Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Facetheory Glycomide Body Cream (een blijvertje! ♡)
Lichaamsverzorging die niet te veel kost, maar wel lekker veel doet – juist ook in anti-aging opzicht. Bij Facetheory vond ik deze bodycrème, met 9% glycolzuur in een verzorgende, hydraterende formule. Eindelijk een betaalbare AHA-erlebnis voor de lichaamshuid dus: een zachtere, minder droge huid die weer gezond glanst – plus vermindering van hyperpigmentatie én bevordering van de collageen-productie. Daarnaast bevat de crème onder meer cranberry olie, die rijk is aan zogenoemde “healing fats”.


9% Glycolzuur: dág dode huidcellen en hyperpigmentatie – hallo collageen, hyaluronzuur en extra UV-B bescherming

Glycolzuur is de AHA der AHA's – de Alpha Hydroxy Acids die de huid ontdoen van doffe, dode huidcellen. Die exfoliërende werking maakt de huid al na enkele keren gebruik zachter, gezond glanzend en minder droog. Maar glycolzuur gaat dóór, waar andere AHA's stoppen. Glycolzuur vermindert bijvoorbeeld hyperpigmentatie tot in de diepste lagen van de epidermis (de opperhuid) Daarnaast heeft glycolzuur ook effecten in de dermis – de lederhuid, waarin zich de collagene vezels bevinden. In tegenstelling tot andere AHA's stimuleert glycolzuur de productie van collageen, waardoor het bijdraagt aan het verminderen van rimpels en lijntjes. Verder bevordert glycolzuur de aanmaak van hyaluronzuur. Dat “stofje” werd beroemd als filler en huidverzorgingsingrediënt, maar is een uitvinding van moeder natuur. Onze huid produceert namelijk hyaluronzuur, dat naast een anti-oxidatieve werking* een énorm vermogen bezit om water aan te trekken en vast te houden. Naarmate we ouder worden neemt de productie van hyaluronzuur helaas af, waardoor vrije radicalen meer kans krijgen de huid vroegtijdig te verouderen én vochtverlies maakt dat de huid minder stevig oogt. Stimuleren dus, die hyaluronzuur-productie – en dat is precies wat glycolzuur doet.
En glycolzuur mag dan de huid gevoeliger maken voor zonverbranding, het bezit paradoxaal genoeg ook eigenschappen die de huid juist beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Het vermindert namelijk gevolgen van UV-B straling: het ontstaan van vrije radicalen, beschadiging van het DNA en de activatie van MMP-9 (een enzym dat collageen en elastine “opruimt”)

Factsheet Glycolzuur


Glycerine: klassieke hydratatie en vermindering van irritatie

Ja, ik weet het... bij elke drogisterij om de hoek vind je planken vól bodylotions, crèmes en butters die allemaal glycerine bevatten. Maar dat glycerine zo ongeveer overal in te vinden is, heeft uiteraard een goede reden. Glycerine is bijvoorbeeld een onderdeel van de Natural Moisturizing Factor**, die de opperhuid van nature gehydrateerd houdt. Daarnaast gaat glycerine de uitdrogende effecten van blauw licht tegen en kalmeert het een geïrriteerde huid – zelfs al in een heel lage concentratie.

Factsheet Glycerine


Cranberry olie: vol “healing fats of the skin”

De zaden van cranberries zijn rijk aan linolzuur en alfa-linoleenzuur – twee essentiële vetzuren. Linolzuur is een omega-6 vetzuur dat een belangrijke rol heeft in de huidbarrière: bij een gebrek aan linolzuur wordt de huid droog en kwetsbaar. Alfa-linoleenzuur is een omega-3 vetzuur.
Beide vetzuren kunnen bijdragen aan het verminderen van hyperpigmentatie en worden bovendien tot de “healing fats of the skin” gerekend: vetzuren die helpen bij de behandeling van atopisch eczeem, psoriasis en acne.
Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat cranberry olie wondherstel kan bevorderen

Factsheet Cranberry olie


En ook nog: melkzuur, rijstvliesolie, jojoba olie en ceramide 3

Naast glycolzuur bevat deze crème nog een andere AHA: een zoutvorm van melkzuur – met als INCI-naam Sodium Lactate en in het Nederlands natriumlactaat geheten. Natriumlactaat is net zoals glycerine een onderdeel van de NMF en bezit dus hydraterende eigenschappen. Daarnaast bezit melkzuur een exfoliërende werking, maar is milder voor de huid dan glycolzuur.
Rijstvliesolie zorgt voor anti-oxidanten en plantaardige stofjes (fytosterolen) die lijken op cholesterol. Cholesterol heeft als “vetje” een ongezond imago, maar toch is het – net zoals glycerine en natriumlactaat – een van de stofjes die onze huid gezond houden.
Jojoba olie is fijne “fatty” moisturizer, die tevens ontstekingsremmende eigenschappen bezit.
Ceramide 3 is net zoals cholesterol een vetje dat de huid beschermt tegen uitdroging. Dit is met name een fijn ingrediënt voor mensen met een atopische constitutie – een aanleg tot het ontwikkelen van allergieën, eczeem en astma. Dit omdat een atopische huid van nature minder ceramide 3 bevat.MIJN ERVARINGEN

Het Britse Facetheory wekte mijn aandacht met hun Regena C20 Serum, kreeg me onder de indruk met de Regenerating Moisturiser M4 Pro en ook deze Glycomide Body Cream vind ik helemaal te fijn – en dat terwijl ik tot voor kort body-smeersels haatte.

Alle producten van Facetheory zijn vegan, bevatten véél natuurlijke ingrediënten en hoge concentraties iets-minder-natuurlijke “actives”. De klantenservice is vriendelijk en snel – en de verzendkosten zijn laag. Ik had mijn bestelling redelijk snel in huis; redelijk, omdat er weer eens iets mis ging bij Post.nl – anders was de levering gewoon snel geweest. Daarnaast zijn de producten van Facetheory vriendelijk geprijsd. Prijzen die ze soms nog aantrekkelijker maken door speciale kortingen en acties: 40% korting bij je eerste bestelling (wel even wachten op de code!) bijvoorbeeld en 20% korting wanneer je op hun site een review plaatst. Zelfs op de factuur vond ik een aanbieding: wanneer je op Instagram een selfie plaatst met één van de producten, krijg je dat product gratis bij je volgende bestelling. Voor mij persoonlijk hoeft al dat gedoe met speciale codes niet zo – ik betaal liever altijd iets minder, in plaats van altijd te moeten opletten of ik niet ergens een codetje heb gemist. Soit. De Glycomide Body Cream blijft helemaal te fijn – mede dankzij de prijs. Want goede anti-aging lichaamsverzorging is duur, vaak heel duur – ook omdat je daarvan op jaarbasis letterlijk liters nodig hebt.

Dit is zogezegd een “rijke crème” – geen bodylotion die supergemakkelijk wegsmeert. Desondanks trekt deze bodycrème relatief snel in: na een minuutje of 10 kan ik me glim- en plakvrij aankleden. Na het aanbrengen zijn er die lichte glycolzuur-prikkeltjes, niet vervelend maar wel duidelijk voelbaar – ook nog na enkele weken gebruik. Prikkeltjes die ik graag voor lief neem, omdat ze aangeven dat er écht iets gebeurt met mijn huid.
Meteen na de eerste keer smeren was mijn huid zacht – maar uiteraard niet veel zachter dan bij het gebruik van een gewone bodylotion. De echte AHA-erlebnis volgde na enkele keren gebruik: een véél zachtere en minder droge huid. Dat inclusief een aanzienlijke afname van kleine schilfertjes en het laatste restantje keratosis pilaris: twee dingen die zo “typisch atopisch” zijn, dat er vaak nauwelijks tegen op te smeren valt.
En ja, dan is er nog de plezierige gedachte aan de anti-aging effecten op de lange termijn. Dat alles maakt dat ik deze bodycrème wil blijven gebruiken, vanaf september zelfs dagelijks. En wíllen voelt zo veel beter dan altijd maar moeten, om een droge huid en eczeem te voorkomen. Iets dat voor mij voorheen altijd het geval was, waardoor ik een hartgrondige hekel ontwikkelde aan die verplichte body-smeersels.

VOOR WIE?

Iedereen die graag een moisturizende bodycrème gebruikt die anti-aging effecten heeft – op de korte en langere termijn. Desgewenst met of zonder een bescheiden bergamot-geurtje.

VOOR WIE NIET?

Wanneer je een heel gevoelige huid hebt, is 9% glycolzuur voor jou waarschijnlijk te veel van het goede.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 200 ml pot Facetheory Glycomide Body Cream kost € 17,99 – maar is dankzij allerlei kortingen vaak (veel) goedkoper. De verzendkosten bedragen € 3,99 en vervallen bij bestellingen boven de € 30,00. De producten van Facetheory zijn alleen online verkrijgbaar. Levering binnen Europa duurt in beginsel 3 dagen (in beginsel, omdat Post.nl verantwoordelijk is voor de bezorging in Nederland – dus dan weet je het wel :))

Meer informatie over de bodycrème je hier, samen met de ervaringen van andere gebruikers.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCOLIC ACID, glycolzuur – exfolieert en stimuleert de productie van collageen en hyaluronzuur → factsheet; SODIUM LACTATE, natriumlactaat – natriumzout van melkzuur dat de pH-waarde van een formule aanpast en als onderdeel van de NMF hydraterende eigenschappen bezit; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; GLYCERYL STEARATE SE – plantaardige ester van glycerine en stearinezuur, zelfemulgerende emulgator (SE = Self Emulsifying) die een zacht en glad gevoel geeft; ORIZA SATIVA BRAN OIL, rijstvliesolie – bevat diverse anti-oxidanten plus fytosterolen die lijken op cholesterol → factsheet; POLYGLYCERYL-6 STEARATE, bestanddeel TEGO® Care PBS 6 – plantaardige, Ecocert emulgator met moisturizende eigenschappen; CETYL ALCOHOL – “fatty” alcohol, emulgator; VACCINIUM MACROCARPON SEED OIL, cranberry olie – rijk aan zogenoemde “healing fats of the skin”, die tevens helpen om hyperpigmentatie te verminderen → factsheet SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, jojoba olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties en versnelt wondheling → factsheet; GLYCERYL CAPRYLATE, ester van glycerine (zie boven) die fungeert als emulgator; POLYGLYCERYL-6 BEHENATE, bestanddeel TEGO® Care PBS 6 – plantaardige, Ecocert emulgator met moisturizende eigenschappen; CETYL HYDROXYETHYLCELLULOSE, verdikkingsmiddel dat bestaat uit een combinatie van cetyl alcohol (zie boven) en hydroxyethylcellulose (een plantaardige polysacharide); TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; OLIVE GLYCERIDES – verdikkingsmiddel dat is verkregen uit olijfolie; CERAMIDE 3 – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt. Bij atopisch eczeem is de hoeveelheid ceramide 3 verminderd → factsheet.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: