval nog nooit op gejok of gebrek aan transparantie kunnen betrappen) Je zult dus altijd een blik moeten werpen op de INCI-lijst: wanneer die Caprylic / Capric Triglyceride én Sodium Ascorbate én Tocopherol én PEG-40 Hydrogenated Castor Oil én Retinol vermeldt – dan is de kans zeer wel aanwezig dat het product RetiSTAR® bevat.

En ja, ik weet dat het vervelend is dat zoiets op de valreep van 2019 nog steeds nodig blijkt. Maar ik maakte recent de fout om The INKEY List op hun retinol-woord te vertrouwen: een vervelende, maar vooral heel leerzame fout. In online product informatie spreekt dit merk over “1% RetiStar stabilised Retinol”. Een typische INCI-list, dus: het líjkt op die manier 1% retinol, maar dat is het niet – het is slechts RetiSTAR®. En op de verpakking van hun Retinol Serum staat toch weer gewoon doodleuk: “1% Retinol” als eerste ster-ingrediënt. Zelfs ik – INCI-neuzelaarster eerste klas – trapte daar in. Daarom vertrouw ik vanaf nu écht en alleen nog maar op INCI-lijsten – en geef ik, gevraagd en ongevraagd, het advies om hetzelfde te doen ;)

INCI-naam: CAPRYLIC / CAPRIC TRIGLYCERIDE  (and) SODIUM ASCORBATE (and) TOCOPHEROL (and) RETINOL (and) PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL
Moleculair gewicht (molaire massa): 286,5 g/mol

Laatste update: 15 november 2019DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: