Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Review | The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane
Een uiterst voordelig serum bestaande uit 0,5% retinol in squalaan: niet veel meer – maar ook niet minder. Retinol is een onovertroffen anti-aging powerhouse, waarvan de werking uitermate uitvoerig is onderzocht en aangetoond. Squalaan is een plantaardige olie met moisturizende eigenschappen die elders nog wel eens wordt bejubeld.
De prijs/kwaliteitsverhouding is dus uitstekend. Het verwende nest in mij werd echter allesbehalve blij van de ultrabasic formule – en met squalaan kan ik het ook al niet vinden.


0,5% retinol: gegarandeerde anti-aging effecten

Retinol vormt samen met niacinamide en vitamine C het gouden trio dat onmisbaar is wanneer je krachtige anti-aging resultaten wilt behalen met vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten. Niacinamide en vitamine C kunnen al snel fijne resultaten geven – met retinol moet je echter wat geduld hebben. Allereerst omdat voorzichtig opbouwen van het gebruik vaak noodzakelijk is om bijwerkingen zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zijn retinol-resultaten pas na een half jaar zichtbaar in de spiegel. Maar dan heb je ook iets: retinol vermindert lijntjes en rimpels en zorgt voor een meer stevige huid. Daarnaast helpt het bij het verminderen van hyperpigmentatie en bevordert het de aanmaak van hyaluronzuur, waardoor de huid “voller” wordt.

Factsheet Retinol


Squalaan: plantaardige olie met moisturizende eigenschappen

Squalaan wordt verkregen uit olijfolie of suikerriet, waardoor het een fijn ingrediënt kan zijn als je van “puur natuur” houdt. Het is een zogenoemde “droge olie” die relatief snel intrekt. Squalaan bezit moisturizende eigenschappen en is als “veelbelovend” aangemerkt omdat de olie mogelijk ook een anti-oxidatieve* werking bezit.

Factsheet Squalaan


MIJN ERVARINGEN

Fantastisch...
Dit is een “máár”-product – iets anders kan ik er niet van maken. Retinol is een fantastisch anti-aging ingrediënt, dat tot enkele jaren geleden alleen te vinden was in kostbare serums en crèmes. Fantastisch dus, dat The Ordinary drie spotgoedkope serums op de markt heeft gebracht met verschillende percentages retinol, waardoor voorzichtig opbouwen gemakkelijk en uiterst betaalbaar wordt. En squalaan kent nogal wat fans die de de olie helemaal te fantastisch vinden.

... maar...
Squalaan en ik zijn allesbehalve een match. Waarom dit tot “droge olie” is gedoopt zal ik wellicht nooit begrijpen, want van snel intrekken is bij mij geen sprake. Na het aanbrengen glimt en plakt de squalaan nog minstens een kwartier. Bah. Fatsoenlijk aanbrengen van een nachtcrème is daardoor nagenoeg onmogelijk – en dat is ruk, want de moisturizende eigenschappen van squalaan zijn voor mijn huid bepaald niet moisturizend genoeg. Sowieso heeft het aanbrengen van een (dure) nachtcrème niet zo heel veel zin na gebruik van dit serum, want het moleculair gewicht van squalaan is aan de obese kant: 422,81 g/mol. Een dikkerdje dus, dat de opname van ingrediënten uit een nachtcrème letterlijk in de weg kan gaan zitten.
Dan is er het feit dat ik een verwend nest ben waar het retinol betreft. Ik heb in het verleden al heel wat crèmes en serums met 0,5% retinol weggesmeerd. Ingekapselde retinol welteverstaan, in formules met mooie kalmerende en hydraterende ingrediënten – waardoor bijwerkingen altijd uitbleven. Maar nu ik na een “pauze” opnieuw begon met retinol – met dit serum als tweede stap in mijn opbouwschema – ervoer ik álle bijwerkingen die retinol kan geven: roodheid, branderigheid, gevoeligheid, droogheid en soms zelfs wat schilfertjes. Was een dagcrème voorheen slechts een leuke extra na de serums uit mijn ochtendroutine – nu moest ik ineens op zoek naar een goede kalmerende en hydraterende dagcrème. Uiteraard verdwenen al die bijwerkingen na een paar weken, nadat mijn huid gewend was aan dit percentage retinol. Maar die bijwerkingen maakten wel dat ik totaal geen zin heb om de laatste fase van het opbouwen in te gaan en het The Ordinary serum te gaan gebruiken dat een volle 1% retinol bevat. Ik heb dat zelfs even uitgesteld, omdat ik nieuwe pasfoto's moet laten maken (wat voor ijdeltuitjes toch al een exercitie op zich is) Maar de tube Bepanthen Crème ligt klaar, zodat ik voldoende panthenol in huis heb om mijn huid enigszins te kalmeren. Ik weet ook al precies wat ik ga gebruiken op de “pauze-dagen” in de eerste maand: de Bakuchiol Reface™ Pads van Indeedlabs. Níet dit serum met 0,5% retinol – zodat ik alvast even lékker verlost ben van de squalaan. En na die maand ga ik snél door naar de 1% retinol producten van Facetheory. Die bevatten tenminste retinol die is ingekapseld in liposomen, plús hydraterende en kalmerende ingrediënten. Precies zoals het verwende nest in mij gewend is.


VOOR WIE?

✓ Iedereen die een super voordelig serum met 0,5% retinol aan zijn/haar routine wil toevoegen, daarbij eventuele bijwerkingen voor lief neemt en geen hekel heeft aan squalaan.

VOOR WIE NIET?

✗ Tomaat-extract kan een allergische huidreactie veroorzaken, met name bij personen met een allergie voor bijvoet- of plantaan-pollen. Wanneer je bekend bent met zo'n allergie, is dit serum dus mogelijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 30 ml flacon The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane kost € 5,80. Het is verkrijgbaar bij Douglas en uiteraard Deciem zelf. Een overzicht van alle verkooppunten kun je hier vinden. Meer informatie over het serum vind je hier, samen met ervaringen van andere gebruikers.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

INGREDIËNTEN:
SQUALANE – Moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; RETINOL, vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels, hyperpigmentatie en couperose. Stimuleert daarnaast de productie van hyaluronzuur → factsheet; SOLANUM LYCOPERSICUM (TOMATO) FRUIT EXTRACT, merknaam Actiphyte® of Tomato – tomaat-extract dat rijk is aan lycopeen, een carotenoïde met een krachtige anti-oxidatieve werking → factsheet; SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties, versnelt wondheling en bevordert de opname van andere ingrediënten → factsheet; BHT, afkorting van Butylated Hydroxy-Toluene – stabilisator.

Reacties

 1. Bij mij trekt het ook niet in. Ik gebruik de squalane/retinol 0,5% s avonds voor hals en decolleté. Dit is mijn eerste flesje, hiervoor had ik één flesje 0,2%. Je zegt dat het bij jou pas na een kwartier intrekt, ik moet na een half uur het niet ingetrokken laagje afdeppen met een tissue. De huid van mijn hals is echt slecht: ringen en verslapt. Teveel onbeschermd in de zon in mijn jonge jaren vrees ik. Mijn gezicht daarentegen ziet er voor mijn leeftijd (55) juist heel mooi uit. Die ben ik vanaf een zeker moment wel gaan beschermen. Maar mijn gezicht kan al helemaal geen olie hebben, dat blijft er echt op liggen. Ik had vroeger een redelijk vette huid, nu nauwelijks meer (leeftijd ;-)) maar olie werkt nog steeds niet. Ik kan niet zeggen dat mijn hals nou zo verbeterd is sinds gebruik. 's Ochtends doe ik er retinol 1% van Meditopics op. In ieder geval kan mijn supergevoelige hals goed tegen die combinatie. Tegen tretinoine 5% heeft mijn hals nooit gekund. Dus ik zet het nog maar een poosje voort, zeker omdat jij ook zegt dat je met retinol geduld moet hebben.
  Voor mijn gezicht gebruik ik wel retinol. De 5% (AcidAvit) is nog steeds niet leverbaar, maar ik heb nu 2% van de Magistrale Bereider (een apotheek die zelf maakt) en die bevalt ook goed. Ik heb wel eens gelezen dat 2% net zo goed werkt tegen anti-aging als 5%, met minder bijwerkingen. Tot nu toe lijkt dat op te gaan.
  Als mijn flacon Meditopics op is ben ik van plan de retinol van Facetheory te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een half uur en dan nog moeten afdeppen met een tissue?! Arme jij... ik had het flaconnetje al lang uit het raam gegooid. Toen het warm weer was, duurde het bij mij ook zo lang en moest ik ook met een een tissue aan de gang -- dus liet ik het serum maar even staan. Nu is het grootste glim- en plakleed wel geleden na een kwartier, dat vind ik nog net te doen. Al baal ik nu soms nog steeds wel, vooral als ik moe ben en eigenlijk meteen naar bed wil. Ik heb geen vette huid en zelfs een huidbarrière die gestoord is (heet echt zo :)) want atopisch. Maar kennelijk vul ik alle vetjes en vochtjes zo goed aan, dat er voor squalaan geen eer meer te behalen is... een andere verklaring heb ik niet.

   En klopt, enkele studies hebben laten zien dat tretinoïne 0,02% ook fijne anti-aging resultaten geeft, ook op de lange(re) termijn. Meestal wordt het gebruikt/geadviseerd als opstapje naar 0,05%, maar verhoging van het percentage lijkt dus niet per se noodzakelijk. Lijkt me sowieso fijn dat je nu in elk geval de 0,02% hebt, tijdens de huidige tretinoïne tekorten... dan ontwent je huid tenminste niet (volledig)

   Na de retinol serums van The Ordinary ga ik ook door met een van de 1% retinol producten van Facetheory. Dan neem ik (even?) afscheid van glycolzuur en ik ga eens wat serums met koperpeptiden proberen. Heb jij daar toevallig al ervaring mee?

   Verwijderen
  2. Hoi Marielle, ik heb een jaar of 12 geleden copper peptide serum gebruikt. Dat was in de tijd dat ik een Amerikaans skin care forum (EssentialDaySpa.com) volgde. Als je het niet kent: pas op, het is verslavend en je bent geneigd die Amerikanen te volgen in hun enthousiasme over producten. Ik heb toen nogal wat besteld waarvan ik later ondervond dat het niks voor me deed, of zelfs mijn huid beschadigde, zoals de dermaroller, daar had in Nederland toen nog bijna niemand van gehoord. Ook copper, dat ik uit de VS liet komen, deed weinig tot niks voor mijn huid. Maar misschien doet het wel wat voor jou, je kunt het altijd proberen. The Ordinary heeft "Buffet", waar copper in zit. Mijn holy grail is nog steeds tretinoine (vitamine A-zuur). De rest is vooral cosmetisch.

   Verwijderen
  3. Hi Joke,

   Ik moest toevallig gisteren nog aan je denken. Ik had een pyjama-dag, wat een mooie gelegenheid was om eens uit te vinden hoe lang het nou echt duurt voordat het 0,5% Retinol in Squalane bij mij is ingetrokken. (Want op pyjama-dagen hoef ik niet eerst make-up te verwijderen, bijvoorbeeld – en heb ik bovendien lekker geen haast om in bed te kruipen) Ik bracht het om 22.15 uur aan – ruim twee uur na de 7% glycolzuur toning solution en het 10% niacinamide serum. Dat laatste om er zeker van te zijn dat alles volledig ingetrokken en verdampt zou zijn. Om 01.30 uur ging ik naar bed – maar moest daarvoor inderdaad wél eerst even de vettige restjes squalane wegdeppen... bizar. En ik al die tijd maar denken dat mijn haar zo snel vet werd door het warme weer! Het “goede nieuws” is dat squalane geen vlekken heeft veroorzaakt op het beddengoed – want dáárin verdween het dus (ook, net zoals in mijn haar) Ongeduldig als ik ben – vooral als ik naar bed wil – ging ik er gewoon maar vanuit dat het na een half uur wel ingetrokken zou zijn :))

   [Dus voor iedereen die meeleest: dankzij de oplettendheid van Joke kan ik jullie nu (ook) vertellen dat dit serum gewoon NIET intrekt. (Op de Deciem site is dat trouwens ook al gemeld – weet ik nu) Geruime tijd voordat je naar bed gaat aanbrengen dus, zodat je huid de retinol kan opnemen – en dan óf glimmend en plakkend naar bed gaan, óf restanten afdeppen met een tissue: iets anders zit er niet op. Wie mooi wil zijn, moet glimmen of moeilijk doen – zeg maar... ]

   Dermarollers vind ik eng. Ik moet me er nog eens goed in verdiepen, maar microneedling klinkt voor mij te veel als microtrauma (waardoor logischerwijs de productie van collageen en elastine wordt getriggerd – omdat de huid zich moet herstellen) Dus nu jij aangeeft dat het je huid heeft beschadigd blijf ik er helemaal bij uit de buurt. Wél ben ik enorm nieuwsgierig naar NuFace... juist omdat het helemaal niks met naaldjes te maken heeft. (Ik ben gewoon enorm nieuwsgierig naar alles dat op niet-invasieve wijze de productie van collageen en elastine stimuleert haha)

   En tja... koper-peptiden. Ze zijn net zoals andere peptiden en interessante nieuwe “stofjes” leuk voor erbij. The Ordinary Buffet met koper-peptiden kijkt me inderdaad al een hele tijd aan – eigenlijk al sinds het moment dat Deciem meldde het van een van hun andere labels (Hylamide? NIOD? Ik weet het niet meer) over te hevelen naar The Ordinary. En als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb...

   Persoonlijk heb ik een “holy grail-kwartet”: niacinamide, vitamine C, glycolzuur en retinol (door die laatste begrijp ik jouw liefde voor tretinoïne dus volledig) Geen idee of de peptiden het waard zullen blijken te zijn om een tijdje glycolzuur-loos door het leven te gaan... Time will tell...

   Het is alweer 01:15 uur zie ik... tijd om mijn gezicht en omstreken van de squalane te gaan verlossen en naar bed te gaan.

   Nogmaals allerbeste groet,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: