Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

FDA: Alléén Minerale Zonbescherming is Voldoende Veilig en Effectief




Gebruik van goede zonbescherming is Les 1 Anti-Aging Huidverzorging. Daarnaast helpt zonbescherming bij het voorkomen van huidaandoeningen: verbranding en huidkanker. Dat laatste maakt zonbescherming dus eigenlijk een geneesmiddel. “Eigenlijk” volgens Nederlandse maatstaven dan, want volgens onze wet is zonbescherming slechts cosmetica. Daardoor hoeven zonbeschermingsproducten aan veel minder strenge eisen te voldoen. Bijgevolg staan drogisterijen en warenhuizen vól met zonproducten waarvan de veiligheid en effectiviteit nauwelijks (of zelfs niet) is aangetoond. Daarnaast betalen we het hoge BTW-tarief van 21% over die “cosmetica” en niet het lage van 6%, zoals dat voor medische zelfzorgmiddelen geldt. En dat terwijl een huidkanker-epidemie in ons land al onafwendbaar is. Als ik dus één Kamervraag zou mogen stellen – dan zou die over zonbescherming gaan. Maar aangezien het vrij onwaarschijnlijk is dat er een toverfee zal verschijnen die mijn wens laat uitkomen, doe ik wat ik wél kan doen: bloggen. Het is namelijk wél mogelijk om in Nederland zonbeschermingsproducten te vinden met veilige en effectieve filters. Dankzij de Amerikaanse overheid.

VS: Zonnefilters zijn geneesmiddelen

In de Verenigde Staten vallen zonbeschermingsproducten wél onder de geneesmiddelenwet. De Food and Drug Administration (FDA) is het overheidsorgaan dat toeziet op naleving van die wet en bepaalt onder meer of een zonnefilter wordt toegelaten tot de Amerikaanse markt. Daarvoor dient zo'n filter te voldoen aan deze drie criteria:

  1. De veiligheid en effectiviteit is aangetoond in adequate en goed gecontroleerde klinische studies
  2. Die studies zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, beschikbaar voor gekwalificeerde deskundigen
  3. Die deskundigen zijn het, op basis van de genoemde studies, algemeen eens over de veiligheid en effectiviteit.

Wanneer aan die eisen is voldaan, dan wordt het filter “GRASE” bevonden. GRASE is een acroniem voor Generally Recognized as Safe and Effective – algemeen erkend als veilig en effectief.


2019: alleen zinkoxide en titaniumdioxide “GRASE”

Tot voor kort waren er 16 FDA Approved zonnefilters, die allemaal in Nederland verkrijgbaar zijn. In februari van dit jaar maakte de FDA echter bekend de GRASE-status van 14 van die filters te gaan heroverwegen; alleen de minerale zonnefilters zinkoxide en titaniumdioxide bleven GRASE. Voor alle andere filters dienen nieuwe (onderzoeks-) data overlegd te worden, die de veiligheid en effectiviteit voldoende garanderen.
Dit omdat er sinds de eerste “approvals” te veel is veranderd. Destijds was zonbescherming vooral iets voor een “dagje aan het strand”. Tegenwoordig luidt het advies om de huid áltijd te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht (Een advies dat trouwens niet alleen geldt voor ijdeltuitjes die rimpels en pigmentvlekken willen voorkomen) Door de jaren heen zijn we veel meer en veel vaker zonbescherming gaan gebruiken – op grotere delen van ons lichaam. Tegelijkertijd werd bekend dat chemische zonnefilters via de huid in het lichaam komen – reden waarom de veiligheid van die filters nu met moderne data moet worden aangetoond.

Minerale zonbescherming dus...

Voor iedereen die veilige en effectieve zonbescherming wil gebruiken, is de keuze nu dus beperkt – maar wél lekker overzichtelijk. Ingewikkelde INCI-namen onthouden en opzoeken in ingrediëntenlijsten hoeft niet meer – negen letters zijn genoeg: ZINC OXIDE. Zinkoxide alleen is ruim voldoende en zinkoxide in combinatie met titaniumdioxide is ook prima. Titaniumdioxide zónder zinkoxide is een minder goed idee, want GRASE of niet: titaniumdioxide “solo” biedt te weinig bescherming tegen UV-A straling.

ZINKOXIDE: NOG STEEDS HET MEEST VEILIGE EN EFFECTIEVE ZONNEFILTER

FDA APPROVED ZONNEFILTERS: EFFECTIEF & VEILIG


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: