Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

CeraVe Facial Moisterising Lotion met Niacinamide, Phytosphingosine en Ceramiden




Het Amerikaanse CeraVe is in ons land nog vrij onbekend, maar het is een naam om te onthouden wanneer je houdt van budget-vriendelijke huidverzorging – speciaal ontwikkeld voor de droge en gevoelige huid. Jammer genoeg is in Europa nog niet het volledige CeraVe assortiment verkrijgbaar – maar het begin is er. Een goed begin, vooral nu de herfst is begonnen. Buiten is het straks weer regelmatig guur en koud – en maakt de CV het binnen behaaglijk warm, maar droogt ondertussen wél onze huid uit.
De CeraVe Facial Moisterising Lotion bevat álles om je huid zo gehydrateerd mogelijk door de herfst en winter te helpen. Dat niet in de laatste plaats dankzij drie verschillende ceramiden, die met behulp van een innovatief Matroesjka-systeem geleidelijk aan de huid worden afgegeven. Phytosphingosine kalmeert, bestrijdt bacteriën en beschermt collageen (en daarmee tegen vroegtijdige huidveroudering) Tenslotte ontbreekt ook een adequaat percentage niacinamide niet: de mooie multitasker die inmiddels beroemd is om een meervoudige anti-aging werking, maar die daarnaast nog zó veel meer doet – juist ook voor jonge(re) huidjes.

52 ml van dat alles is al verkrijgbaar vanaf € 10,29. Dus mocht je nog op zoek naar een fijne multitaskende moisturizer, dan is dit wellicht een product voor jou. Als dag- of als nachtcrème – met een R in de maand of niet.


Niacinamide: de mooiste multitasker

Als ik nog maar één huidverzorgingsingrediënt zou mogen gebruiken (áls hè... laten we alsjeblieft hopen dat het nooit zo ver komt! :)), dan zou dat niacinamide zijn. En als er één ingrediënt is dat ik het liefst iederéén zou willen aansmeren, dan is dat niacinamide. Dit omdat niacinamide zo enorm veel goed doet – voor enorm veel huidjes en bij heel veel huid-issues. Zo helpt het de jonge huid bij de behandeling van acne, maar gaat het ook vergeling tegen bij een huid “op leeftijd”. Het vermindert talg, hyperpigmentatie en ontstekingsreacties – maar ook lijntjes en rimpels. Het is lief voor de huidcellen, door hun energie te versterken en het herstel van DNA te ondersteunen. Het helpt de huid om vrije radicalen te bestrijden en daarmee om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Daarnaast versterkt het de huidbarrière, onder meer door de vorming van ceramiden (zie hieronder) te bevorderen.
Daarom, als er één ingrediënt is dat je eigenlijk niet mag missen in je huidverzorgingsroutine (of “gewoon” in je dag- en/of nachtcrème) dan is dat niacinamide. Op de factsheet vind je de volledige staat van dienst van niacinamide, uiteraard inclusief met directe links naar alle studies. Die studies zijn soms meer, maar soms ook wat minder onafhankelijk: de werking van niacinamide is bijvoorbeeld ook door Proctor & Gamble (de producent van Olaz) op wetenschappelijke wijze onderzocht en aangetoond. Maar toch... in dit geval durf ik in alle oprechtheid te stellen: niet gesmeerd, is altijd mis.


Phytosphingosine: met recht een actieve lipide

Over phytosphingosine wordt nog wel eens gewichtig gedaan door producenten die het hebben verwerkt in (overprized) crèmes of serums. Een bijzonder “stofje” is phytosphingosine zéker – daar niet van. Maar dat het niet (veel te) duur verkocht hoeft te worden, laten zo wel Decubal als CeraVe zien.
Phytosphingosine is een actieve lipide – een vetje dat ook van nature aanwezig is in onze huid en daar méér doet dan die tegen uitdroging beschermen. Om te beginnen heeft Phytosphingosine een antibacteriële werking en kalmeert het ontstekingsreacties. Daarnaast draagt het bij aan het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering, doordat het de aanmaak van procollageen stimuleert en tegelijkertijd bestaand collageen beschermt tegen de invloeden van #1 boosdoener: UV-straling. Verder bestaan er aanwijzingen dat phytosphingosine kan helpen bij de behandeling van zowel acne als hyperpigmentatie – en lijkt het jeuk te kunnen verminderen bij allergische reacties.


Drie ceramiden plus cholesterol: vétte versterking van de huidbarrière

Bij de huidbarrière denk je wellicht vooral aan de NMF – omdat de volledige naam daarvan zo veelzeggend is: Natural Moisturizing Factor. Die factor bevindt zich ín de huidcellen en bestaat uit een groep stoffen die vocht aantrekken en vasthouden. Maar óm de huidcellen ligt een laagje dat minstens net zo belangrijk is voor een gezonde huidbarrière. Dat bestaat uit lipiden (“vetjes”) Vrije vetzuren vormen 10-15% van dat lipide laagje, cholesterol 25% en ceramiden 50%. Tenminste, dat is de optimale balans... in de herfst en winter neemt het percentage ceramiden af, waardoor de huid droog kan worden. Daarnaast wordt het lipide laagje dunner naarmate we ouder worden: een van de redenen waarom de huid droger en kwetsbaarder wordt met het vorderen van de jaren.

En dan is er nog een groep van mensen wiens huid van nature minder lipide-rijk is, met name waar het ceramiden betreft: de mensen met een atopische constitutie. Ik behoor zelf – samen met zo'n 10% van de West-Europeanen – tot die groep, dus ik kan je er van álles over te vertellen, maar zal me hier beperken tot een ultrakorte beschrijving; atopie is een aangeboren aanleg tot het ontwikkelen van eczeem, allergieën (zoals hooikoorts) en in het ergste geval astma. Daarnaast heeft onze huid een “gestoorde barrière-functie”(geen geintje – zo wordt het echt genoemd) Eenvoudig gezegd betekent dat, dat onze huid droger is – en wanneer die te droog wordt, liggen eczeem en irritatie al snel op de loer. Ceramiden en cholesterol in huidverzorgingsproducten gaan die droogte tegen, door de aangeboren tekorten van buitenaf aan te vullen. Daarmee dragen ze bij aan het voorkomen van eczeem en verminderen ze (al snel na enkele keren aanbrengen) het trekkerige gevoel dat een droog huidje geeft. Anders dan traditionele moisturizers (zoals petrolatum) blijven ceramiden na het aanbrengen niet óp de huid liggen, maar worden er door opgenomen.

De CeraVe Facial Moisterising Lotion bevat naast cholesterol, drie verschillende ceramiden die na het aanbrengen gelijkmatig aan de huid worden afgegeven dankzij MVE® – de “Matroesjka-techniek” waarover je onderstaand meer kunt lezen.


Glycerine: ondersteunt de NMF

Elke drogisterij op de hoek staat vól met producten die glycerine bevatten – en toch wil ik glycerine hier niet onvermeld laten. Al is het maar omdat ook CeraVe het niet “zo maar” in formules verwerkt... Hoe gewoontjes ook, glycerine is “van nature” mooi wél een onderdeel van de NMF.
Glycerine hydrateert en vermindert irritatie – zelfs al in een heel lage concentratie. Daarnaast is het als “gouden oudje” een ingrediënt waarover we veel weten, doordat er zo veel onderzoek is gedaan. Het laatste wapenfeit van glycerine in dat opzicht: het helpt om de uitdrogende effecten van blauw licht tegen te gaan. Dat is iets dat veel newbies in huidverzorgingsland nog niet kunnen claimen. Of nou ja... claimen kan natuurlijk altijd – maar dat met goed fatsoen doen, is een ander verhaal.


Plus: een beetje Sodium Hyaluronate

Hyaluronzuur op de verpakking of in de verkoopinformatie betekent (bijna) altijd sodium hyaluronate in de formule: een verbinding van 91% hyaluronzuur met een zout. Die verbinding is noodzakelijk, omdat hyaluronzuur “solo” veel te zwaar is om in de huid te kunnen dringen.
Sodium hyaluronate is vooral geliefd als anti-aging ingrediënt, doordat het een gigantisch vermogen bezit om water op te nemen en vast te houden. Daardoor vormt het als het ware een netwerkje van heel veel minuscuul kleine, vochtige sponsjes – die de bovenste lagen van de huid opvullen met vocht. Door die opvulling worden lijntjes minder zichtbaar en oogt de huid wat voller en steviger. Maar ook wanneer je (nog) niet in anti-aging termen denkt, is sodium hyaluronate een fijn ingrediënt: het kalmeert ontstekingsreacties, bevordert het herstel van een beschadigde huid en is een krachtige anti-oxidant.

Sodium hyaluronate is dus een aanradertje – net zoals de CeraVe Facial Moisterising Lotion. Maar hoe fijn ik de formule van deze lotion ook vind – van de concentratie sodium hyaluronate ben ik bepaald niet onder de indruk: het ingrediënt bungelt ergens onderaan de INCI-lijst. Dat vind ik een minpuntje, want CeraVe noemt “hyaluronzuur” wél als ster-ingrediënt op de verpakking en in de verkoopinformatie. Daarnaast zegt CeraVe helemaal niks over het moleculair gewicht (de “grootte”) van het verwerkte sodium hyaluronate, terwijl dat bepalend is voor het effect.


De MVE® “Matroesjka” Technology 

MVE is een afkorting van MultiVesicular Emulsion. De achternaam betekent (joh... ;)) emulsie: een vet in water-oplossing. De voornaam is interessanter en “geleend” van de celbiologie: vesicals (vesikels in het Nederlands) zijn organellen – gespecialiseerde onderdelen van de cel. Vesicals worden omringd door een membraan en zijn gevuld met stoffen – om die op te slaan of te transporteren. In sommige gevallen omringt één membraan meerdere vesicals – die op hun beurt elkaar weer omringen als Matroesjka poppetjes: men spreekt dan van MultiVesicular Bodies.

Ook bij de MVE® Technology is er sprake van zo'n Matroesjka-structuur: een blaasje dat gevuld is met een ingrediënt, bevindt zich in een ander gevuld blaasje, dat weer omringd wordt door een groter blaasje. Na het aanbrengen op de huid is er een opeenvolgende opening van elk blaasje, waardoor het ingrediënt geleidelijk aan de huid wordt afgegeven. Door die geleidelijke afgifte wordt voorkomen dat de huid in één keer “te veel van het goede” krijgt,

CeraVe maakt voor de ceramiden gebruik van deze MVE® aflevertechniek, die werd ontwikkeld door het Texaanse DFB Pharmaceuticals.


Te gebruiken als dag en/of nachtcrème

What's in a name? CeraVe heeft dit product op de verpakking een Facial Moisterising Lotion gedoopt, maar spreekt in Nederlandstalige informatie over een “Hydraterende Gezichtscrème”. Ik ga 'm binnenkort in elk geval gebruiken als dag en/of nachtcrème (en dan zie ik wel of ik het nou een lotion of crème vind) Ná het aanbrengen van “mijn” serums, want anders gaan alle fijne vetjes uit deze lotion/crème de ingrediënten van de serums in de weg zitten.

(CeraVe heeft overigens wel een Facial Moisterising Lotion SPF25 voor de dag. Die bevat echter chemische UV-filters. Eerder dit jaar maakte de FDA bekend dat momenteel alleen minerale UV-bescherming “GRASE” is: Generally Recognized As Safe and Effective. Mogelijk verkrijgen ook sommige chemische zonnefilters in de toekomst de GRASE-status – maar daarvoor moeten de producenten eerst onderzoeksdata overleggen waarmee ze aantonen dat de filters voldoen aan de huidige eisen ten aanzien van veiligheid en effectiviteit. In afwachting van het FDA oordeel kan ik daarom nu alleen minerale zonbescherming adviseren – met zinkoxide als filter, al dan niet gecombineerd met titaniumdioxide)


Nog wat andere aardige eigenschappen

De CeraVe Facial Moisterising Lotion werd ontwikkeld voor de verzorging van een droge en gevoelige huid en is hypoallergeen, niet-comedogeen, olie- en parfum-vrij.


Prijs, verkoopadressen en meer informatie

CeraVe is in België te koop bij apotheken – maar is in Nederland vooralsnog alleen online verkrijgbaar. De prijs van een 52 ml tube CeraVe Facial Moisterising Lotion loopt bij online aanbieders uiteen van € 10,40 tot € 13,95. Meer informatie over de lotion kun je hier vinden.


SHOP & SUPPORT

the•brainy•beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) komt op de eerste plaats – het genereren van inkomsten op de tweede. Daarnaast worden opbrengsten gebruikt om de de wereld een klein beetje beter te maken. 
De opbrengst van dit artikel is bestemd voor MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC. Mocht je de CeraVe Facial Moisterising Lotion willen aanschaffen, dan zou ik het énorm waarderen als je dat via de onderstaande ❥ link doet. Jij betaalt geen eurocent meer – maar wij ontvangen tot 7,70% commissie over je totale aankoopbedrag.

CeraVe Facial Moisterising Lotion bestellen bij  LookFantastic – € 10,95




INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; CETEARYL ALCOHOL – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een optisch anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; CETEARETH-20 – emulgator; BEHENTRIMONIUM METHOSULFATE – emulgator, die vaak wordt gecombineerd met cetearyl alcohol (zie boven); CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE – plantaardige emulgator; SODIUM LAUROYL LACTYLATE, ester van melk- en laurinezuur – natuurlijke, “food grade” emulgator met moisturizende eigenschappen; POTASSIUM PHOSPHATE, kalium-zout – past de pH van een formule aan;DISODIUM EDTA – conserveermiddel; DIPOTASSIUM PHOSPHATE, een synthetisch zout dat de pH van een formule aanpast; CERAMIDE NP, voorheen: Ceramide 3 – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt → factsheet; CERAMIDE AP, voorheen: Ceramide 6 II – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt → factsheet; PHYTOSPHINGOSINE – actieve lipide die van nature in de huid voorkomt; bezit een antibacteriële werking, vermindert ontstekingsreacties en jeuk door allergieën, beschermt collageen en helpt hyperpigmentatie te verminderen → factsheet; CHOLESTEROL – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt. → factsheet; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; CARBOMER – stabilisator; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; CERAMIDE EOP, voorheen: Ceramide 1 – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt → factsheet.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: