Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

FDA: Alléén Minerale Zonbescherming is Voldoende Veilig en Effectief
Gebruik van goede zonbescherming is Les 1 Anti-Aging Huidverzorging. Daarnaast helpt zonbescherming bij het voorkomen van huidaandoeningen: verbranding en huidkanker. Dat laatste maakt zonbescherming dus eigenlijk een geneesmiddel. “Eigenlijk” volgens Nederlandse maatstaven dan, want volgens onze wet is zonbescherming slechts cosmetica. Daardoor hoeven zonbeschermingsproducten aan veel minder strenge eisen te voldoen. Bijgevolg staan drogisterijen en warenhuizen vól met zonproducten waarvan de veiligheid en effectiviteit nauwelijks (of zelfs niet) is aangetoond. Daarnaast betalen we het hoge BTW-tarief van 21% over die “cosmetica” en niet het lage van 6%, zoals dat voor medische zelfzorgmiddelen geldt. En dat terwijl een huidkanker-epidemie in ons land al onafwendbaar is. Als ik dus één Kamervraag zou mogen stellen – dan zou die over zonbescherming gaan. Maar aangezien het vrij onwaarschijnlijk is dat er een toverfee zal verschijnen die mijn wens laat uitkomen, doe ik wat ik wél kan doen: bloggen. Het is namelijk wél mogelijk om in Nederland zonbeschermingsproducten te vinden met veilige en effectieve filters. Dankzij de Amerikaanse overheid.

VS: Zonnefilters zijn geneesmiddelen

In de Verenigde Staten vallen zonbeschermingsproducten wél onder de geneesmiddelenwet. De Food and Drug Administration (FDA) is het overheidsorgaan dat toeziet op naleving van die wet en bepaalt onder meer of een zonnefilter wordt toegelaten tot de Amerikaanse markt. Daarvoor dient zo'n filter te voldoen aan deze drie criteria:

 1. De veiligheid en effectiviteit is aangetoond in adequate en goed gecontroleerde klinische studies
 2. Die studies zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, beschikbaar voor gekwalificeerde deskundigen
 3. Die deskundigen zijn het, op basis van de genoemde studies, algemeen eens over de veiligheid en effectiviteit.

Wanneer aan die eisen is voldaan, dan wordt het filter “GRASE” bevonden. GRASE is een acroniem voor Generally Recognized as Safe and Effective – algemeen erkend als veilig en effectief.


2019: alleen zinkoxide en titaniumdioxide “GRASE”

Tot voor kort waren er 16 FDA Approved zonnefilters, die allemaal in Nederland verkrijgbaar zijn. In februari van dit jaar maakte de FDA echter bekend de GRASE-status van 14 van die filters te gaan heroverwegen; alleen de minerale zonnefilters zinkoxide en titaniumdioxide bleven GRASE. Voor alle andere filters dienen nieuwe (onderzoeks-) data overlegd te worden, die de veiligheid en effectiviteit voldoende garanderen.
Dit omdat er sinds de eerste “approvals” te veel is veranderd. Destijds was zonbescherming vooral iets voor een “dagje aan het strand”. Tegenwoordig luidt het advies om de huid áltijd te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht (Een advies dat trouwens niet alleen geldt voor ijdeltuitjes die rimpels en pigmentvlekken willen voorkomen) Door de jaren heen zijn we veel meer en veel vaker zonbescherming gaan gebruiken – op grotere delen van ons lichaam. Tegelijkertijd werd bekend dat chemische zonnefilters via de huid in het lichaam komen – reden waarom de veiligheid van die filters nu met moderne data moet worden aangetoond.

Minerale zonbescherming dus...

Voor iedereen die veilige en effectieve zonbescherming wil gebruiken, is de keuze nu dus beperkt – maar wél lekker overzichtelijk. Ingewikkelde INCI-namen onthouden en opzoeken in ingrediëntenlijsten hoeft niet meer – negen letters zijn genoeg: ZINC OXIDE. Zinkoxide alleen is ruim voldoende en zinkoxide in combinatie met titaniumdioxide is ook prima. Titaniumdioxide zónder zinkoxide is een minder goed idee, want GRASE of niet: titaniumdioxide “solo” biedt te weinig bescherming tegen UV-A straling.

ZINKOXIDE: NOG STEEDS HET MEEST VEILIGE EN EFFECTIEVE ZONNEFILTER

FDA APPROVED ZONNEFILTERS: EFFECTIEF & VEILIG


Reacties

 1. Ik snap nu ook waarom ik zo vaak niet tegen chemische SPF kan, die irriteren, geven uitslag of prikken de hele dag. Van minerale filters (zink-oxyde, titanium dioxyde) heb ik nooit last, zelfs niet op mijn normaal zo gevoelige oogleden. Helaas zijn er weinig fijne minerale sunscreens. Óf ze zijn getint (niet altijd praktisch), óf ze slaan wit uit, óf ze geven je een glimmend vet gezicht. Ik heb twee geweldige getinte minerale sunscreens met SPF 30 en 50, maar ik zoek ook nog een goede ongetinte voor mijn gezicht die niet wit uitslaat en mooi mat opdroogt zonder plakkerig te zijn. Helaas heb ik die nog niet gevonden. Ik hoop dat er meer op de markt komen nu de FDA dit standpunt heeft ingenomen.
  Bedankt voor je fijne artikel Mariella!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel graag gedaan, Joke!

   En ik weet precies wat je bedoelt: ik ben vorige week uren op zoek geweest naar "nieuwe" minerale zonbescherming voor mijn gezicht (ben een beetje een hoarder in dat opzicht :)) Vond het tijdens dat zoektochtje vooral opvallend dat zo veel minerale zonbeschermingsproducten eigenlijk alleen maar zinkoxide en titaniumdioxide bevatten - in een beetje glycerine of zonnebloemolie of zo. En sorry hoor, dáár ga ik geen € 20 of meer aan uitgeven...
   Uiteindelijk vond ik de Ultrasun Face Mineral Sensitive Skin. De SPF 30 is niet vet en slaat niet vet uit - op mijn onderarm dan; ik moet 'm nog even uitgebreid proberen voor een review. Misschien is dat ook iets voor jou, omdat ik weet dat je een gevoelige huid hebt? Zit wel een scheutje alcohol in - en dat mag ook wel, want er zijn geen "echte" conserveermiddelen in verwerkt. Bevat vooral zinkoxide en veel minder titaniumdioxide, plus wat aardige anti-oxidantjes.

   Mocht jij iets anders vinden of gevonden hebben, dan hoor ik dat heel graag.

   Happy hittegolf! (pfff... ik heb het nu al te warm :))
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: