Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Indeedlabs | Bakuchiol Reface™ Pads
Ben je (net zoals ik) benieuwd geworden naar het nieuwste anti-aging “wonderstofje” bakuchiol? Maar neem je (net zoals ik) geen genoegen met mooie beloften, en gebruik je dus alleen huidverzorgingsproducten die werkelijk werken? Dan vind je wellicht (net zoals ik) de Bakuchiol Reface™ Pads van Indeedlabs een leuke optie. Deze pads zijn namelijk gedrenkt in een formule die goede resultaten garandeert. Dat dankzij een hoge concentratie niacinamide – de allermooiste multitasker, waarvan de werking uitvoerig onafhankelijk is onderzocht en aangetoond. Daarnaast bevat de formule uiteraard bakuchiol – een veelbelovende nieuwkomer: niets meer, maar ook niets minder. Het percentage bakuchiol is adequaat en de pads zijn redelijk geprijsd – dus zo lang The Ordinary nog geen bakuchiol serum lanceert, is dit het bakuchiol-product met de beste prijs/kwaliteitsverhouding dat vooralsnog in Nederland en België verkrijgbaar is. Ook fijn: het laat zich eenvoudig mixen & matchen met de rest van je routine.

Niacinamide: mooie multitasker met een énorme staat van dienst

Indeedlabs is niet transparant waar het de exacte percentages van actieve ingrediënten betreft – nogal 2012, ja. Feit is in elk geval dat niacinamide het ingrediënt is met de hoogste concentratie – want het prijkt bovenaan de INCI-lijst. Ik schat de concentratie niacinamide op zo'n 5%. Dat is hoog genoeg voor de befaamde anti-aging effecten en laag genoeg om bijwerkingen te voorkomen. Met dat laatste heeft Indeedlabs ongetwijfeld rekening gehouden bij het samenstellen van deze formule voor de meer gevoelige huidjes. Daarnaast is niacinamide een relatief goedkoop ingrediënt (€ 8,50 per kilo) waarmee alleen tweederangs merken zuinig zijn. En te weinig transparant of niet: Indeedlabs is allesbehalve een tweederangs merk.

Dankzij niacinamide biedt Bakuchiol Reface™ Pads het beste van twee werelden: niacinamide zorgt voor gegarandeerde resultaten die uitvoerig onafhankelijk zijn onderzocht en aangetoond – bakuchiol mag een veelbelovende nieuwkomer worden genoemd op basis van één gerandomiseerd dubbelblind onderzoek.

Op de factsheet vind je alle informatie over de huidverbeterende effecten van niacinamide, uiteraard met directe links naar alle studies. Maar om je hier een opsomming in vogelvlucht te geven: niacinamide vermindert hyperpigmentatie, talg, lijntjes, rimpels en roodheid. Daarnaast helpt niacinamide om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen: het versterkt de cellulaire energie, vermindert ontstekingsreacties, ondersteunt het DNA-herstel én helpt de huid om zich te weren tegen vrije radicalen*. En alsof dat alles nog niet multitaskend genoeg is: niacinamide verzacht de huid en verbetert de barrière-functie.

Bakuchiol: veelbelovende nieuwkomer

Over bakuchiol zijn nogal wat groene fabeltjes de wereld in geholpen. Zo wordt het soms “herbal botox” genoemd – wat de geloofwaardigheid van het ingrediënt uiteraard niet ten goede komt. Hetzelfde geldt voor de benoeming tot “plantaardig, bijwerkingenvrij alternatief voor retinol”. Plantaardig klopt, bijwerkingenvrij klopt – maar “alternatief voor retinol” is regelrechte onzin. Retinol is één van de ingrediënten waarvan de anti-aging werking uitermate uitvoerig is onderzocht en aangetoond – en nog steeds verschijnen daarover jaarlijks nieuwe studies. Dat maakt retinol een van de meest beproefde en betrouwbare anti-aging ingrediënten, waarvoor nog nauwelijks alternatieven bestaan. Maar retinol kent ook een nadeel: in hogere concentraties kan het bijwerkingen geven zoals roodheid, schilfering en een prikkelend gevoel. Dat geldt met name voor niet-ingekapselde retinol, in formules met te weinig kalmerende bestanddelen. De bijwerkingen treden alleen op tijdens de eerste weken van het gebruik – daarna verdwijnen ze voorgoed.

Maar door de malle fabeltjes en onterechte claims zouden we bijna voorbij gaan aan wat bakuchiol wél is: een veelbelovend anti-aging ingrediënt, dat rimpels en hyperpigmentatie vermindert – zo leert een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek, gepubliceerd de British Journal of Dermatology. Bakuchiol is dus absoluut een experimentje waard. Vooral wanneer je een gevoelige huid hebt, want in tegenstelling tot retinol geeft bakuchiol geen bijwerkingen.

Eenvoudig te mixen & matchen met de rest van je routine

Exacte percentages wilde Indeedlabs dus niet geven – wel lieten ze weten van niacinamide en bakuchiol de “aanbevolen hoeveelheden te hebben gebruikt om huidveroudering en acne te behandelen”. Voor bakuchiol is de aanbevolen concentratie 0,5% en getuige de ingrediëntenlijst lijken de Bakuchiol Reface™ Pads inderdaad die concentratie te bevatten. Dat maakt de prijs voor dit product redelijk: formules met een nieuw hype-ingrediënt zijn in de regel (veel) duurder.

Daarnaast laten de Pads zich eenvoudig mixen en matchen met de rest van je routine. De formule is namelijk nagenoeg vrij van ingrediënten met een groot moleculair gewicht, die de opname van andere ingrediënten (letterlijk) kunnen blokkeren. Alleen Caprylyl/Capryl Glucoside is met een molaire massa van 480 g/mol wat aan de obese kant – maar daarvan is de concentratie laag. Je kunt de pads dus prima gebruiken vóór een serum en/of crème. Ook overdag, want niacinamide en bakuchiol zijn niet gevoelig voor aantasting door zonlicht.

Zelf ga ik de pads gebruiken tijdens de laatste stap van mijn retinol opbouwschema: de ene dag samen met een serum met 1% retinol, de andere dag alleen gecombineerd met een nachtcrème.

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap

In de Nederlandse verkoopinformatie staat helaas een foutje dat niet zo fraai is: de Bakuchiol Reface™ Pads zouden veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap. Dit is echter nooit aangetoond: voor dat soort claims zijn dierproeven noodzakelijk en die zijn in Europa (gelukkig!) al jarenlang verboden voor huidverzorgingsproducten. Bovendien behoort bakuchiol tot de anti-androgenen: testosteronblokkers die kunnen interfereren met de vorming van mannelijke geslachtsorganen bij het ongeboren kindje. Om die reden wordt het gebruik van bakuchiol tijdens de zwangerschap niet geadviseerd.

Prijs, verkrijgbaarheid en meer informatie

Een pot met 30 Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Pads ligt meestal zo tussen de € 20,00 en € 30,00, maar soms is de prijs (nog) lager door een speciale aanbieding. Het kan dus wijsheid zijn om de prijzen bij de onderstaande aanbieders even te vergelijken. Meer informatie over het product vind je hier, samen met ervaringen van gebruikers.

Shop & Support

The Brainy Beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor MS onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.

Mocht je de Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Pads willen aanschaffen, dan zou ik het enorm waarderen als je dat via de onderstaande ❥ links doet. Jou kost het geen eurocent meer – maar wij ontvangen een kleine commissie (tot 10%) over je totale aankoopbedrag.

Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Pads kopen bij Lookfantastic

Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Pads kopen bij bol.com

❥ Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Pads kopen bij Douglas*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

INGREDIËNTEN:
AQUA, water; NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE – mild reinigend schuimmiddel verkregen uit plantaardige vetzuren en glucose dat in een formule tevens als oplosmiddel werkt; BAKUCHIOL – fenol verkregen uit de Psoralea corylifolia (schuberwt in het Nederlands) dat rimpels en hyperpigmentatie vermindert → factsheet; HYDROXYACETOPHENONE, merknaam SymSave® – stabilisator met anti-oxidatieve en verzachtende eigenschappen, onderscheiden met de PCHi Innovation Award → meer informatie; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; ALLANTOIN, allantoïne – herstelt, verzorgt en hydrateert;HEPTYL GLUCOSIDE, merknaam Sepiclear™ G7 – plantaardig oplosmiddel; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel; SODIUM COCOYL GLUTAMATE – surfactant verkregen uit kokosolie; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; GLYCERYL CAPRYLATE – emulgator, ester van glycerine; POLYGLYCERYL-6 OLEATE – emulgator, ester van oleïne; DISODIUM EDTA – conserveermiddel; SODIUM HYDROXIDE, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM SURFACTIN, merknaam SurfPro™ Surfactin – surfactant verkregen uit fermentatie door B. subtilis; HEPTANOL, merknaam Oleris® – plantaardige surfactant verkregen uit castorolie.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: