Zoals je wellicht weet, doe ik niet aan lijstjes met “slechte” ingrediënten in huidverzorging die je “moet” vermijden. Sterker nog, ik gebruik zeer regelmatig producten die één of meer ingrediënten bevatten die elders verdacht worden gemaakt.
Ook allergenen vormen een geliefd doelwit voor verdachtmakerij door sommige merken en webshops – zodat de ingrediënten in eigen producten “milder” of “veiliger” lijken. Van allergenen is objectief en onafhankelijk aangetoond dat ze in sommige gevallen een huidreactie, zoals eczeem, kunnen uitlokken – vooral bij personen met een atopische constitutie. Daardoor kan zo'n allergeen in een verdomhoekje van “slechte ingrediënten” worden geplaatst, ook wanneer het slechts zelden een huidreactie veroorzaakt. Dat gebeurt dan vaak met de waarschuwende mededeling dat het ingrediënt dan wellicht niet meteen een allergische reactie zal veroorzaken, maar dat het dat in de toekomst wel kan gaan doen – want allergieën bouw je op. Dat laatste is waar – wederom vooral bij personen met een atopische constitutie. Maar niet ieder persoon met een atopische constitutie ontwikkelt een allergie voor elk allergeen. Verre van, zelfs. Gelukkig maar, want zo'n 10% van de West-Europeanen heeft een atopisch huidje – en de lijst met geïdentificeerde allergenen wordt jaarlijks langer. En voor de overige 90% van de mensen is de kans nóg kleiner dat een allergeen contacteczeem veroorzaakt.
Ik: atopische daredevil
Ik ben zelf atopisch, maar ik let bij de keuze van mijn huidverzorging op van alles en nog wat – behalve op allergenen (nee, ook niet op parfum en geurstoffen) Simpelweg omdat ik een atopische constitutie al gedoe genoeg vind. Ik heb geen totaal geen zin om ook nog eens elk stofje te moeten onthouden én ontwijken, omdat ik daar misschien-weleens-ooit een allergie voor zou kunnen ontwikkelen. Dat ondanks het feit dat bij mij niet de vraag is óf het rijtje allergieën waarvan ik last heb, nog langer zal worden – maar wannéér. Als dat dan een allergie is voor een ingrediënt in een product dat ik al heel lang gebruik (iets waarmee sommige “hypoallergene” merken graag dreigen), dan zie ik dat dan wel weer. Want de kans dat het niet gebeurt, is nog steeds veel groter. Mocht het er echter tóch van komen, dan is het te zijner tijd vroeg genoeg om te gaan ontwijken. In de tussentijd geniet ik lekker van parfums, kalmeer ik mijn huid met panthenol en verzorg ik de delicate huid van mijn oogcontouren met een serum dat (o.m.) propyl gallate bevat.
Over het overzicht
Dat ik een atopische daredevil ben, neemt echter niet weg dat ik maar al te goed weet hoe vervelend een contactallergie is – vooral in je gezicht. Dan wil je zo snel mogelijk weten wat de boosdoener kan zijn. Daarom dit overzicht, uiteraard met links naar de bronnen. En in toekomstige reviews zal ik de ingrediënten waarvan bekend is dat ze in sommige (vaak zeldzame) gevallen een allergische reactie kunnen veroorzaken voorzien van ⁂ bij de INCI-naam. Dat voor lezers met “hyperallergene” huidjes, die zekerheidshalve zo veel mogelijk allergenen willen vermijden.
Dit overzicht is niet volledig en het zal nog vaak een update krijgen – al is het maar omdat er voortdurend nieuw geïdentificeerde allergenen bijkomen. Daarnaast is het uitdrukkelijk niet bedoeld als vervanging van ter zake kundig medisch advies.
OVERZICHT
2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL
2,4-DIMETHYL-3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE
4-AMINO-M-CRESOL
4-METHYLBENZYLIDENE CAMPHOR
5-BROMO-5-NITRO-1,3-DIOXANE
⁂ A ⁂
AMMONIUM PERSULFATE
AMYL CINNAMAL
ASCORBYL TETRAISOPALMITATE
AVENA SATIVA MEAL EXTRACT
⁂ B ⁂
BASIC BLUE 99
BASIC BROWN 17
BEHENTRIMONIUM METHOSULFATE
BENZALKONIUM CHLORIDE
BENZOIC ACID
BENZOPHENONE 10
BENZOPHENONE-3 / OXYBENZONE
BENZOPHENONE-4
BENZYL ALCOHOL
BENZYL BENZOATE
BENZYL SALICYLATE
BISABOLOL
BUTYLENE GLYCOL
BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL
⁂ C ⁂
C12-15 ALKYL BENZOATE
C30-38 OLEFIN/ ISOPROPYL MALEATE/ MA COPOLYMER
CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE
CAPRYLOYL SALICYLIC ACID
CARRAGEENAN
CETEARYL ALCOHOL
CETEARYL ETHYLHEXANOATE
CETEARYL GLUCOSIDE
CETEARYL ISONONANOATE
CETOSTEARYL ALCOHOL
CETYL ALCOHOL
CHLORHEXIDINE DIGLUCONATE
CHLOROACETAMIDE
CHLORPHENESIN
CINNAMAL
CINNAMYL ALCOHOL
CITRAL
CITRONELLOL
COCAMIDE DEA
COCAMIDOPROPYL BETAINE
COCO-GLUCOSIDE
COLOPHONIUM
COUMARIN
CUCUMIS SATIVUS FRUIT EXTRACT
⁂ D ⁂
DECYL GLUCOSIDE
DIAMINOPHENOXYETHANOL GUANIDINE-HYDROCHLORIDE (G-HC1)
DIAZOLIDINYL UREA
DICAPRYLYL MALEATE
DMDM HYDANTOIN
⁂ E ⁂
EDTA (toevoeging / tweede deel INCI-naam)
ETHYL CYANOACRYLATE
ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE
ETHYLHEXYLGLYCERIN
EUCALYPTUS GLOBULUS LEAF OIL
EUGENOL
EVERNIA FURFURACEA LICHEN EXTRACT
EVERNIA PRUNASTRI EXTRACT
⁂ F ⁂
FARNESOL
FORMALDEHYDE
⁂ G ⁂
GERANIOL
Geurstoffen, overige: “Parfums zijn de oorzakelijke allergenen bij 30-45% van alle gevallen van allergisch contacteczeem door cosmetica” – zo stelt dr. A.C. de Groot in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venerologie (juni 2010) In
dat artikel vind je een overzicht van geurstoffen en parfum-mixen die geïdentificeerd zijn als allergeen, zoals die op dat moment bekend waren.
GLYCERYL ROSINATE
GLYCERYL THIOGLYCOLATE
GLYCOL DIMETHACRYLATE
⁂ H ⁂
HEMA
HEXANEDIOL DIACRYLATE
HEXYL CINNAMAL
HEXYLENE GLYCOL
HYDROQUINONE
HYDROXYCITRONELLAL
HYDROXYETHYL ACRYLATE
HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE
HYDROXYPROPYL METHACRYLATE (HPMA)
⁂ I ⁂
IMIDAZOLIDINYL UREA
IODOPROPYNYLBUTYL CARBAMATE
ISOAMYL P-METHOXYCINNAMATE
ISOEUGENOL
ISONONYL ISONONANOATE
ISOPROPYL MYRISTATE
⁂ L ⁂
LAURYL GLUCOSIDE
LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL
LIMONENE
⁂ M ⁂
M-AMINOPHENOL
MAGNOLIA GRANDIFLORA BARK EXTRACT
Majantol®
MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL
MENTHA VIRIDIS LEAF OIL