Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Review | Ultrasun Face Mineral SPF 30
Super zuivere zonbescherming, die speciaal is ontwikkeld voor de (zeer) gevoelige huid, maar die ook minder tere huidjes veel moois biedt. Op de eerste plaats UV-bescherming dankzij zinkoxide – die als Koningin van de Zonnefilters uniek is door de huid te beschermen tegen álle UV-A en UV-B straling. Maar deze Ultrasun formule gaat dóór, waar nogal wat andere minerale zonbeschermingsproducten uit hetzelfde prijssegment stoppen. InfraGuard en Ectoin® maken namelijk dat dit product de huid óók beschermt tegen infraroodstraling en blauw licht. Dat alles “puur natuur” – zonder conserveermiddelen of parfum.


Zinkoxide: Koningin der Zonnefilters

De FDA was er begin dit jaar duidelijk over: van alle zonnefilters zijn alleen zinkoxide en titaniumdioxide GRASE: Generally Recognized as Safe and Effective – algemeen erkend als veilig en effectief. Zinkoxide steekt echter met kop en schouders uit boven haar minerale broertje. Dit omdat zinkoxide beschermt tegen zowel UV-A1 als UV-A2 én UV-B. Titaniumdioxide beschermt alleen tegen UV-B en UV-A2 – waardoor UV-A1 nog steeds de kans krijgt om de huid vroegtijdig te verouderen en DNA te beschadigen. Die kans krijgt UV-A straling toch al te veel, want het is áltijd (ook op bewolkte dagen) in zonlicht aanwezig en dringt daarnaast door glas en kleding heen.

Als mineraal zonnefilter dringt zinkoxide niet in de huid en komt dus ook niet via de huid in het lichaam terecht, zoals chemische filters doen. Een ander verschil is dat chemische filters UV-straling absorberen en omzetten in infraroodstraling, wat voelbaar is als warmte. Zinkoxide absorbeert de UV-straling ook – maar blijft daar letterlijk koud onder. Geen extra warmte dus, op zomerse dagen.

Ultrasun Face Mineral SPF 30 bevat trouwens ook wat titaniumdioxide – maar dat is een dusdanig klein beetje, dat het dienst lijkt te doen als kleurstof.

Factsheet Zinkoxide


Ectoïne: mooie moisturizer die het DNA beschermt

Ectoïne is een aminozuurderivaat verkregen uit de Halomonas elongata – een bruinalg die we in Nederland kennen als “riemwier” en “zeespaghetti”. Deze alg maakt ectoïne aan om te kunnen overleven onder zware omstandigheden – zoals zeer zout water. Het heeft een uitstekende waterbindende capaciteit, waardoor ectoïne goed nieuws is voor droge huidjes. Bovendien leerde een goed gedocumenteerd, onafhankelijk Duits onderzoek dat ectoïne kan helpen bij het voorkomen van DNA-beschadiging door UV- en infraroodstraling.

Factsheet Ectoïne


InfraGuard: beschermt tegen infraroodstraling en blauw licht

Ultrasun Face Mineral SPF 30 bevat de ECOCERT-variant van InfraGuard, een ingrediënten-complex met als actieve bestanddelen Tara-tannines en een extract van zonnebloem-kiemen. InfraGuard beschermt met name tegen infraroodstraling – minder berucht dan UV-straling, maar ook een oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Om te beginnen laat ook infraroodstraling vrije radicalen* ontstaan, net zoals UV-straling. Daarnaast dringt infraroodstraling dusdanig diep in de huid, dat het de fibroblasten bereikt – de cellen in de dermis (lederhuid) die onder meer verantwoordelijk zijn voor de productie van collageen. Net zoals andere lichaamscellen zijn fibroblasten voor hun energie afhankelijk van mitochondriën. Mitochondriën worden daarom vaak de energiefabriekjes van de cel genoemd – al worden ze daarmee eigenlijk tekort gedaan: ze vervullen een zeer centrale rol in het metabolisme van de cel. Infraroodstraling maakt dat deze mitochondriën minder goed functioneren, waardoor de fibroblasten minder energie krijgen voor hun belangrijke werk: het produceren van collageen. Dat terwijl infraroodstraling tegelijkertijd vrije radicalen laat ontstaan, die uiteindelijk MMP-1 activeren: een enzym dat collageen afbreekt.

InfraGuard gaat de vorming van vrije radicalen tegen en helpt zo de afbraak van collageen te voorkomen, terwijl het tegelijkertijd het functioneren van de mitochondriën ondersteunt – met name in hun energie-productie.

Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat InfraGuard de huid beschermt tegen blauw licht.

Factsheet InfraGuard


Kokosolie: Moisturizer Plus

Ultrasun Face Mineral SPF 30 bevat een aanzienlijk aantal “hulpstofjes” die zijn verkregen uit kokosolie – maar ook een behoorlijke scheut van deze olie in pure vorm. Kokosolie is een fijne moisturizer, met herstellende, antibacteriële én UV-werende eigenschappen.

Factsheet KokosolieMIJN ERVARINGEN

Het eerste dat me opviel aan de Ultrasun Face Mineral SPF 30, is de integriteit van het product: er is op de verpakking werkelijk geen gejokte of overdreven claim te vinden. De crème is inderdaad ultra-light, absorbeert snel en is allesbehalve vet. Ook de zuiverheid is bijzonder: geen conserveermiddelen. Dat is een lekker fris idee – maar brengt wel met zich mee, dat de crème na opening beperkt houdbaar is, vooral bij hogere temperaturen. Niet dat het zonnefilter aan kracht zal inboeten: zinkoxide kan als mineraal filter heel wat hebben. Maar met de ectoïne en InfraGuard weet ik dat niet zo zeker – en dat zijn nu juist de mooie extra's van deze gezichtscrème. Ik bewaar de tube dan ook in de ijskast – net zoals de rest van mijn skincare stash, trouwens.
Dan is er het “bijna onzichtbaar” zijn – ook daar is Ultrasun eerlijk over. En ik moet op mijn beurt eerlijk zeggen: bijna onzichtbaar is voor mij persoonlijk nét niet onzichtbaar genoeg voor gebruik op mijn gezicht. Van een echte witte waas is dan wel geen sprake, maar toch... ik “moet” er echt een kleurtje overheen doen. Waarschijnlijk komt dat vooral doordat ik zonbescherming als laatste aanbreng: ná twee serums en een dagcrème, alle drie tjokvol moisturizende ingrediënten. Daarna neemt een huid nu eenmaal niet veel meer op, hoe licht en snel-absorberend een formule ook mag zijn. “Bijna onzichtbaar” wordt dan een “klein beetje zichtbaar”. Iets dat zich níet voordoet bij gebruik op mijn armen, onderbenen of wreven: daar is de crème juist meteen na het aanbrengen volledig onzichtbaar. Volledig geabsorbeerd ook: geen spoortje geglim of geplak te bekennen. Maar ook hier gebiedt de eerlijkheid me iets te vermelden: ik heb een Fitzpatrick type II huidje – dat ik bovendien zo blank als mogelijk houdt.
Daarom ga ik op zoek naar een paar vrijwilligers met een huidtype III of IV, om te zien hoe (on)zichtbaar “bijna onzichtbaar” bij hen is. Juist omdat dit de beste minerale zonbescherming is die ik vooralsnog ben tegengekomen in deze prijsklasse. Geschikt voor alle huidjes – van jong tot oud, hoe gevoelig ook.

VOOR WIE?

Iedereen die graag veilige en effectieve zonbescherming gebruikt, mét hoogwaardige extra's – voor een redelijke prijs.

VOOR WIE NIET?

✗ Iedereen voor wie “bijna onzichtbaar” (soms) toch niet onzichtbaar genoeg is.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

De adviesprijs van een 40 ml tube met doseerpompje Ultrasun Face Mineral SPF 30 is € 21,00. De producten van Ultrasun zijn verkrijgbaar bij (natuur-) drogisterijen en diverse online aanbieders.

SHOP & SUPPORT

The Brainy Beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor MS onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC. De stichting daarvoor zal op 2 oktober a.s. officieel worden opgericht – iets waarover ik je de komende tijd uiteraard graag meer vertel.

Mocht je de Ultrasun Face Mineral SPF 30 willen aanschaffen, dan zou ik het enorm waarderen als je dat via een van de onderstaande links doet. Jou kost het geen eurocent meer – maar wij ontvangen een kleine commissie (tot 8%) over je totale aankoopbedrag.

Ultrasun Face Mineral SPF 30 kopen bij bol.com € 20,99 – gratis verzending
Ultrasun Face Mineral SPF 30 kopen bij Koopjes Drogisterij € 17,24 – gratis verzending bij bestellingen vanaf € 74,95, anders € 4,95


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. INGREDIËNTEN:
AQUA – water; ZINC OXIDE – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A1, UV-A2 en UV-B straling door die te absorberen → factsheet; COCONUT ALKANES – alkanen verkregen uit de vetzuren van kokosolie, met een silicone-achtig effect; ISOCETYL STEARATE – emulgator; ALCOHOL DENAT., ethanol – oplosmiddel dat tevens maakt dat een formule minder of geen conserveermiddelen hoeft te bevatten → meer informatie; POLYGLYCERYL-4 DIISOSTEARATE/POLYHYDROXYSTEARATE/SEBACATE, merknaam ISOLAN® GPS – plantaardige emulgator; COCOS NUCIFERA OIL, kokosolie – moisturizer met antibacteriële en UV-werende eigenschappen → factsheet; POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE, merknaam: Dehymuls® PGPH, emulgator; UNDECANE, bestanddeel Cetiol® Ultimate (ECOCERT) – verzacht en maakt dat een formule zich beter over de huid laat verdelen; SILICA, calciumhydroxide – verdikkingsmiddel dat van minerale of synthetische oorsprong kan zijn; COCO-CAPRYLATE/CAPRATE, merknaam Cetiol® LC – verkregen uit kokosolie, verzacht; TITANIUM DIOXIDE – mineraal zonnefilter en kleurstof (titaanwit) → factsheet; MAGNESIUM SULFATE, merknaam RonaCare®, Magnesium Sulfate dat ook bekend is als “Epson Zout” – bezit hydraterende en kalmerende eigenschappen → meer informatie; HECTORITE, kleimineraal dat de textuur van een formule verbetert en een zacht gevoel geeft; TRIDECANE, bestanddeel Cetiol® Ultimate (ECOCERT) – verzacht en maakt dat een formule zich beter over de huid laat verdelen; POLYHYDROXYSTEARIC ACID– suspendeermiddel (middel dat maakt dat een vaste stof kan worden opgelost in een vloeibare stof); ECTOIN, ectoïne – aminozuurderivaat verkregen uit zeealgen, bezit een krachtige vochtbindende capaciteit en het vermogen DNA beschadiging door UV- en infraroodstraling te voorkomen → factsheet; ZINC STEARATE, zinkzout van stearinezuur – verbetert de textuur van een formule; MALTODEXTRIN bestanddeel InfraGuard (zie onder) CAESALPINIA SPINOSA FRUIT PO EXTRACT bestanddeel InfraGuard: plantaardig ingrediënten-complex dat beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering als gevolg van infraroodstraling → factsheet HELIANTHUS ANNUUS SPROUT EXTRACT bestanddeel InfraGuard (zie boven)

Reacties

 1. Ik heb de Ultrasun Mineral Face spf30 ook gekocht en gesmeerd. Helaas ben ik er niet tevreden over. Het is een echte zonnebrandcrème, dat wil zeggen dat je hem op je gezicht blijft voelen zitten, beetje stroef en sticky. Misschien prima voor een dagje aan het strand, maar niet als voor dagelijks gebruik onder mijn make-up en over serums heen. En inderdaad word j er een ietsje pietsje bleker van, maar na wat blusher en shaper is dat niet zo erg. Ik gebruik hem nu dus alleen nog maar voor mijn handen en hals/decolleté.
  Ik ben nog steeds heel enthousiast over de Australian Gold Botanical spf50 tinted face. Ook met zinkoxide en titaniumdioxide, maar door het lichte tintje zie je de witte waas niet. Het droogt prachtig droog en egaal op! Je ziet de kleur op je gezicht niet (tenzij je héél erg blank bent misschien) maar het egaliseert net dat beetje. Ik wil alleen niet altijd een getinte creme op, als het erg warm is en je transpireert bijvoorbeeld, als je dan je gezicht afveegt krijg je overal vlekken, of als ik mijn motorhelm op heb, dat geeft af aan de binnenkant. Dus ik heb ook de gewone Australian Gold Botanica spf50 besteld. Maar daar krijg ik helaas een spookachtig wit gezicht, de witte kleur verdwijnt ook niet. Daarnaast zit er behoorlijk wat parfum in, wat in de tinted face niet zit. Dus weer een creme die ik voor mijn lichaam kan gebruiken, maar niet voor mijn gezicht. Zonde. Maar blijkbaar valt het niet mee om gezichtscrèmes met spf op basis van zink- en titanium(di)oxide te fabriceren zonder die witte waas of een kleurtje in de creme om het wit te verbergen. Jammer, nu we weten dat dit de veiligste spf's van allemaal zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke!

   Ik had even een korte summer break, daarom nu pas mijn antwoord. Hartelijk dank voor het delen van jouw ervaringen met de Ultrasun Mineral Face SPF30. Interessant ook dat die heel anders zijn dan de mijne: bij mij geen spoortje stroef- of sticky-heid, maar juist wel een wit waasje dat nét te zichtbaar is om weggewerkt te kunnen worden met wat poedertjes. Geen huid is hetzelfde, dat blijkt maar weer – en huidverzorgingsroutines evenmin (wanneer we die van “Biodermal-smeerders” buiten beschouwing laten, dan :))
   Maar ik ben het helemaal met je eens: dit is crème om te gebruiken voor handen en decolleté of wanneer langdurige blootstelling aan de (felle) zon onvermijdelijk is – niet voor dagelijks gebruik onder make-up. Voor dat laatste is toch echt een product met een tintje plús een flinke schep siliconen nodig, zoals (bijvoorbeeld, inderdaad) de Australian Gold Botanical Tinted Face Mineral Sunscreen Broad Spectrum SPF 50. Maar daarin mis ik persoonlijk dan weer IR-bescherming (Ik heb ondertussen een medisch fysicus lief aangekeken om zijn mening te geven over de effecten van blauw licht. Daarvan weet ik namelijk nog niet helemaal wat ik ervan moet vinden – al weet ik uiteraard dat het bijdraagt aan TEWL en het ontstaan van vrije radicalen)

   En ja, het vinden van goede minerale zonbescherming is een gedoetje – gedoe zelfs, wanneer je een product zoekt voor dagelijks gebruik, onder je make-up. En het wordt Gedoe als je dan ook nog een product wilt dat iets meer doet dan “slechts” beschermen tegen UV-straling. De Sunforgettable Total Protection Face Shield SPF 50 van Colorescience lonkt nu al een tijdje naar me – want alleen zinkoxide, met tintje en anti-oxidanten, bescherming tegen infrarood-straling en blauw licht, plús een hoge concentratie niacinamide. Maar ja... dat is wéér Colorescience hè. Ik wil soms ook wel eens iets nieuws onder de zon :))

   Allerbeste groet,
   Mariella

   Verwijderen
 2. Hoi Mariella, inderdaad, elke huid is anders. Bij mij trekken veel crèmes slecht in, en olie al helemaal niet. Ik had me nog niet eens gerealiseerd dat dat bij de Australian Gold komt door het hoofdingredient siliconen. Even gegoogeld op dat stofje, maar het schijnt niet slecht te zijn, dus ik hou hem erin.
  Ik had ook al gekeken naar Sunforgettable SPF 50 Faceshield van Colorescience. Ben er wel heel benieuwd naar! Jij hebt hem nog niet geprobeerd? Misschien dat ik er volgend voorjaar voor ga, heb nu nog genoeg SPF50 liggen van Australian Gold en Paula's Choice waar ik enthousiast over ben. Maar ik hoor graag je ervaringen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke,

   Heel herkenbaar: olie wil bij mij maar niet verdwijnen - ook zogenoemde droge olie niet (en dus heb ik een hekel aan olie-achtige formules) Maar misschien moisturizen wij onze gezichtjes gewoon iets té goed, bedacht ik me zojuist. We vullen tweemaal daags de huidbarrière op verschillende manieren aan, bijvoorbeeld. Wat moet een olietje dan nog? Ik gebruik dus bij voorkeur serums en crèmes op waterbasis. Water verdampt tenminste, zonder geplak en geglim. En mijn haar hoeft ook niet een kwartier lang in een knotje om vette slierten te voorkomen.

   En nee, niks mis met siliconen! (Behalve voor mensen die van puur natuur houden, dan) Ik heb ze in alle soorten en maten. Mijn nieuwste liefde op dat gebied is de HA Blur van Hylamide... die is geweldig goed in "optisch bedrog".

   Toevallig (of nou ja... toevállig :)) hoorde ik vandaag opnieuw heel enthousiaste geluiden over de Australian Gold Botanical Tinted Face Mineral Sunscreen Broad Spectrum SPF 50. Dus die wil ik nu óók haha.

   Met de Colorescience Sunforgettable SPF 50 Faceshield wacht ik nog even totdat ik er ein-de-lijk achter ben hoe het nou zit met niacinamide i.c.m. vitamine C. Ik vind een vitamine C serum namelijk zo fijn voor overdag...

   Verwijderen
 3. Even ter verduidelijking: Australian Gold geeft dankzij de siliconen dus géén vet of plakkerig laagje. Zoals ik het had opgeschreven lijkt het alsof dat juist wel het geval is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marielle, Ik was van de week in centrum Amsterdam en ben even langs de Ordinary in de Runstraat gegaan. Ik heb weer wat producten aangevuld en heb naar aanleiding van jouw post ook een tube HA Blur van Hylamide meegenomen. Hylamide is flink in prijs verlaagd en de Blur kost nog maar een tientje. Ik heb een egale huid en geen grote porien (dankzij de tretinoine en maandelijkse IPL-behandeling), maar ik was toch heel benieuwd. Vandaag gebruikt, en het ziet er inderdaad mooi uit. Maar niet voor elke dag want dan heb ik nóg een laagje ;-) Maar als je voor een gelegenheid extra mooi wilt zijn is het fijn spul.
  Als je de Australian Botanical tinted face bestelt pas dan op met vitamine C eronder. Ik meng vaak ascorbinezuur poeder van the Ordinary door mijn ochtendserum, maar daardoor kreeg ik in combinatie met de tinted SPF50 gele strepen (vond ik uit). Ik heb ook een tinted SPF30 van Paula's Choice, met zink- en titanium(di)oxide, die ik eigenlijk nog mooier vind omdat hij transparanter en dus natuurlijker oogt, maar daar heb ik dat niet bij. Die laatste is er helaas niet in SPF50.
  Op jouw website zag ik trouwens een advertentie van Vital20 over biologische SPF50 van Alga Maris. Ook met zink- en titanium(di)oxide. Ze claimen dat het geen witte waas geeft, maar op een review elders las ik toch dat mensen over een witte waas klagen.
  Ik wacht het gewoon af, het wordt nu toch winter waarin je minder buiten bent en een hele hoge factor nodig hebt, nu overal zink- en titanium(di)oxide de hemel in wordt geprezen worden er op basis daarvan vast wel meer en nieuwe SPF'en ontwikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heej Joke!

   Ja goed hè, die prijsverlaging van Hylamide. Ik had al wat Hylamide producten gescoord tijdens de Black Friday Sale van Deciem – maar sinds de prijsverlaging in februari ben ik grootverbruiker geworden. Ook van de HA Blur, die ik dus wel graag dagelijks gebruik... de huidverzorgingsproducten die ik nu gebruik bevatten namelijk geen siliconen – dus ik heb dat extra laagje wel “nodig”. Alleen bij temperaturen boven de 24 graden laat ik het achterwege – dan heb ik het liefst zo min mogelijk op mijn gezicht.

   Bedankt voor je tip over het gebruik van de Australian Botanical. Gaat voor mij pas volgend jaar worden, maar zal het onthouden. In de herfst en winter vertrouw ik op mijn eeuwige Sunforgettable – ook omdat die zo lekker licht is en zich perfect óver make-up en HA-blur laat aanbrengen.

   Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Alga Maris gehoord. De advertenties hier worden door Google AdSense verzorgd – met behulp van allerlei algoritmes en zo. De opbrengsten ervan gaan naar het MS onderzoek – daarom heb ik ze geplaatst (ook al onderschrijf ik de inhoud ervan niet altijd)
   Volgens mij is “geen witte waas” de meest gejokte claim bij minerale zonbescherming zónder kleurtje. Ik geloof er in elk geval niet meer in...

   En ja, inderdaad... Vijf jaar geleden werd ik nog vreemd aangekeken wanneer ik vertelde over mijn voorkeur voor minerale zonbescherming – nu zijn de enthousiaste geluiden niet van lucht. Maar nadeel van die hype & hoopla is wel, dat er nogal wat rommel op de markt komt... Mineraal betekent niet altijd goed – ook de rest van de formule is belangrijk, vooral bij producten met een hoge(re) concentratie titaniumdioxide.
   Overigens is niet iedereen fan hoor... hier in Nederland hebben we een vrij luidruchtige en soms bijna vijandige chemische zonnefilter-lobby. Ik ben héél benieuwd hoe die de komende jaren het taaie GRASE-koekje van de FDA gaat wegkauwen.

   Tot snel... bij de squalane en koper-peptiden :))

   Allerbeste groet,
   Mariella

   Verwijderen
 5. Ik vind wel dat het een erg negatief beeld geeft van organische (chemische) filters. Een aantal organische filters zijn aangetroffen in het bloed hoger dan de drempelwaarde bij een "maximal use" studie, en voor 12 filters wil de FDA meer studies ontvangen, of het gezondheidsrisico's heeft is nog niet duidelijk. Dat daarmee alle organische filters in het lichaam terecht komen, denk dat je dat niet kan zeggen. Er zit veel verschil tussen organische filters, voor filters als Tinosorb M of Tinosorb A2B bv is het niet zo waarschijnlijk dat die makkelijk door de huid gaan. Wat nu gebeurt, is dat mensen zien dat mineraal GRASE is, chemische klinkt eng, en is niet GRASE, en dus is alles wat chemisch is slecht, alsof alle "chemische" filters exact dezelfde eigenschappen en veiligheid hebben. Maar zo werkt het niet, je kan niet een groep met verschillende stofjes allemaal dezelfde eigenschappen en veiligheid toekennen. De manier waarop filters in amerika gereguleerd worden kan voordelen hebben, maar het heeft ook nadelen, want de goedkeuring van nieuwere, wellicht veel betere filters, gaat tergend langzaam. De FDA maakt geen onderscheid tussen nano vs non-nano, in tegenstelling tot Europa, waardoor het pas in 2016 in Europa is goedgekeurd. In de Europese veiligheidsrapporten worden ook nog wat kennishiaten benoemd voor Titanium Dioxide, zoals penetratie op een niet intacte huidbarriere en wanneer penetration enhancers in de formule zitten bv. Je zegt iets over een vijandige chemische zonfilter lobby, ik hoop niet dat je deze comment zo ervaart, ik ben niet echt meer voor het een dan het ander, alles heeft voor en nadelen, ik zie het niet zo als mineraal vs chemisch. Het zijn allemaal chemische stofjes uiteindelijk, en hoe meer veilige opties er zijn, hoe beter. Het voordeel van sommige organische filters is dat het makkelijker is een hoge uvapf te bereiken en ze geen witte waas na laten, dus alleen maar fijn om die er bij te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: