InfraGuard is een ingrediëntencomplex dat werd ontwikkeld door het Zwitserse Mibelle Biochemistry en dat in 2017 een prijs won als meest innovatief cosmetisch basismateriaal. Er bestaan twee InfraGuard varianten. De standaard versie heeft als volledige INCI-naam
Caesalpinia Spinosa Fruit Pod Extract (and) Propylene Glycol (and) Helianthus Annuus (Sunflower) Sprout Extract (and) Sodium Benzoate (and) Phenoxyethanol (and) Aqua. De poeder-versie is ECOCERT, tweemaal sterker geconcentreerd, bevat geen conserveermiddelen en heeft een kortere INCI-naam:
Caesalpinia Spinosa Fruit Pod Extract (and) Helianthus Annuus (Sunflower) Sprout Extract (and) Maltodextrin (and) Aqua.
InfraGuard beschermt de huid tegen infrarood straling en blauw licht.
Infrarood straling
UV-straling mag dan het meest bekend en berucht zijn – slechts 7% van de straling van de zon die de huid bereikt bestaat uit UV. 54% bestaat uit infraroodstraling, die onzichtbaar is voor het menselijk oog, maar die we voelen als warmte. Infrarood kent drie categorieën: IRA (ook wel “near infrared” genoemd), IRB en IRC. IRA ligt dichtste tegen het zichtbare rode licht en verhoogt nauwelijks de huidtemperatuur – maar dringt diep in de huid. Tweederde van de IRA-straling bereikt de dermis, waar het bijdraagt aan vroegtijdige huidveroudering.
IRA-doelwit: mitochondriën
De dermis (lederhuid) bestaat voor zo'n 70% uit collageen – een lijmvormend eiwit dat voor stevigheid en elasticiteit zorgt. Collageen wordt geproduceerd door fibroblasten, die daarom wel de belangrijkste huidcellen worden genoemd. (Iets dat ik trouwens altijd een beetje raar vind, want we zouden bijvoorbeeld nog geen halve dag overleven zonder
keratinocyten) Fibroblasten beschikken – net zoals de meeste
eukaryote cellen – over vernuftige gespecialiseerde onderdelen (organellen) die fungeren als energiecentrales: de mitochondriën. En het zijn deze mitochondriën waarop IRA het gemunt heeft– waardoor de gehele fibroblast van slag raakt. Dit doordat IRA allereerst maakt dat de mitochondriën minder energie kunnen omzetten – en minder energie, betekent in het geval van fibroblasten een verminderde productie van collageen.
Daarnaast laat IRA vrije radicalen (ROS) ín de mitochondriën ontstaan. Die ROS “lekken” uiteindelijk in het
cytoplasma – met alle schadelijke gevolgen van dien, zoals de uiteindelijke activatie van “collageen-sloper”
MMP-1.
InfraGuard: blokkeert ROS-vorming en stimuleert de energieproductie
InfraGuard bevat twee actieve bestanddelen: het extract van zonnebloem-kiemen (Helianthus Annuus Sprout Extract) en tannines verkregen uit de vruchten van de tara (Caesalpinia Spinosa Fruit Pod Extract)
De
kiemen van de zonnebloem bevatten meer essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen dan de volwassen plant. Daarnaast beschikken de kiemen over een reeks stofjes die de plant tijdens het groeien beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals extreme blootstelling aan de zon.
De
Tara spinosa is een kleine boom die oorspronkelijk afkomstig is uit het Peruaanse Andesgebergte en die inmiddels wordt gecultiveerd omdat de vruchten (“pods”) zeer rijk zijn aan tannines. Deze tannines bezitten naast een antimicrobiële en adstringerende werking, een krachtige anti-oxidatieve werking.
Met de combinatie van deze twee plantaardige bestanddelen helpt InfraGuard de huid te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering door IRA – op twee manieren:
- tegengaan van ROS-vorming en daarmee de afbraak van collageen
- het ondersteunen van het functioneren van de mitochondriën, met name hun energie-productie.
Blauw licht / HEV Light
Blauw licht wordt ook wel High-Energy Visible Light genoemd – en kunnen we dus in tegenstelling tot UV- en IR-straling wél zien. Een ander verschil met UV en IR is dat de zon niet de enige bron van blauw licht is: ook van computer-, televisie en telefoonschermen is veel blauw licht afkomstig, evenals van LED-lampen. Daarnaast dringt blauw licht dieper in de huid dan UV-A en UV-B en heeft het een hoger energieniveau dan IR – waardoor in het algemeen wordt verondersteld dat blauw licht een grote(re) potentie heeft om de huid vroegtijdig te verouderen. Dat doet blauw licht op twee manieren:
- het laten ontstaan van vrije radicalen (ROS) die oxidatieve stress* veroorzaken
- door het herstel van de huidbarrière** te vertragen.
InfraGuard: helpt keratinocyten en fibroblasten te beschermen tegen blauw licht
In vitro studies lieten zien dat in keratinocyten en fibroblasten significant minder ROS ontstaan als gevolg van bestraling met blauw licht, wanneer die cellen voorafgaand werden behandeld met InfraGuard in diverse (lage) concentraties.
De effecten van InfraGuard zijn niet onafhankelijk onderzocht / aangetoond, maar
Mibelle Biochemistry heeft alle claims zorgvuldig onderbouwd en is daarbij opvallend transparant.
Molaire massa (moleculair gewicht): onbekend
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen.
**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.
Laatste update: 30 juli 2019