Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Bepanthen Verzorgende Crème
Ooit was dit de enige “dag- en nachtcrème” die mijn huid verdroeg – in een periode dat ik énorm veel last had van allergieën en overgevoeligheidsreacties. Nu heb ik 'm weer in huis gehaald als eerste hulp bij retinol-ongelukjes – en ik weet niet hoeveel tubes ik in de tussentijd heb leeg gesmeerd, vooral op mijn lichaamshuid. Bepanthen Verzorgende Crème is dus niet een van mijn nieuwe vondsten – en de formule en ingrediënten zijn allesbehalve innovatief. Het is een doodgewone crème, die al even gewoon in de supermarkt te koop is. Maar het is ook een crème waarop ik áltijd kan vertrouwen, die áltijd doet wat-ie moet doen: kalmeren en hydrateren – en snel ook, zonder een spoortje vettigheid achter te laten. Redenen genoeg voor een “ereplaatsje”, vond ik.


5% panthenol: het hydraterende, herstellende en kalmerende gouden oudje

Panthenol is in talloze huidverzorgingsproducten te vinden en soms wordt het zelfs als steringrediënt op de verpakking genoemd als “pro-vitamine B5”. Meestal bevatten die producten een lage concentratie panthenol. Dat is okay, want panthenol is al in een concentratie van 1% een goede moisturizer, die vochtverlies tegengaat. Maar om een geïrriteerde huid te kalmeren of om ontstekingsreacties juist te voorkomen, is toch echt 5% panthenol nodig – en ook een herstellende huid heeft (veel) meer aan een hoog percentage.

Panthenol wordt na het aanbrengen door de huid omgezet in pantotheenzuur. Dat is een bestanddeel van co-enzym A, dat een sleutelrol vervult bij de vorming van vetzuren en sfingolipiden – die op hun beurt weer cruciaal zijn voor het beschermde vetlaagje in het stratum corneum (de hoornlaag en “bovenkant” van onze huid) Op die manier versterkt en herstelt panthenol de huidbarrière*.

Daarnaast vermindert panthenol ontstekingsreacties en wel in een dusdanig sterke mate dat 5% panthenol is genoemd als bijwerkingenvrij alternatief voor 1% hydrocortisone bij de behandeling van atopisch eczeem.

Bayer zelf spreekt trouwens niet van panthenol of pro-vitamine B5, maar van dexpanthenol. Dat is correct, want welbeschouwd is de INCI-naam “panthenol” niet helemaal juist. En ook als het niet correct zou zijn geweest, dan had ik het ze vergeven – want panthenol in huidverzorging hebben we aan Bayer te danken. Het “stofje” bestond uiteraard al – daar is het tenslotte een “pro-vitamine” voor. Maar het was Bayer die de toepassing ervan ontwikkelde, als kalmerend ingrediënt dat bijdraagt aan het herstel van de huid. Dat deden ze ruim 70 jaar geleden, waarna ze panthenol in hun eerste Bepanthen zalf verwerkten.

Factsheet Panthenol


Mijn ervaringen

Ik heb een atopische constitutie – samen met zo'n 1 op de 10 andere West-Europeanen ben ik geboren met een aanleg tot het ontwikkelen van eczeem, allergieën en in het ergste geval astma. Daarnaast hebben we een “gestoorde huidbarrière”: onze huid is chronisch droger en daardoor kwetsbaarder (en nee, ik heb die gestoorde term niet verzonnen als geintje – het wordt echt zo genoemd :))

Blauw hulpje in bange dagen...
Tot mijn veertigste bleef het atopisch ongemak beperkt tot een droge huid en af en toe wat eczeem. Hoeveel mazzel ik daarmee had gehad, besefte ik pas toen de atopische hel alsnog losbarstte. Ineens werd ik astmatisch. Ineens moest ik aan de antihistaminica én hormoonzalf. Ineens voldeed een “lichte” bodylotion niet meer, maar moest ik het hebben van vaseline. En ineens verdroeg mijn gezichtshuid niks meer. Sterker nog, die was soms “zo maar” rood, droog en ontstoken en een onschuldig serum van La Roche Posay (met welgeteld 0,1% retinol) bleek al helemáál geen goed idee. Kalmeren was het enige dat ik kon doen in anti-aging opzicht; vroegtijdige huidveroudering als gevolg van ontstekingsreacties voorkomen. Dat deed ik met deze Bepanthen Verzorgende Crème, letterlijk dag en nacht. Rood- en droogheid verdwenen – behalve als ik het weer even niet kon laten om tóch weer even iets anders te proberen. Dan moest ik altijd weer terug naar de Bepanthen Crème – al was dat op zich helemaal niet zo erg. Deze crème trekt bijvoorbeeld supersnel in – eigenlijk zoals een serum op waterbasis. Daarnaast is de geur neutraal: je moet echt je best doen om te ruiken dat dit een geurstof-vrij product is. (Producten zonder parfum willen namelijk nog wel eens een “onbedoeld luchtje” hebben – vooral wanneer ze ontwikkeld zijn voor een droge huid. Dan ruik je alle vetjes vóór, tijdens en ook nog na het aanbrengen – en vetjes zijn in olfactorisch opzicht nu eenmaal niet moeders mooiste.)

… dat een blijvertje werd
Inmiddels heb ik veel minder last van mijn atopische aanleg, nadat duidelijk werd dat ik een overgevoeligheid had ontwikkeld voor NSAID's – een groep pijnstillers waartoe bijvoorbeeld ibuprofen en diclofenac behoren. Die overgevoeligheid versterkte zogezegd mijn atopie en daarmee dus ook alle symptomen. Een NSAID-oversensitiviteit geeft ook gedoe en véél bezoekjes aan de allergoloog, maar ik kan tenminste weer smeren dat het een lieve lust is. Toch heeft Bepanthen Verzorgende Crème nooit ontbroken in mijn huidverzorgingsarsenaaltje. Ik ben de crème blijven gebruiken, vooral voor mijn lichaamshuid. Bij muggenbulten bijvoorbeeld, maar ook voor mijn onderbenen – twee rampgebiedjes die zelfs in de zomer rood en schilfertjes-droog kunnen zijn. Of lichte verbranding (niet door de zon, uiteraard ;)) en “skinny jeans schuurplekken”: het droog, rood en geïrriteerd raken van de huid door katoenen kleding. Daarnaast heb ik deze Bepanthen Crème bij de hand, nu mijn gezicht, hals en coeur “moeten” wennen aan 1% retinol  – want daarbij kan in de eerste weken roodheid en droogheid optreden.

Allergenen... nou en?
En ja, ik weet dat Bepanthen lanoline bevat – en ook dat er pagina's vol zijn geschreven met onterechte verdachtmakingen van dat ingrediënt, omdat het “slechte” wolalcoholen bevat die eczeem kunnen veroorzaken. Ik weet zelfs dat panthenol hetzelfde kan doen – maar net zoals wolalcoholen slechts in relatief zeldzame gevallen. Voor cetyl alcohol en stearyl alcohol geldt hetzelfde... de lijst met ingrediënten waarvoor je mogelijk-misschien-ooit een allergie kunt opbouwen is gewoon eindeloos.
Ik ben nú al behept met relatief zeldzame allergieën. Ik heb ook nog eens een oversensititiviteit die niet vaak voorkomt, plus eentje waarin ik voorheen weigerde te geloven omdat “iedereen” er ineens last van leek te krijgen: voor gluten, dus. Juist daarom ontwijk ik alles waarvoor ik mogelijk-misschien-ooit een keer allergisch of overgevoelig kan worden NIET. Zodra die allergie of oversensititivteit er eenmaal is – áls die al komt – dan is dat vervelend genoeg. Ik zal bijvoorbeeld tomaten voor eeuwig missen en dat ik de rest van mijn leven alleen nog maar shitty (want glutenvrije) pasta kan eten, is een gedachte waaraan ik nog steeds niet heb kunnen wennen. Maar ik ben blij dat ik voorheen heb wél heb kunnen genieten van al die Tasty Tommen en fantastische pasta's. Ik baal dat ik alleen nog maar paracetamol mag gebruiken als pijnstiller en bij meer ernstige pijnklachten meteen aan de tramadol moet – maar ik ben blij dat naproxen er “vroeger” talloze keren voor zorgde dat ik aan het werk kon, ondanks dat ik ongesteld was. Bij huidverzorging hanteer ik een soortgelijk principe: alles dat ik fijn vind, gebruik ik gewoon lekker. Dat laat ik niet verpesten door mogelijk-misschien-ooit – en al helemaal niet door producenten die sommige ingrediënten verdacht maken, zodat hun producten “beter” lijken. Dát zijn juist de producten die ik ontwijk, want een integer merk sjoemelt niet met feiten om de ingrediënten van de concurrent verdacht te maken of als “slecht” te kunnen bestempelen.

VOOR WIE?

Iedereen die graag een moisturizende formule in huis heeft, die de huid snel kalmeert en verzorgt – en die vrijwel meteen intrekt.

VOOR WIE NIET?

Deze crème bevat ingrediënten die (in relatief zeldzame gevallen) een allergische reactie kunnen veroorzaken. Wanneer je lijdt aan een allergie voor een van die bestanddelen, dan is deze crème mogelijk niet geschikt voor jouw huid. Je herkent de ingrediënten aan een ⁂ achter de INCI-naam in onderstaande ingrediëntenlijst. Een overzicht van allergenen in huidverzorgingsproducten kun je hier vinden.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Bepanthen Verzorgende Crème is verkrijgbaar bij supermarkten, drogisterijen en warenhuizen. De tube met 30 gram kost ca. € 4,99 – die met 100 gram € 13,09. Meer informatie kun je hier vinden, samen met ervaringen van andere gebruikers.

*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN: 
AQUA – water; PANTHENOL⁂, INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die ontstekingsreacties kalmeert en het ontstaan daarvan voorkomt, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; ISOPROPYL MYRISTATE⁂ – verzachtend oplosmiddel dat een goede absorptie door de huid mogelijk maakt; CETYL ALCOHOL⁂ – “fatty” alcohol, emulgator en verdikkingsmiddel; STEARYL ALCOHOL⁂ – “fatty” alcohol, emulgator; PROPYLENE GLYCOL⁂ – humectans (bevochtigingsmiddel); LANOLIN⁂, wolvet – gezuiverde en geraffineerde talg van schapen, verkregen uit wol. Bestaat uit een mix van 33 alcoholen en 36 vetzuren, waar onder cholesterol. Moisturizer en emulgator → factsheet; POTASSIUM CETYL PHOSPHATE – surfactant en emulgator; PHENOXYETHANOL⁂ – conserveermiddel; PANTOLACTONE – humectans (bevochtigingsmiddel)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: