Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

The INKEY List | Retinol Serum: 1% retinol plus 0,5% Granactive Retinoïd® én een scheutje Matrixyl™ 3000 – voor slechts € 9,95!
Tja... hier stond oorspronkelijk een aanbeveling voor deze crème. Die heb ik verwijderd – want deze crème bleek mijn Blunder van 2019, waarover je alles kunt lezen in mijn review.
Reacties

 1. Hoi Mariêllla, ik heb een poos, wegens grote drukte op mijn werk én thuis, nauwelijks geinternet en zie nu dat je alweer een flink aantal nieuwe artikelen hebt neergezet! :-)
  Wat spannend dat je weer een nieuw retinol product gaat uitproberen! Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
  Ik gebruik die van de Ordinary met squalaan nog steeds, maar alleen 's avonds op mijn hals en op de rug van mijn handen. En dan inderdaad voor het slapen gaan even afdeppen. Op mijn gezicht wil ik al die vettigheid niet. Hoeft ook niet, want daar behaal ik met vitamine a zuur (tretinoide 2%, werkt ook goed) zulke fijne resultaten. Maar mijn hals is het zorgenkindje. Vroeger ook nooit SPF op gebruikt, in tegenstelling tot op mijn gezicht. En maar bakken in de jaren 80 en 90! :-(
  Ik heb al een flacon retinol van MDTopics (heet het zo?) op mijn hals leeggesmeerd, en ben nu bezig met die van the Facetheory. Beiden in de ochtend. Ik ondervind gelukkig geen bijwerkingen, maar zie ook (nog) geen verbetering. Ik ben ook bang dat ik dat niet meer ga zien. Vitamine a zuur schijnt één van de weinige smeersels te zijn die fijne lijntjes (wetenschappelijk aangetoond) redelijk kan bestrijden, maar mijn hals zou eerder behoefte hebben aan een halslift, en dan heb ik het nog niet eens over de halsringen.
  Ik heb laatst voor mijn gezicht weer een paar keer glycolic acid en ascarbid powder van the Ordinary gebruikt. Maar daarna zat mijn gezicht vol rode geïrriteerde vlekken. Dat werkt dus nog steeds niet zo goed voor mij. Ook wel een beetje dom om ze weer tegelijk te gaan gebruiken (wel 's de één morgens en de ander 's avonds). Er waren ook perioden dat het wel goed ging. Zou ook kunnen dat mijn weerstand nu lager is door de drukke periode en vaak te weinig slaap. Dan is misschien ook je huid vatbaarder voor al die plagerijen. In ieder geval heb ik beiden weer even afgezworen en m'n huid is zichtbaar opgeknapt!
  Ik kreeg vandaag een pakketje binnen van Deciem met M.A.P. en azelaic acid. M.A.P. is een vitamine C welke wat minder agressief schijnt te zijn, wie weet kan ik daar beter tegen. En de azelayc acid wil ik om de dag afwisselen met de salicylic acid (BHA) die ik tegen mijn latente acné gebruik. Azelaic acid schijnt ook tegen acné te helpen, en tegen geïrriteerde huid, die ik snel heb. Het fijne is dat je de producten van the Ordinary kunt uitproberen zonder dat het je een rib uit je lijf kost. Oh ja, en ik heb ook een flesje "high spreadibility fluid primer" besteld (siliconen!!). Maar ik vraag me nu af of de over een moisturizer met SPF kunt smeren, zonder dat het de SPF-factor aantast. Je moet het namelijk als laatste product van de huidverzorging aanbrengen, vóór je make-up. Wat denk jij Marriêlla?
  Ik ga je weer volgen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke,

   Hoe leuk om weer van je te horen! En ik hoop uiteraard dat het leuke, uitdagende drukte is waarin je je hebt bevonden / bevindt!

   Ik ken de High-Spreadability Fluid Primer van The Ordinary “toevallig” – ik kocht 'm voor € 2,00 tijdens de Black Friday Sale van Deciem [tip voor de meelezers: schrijf je in voor de Deciem nieuwsbrief, zodat je een melding ontvangt wanneer die sale live is. Deciem doet – gelukkig!!! – niks met kortingscodes en speciale aanbiedingen en zo, maar hun Black Friday Sale is legendarisch... kortingen tot 70% op producten van The Ordinary, Hylamide, NIOD... nogal hebberigmakend, dus :)) Hij zit nog steeds in mijn toilettas, nadat ik 'm een tijdje dagelijks heb gebruikt – met name rond mijn ogen. Ik vind het een typische “Brandon-formule” ofwel: helemaal te goed qua prijs/kwaliteitsverhouding. De reden waarom ik de High-Spreadability Fluid Primer nu nauwelijks meer gebruik is dat de Hylamide SubQ Eyes nu samen met de Hylamide Photography Foundation én de Dior Flash Luminizer zorgt voor ál het “optische bedrog” dat ik me rond mijn ogen maar kan wensen. Overdag dan, voor een avondje uit haal ik de High-Spreadability Fluid Primer nog steeds wel eens te voorschijn. (Ik vind het nu eenmaal heerlijk om af en toe vól in de make-up te gaan)

   Anyway... ik begrijp dus je concern. Want deze Fluid Primer is net zo vloeibaar als de naam aangeeft – en zou dus de mineral sunscreens in je dagcrème kunnen “aanlengen”, waardoor die dan inderdaad minder sterk zouden worden. Maar jij gebruikt – voor zover ik weet – zo'n dagcrème met een kleurtje. Datzelfde kleurtje zou dus als indicatie kunnen dienen voor de aanwezigheid van zinkoxide en titaniumdioxide – juist ook omdat het kleurtje dient om die twee te maskeren; ervoor te zorgen dat ze geen wit waasje achterlaten. Wanneer de Primer het kleurtje laat vervagen, doet het dat ook met de UV-bescherming. Zegt logica me hè... ik heb het zelf (nog?) niet “in vivo” uitgeprobeerd.

   Maar ónder je getinte-dagcrème-met-minerale zonnefilters lijkt het me geen probleem. Dat zou zelfs voor mij de volgorde zijn... Minerale zonnefilters hoeven tenslotte niet in de huid te trekken om hun ding te doen; in tegenstelling tot chemische filters beschermen ze meteen, door een UV-beschermend laagje óver de huid te leggen – en zich daarbij zogezegd geen bal aan te trekken van wat daar nog tussendoor komt.
   Nadeel is dan wel dat andere ingrediënten uit je dagcrème je huid niet meer inkomen. Vrij letterlijk – want de High-Spreadability Fluid Primer van The Ordinary zit tjokvol siliconen en die hebben in de regel een hoog moleculair gewicht. Dat is helemaal goed – want siliconen willen we óp onze huid en niet erin. Maar ja, die “obeesjes” kunnen dus wel anti-oxidantjes in de weg gaan zitten... (maar jouw routine kent geen gebrek aan anti-oxidanten vóór het eventueel aanbrengen van siliconen – voor zover ik weet)

   Oww... ik heb trouwens sinds kort ook weer wat rood- en branderigheid gedoetjes met de Glycolic Acid 7% Toning Solution. Die reactie kan ik nog niet helemaal thuisbrengen, want ik wissel in de regel pas na weken / maanden een product in mijn routine – juist zodat ik weet welk product, welk verschil maakte. En ik heb inmiddels letterlijk liters gebruikt van deze solution... Dus ik was al begonnen met me afvragen of er wellicht iets in de formule is gewijzigd...

   En ja, ik heb ook de Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% in mijn handen gehad. Digitale handen dan, want ik zit hier in Valkenburg aan de Geul vér weg van de Runstraat in Amsterdam. Een Douglas hebben we hier ook al niet en in Aken zijn leukere dingen te doen dan skin care shoppen :))
   Ik ga nu de Ascorbyl Glucoside Solution 12% proberen... heel benieuwd naar de glim- en plakkerigheid daarvan haha. Maar precies wat je zegt: de producten van The Ordinary zijn zo vriendelijk geprijsd, dat je naar hartenlust van alles kunt uitproberen. Dus ik ben benieuwd! Als het niks is, dan gooi ik gewoon nog een flaconnetje ritueel het raam uit ;)

   Allerbeste groet,
   Mariella

   Verwijderen
  2. Hoi Mariella,
   Wat toevallig dat jij ook de high spreadibility fluid primer hebt. Ik heb vorig jaar tijdens de Black Friday van the Ordinary niks besteld, ik hou niet zo van dat digitale gedrang, hoorde dat heel veel voordat de VS "opengaat" al uitverkocht was. Net als vroeger met de dwaze dolle dagen van de Bijenkorf: ik werkte in Utrecht nagenoeg naast de Bijenkorf, heb daar één keer op zo'n DDD-dag voor openingstijd al voor de deur gestaan, maar heb er nog nachtmerries van ;-)
   Maar misschien dat ik die Black Friday dit jaar toch eens ga bekijken. Je kunt gewoon bestellen en als je er niet doorkomt jammer dan.
   Ik heb ook de HA Blur van Hylamide (zusje van the Ordinary). Heb ik die n.a.v. een tip van jou? Ik geloof het wel. Vind ik ook wel fijn. Ik ben nu aan het uitvinden welke is het fijnst vind. Al gebruik ik niet zo vaak primers hoor. Bedankt voor je tip om de fluid primer onder mijn gekleurde dagcreme (of eigenlijk: moisturizer met minerale SPF plus tint) aan te brengen. Inderdaad gebruik ik die vnl. voor de SPF en niet voor de werkstoffen, die zitten in mijn serum en die doe ik natuurlijk onder mijn dagcreme. De HA Blur kan (moet) wel over de dagcreme of foundation (gebruik ik nooit) heen, maar die is dan ook veel dikker, die smeer je niet echt uit.

   Voor die Hylamide SubQ Eyes ben ik helaas allergisch. Er zit wat in waar ik niet tegen kan. Uitslag rond mijn ogen. Jammer! Ik heb nu het Ordinary Caffeine serum voor rond mijn ogen. Of het wat doet vraag ik me af, maar het voelt wel lekker en trekt goed in.

   Groetjes van Joke

   Ik vind die MAP vitamine C toch wel wat dik, weet niet of ik er nou zo gek op ben. Maar hij is stabiel en kan samen met niacinamide, dat is een groot voordeel. De Ascorbyl Glucoside Solution 12% is veel wateriger en trekt waarschijnlijk makkelijker in, maar hij is niet zo stabiel, dat vind ik een groot nadeel. ben echter wel benieuwd naar jouw ervaringen ervan!

   Verwijderen
  3. Hi Joke,

   Haha... ik begrijp je helemaal. Die DDD waren echt hysterisch – ik keek altijd vol verbazing toe hoe mensen zich erdoor lieten meeslepen (hoezo hebben vrouwen geen jagers-instinct? :)) Maar ik heb vorig jaar tijdens de Black Friday Sale van Deciem uitermate relaxed kunnen “scoren” – niks geen digitaal gedrang en alles nog in voorraad, dankzij het tijdsverschil. Geen idee hoe het dit jaar gaat, maar de “jacht” van vorig jaar zou ik zó over doen.

   Ik gebruik de Hylamide HA Blur juist onder de Photography Foundation – dat geeft een dusdanig goed resultaat, dat ik het nog niet omgekeerd heb uitgeprobeerd. Die combinatie levert me nogal wat complimenten op. Dan beken ik maar eerlijk dat het vooral ook “optisch bedrog” is waardoor mijn huid er zo goed uitziet. En ik moet ook bekennen dat die effecten nogal verslavend zijn: ik gebruik beide jokkebrokjes nu dagelijks en zie ze niet snel meer verdwijnen uit mijn make-up tas.
   Maar wat vind jij van het luchtje van de HA Blur? Ik vind dat zó “plastic fantastic” :))

   En klopt, de Hylamide SubQ Eyes bevat twee contactallergenen (Benzyl Alcohol en Propyl Gallate) Het is bij Deciem nu al een tijdje out of stock – dus ik heb ergens de stille hoop dat ze de formule gaan aanpassen. Nu gebruik ik het “zo lang als het goed gaat” – want ik weet uiteraard dat je een allergie ook kunt opbouwen. Ik heb volgend jaar weer een abonnement bij de allergoloog, zal dan eens vragen wat hij ervan vindt.

   De Caffeine Solution 5% + EGCG heb ik nog nooit geprobeerd – niet in de laatste plaats omdat ik zo verslingerd ben aan de SubQ Eyes (of meer precies: Beautifeye®) Misschien dat ik het nog eens ga proberen, want of iets werkt tegen wallen is op mij (vooralsnog) prefect te testen. Door alle allergieën en aanverwant gedoe heb ik zó wallen (boven en onder) als ik geen goed oogcontourserum gebruik. Maar ja, het ijdeltuitje in mij weerhoudt me altijd van dat soort experimentjes :))

   Dat Ascorbyl Glucoside weinig stabiel zou zijn, is nieuw voor me. Ik heb het uitpluiswerk daarover nog niet gedaan, maar ga het in gedachten houden – dus dank je wel! Het enige dat ik nu weet is dat het in de literatuur is aangemerkt als een goed vitamine C-derivaat en dat het volgens Deciem meer potent is dan Magnesium Ascorbyl Phosphate en te combineren is met niacinamide. Maar er staan op de The Ordinary-site nogal wat berichten over plakkerigheid, dus ik stel het beginnen ermee zo lang mogelijk uit haha...
   Al met al vind ik vitamine C een fijn, maar bewerkelijk “stofje”... ik heb daarom het idee dat het wel even kan duren voordat ik een “blijvertje” vind. Maar goed, dat is blog-technisch gezien juist een leuke uitdaging. De Magnesium Ascorbyl Phosphate crème wil als gezegd óók nog proberen. Is die volgens jou wel lekker als dagcrème? Voor mij dan hè, omdat ik anders dan jij mijn UV-bescherming uit een kwastje haal – en de HA Blur heb voor de siliconen en andere jokkebrokjes.

   En over de blog gesproken... ik heb nog een soort van prangend vraagje aan je, als vaste lezer. Wat vind jij van de advertenties die nu vertoond worden? Zijn ze erg storend?

   Hartelijke groet,
   Mariella

   Verwijderen
 2. Oh dat ging niet helemaal goed zie ik nu, mijn "groetjes" staan midden in mijn tekst haha, had niet gezien dat ik er al een stukje onder had gezet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe dan ook... groetjes terug! :D

   Verwijderen
  2. Hoi Mariella,

   Over de advertenties: die vind ik in de letterlijke zin des woords altíjd storend, maar op jouw site niet erger dan op andere sites. Ik vind het echter heel normaal dat ze erop staan, want veel bloggers hebben die inkomsten nodig, voor niets gaat de zon op. En ik wil graag beauty-blogs blijven lezen, dus erger ik me niet aan de advertenties.
   Ik heb het nog eens nagelezen: de HA-Blur is zo compatible met make-up zegt de fabrikant, dat je hem zowel onder als over foundation kunt doen, als hem ermee kunt mengen. Ik gebruik geen foundation want ik krijg áltijd schilfertjes en velletjes, maar ik gebruik de minerale SPF met tint als een soort transparante foundation (Paula's Choice en Australian Gold Botanics). Ik vind dat mijn huid ook niet meer nodig heeft dan dat, en concealer onder de ogen tegen blauwe kringen.
   Ik weet nog steeds niet waar ik de voorkeur aan geef: HA Blur of High Spreadibility Fluid Primer, ik gebruik de ene keer de een, de a andere keer de ander, maar ik vind ze alletwee fijn.
   En ik heb me in eerdaad vergist dat Ascorbyl Glucoside niet stabiel zou zijn. Op de site van the Ordinary stond dat vitamine C niet stabiel is in water, en dat Ascorbyl Glucoside oplosbaar is in water. Toen had ik daar uit de conclusie getrokken dat Ascorbyl Glucoside niet stabiel is. Maar dat schijnt dus toch niet zo te zijn. Dan ga ik het ook proberen. Ik heb nergens gelezen dat het sticky zou zijn. Wel soms dat het gaat pillen. The Ordinary reageert dan dat je het niet te dik moet opbrengen. Heb je hem al geprobeerd?
   Ik vind de Caffeïne Solution echt heel fijn rond mijn ogen. Ik heb geen wallen dus daar gebruik ik het niet voor, en tegen blauwe kringen helpt het niet. Maar het voelt zo fijn: het voelt als een lichte olie, niet als siliconen, maar is niet vettig en trekt meteen in. Echt geel fijn spul. Ik was zo verbaasd dat ik niet tegen de SubQ Eyes kon, the Ordinary gebruikt toch geen parfums of zo? Maar als jij zegt dat er twee allergenen in zitten zal dat het wel zijn. Noem een allergeen.....en ik krijg er uitslag van ;-)
   Groetjes van Joke

   Verwijderen
 3. Oh ja, je vroeg ook nog of je M.A.P. als dagcreme zou kunnen gebruiken. Ja ik denk dat dat heel goed kan, behalve dan dat er geen SPF in zit natuurlijk. Ik vond het een goed idee en heb het dit weekend ook gedaan. Dan hoef ik niet vroeg weg en heb ik veel meer tijd al die laagjes in te laten trekken. Want M.A.P. trekt bij mij heel langzaam in. Maar het is verder wel fijn spul.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke,

   Fijn dat je begrijpt waarom er hier advertenties worden vertoond: die leveren de eerste eurootjes op voor het MS onderzoek – en die zijn inderdaad hard nodig. Maar inmiddels erger ik me er zó aan, dat de AdSense advertenties binnenkort weer gaan verdwijnen. Ik vind ze te veel ten koste gaan van de lezerservaring (zoals dat dan heet) Daarnaast verschijnen er regelmatig advertenties die ik hier écht niet wil; het blokkeren daarvan is zelfs een dagelijks klusje geworden – tijd die ik wel beter kan besteden. Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een alternatief. Mede daardoor ben ik zo laat met antwoorden: ik ben vorige week meer dan 70 uur in de weer geweest voor de MS-stichting-waarvan-ik-de-naam-nog-even-niet noem. Sorry!

   Dan... even terug naar een oude topic: tretinoïne crème en het gebrek daaraan in Nederland. Iemand liet in een reactie weten nu tretinoïne crème 0,05% FNA te gebruiken i.p.v. de Acid A Vit – voorgeschreven door een dermatoloog. FNA = Het Formularium der Nederlandse Apothekers, dus ik heb de stille hoop dat de crème nu in een centrale apotheek wordt bereid (scheelt nogal wat geld)

   Met de Hylamide HA Blur kun je inderdaad van alles – mengen met een moisturizer is ook nog een optie, voor een meer “dewy” effect. Ik zal dat ongetwijfeld allemaal nog een keer gaan uitproberen, maar ik vind mijn huidige volgorde (eerst de Hylamide HA Blur, dan hun Photography Foundation) vooralsnog té fijn.

   Over het Ascorbyl Glucoside serum van The Ordinary kan ik nog niet zo veel zinnigs zeggen – behalve dat het een heel klein beetje plakkerig is, maar zeker niet een klein beetje te veel. Ding is alleen dat ik momenteel zó druk-druk-druk ben, dat ik pas in de middag de Hylamide Blur + Foundation aanbreng. Dan is het serum en mijn dagcrème al lang ingetrokken (en tussen die twee zit ook altijd nog wel een half uurtje – de “luxe” van niet de deur uit hoeven, maar binnen de hele dag naar blauw licht zitten te staren :D) Pillen doet het niet – maar zoiets kan ook altijd te maken te hebben met de andere producten in je routine (de combinatie daarmee) en de volgorde waarin je ze gebruikt. Daarom durf ik er pas echt iets over te zeggen als ik alles, achter elkaar binnen een half uurtje heb aangebracht.

   Ik kom inderdaad zelden geurstoffen tegen in Deciem-producten – ook al claimen ze nergens “parfum-vrij” te zijn en raden ze zelfs een patch-test aan.
   Benzylalcohol is een declaratieplichtige geurstof, die echter (net zoals bijvoorbeeld het “beruchte” limonene) ook een natuurlijk bestanddeel is van plantaardige oliën. Dus ik denk dat het als-bestanddeel-van SubQ Eyes is “binnen geglipt”. Propyl Gallate is zéker “puur natuur” (verkregen uit eikenbladeren) en onderdeel van een actief bestanddeel: Unisooth™ EG-28. Maar ja... ook “puur natuur” kan in sommige gevallen allergische reacties veroorzaken. Vooralsnog heb ik mazzel: atopisch of niet – mijn huid verdraagt zelfs limonene.

   Hartelijk dank voor het delen van jouw ervaringen met Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% van The Ordinary! Ik heb in aansluiting daarop nog even goed naar de formule gekeken – en “langzaam intrekken” lijkt een logisch eigenschapje van deze crème. Prima als laatste stap, maar niet vóór een dag- of nachtcrème – ook doordat er een paar moleculaire zwaargewichtjes in zitten, die óp de huid blijven liggen. Ik ga 'm dus een keer proberen als dagcrème – ben heel benieuwd hoe moisturizend deze “hydrator” is. Altijd fijn om te weten waaraan je begint :)) Daarnaast: als jouw huid een product verdraagt, dan doet mijn huid dat zeker (nou ja... bijna zeker, dan)

   Allerbeste groet en een fijne week,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: