Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Facetheory Regena C20 Serum
Vitamine C boosters: sommige producten claimen het al te zijn met 5% vitamine C. Maar Facetheory laat met dit serum zien wat een échte vitamine C-boost is. Het bevat maar liefst 20% Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) – dat bij het bestrijden van hyperpigmentatie en het egaliseren van de huidtoon wordt bijgestaan door zoethout- en dille-extract. Dat alles in een formule met mooie moisturizers en kalmerende ingrediënten – waarmee je zowel fijne anti-aging als anti-acne resultaten kunt behalen.

20% Sodium Ascorbyl Phosphate: bestrijdt vrije radicalen, vermindert hyperpigmentatie, bevordert de productie van collageen en helpt bij de behandeling van acne

Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) is een gestabiliseerde vorm van vitamine C. Net zoals “pure vitamine C” (ascorbic acid) is het een poeder, dat oplosbaar is in water – maar het is als derivaat veel minder gevoelig voor aantasting door licht en lucht. Na het aanbrengen op de huid wordt het door in de huid aanwezige enzymen omgezet in actieve vitamine C.

Anti-aging effecten
Vitamine C is van nature in de huid aanwezig: het heeft een belangrijke rol bij de vorming van collageen en het bestrijden van vrije radicalen*. Tijdens dat laatste slinkt het natuurlijke voorraadje vrij snel – waardoor voortijdige huidveroudering op de loer kan gaan liggen. Dit omdat vrije radicalen dan alsnog de overhand kunnen krijgen, met alle destructieve gevolgen van dien – én er te weinig vitamine C aanwezig kan zijn om nieuw collageen op te bouwen. Door het natuurlijke voorraadje van “buitenaf” aan te vullen, kun je dus voorkomen dat je huid op de langere termijn vroegtijdig slapper wordt en rimpels, lijntjes en pigmentvlekken gaat vertonen.
Op de langere termijn vermindert een dagelijkse vitamine C-boost bestaande tekenen van huidveroudering: hyperpigmentatie neemt af en de huidtoon wordt meer egaal. Ook rimpels en lijntjes verminderen, dankzij een verbeterde productie van collageen.

Anti-acne effecten
Ook voor de jonge(re) huid is SAP een fijn ingrediënt, want het bestrijdt twee belangrijke oorzaken van acne: de oxidatie van talg, plus de bacterie met de veelzeggende (achter-)naam Cutibacterium acnes.

Net zoals bij alle andere huidverzorgingsingrediënten is het ook bij SAP belangrijk dat een formule er een adequaat percentage van bevat, zodat het echt iets dóét – in plaats van alleen maar wat belooft. Voor het verminderen van hyperpigmentatie is minimaal 3% SAP nodig – om te helpen bij de behandeling van acne minimaal 5%.
Het Facetheory Regena C20 Serum bevat maar liefst 20% SAP en is daarmee een échte vitamine C booster.

Factsheet Sodium Ascorbyl Phosphate


Melkzuur: exfoliërende en hydraterende AHA , maar...

Het Facetheory Regena C20 Serum bevat een vrij hoge concentratie melkzuur – een AHA die op heel milde wijze doffe, dode huidcellen verwijdert en tegelijkertijd de huid hydrateert. Jammer is alleen dat de formule een pH van 6.5 heeft. Dat is prima voor SAP, dat als zout-verbinding geen lage pH nodig heeft – maar suboptimaal voor melkzuur, dat op z'n best is in formule met een pH van ca. 3.8
Maar goed, Facetheory noemt het melkzuur dan ook niet als steringrediënt – dus van een onjuiste claim is geen sprake.

Factsheet Lactic Acid


Mooie moisturizers

Het Facetheory Regena C20 Serum bevat verschillende mooie moisturizende ingrediënten. Allereerst is er Zemea® die ondanks een chemisch klinkende INCI-naam (propanediol) hartstikke plantaardig en duurzaam is. Zemea wordt verkregen uit maïs en doet nog iets meer dan moisturizen: het verbetert de opname van andere ingrediënten en geeft de huid een zacht gevoel. Ook ontbreekt squalane niet, in dit geval verkregen uit olijfolie. Squalane is een beetje een hype in huidolie-land – maar als je een trouwe lezer bent, dan weet je dat squalane en ik allesbehalve een match zijn. Squalane in hoge concentraties dan: serums met een hoog gehalte van deze “droge olie” doen er bij mij (letterlijk) uren over om in te trekken. Het percentage squalane in dit Facetheory serum is gelukkig laag genoeg om geen langdurig geglim te veroorzaken, waardoor het ook geschikt is voor gebruik overdag. Als derde is er panthenol – beroemd geworden als “pro-vitamine B5. Panthenol is een krachtpatsertje als het op moisturizen aankomt: al in een percentage van 1% beschermt het de huid tegen vochtverlies en verbetert het de huidbarrière**. Daarnaast kalmeert panthenol ontstekingsreacties. Tot slot ontbreekt ook sodium hyaluronate niet, dat we kennen als “hyaluronzuur”. Dankzij een énorm vermogen water aan te trekken en vast te houden, zorgt hyaluron als het ware voor talloze minuscuul kleine vochtige sponsjes, die de huid van binnenuit opvullen. Daardoor oogt de huid “voller” en worden lijntjes minder zichtbaar.

Dille-extract: vermindert hyperpigmentatie (en mogelijk nog meer)

“Dill extract can regenerate elastin” vermeldt Facetheory in de verkoopinformatie. En dat is precies wat Lys'lastine®V doet, volgens BASF – die dit ingrediëntencomplex heeft ontwikkeld. Lys'lastine®V stimuleert de aanmaak van elastine en zorgt zo voor krachtige anti-aging effecten, zoals vermindering van rimpels en een verbeterde stevigheid van de huid. Het heeft als actief bestanddeel dille-extract, maar bestaat verder uit butylene glycol, pentylene glycol en xanthan gum – en die eerste twee ontbreken in de INCI-lijst van het Regena C20 Serum. (Dat is trouwens absoluut geen groot gemis: butylene glycol is – kort gezegd – een oplosmiddel en pentylene glycol een stabilisator. Beide hebben hydraterende eigenschappen, maar onze huid kan prima zonder.) Dit serum lijkt dus niet de oorspronkelijke vorm van Lys'lastine®V te bevatten. Het is echter aannemelijk dat het dille-extract wél van BASF afkomstig is, want Facetheory gebruikt nogal wat “actives” uit de BASF-koker – waaronder het bovengenoemde SAP.

Maar Lys'lastine®V of niet: van dille-extract is sowieso bekend dat het helpt om hyperpigmentatie te verminderen.

Factsheet dille-extract


Zoethout-extract: kalmeert, vermindert hyperpigmentatie en bestrijdt vrije radicalen

Anders dan dille heeft zoethout-extract een aanzienlijke staat van dienst als huidverzorgingsingrediënt waarvan de werking onafhankelijk is aangetoond. Allereerst helpt ook zoethout-extract een aardig handje mee bij het verminderen van hyperpigmentatie. Daarnaast kalmeert het de huid en bezit het een krachtige anti-oxidatieve werking.

Factsheet Zoethout-extract 


MIJN ERVARINGEN

Ik ben inmiddels bijna twee flesjes van het Facetheory Regena C20 Serum verder, dus het moge duidelijk zijn dat ik dit een fijne formule vind. Op één nadeeltje na: na het aanbrengen blijft een heel klein beetje plakkerig, minimaal een uur lang. Dat komt wellicht omdat ik het ná het salicylzuur serum van The Ordinary gebruik – of wellicht omdat het Regena C20 serum en mijn huid nét niet helemaal matchen. In elk geval vormt de plakkerigheid geen beletsel voor gebruik overdag – ook niet onder make-up.

Doordat ik dit serum een zomerlang gebruikte, ben ik nu vitamine C-fan voor het leven. Niets ten nadele van alle andere steringrediënten in mijn routine, maar een hoge concentratie vitamine C bracht echt nóg wat extra's. Extra's die ik eigenlijk niet meer verwachtte – want tja, ik gebruik al zo veel. En toch: door de toevoeging van een vitamine C serum aan mijn huidverzorgingsarsenaal heb ik nu eindelijk – op mijn “oude dag” – weer een huid die overdag slechts weinig make-up nodig heeft (Slechte dagen daargelaten, dan. En de avond is sowieso een ander verhaal – want dan ga ik soms maar al te graag vól in de make-up :)) Vitamine C heeft qua huidtoon echt een verschilletje gemaakt: die is nu veel meer egaal. Ik ben nu zo vlekkenvrij als mogelijk... want tegen diepe pigmentvlekken – die het gevolg zijn van DNA-beschadiging – is uiteraard nauwelijks op te smeren.

Dus vitamine C blijft – voor altijd. In welke vorm, weet ik nog niet – want er is nog zó veel uit te proberen op dat gebied. Maar mogelijk kom ik toch weer terug bij dit serum... even tussendoor, of misschien wel voor altijd.

VOOR WIE?

  Iedereen die een betaalbare formule met een zeer hoge concentratie Sodium Ascorbyl Phosphate aan haar/zijn routine wil toevoegen, om daarmee anti-aging en/of anti-acne effecten te behalen.

VOOR WIE NIET?

Wanneer je een zeer gevoelige huid hebt, is 20% gestabiliseerde vitamine C misschien iets te veel voor jou – en is langzaam opbouwen of mengen met een neutraal product mogelijk noodzakelijk, vooral in de eerste weken van het gebruik.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Prijzen zijn altijd wat lastig te noemen in het geval van Facetheory – want ze doen enorm veel met kortingen en codes. Op mijn eerste bestelling kreeg ik bijvoorbeeld 40% korting en daarna ontving ik regelmatig nieuwsbrieven met kortingscodes. Ook verschijnt er vaak een kortingscode bij een bezoek aan de site (bovenaan in het scherm – in een zwarte balk) Wanneer je prijsbewust bent, kan het dus de moeite lonen om niet meteen het Facetheory product van je keuze te bestellen – maar even te wachten totdat ze je een nóg beter aanbod doen. Maar hier ter indicatie de prijzen zoals Facetheory die op hun site vermeldt:

Een 30 ml flacon van UV-werend glas Facetheory Regena C20 Serum kost € 21,99. Wanneer je twee flacons in één keer bestelt, betaal je in totaal € 31,99.

De producten van Facetheory zijn alleen online verkrijgbaar. Meer informatie over het Regena C20 Serum vind je hier, samen met reviews van andere gebruikers.


*) Anti-oxidanten en de huid 
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.INGREDIËNTEN:
AQUA – water; SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, (SAP) – een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die de vorming collageen stimuleert en in concentraties vanaf 3% kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen. Van SAP is daarnaast aangetoond dat het helpt om acne te bestrijden. → factsheet; PROPANEDIOL, merknaam Zemea® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; LACTIC ACID, melkzuur, een AHA – exfolieert, hydrateert en vermindert hyperpigmentatie → factsheet; SQUALANE – moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; POLYGLYCERYL-6 STEARATE – bestanddeel TEGO® Care PBS 6 – plantaardige, Ecocert emulgator met moisturizende eigenschappen; POLYGLYCERYL-4 OLEATE – plantaardige emulgator; TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; PANTHENOL – INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; CETYL HYDROXYETHYLCELLULOSE – verdikkingsmiddel dat bestaat uit een combinatie van cetyl alcohol (een “fatty alcohol”) en hydroxyethylcellulose (een plantaardige polysacharide); GLYCERYL CAPRYLATE – ester van glycerine die fungeert als emulgator; ANETHUM GRAVEOLENS HERB EXTRACT, dille-extract – is rijk aan umbelliprenine waardoor het hyperpigmentatie vermindert → factsheet; GLYCYRRHIZA GLABRA ROOT EXTRACT, zoethout-extract – kalmeert, is rijk aan anti-oxidanten en vermindert hyperpigmentatie → factsheet; POLYGLYCERYL-6 BEHENATE, bestanddeel TEGO® Care PBS 6 – plantaardige, Ecocert emulgator met moisturizende eigenschappen; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE – sap van Aloë vera bladeren ondersteunt het herstel van een beschadigde huid en bezit hydraterende, kalmerende en anti-oxidatieve eigenschappen. Het is echter onbekend of deze formule vers verwerkt Aloë-sap bevat, of “sap” dat bestaat uit met water aangelengd Aloë-poeder → meer informatie; FERULIC ACID – krachtige anti-oxidant met een hoog UV-absorberend vermogen, die tevens helpt de afbraak van collageen en elastine te voorkomen → factsheet; SODIUM PHYTATE – chelaatmiddel; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: