Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane

Een uiterst voordelig serum bestaande uit 0,5% retinol in squalaan: niet veel meer – maar ook niet minder. Retinol is een onovertroffen anti-aging powerhouse, waarvan de werking uitermate uitvoerig is onderzocht en aangetoond. Squalaan is een plantaardige olie met moisturizende eigenschappen die elders nog wel eens wordt bejubeld.
De prijs/kwaliteitsverhouding is dus uitstekend. Het verwende nest in mij werd echter allesbehalve blij van de ultrabasic formule – en met squalaan kan ik het ook al niet vinden.

0,5% retinol: gegarandeerde anti-aging effecten

Retinol vormt samen met niacinamide en vitamine C het gouden trio dat onmisbaar is wanneer je krachtige anti-aging resultaten wilt behalen met vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten. Niacinamide en vitamine C kunnen al snel fijne resultaten geven – met retinol moet je echter wat geduld hebben. Allereerst omdat voorzichtig opbouwen van het gebruik vaak noodzakelijk is om bijwerkingen zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zijn retinol-resultaten pas na een half jaar zichtbaar in de spiegel. Maar dan heb je ook iets: retinol vermindert lijntjes en rimpels en zorgt voor een meer stevige huid. Daarnaast helpt het bij het verminderen van hyperpigmentatie en bevordert het de aanmaak van hyaluronzuur, waardoor de huid “voller” wordt.

Factsheet Retinol


Squalaan: plantaardige olie met moisturizende eigenschappen

Squalaan wordt verkregen uit olijfolie of suikerriet, waardoor het een fijn ingrediënt kan zijn als je van “puur natuur” houdt. Het is een zogenoemde “droge olie” die relatief snel intrekt. Squalaan bezit moisturizende eigenschappen en is als “veelbelovend” aangemerkt omdat de olie mogelijk ook een anti-oxidatieve* werking bezit.

Factsheet Squalaan


MIJN ERVARINGEN

Fantastisch...
Dit is een “máár”-product – iets anders kan ik er niet van maken. Retinol is een fantastisch anti-aging ingrediënt, dat tot enkele jaren geleden alleen te vinden was in kostbare serums en crèmes. Fantastisch dus, dat The Ordinary drie spotgoedkope serums op de markt heeft gebracht met verschillende percentages retinol, waardoor voorzichtig opbouwen gemakkelijk en uiterst betaalbaar wordt. En squalaan kent nogal wat fans die de de olie helemaal te fantastisch vinden.

... maar...
Squalaan en ik zijn allesbehalve een match. Waarom dit tot “droge olie” is gedoopt zal ik wellicht nooit begrijpen, want van snel intrekken is bij mij geen sprake. Na het aanbrengen glimt en plakt de squalaan nog minstens een kwartier. Bah. Fatsoenlijk aanbrengen van een nachtcrème is daardoor nagenoeg onmogelijk – en dat is ruk, want de moisturizende eigenschappen van squalaan zijn voor mijn huid bepaald niet moisturizend genoeg. Sowieso heeft het aanbrengen van een (dure) nachtcrème niet zo heel veel zin na gebruik van dit serum, want het moleculair gewicht van squalaan is aan de obese kant: 422,81 g/mol. Een dikkerdje dus, dat de opname van ingrediënten uit een nachtcrème letterlijk in de weg kan gaan zitten.
Dan is er het feit dat ik een verwend nest ben waar het retinol betreft. Ik heb in het verleden al heel wat crèmes en serums met 0,5% retinol weggesmeerd. Ingekapselde retinol welteverstaan, in formules met mooie kalmerende en hydraterende ingrediënten – waardoor bijwerkingen altijd uitbleven. Maar nu ik na een “pauze” opnieuw begon met retinol – met dit serum als tweede stap in mijn opbouwschema – ervoer ik álle bijwerkingen die retinol kan geven: roodheid, branderigheid, gevoeligheid, droogheid en soms zelfs wat schilfertjes. Was een dagcrème voorheen slechts een leuke extra na de serums uit mijn ochtendroutine – nu moest ik ineens op zoek naar een goede kalmerende en hydraterende dagcrème. Uiteraard verdwenen al die bijwerkingen na een paar weken, nadat mijn huid gewend was aan dit percentage retinol. Maar die bijwerkingen maakten wel dat ik totaal geen zin heb om de laatste fase van het opbouwen in te gaan en het The Ordinary serum te gaan gebruiken dat een volle 1% retinol bevat. Ik heb dat zelfs even uitgesteld, omdat ik nieuwe pasfoto's moet laten maken (wat voor ijdeltuitjes toch al een exercitie op zich is) Maar de tube Bepanthen Crème ligt klaar, zodat ik voldoende panthenol in huis heb om mijn huid enigszins te kalmeren. Ik weet ook al precies wat ik ga gebruiken op de “pauze-dagen” in de eerste maand: de Bakuchiol Reface™ Pads van Indeedlabs. Níet dit serum met 0,5% retinol – zodat ik alvast even lékker verlost ben van de squalaan. En na die maand ga ik snél door naar de 1% retinol producten van Facetheory. Die bevatten tenminste retinol die is ingekapseld in liposomen, plús hydraterende en kalmerende ingrediënten. Precies zoals het verwende nest in mij gewend is.


VOOR WIE?

✓ Iedereen die een super voordelig serum met 0,5% retinol aan zijn/haar routine wil toevoegen, daarbij eventuele bijwerkingen voor lief neemt en geen hekel heeft aan squalaan.

VOOR WIE NIET?

✗ Tomaat-extract kan een allergische huidreactie veroorzaken, met name bij personen met een allergie voor bijvoet- of plantaan-pollen. Wanneer je bekend bent met zo'n allergie, is dit serum dus mogelijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 30 ml flacon The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane kost € 5,80. Het is verkrijgbaar bij Douglas en uiteraard Deciem zelf. Een overzicht van alle verkooppunten kun je hier vinden. Meer informatie over het serum vind je hier, samen met ervaringen van andere gebruikers.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

INGREDIËNTEN:
SQUALANE – Moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; RETINOL, vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels, hyperpigmentatie en couperose. Stimuleert daarnaast de productie van hyaluronzuur → factsheet; SOLANUM LYCOPERSICUM (TOMATO) FRUIT EXTRACT, merknaam Actiphyte® of Tomato – tomaat-extract dat rijk is aan lycopeen, een carotenoïde met een krachtige anti-oxidatieve werking → factsheet; SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties, versnelt wondheling en bevordert de opname van andere ingrediënten → factsheet; BHT, afkorting van Butylated Hydroxy-Toluene – stabilisator.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: