Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Niacinamide in combinatie met vitamine C: het kan soms wel – maar soms ook niet




Of niacinamide en vitamine C goed samengaan is een vraag die me al jaren bezighoudt. In 2017 gaf ik de combinatie van die twee het voordeel van de twijfel. Twee jaar later sloeg mijn twijfel toch weer door naar de andere kant – en hield ik de twee schoonheidskoninginnen zekerheidshalve toch maar uit elkaar: producten met vitamine C gebruikte ik alleen overdag en niacinamide kreeg een ereplaats in mijn avondroutine (of omgekeerd) Dit nadat ook Deciem stelde dat het toch echt geen match was: niacinamide tast vitamine C aan. En hoeveel respect ik ook had (en heb) voor cosmetic chemist Stephen Alain Ko – aan zijn collega's van Deciem had mijn huid inmiddels te veel goeds te danken om hun advies te negeren.

Maar toen waren daar de formules met hoge concentraties vitamine C, die écht een verschilletje maakten voor mijn huid. Daardoor werd ik vitamine C-fan voor het leven – en heb ik nu een lijstje met vitamine C serums die ik ook nog allemaal een keer wil uitproberen. Maar sommige van die formules bevatten naast een gestabiliseerde vorm van vitamine C, óók niacinamide. Het was dus tijd om opnieuw op zoek te gaan naar een antwoord op de vraag: “Is het onverstandig om niacinamide en vitamine C tegelijkertijd te gebruiken?”

Soms wel, soms weer niet – en soms nog steeds twijfelachtig

Een kort antwoord op die vraag heb ik nog steeds niet gevonden – wat vooral komt doordat vitamine C nogal wat verschillende vormen kent. Naast de pure vorm (L-Ascorbic Acid) bestaan er diverse gestabiliseerde vormen. “Gestabiliseerde vitamine C” op de verpakking betekent een vitamine C-derivaat in het flaconnetje en een vrij ingewikkelde INCI-naam op de ingrediëntenlijst. Die derivaten bestaan uit L-Ascorbic Acid dat verbonden is met een andere stof, die zorgt voor de stabilisatie. Nadat zo'n derivaat door de huid geabsorbeerd, wordt de verbinding verbroken door enzymen in de huid; de vitamine C komt daardoor vrij en gaat aan de slag voor onze huid. Althans, in theorie – want het ene derivaat is het andere niet: soms kan de vitamine C bijvoorbeeld niet of nauwelijks worden losgemaakt.

Een ander verschil is dat sommige vitamine C-derivaten wél worden aangetast door niacinamide – terwijl andere nergens last van hebben. Daarnaast zijn er nog de vitamine C-derivaten waarvan onbekend is of ze al dan niet niacinamide-bestendig zijn. Iets dat ik weet dankzij Deciem, dat inmiddels specifiek aangeeft welke vormen van vitamine C volgens hen niet gecombineerd kunnen worden met niacinamide. Maar het blijft bij diverse vitamine C-derivaten nog steeds gissen naar hun niacinamide-bestendigheid. Want Deciem biedt dan wel een grote keuze aan vitamine C-formules – ze verwerken daarin uiteraard niet álle derivaten.

Maar goed, een kort overzicht is beter dan helemaal geen overzicht. Daarom, in alfabetische volgorde, op INCI-naam – met links naar meer informatie:


Ik heb alleen die derivaten opgenomen waarvan ik – op dit moment – weet dat ze in de wetenschappelijke literatuur zijn aangemerkt als “goed”. Het is dus mogelijk nog niet helemaal volledig – en het krijgt uiteraard een update wanneer ik een nieuwe vondst heb gedaan.

Dit lijstje maakt voor mij de keuze een stuk gemakkelijker. Bijvoorbeeld bij het wel of niet combineren van een vitamine C-product met het niacinamide serum dat ik “altijd en eeuwig” gebruik. Of bij het al dan niet aanschaffen van een formule waarin vitamine C is gecombineerd met niacinamide. Ik vertrouw daarbij dus op Deciem – ook al weet ik dat sommige andere merken iets (heel) anders beweren. Maar ja, vertrouwen hè... dat komt te voet, en gaat te paard.

En jij?

Uiteraard ben ik enorm benieuwd of jij vitamine C en niacinamide samen of (bijna) tegelijkertijd gebruikt. Of juist niet. En zo ja, wélke combinatie dat is – en waarom. Of waarom je ze juist uit elkaar houdt. Ik zie dus uit naar je reactie en eventuele tips!

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: