Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Ultrasun Face Mineral SPF 30
Super zuivere zonbescherming, die speciaal is ontwikkeld voor de (zeer) gevoelige huid, maar die ook minder tere huidjes veel moois biedt. Op de eerste plaats UV-bescherming dankzij zinkoxide – die als Koningin van de Zonnefilters uniek is door de huid te beschermen tegen álle UV-A en UV-B straling. Maar deze Ultrasun formule gaat dóór, waar nogal wat andere minerale zonbeschermingsproducten uit hetzelfde prijssegment stoppen. InfraGuard en Ectoin® maken namelijk dat dit product de huid óók beschermt tegen infraroodstraling en blauw licht. Dat alles “puur natuur” – zonder conserveermiddelen of parfum.


Zinkoxide: Koningin der Zonnefilters

De FDA was er begin dit jaar duidelijk over: van alle zonnefilters zijn alleen zinkoxide en titaniumdioxide GRASE: Generally Recognized as Safe and Effective – algemeen erkend als veilig en effectief. Zinkoxide steekt echter met kop en schouders uit boven haar minerale broertje. Dit omdat zinkoxide beschermt tegen zowel UV-A1 als UV-A2 én UV-B. Titaniumdioxide beschermt alleen tegen UV-B en UV-A2 – waardoor UV-A1 nog steeds de kans krijgt om de huid vroegtijdig te verouderen en DNA te beschadigen. Die kans krijgt UV-A straling toch al te veel, want het is áltijd (ook op bewolkte dagen) in zonlicht aanwezig en dringt daarnaast door glas en kleding heen.

Als mineraal zonnefilter dringt zinkoxide niet in de huid en komt dus ook niet via de huid in het lichaam terecht, zoals chemische filters doen. Een ander verschil is dat chemische filters UV-straling absorberen en omzetten in infraroodstraling, wat voelbaar is als warmte. Zinkoxide absorbeert de UV-straling ook – maar blijft daar letterlijk koud onder. Geen extra warmte dus, op zomerse dagen.

Ultrasun Face Mineral SPF 30 bevat trouwens ook wat titaniumdioxide – maar dat is een dusdanig klein beetje, dat het dienst lijkt te doen als kleurstof.

Factsheet Zinkoxide


Ectoïne: mooie moisturizer die het DNA beschermt

Ectoïne is een aminozuurderivaat verkregen uit de Halomonas elongata – een bruinalg die we in Nederland kennen als “riemwier” en “zeespaghetti”. Deze alg maakt ectoïne aan om te kunnen overleven onder zware omstandigheden – zoals zeer zout water. Het heeft een uitstekende waterbindende capaciteit, waardoor ectoïne goed nieuws is voor droge huidjes. Bovendien leerde een goed gedocumenteerd, onafhankelijk Duits onderzoek dat ectoïne kan helpen bij het voorkomen van DNA-beschadiging door UV- en infraroodstraling.

Factsheet Ectoïne


InfraGuard: beschermt tegen infraroodstraling en blauw licht

Ultrasun Face Mineral SPF 30 bevat de ECOCERT-variant van InfraGuard, een ingrediënten-complex met als actieve bestanddelen Tara-tannines en een extract van zonnebloem-kiemen. InfraGuard beschermt met name tegen infraroodstraling – minder berucht dan UV-straling, maar ook een oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Om te beginnen laat ook infraroodstraling vrije radicalen* ontstaan, net zoals UV-straling. Daarnaast dringt infraroodstraling dusdanig diep in de huid, dat het de fibroblasten bereikt – de cellen in de dermis (lederhuid) die onder meer verantwoordelijk zijn voor de productie van collageen. Net zoals andere lichaamscellen zijn fibroblasten voor hun energie afhankelijk van mitochondriën. Mitochondriën worden daarom vaak de energiefabriekjes van de cel genoemd – al worden ze daarmee eigenlijk tekort gedaan: ze vervullen een zeer centrale rol in het metabolisme van de cel. Infraroodstraling maakt dat deze mitochondriën minder goed functioneren, waardoor de fibroblasten minder energie krijgen voor hun belangrijke werk: het produceren van collageen. Dat terwijl infraroodstraling tegelijkertijd vrije radicalen laat ontstaan, die uiteindelijk MMP-1 activeren: een enzym dat collageen afbreekt.

InfraGuard gaat de vorming van vrije radicalen tegen en helpt zo de afbraak van collageen te voorkomen, terwijl het tegelijkertijd het functioneren van de mitochondriën ondersteunt – met name in hun energie-productie.

Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat InfraGuard de huid beschermt tegen blauw licht.

Factsheet InfraGuard


Kokosolie: Moisturizer Plus

Ultrasun Face Mineral SPF 30 bevat een aanzienlijk aantal “hulpstofjes” die zijn verkregen uit kokosolie – maar ook een behoorlijke scheut van deze olie in pure vorm. Kokosolie is een fijne moisturizer, met herstellende, antibacteriële én UV-werende eigenschappen.

Factsheet KokosolieMIJN ERVARINGEN

Het eerste dat me opviel aan de Ultrasun Face Mineral SPF 30, is de integriteit van het product: er is op de verpakking werkelijk geen gejokte of overdreven claim te vinden. De crème is inderdaad ultra-light, absorbeert snel en is allesbehalve vet. Ook de zuiverheid is bijzonder: geen conserveermiddelen. Dat is een lekker fris idee – maar brengt wel met zich mee, dat de crème na opening beperkt houdbaar is, vooral bij hogere temperaturen. Niet dat het zonnefilter aan kracht zal inboeten: zinkoxide kan als mineraal filter heel wat hebben. Maar met de ectoïne en InfraGuard weet ik dat niet zo zeker – en dat zijn nu juist de mooie extra's van deze gezichtscrème. Ik bewaar de tube dan ook in de ijskast – net zoals de rest van mijn skincare stash, trouwens.
Dan is er het “bijna onzichtbaar” zijn – ook daar is Ultrasun eerlijk over. En ik moet op mijn beurt eerlijk zeggen: bijna onzichtbaar is voor mij persoonlijk nét niet onzichtbaar genoeg voor gebruik op mijn gezicht. Van een echte witte waas is dan wel geen sprake, maar toch... ik “moet” er echt een kleurtje overheen doen. Waarschijnlijk komt dat vooral doordat ik zonbescherming als laatste aanbreng: ná twee serums en een dagcrème, alle drie tjokvol moisturizende ingrediënten. Daarna neemt een huid nu eenmaal niet veel meer op, hoe licht en snel-absorberend een formule ook mag zijn. “Bijna onzichtbaar” wordt dan een “klein beetje zichtbaar”. Iets dat zich níet voordoet bij gebruik op mijn armen, onderbenen of wreven: daar is de crème juist meteen na het aanbrengen volledig onzichtbaar. Volledig geabsorbeerd ook: geen spoortje geglim of geplak te bekennen. Maar ook hier gebiedt de eerlijkheid me iets te vermelden: ik heb een Fitzpatrick type II huidje – dat ik bovendien zo blank als mogelijk houdt.
Daarom ga ik op zoek naar een paar vrijwilligers met een huidtype III of IV, om te zien hoe (on)zichtbaar “bijna onzichtbaar” bij hen is. Juist omdat dit de beste minerale zonbescherming is die ik vooralsnog ben tegengekomen in deze prijsklasse. Geschikt voor alle huidjes – van jong tot oud, hoe gevoelig ook.

VOOR WIE?

Iedereen die graag veilige en effectieve zonbescherming gebruikt, mét hoogwaardige extra's – voor een redelijke prijs.

VOOR WIE NIET?

✗ Iedereen voor wie “bijna onzichtbaar” (soms) toch niet onzichtbaar genoeg is.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

De adviesprijs van een 40 ml tube met doseerpompje Ultrasun Face Mineral SPF 30 is € 21,00. De producten van Ultrasun zijn verkrijgbaar bij (natuur-) drogisterijen en diverse online aanbieders.

SHOP & SUPPORT

The Brainy Beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor MS onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC. De stichting daarvoor zal op 2 oktober a.s. officieel worden opgericht – iets waarover ik je de komende tijd uiteraard graag meer vertel.

Mocht je de Ultrasun Face Mineral SPF 30 willen aanschaffen, dan zou ik het enorm waarderen als je dat via een van de onderstaande links doet. Jou kost het geen eurocent meer – maar wij ontvangen een kleine commissie (tot 8%) over je totale aankoopbedrag.

Ultrasun Face Mineral SPF 30 kopen bij bol.com € 20,99 – gratis verzending
Ultrasun Face Mineral SPF 30 kopen bij Koopjes Drogisterij € 17,24 – gratis verzending bij bestellingen vanaf € 74,95, anders € 4,95


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. INGREDIËNTEN:
AQUA – water; ZINC OXIDE – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A1, UV-A2 en UV-B straling door die te absorberen → factsheet; COCONUT ALKANES – alkanen verkregen uit de vetzuren van kokosolie, met een silicone-achtig effect; ISOCETYL STEARATE – emulgator; ALCOHOL DENAT., ethanol – oplosmiddel dat tevens maakt dat een formule minder of geen conserveermiddelen hoeft te bevatten → meer informatie; POLYGLYCERYL-4 DIISOSTEARATE/POLYHYDROXYSTEARATE/SEBACATE, merknaam ISOLAN® GPS – plantaardige emulgator; COCOS NUCIFERA OIL, kokosolie – moisturizer met antibacteriële en UV-werende eigenschappen → factsheet; POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE, merknaam: Dehymuls® PGPH, emulgator; UNDECANE, bestanddeel Cetiol® Ultimate (ECOCERT) – verzacht en maakt dat een formule zich beter over de huid laat verdelen; SILICA, calciumhydroxide – verdikkingsmiddel dat van minerale of synthetische oorsprong kan zijn; COCO-CAPRYLATE/CAPRATE, merknaam Cetiol® LC – verkregen uit kokosolie, verzacht; TITANIUM DIOXIDE – mineraal zonnefilter en kleurstof (titaanwit) → factsheet; MAGNESIUM SULFATE, merknaam RonaCare®, Magnesium Sulfate dat ook bekend is als “Epson Zout” – bezit hydraterende en kalmerende eigenschappen → meer informatie; HECTORITE, kleimineraal dat de textuur van een formule verbetert en een zacht gevoel geeft; TRIDECANE, bestanddeel Cetiol® Ultimate (ECOCERT) – verzacht en maakt dat een formule zich beter over de huid laat verdelen; POLYHYDROXYSTEARIC ACID– suspendeermiddel (middel dat maakt dat een vaste stof kan worden opgelost in een vloeibare stof); ECTOIN, ectoïne – aminozuurderivaat verkregen uit zeealgen, bezit een krachtige vochtbindende capaciteit en het vermogen DNA beschadiging door UV- en infraroodstraling te voorkomen → factsheet; ZINC STEARATE, zinkzout van stearinezuur – verbetert de textuur van een formule; MALTODEXTRIN bestanddeel InfraGuard (zie onder) CAESALPINIA SPINOSA FRUIT PO EXTRACT bestanddeel InfraGuard: plantaardig ingrediënten-complex dat beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering als gevolg van infraroodstraling → factsheet HELIANTHUS ANNUUS SPROUT EXTRACT bestanddeel InfraGuard (zie boven)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: