Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Vitamine C | Zomer Serums met Sodium Ascorbyl Phosphate
Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) is een gestabiliseerde vorm van vitamine C. Dit ingrediënt is hét zomerse sapje voor je huid, want tijdens langere dagen staat onze huid langer bloot aan UV-straling. Ook op bewolkte dagen, want ook dan bereikt 95% van de UV-straling de aarde. UV-straling veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering, onder meer door het laten ontstaan van vrije radicalen.
Onze huid beschikt over diverse middelen om die vrije radicalen te bestrijden – waar onder een voorraadje vitamine C dat uit voeding is opgenomen. Vitamine C is echter een wat al te altruïstische anti-oxidant, die zelf bezwijkt tijdens het verdedigen van onze huid. Iets te veel UV-straling (en dat kan de beste overkomen) leidt dus al snel tot iets te weinig vitamine C. Dat terwijl onze huid eigenlijk geen vitamine C genoeg kan hebben – mede gezien een andere mooie eigenschap van deze vitamine: het stimuleren van de collageen-productie. Formules met een hoge(re) concentratie vitamine C hebben daarom een tweevoudige anti-aging werking: ze helpen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen – en verminderen de reeds bestaande tekenen des tijds, zoals rimpels en lijntjes. Daarnaast vermindert vitamine C hyperpigmentatie en ontstekingsreacties.

SAP: goed nieuws – ook voor acne-huidjes

Allemaal fijne eigenschappen die SAP je huid als vitamine C-derivaat biedt – met veel minder of zelfs geen bijwerkingen, zoals die kunnen optreden bij het gebruik van “gewone”, pure vitamine C. Dat goede nieuws wordt nog wat beter wanneer je een huid hebt die gevoelig is voor het ontwikkelen van acne. SAP is namelijk efficiënt in het voorkomen én verminderen van acne, door twee belangrijke oorzaken daarvan te bestrijden: de oxidatie van talg en een bacterie die tot voor kort de veelzeggende naam C. acnes droeg.

Meer informatie over SAP vind je op de factsheet – uiteraard met links naar alle studies.


FACETHEORY – REGENA C20 SERUM

Een serum op waterbasis dat naast 20% SAP ook melkzuur bevat – de AHA die naast mild exfolieert, ook hydrateert. Panthenol ( “pro-vitamine B5”) kalmeert en beschermt de huid tegen vochtverlies. Zoethout-extract helpt een extra handje tegen hyperpigmentatie en zorgt tevens voor nog wat meer anti-oxidanten. Ook hyaluronzuur ontbreekt niet: het ingrediënt dat naast een anti-oxidatieve werking, een énorm vermogen bezit om vocht aan te trekken en vast te houden. Daardoor vult het de huid van binnenuit op met vocht, waardoor rimpels en lijntjes minder zichtbaar worden en de huid “voller” oogt.

De 30 ml flacon kost € 21,99

Meer informatie


HEMA – ENERGY SKIN BOOSTER

Van SAP is minimaal 3% nodig om hyperpigmentatie te vervagen en 5% om acne te verminderen. Dat gaat met deze formule niet lukken, want HEMA heeft hierin slechts 5% “vitamine C complex” verwerkt – waarvan SAP een onbekend deel vormt.
Boosten doet het dus niet – maar dankzij glycerine, panthenol en hyaluronzuur is het wel een fijne moisturizer. Juist ook voor warme dagen, want de textuur is licht en fris.
Daarnaast is dit een prima product om mee af te wisselen, wanneer je huid moet wennen aan het gebruik van een serum of crème met een hoge concentratie vitamine C. Dat alles weet ik uit ervaring – omdat de formule identiek is aan een vitamine C “geen-booster” die ALDI begin dit jaar verkocht en die ik toen heb uitgeprobeerd.

De 15 ml flacon kost € 8,00

Meer informatieINSTANATURAL – VITAMIN C SERUM

Het zal wellicht een beetje een gedoetje zijn om dit serum naar Nederland te halen, maar dan heb je ook wat. Een hoge concentratie SAP vormt hierin een gouden trio met ferulazuur en gestabiliseerde vitamine E, goed voor synergetische effecten. De rest van de INCI's vormt een heus waslijstje vol plantaardige oliën en extracten – van witch hazel tot centella asiatica, en van arganolie tot wortelzaad-olie (nee, ik wist ook niet dat het bestond) En ook hier: hyaluronzuur en zoethout-extract.

De 30 ml flacon is verkrijgbaar vanaf ca. € 22,50

Meer informatieMAD HIPPIE – VITAMIN C SERUM

Bejubeld in het buitenland en sinds enige tijd ook in Nederland te verkrijgen bij diverse online aanbieders: het Mad Hippie Vitamin C Serum met 20% SAP. De (deels plantaardige) glycerine hydrateert, scharlei adstringeert en kamille kalmeert. Grapefruit zorgt voor nog wat extra anti-oxidanten, terwijl ook hier hyaluronzuur wondertjes verricht met water.

De 30 ml flacon is verkrijgbaar vanaf € 29,05

Meer informatie


Reacties

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: