Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Tretinoïne Crème niet meer verkrijgbaar in Nederland
Tretinoïne crème: ik heb het gebruik ervan al járen geleden afgezworen – om redenen waarover je hier meer kunt lezen – maar anderen zweren er juist bij als dé anti-aging crème. Helaas voor hen is er een tekort aan tretinoïne crème, zo meldt Farmanco. Die site voor apothekers heeft ook een klein beetje goed nieuws voor de tretinoïne-fans: vanaf week 23 (3 t/m 9 juni) worden de eerste leveringen weer verwacht.

Joke is een trouwe tretinoïne-gebruikster en vroeg me gisteren in een reactie of ik misschien wist waar momenteel nog tretinoïne crème te verkrijgen is. Dat wist (en weet) ik niet, maar ik help mijn lezers altijd graag. Dus daarom deze post: mocht jij een tretinoïne-tip hebben, dan is die heel welkom! Je kunt dan onderstaand een bericht achterlaten – of uiteraard via Twitter, Facebook of Pinterest.

Alvast veel dank!
Mariëlla

Update 3 juli 2019: eerste leveringen pas in september

Helaas... Farmanco verwachtte vorige maand dat de crème vanaf juni weer verkrijgbaar zou zijn, inmiddels spreekt de apothekerssite over september. Dan zullen (hopelijk) de eerste leveringen Acid A Vit plaatsvinden. Deze tretinoïne crème werd in 2018 door producent Pierre Faber uit de apotheken teruggeroepen, omdat de crème een te laag gehalte tretinoïne bevatte. Of die "recall" verband houdt met de huidige tekorten is onbekend.

Alternatieven

Apotheekbereiding is in beginsel mogelijk, maar apotheken die zelf crème's en zalven bereiden worden helaas steeds zeldzamer. Daarnaast is zo'n "home made" tretinoïne crème vele malen duurder dan een kant-en-klaar tube.
Producten met 0,5% of 1% retinol kunnen een alternatief zijn, want retinol wordt door de huid omgezet in tretinoïne:

HPR: werking niet onafhankelijk aangetoond

Hydroxypinacolone Retinoate of wel HPR, wordt vaak (duur) verkocht als het bijwerkingenvrije alternatief voor tretinoïne en retinol. Daarbij wordt echter nooit vermeld dat de anti-aging werking nooit onafhankelijk is aangetoond. HPR is dus geen waardig alternatief voor tretinoïne of retinol - waarvan de anti-aging werking juist wél onafhankelijk is onderzocht en aangetoond.

Update 17 september 2019: Acid A Vit is uit de handel genomen

"Hoop is uitgestelde teleurstelling", zeggen sommige pessimisten wel – en in het geval van tretinoïne crème kregen ze gelijk. Na vier maanden van "hoop" dat de "verwachte levering" er inderdaad deze maand zou gaan komen, is Farmanco nu heel duidelijk: Acid A Vit is uit de handel genomen. Nu is het dus voor de tretinoïne-fans te hopen dat de prijs van een apotheek bereiding daalt, nu de vraag daarnaar blijvend groot zal zijn...
Reacties

 1. Dank je wel Mariëlla! Als ik heeeeeel zuinig doe met het laatste restje in mijn tube, en dan niet elke dag (zoals ik altijd deed) maar om de dag, haal ik week 23 misschien nét. Maar dan moet het ook niet een week langer duren :-( Dus het liefst zou ik nu alvast een tube (0,05%) bestellen.
  Waarom heb jij het eigenlijk afgezworen? Bleef het te agressief voor je huid? Mijn gezicht kan er prima tegen, inclusief oogleden, maar mijn hals nog steeds niet. Ik hoef het daar maar één keer te smeren of ik krijg al uitslag en jeuk. Ik gebruik het al 20 jaar, destijds van de dermatoloog tegen acne gekregen. Hij zei toen dat ik er ook een mooie huid van kreeg of zo iets, maar dat zei me niks. Omdat het zeker een half jaar duurt voor je de anti-aging effecten ziet viel dat me eerst niet eens op. Internet stond toen ook nog maar in de kinderschoenen. Pas later las ik er via smartscincare.com wat over. Ik ben al eens een paar weken gestopt, op proef, maar toen kreeg ik zo'n "grove" huid dat ik meteen weer begonnen ben.
  Ik hoop dat iemand een apotheek kent waar ze het nog kunnen leveren (vaak onder de merknaam Acid a Vit) of tretinoine zelf kunnen maken.
  Mijn enorme dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel graag gedaan, Joke!

   Ik weet toevallig een apotheek die zelf bereidt (is een uitstervend iets, helaas) en heb die even een mail gestuurd om te vragen of ik hun naam en adres in deze context kan vermelden. Dat is een uitstekende apotheek op een mooie locatie, dus hopelijk is hun antwoord positief (kan gezien het weekend even op zich laten wachten)

   En ik hoop voor je dat je de crème vanaf week 23 weer bij je eigen apotheek kunt krijgen - dat die eerste levering groot genoeg is voor een "landelijke dekking", zeg maar.

   Ik ruilde tretinoïne destijds al snel in voor retinol - omdat retinol dezelfde werking heeft (het wordt tenslotte door de huid omgezet in tretinoïne) maar meestal verwerkt is in fijne formules, met andere mooie ingrediënten. Daarnaast biedt retinol me meer keuze uit producten en dus flexibiliteit - en scheelt het gedoe met receptjes.
   Nu ik (voor het eerst) niet-ingekapselde retinol gebruik in een niet-zo-mooie formule, merk ik overigens dat de bijwerkingen daarvan bijna net zo sterk zijn als bij tretinoïne. Ik moest echt de rest van mijn routine aanpassen, vooral om droogheid te voorkomen. Even doorzetten, dus :))

   Dat "nek-dingetje" heb ik trouwens ook, zij het dan niet zo sterk als jij. Best gek, want mijn huid is daar juist dikker en steviger dan in mijn gezicht. Toch beginnen bijwerkingen altijd daar - en verdwijnen daar uiteindelijk ook weer als laatste. Niet alleen in de huidplooien (nou ja, plooitjés - gelukkig) trouwens - wat nog logisch zou zijn geweest.

   Fijn weekend!
   Mariella

   Verwijderen
 2. Hoi Mariella, mijn gezichtshuid kan inderdaad goed tegen 0,05% tretinoine. Toch heb ik een gevoelige huid, er zijn heel veel parfums waar ik allergisch voor ben. Mijn hals is echter supergevoelig voor alles. Helaas heeft die júist zwaar geschut nodig omdat ik in mijn jongere jaren veel in de zon heb gelegen en op een gegeven moment mijn gezicht goed ben gaan beschermen maar mijn hals niet omdat ik bij rimpels alleen aan het gezicht dacht. Dus mijn hals past nu niet meer zo goed bij mijn gezicht en lijkt 20 jaar ouder :-(
  Nog geen tretinoine gevonden. Ik heb nu retinol creme van Meditopics besteld om zo de ene avond tretinoine en de andere avond retinol creme te kunnen gebruiken. Zo doe ik langer met het restje in mijn tube.
  PS vraagje: is het mogelijk dat ik een melding krijg als er wordt gereageerd op een topic waar ik zelf op had gereageerd? Ik heb op diverse (soms oudere) topics gereageerd, maar kan ze dan niet meer terugvinden om te kijken of er nog andere reacties zijn, van jou of van lezers. Op een gegeven moment weet je ook niet meer waar je allemaal op gereageerd hebt. Je kunt wel " melding sturen" aanvingen, maar dat werkt niet. Ik snap ook niet goed dat ik als "Unknown" word vermeld.
  Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke,

   Allereerst: ik heb (nog?) geen antwoord ontvangen van die zelf-bereidende apotheek...

   Die zon-zonde heeft iedereen die jong (ehh... nog jonger dan nu, bedoel ik uiteraard :)) was in de jaren 80/90 begaan, geloof ik. Zo bruin mogelijk worden was toen nog een Ding... wisten wij veel. Hier dus idem dito – ik nam in de 00's zelfs nog af en toe een zonnebankje!
   Mijn coeur (“befje”) is mijn persoonlijk photo-aging ramp-gebied. Deels als gevolg van genoemde jeugd-zonde. Deels doordat het te lang een vergeten gebiedje bleef; ik begon te laat met ook mijn huid daar áltijd te beschermen tegen de zon. Deels door een fototoxische reactie (snelle, hevige zonverbranding als gevolg van geneesmiddelen-gebruik) Gevolg: diepe hyperpigmentatie door DNA beschadiging, couperose (die gelukkig vermindert is door trouw gebruik van een arsenaaltje aan smeersels) en een dunnere huid, die bij beweging heel veel kleine rimpeltjes vertoont. En om de haverklap plekjes en vlekjes die zogezegd onder medisch toezicht moeten worden geplaatst...

   Goede keuze, de Meditopics Retinol Crème! Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden – vind het persoonlijk een erg fijn (en goed) product.

   En wat betreft “reacties”, daar had ik het toevallig gisteren nog over met een website-bouw-en-onderhoud-specialist (ik weet echt niet hoe je zo'n specialisme noemt) Die functionaliteit is gewoon ruk – en ik kan niks doen om het beter te laten functioneren, dat is nog rukker. Dat heeft te maken met een fout die ik als beginner maakte: ik begon ooit met Blogger (een Google dienst) want “lekker makkelijk”. WordPress was een betere keuze geweest, maar daar stond ik destijds niet bij stil. Migreren naar WordPress kan uiteraard wel, maar dat wordt een zeer tijdrovende en/of kostbare aangelegenheid – met name link-technisch. Tijd heb ik niet, nu The Brainy Beaut op zeer korte termijn een fondsenwervend medium wordt, zoals dat dan heet. Geld (om de migratie uit te besteden of voor het gebruik van ad-vrije Disqus, wat ook nog een optie is) is er niet en gaat er op de korte of middellange termijn ook niet komen; alle kosten willen we zo laag mogelijk houden, zodat zo veel mogelijk geld naar het MS onderzoek kan gaan. Dus zitten we voorlopig nog met Blogger opgescheept... inclusief rukkige reactie-functionaliteit. Daar baal ik van, maar het is niet anders.

   “Unknown” verschijnt wanneer iemand reageert zonder (ingelogd te zijn bij een) Google account of naam i.c.m. URL – de keuze daarvoor is aan te vinken vóór het achterlaten van een reactie. Wanneer je een Google account gebruikt, ontvang je de meldingen in je gmail. Omslachtig gedoe dus... sorry!

   Hartelijke groet,
   Mariella

   Verwijderen
  2. Ik heb nu ingelogd op Google Mariella, ik hoop dat ik dan niet meer als "Unknown" te boek sta ;-). Maar ik hoop ook niet dat er dan meer dan mijn voornaam bij de reactie staat!!
   De Meditopics retinolcreme smeert lekker, meer kan ik er nog niet van zeggen. Ik gebruik zoveel (naar ik hoop) goede en werkzame producten dat één ingredient ook niet het verschil zal maken.
   Ik gebruik mijn tretinoine nu heel zuinig (vanwege het slinkende restje in de tube) om de dag en de andere dag de retinol. Helaas is dat niet mijn redding. Ik gebruikte tretinoine tegen acne en ik merk dat ik nu te weinig smeer want mijn getrainde oog ontdekt alweer heel veel kleine pukkeltjes op mijn anders zo gladde huid. Ondanks mijn leeftijd ben ik dus nog niet van de acne af. Ik ga nu in de ochtend weer benzoyl peroxide bijsmeren. Dat had ik vorig jaar vervangen door BHA, maar nu ik minder tretinoine smeer is BHA niet meer genoeg. Ik hoop dat ik zo de periode doorkom tot er weer tretinoine verkrijgbaar is.

   Verwijderen
  3. Hi Joke,

   Helaas... Google blijft je eigenwijs “unkown” noemen – zó stom :-(

   Als het goed is, werkt retinol ook tegen acne – maar ik begrijp volledig dat je veel liever de zekerheid van tretinoïne hebt. Wat vervelend dat je de tretinoïne crème dus écht mist... Ik hoop zo voor je dat die vanaf volgende week weer verkrijgbaar is! En dat de acne vóór die tijd niet al te sterk terugkomt...

   Fingers crossed (in gedachten dan, want anders typt het zo lastig)

   Mariella

   Verwijderen
  4. Ik kan aan de creme komen.
   Stuur me een mailtje naar tannie.kraakman@outlook.com en ik bericht je terug.
   Er is kans dat de creme helemaal niet meer terugkomt op dw nederlandse markt.

   Verwijderen
  5. Hi Tanja,

   Tretinoïne crème is een receptplichtig geneesmiddel Nederland: het is alleen in apotheken te verkrijgen, met een recept uitgeschreven door een arts. Reclame maken voor geneesmiddelen is verboden in Nederland – evenals het invoeren en (door-)verkopen ervan zonder toestemming van de CIBG, het overheidsorgaan dat toeziet op naleving van de geneesmiddelwetgeving.

   Je aanbod is dus strafbaar en ik vind het heel jammer dat je The Brainy Beaut voor het doen daarvan hebt gebruikt.

   Ik adviseer lezers dan ook uitdrukkelijk om géén gebruik te maken van je aanbod.

   Groet,
   Mariella

   Verwijderen
 3. Ja ik hoop het ook! Met benzoyl peroxidegel i.c.m. tretinoine is de acne ook wel weg te houden, maar ik was juist zo blij dat ik nu mijn huid wat droger is met het klimmen der jaren de BP kon vervangen door salicylzuur. BP is een soort chloor en niet echt lekker voor de huid lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ehh nee... mij lijkt benzoylperoxide bepaald geen pretje om te moeten gebruiken :-( Vrij lastig om te combineren ook, door alle interacties die kunnen optreden. Plus dat het hyperpigmentatie kan veroorzaken.

   Wat ik me nog afvroeg, heb je al overwogen om tretinoïne crème te laten meenemen uit het buitenland? Worst case scenario dan – als de crème volgende week nog steeds niet te krijgen is?

   PS: Wonder! Google heeft eindelijk fatsoenlijke manieren geleerd!

   Verwijderen
  2. Uit het buitenland…...tja is een optie. Ik heb wel eens gehoord dat er landen zijn waar je voor tretinoine geen recept nodig hebt. Ik ga zelf over drie weken naar Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Noord-Italie. In één van die landen is het misschien wel verkrijgbaar.

   Verwijderen
  3. Het is inmiddels week 23... Heb je de crème eindelijk weer kunnen krijgen bij je apotheek? Ik hoop het voor je! Want het buitenland is dan wel een optie - het is ook gedoe...

   Verwijderen
 4. Hoi Mariella, de Acid A Vit 0,05% die ik al jaren gebruik schijnt pas weer in september leverbaar te zijn i.v.m. nieuwe registratie. Ik heb een paar weken geleden door een apotheek gemaakte tretinoine creme 0,02% gekregen. Ook prima dacht ik. helaas kreeg ik na een paar dagen (ik was toen net op vakantie gegaan) een allergische reactie. Gezicht helemaal opgezet, rood en jeuk. Meteen gestopt met de tretinoine en reactie nam af maar mijn huid is nog steeds niet helemaal rustig. Ik ben gisteren terug gekomen van vakantie en ga vanmiddag naar de apotheek. De creme is op basis van cetomacrogolwas en ik vermoed dat ik daar niet tegen kan. Ik ben in ieder geval allergisch voor wolvet (lanoline). Ik las dat mensen met een allergie voor lanoline ook vaak allergisch zijn voor cetomacrogolwas. Dus daar heb je hem al. Ik kan vragen aan de apotheek of ik tretinoine als vloeistof kan krijgen, maar daar zit wel veel alcohol in en daar ben ik ook niet blij mee met mijn gevoelige huid. Maar je moet wat he? Ik heb nog steeds een heel klein restje Acid A Vit in mijn tubetje. Daar gebruik ik nu om de dag een beetje ter grote van een klein doperwtje van voor mijn gezicht, maar het is echt bijna op.

  Andere vraag: ik kijk elke dag even op jouw site in de hoop op een nieuw artikel. Maar dat is alweer heel lang geleden. Ben je gestopt met je goede artikelen? Of ben je op vakantie of zo? Ik mis ze echt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke,

   Hoe leuk om weer van je te horen! Ik hoop dat je ondanks de allergie-perikelen hebt genoten van je vakantie! Maar joh... wat vervelend voor je. Héb je eindelijk je holy grail een soort van terug – blijkt er een stofje in te zitten waarvoor je allergisch bent. In andere gevallen zou ik direct “Bepanthen Crème!” hebben geroepen, want die remt dankzij 5% dexpanthenol ontstekingsreacties net zo goed als een corticosteroïden zalf/crème uit de laagste klasse. Alleen, daar zit lanoline in... Ik hoop dus dat je huid snel kalmeert, want zou zo snel geen ander product weten dat echt die volle 5% dexpanthenol bevat. (Wellicht helpen lichtere concentraties dexpanthenol ook – maar dat is dus niet op wetenschappelijke wijze vastgesteld – en ik ben, zoals je weet, nogal strikt in de leer :))

   En nee joh, ik ben zéker niet gestopt... ik ben nog maar net begonnen :-) Maar ik werd in de afgelopen weken te veel in beslag genomen door andere zaken. Voorbereidingen voor mijn “MS-missie” bijvoorbeeld, maar ook gewoon door die recente hittegolf. Ondergetekende is zogezegd weinig hittebestendig en we waren te laat met het laten installeren van airco. Dus daarom maar even rustig aan gedaan – wat voor de verandering ook wel eens leuk was, moet ik bekennen :-)

   Allerbeste groet en tot snel!
   Mariella

   Verwijderen
  2. Hoi Mariella, zo fijn om weer van jou te horen! Ik ben gisteren bij een andere apotheek geweest en die hebben een andere groothandel en zeggen dat ze daar tretinoine 0,02% kunnen bestellen zonder cetomacrogolwas. Dus weer naar de dokter voor opnieuw een recept, en begin volgende week hebben ze het binnen. Ik hoop zo dat ik er tegen zal kunnen!!!!
   Mijn droge schilferige plekken zijn bijna verdwenen. Dan durf ik ook weer glycolzuur te gaan gebruiken, nu nog niet. In Bepanthen zalf én de creme (dat laatste wist ik niet) zit inderdaad wolvet. Jammer! Maar ik gebruik in situaties dat mijn huid uit balans is altijd Paula’s Choice “Skin Recovery Hydrating Treatment Mask". Het is volgens de naam een masker, maar ik gebruik het gewoon als leave on creme, ik heb normaal geen droge huid maar toch trekt hij redelijk goed in. Hij werkt super kalmerend. Ik heb al heel veel crèmes geprobeerd, ook Alhydran dat claimt een "medische" creme te zijn die de huid herstelt, maar het genoemde masker van Paula's Choice werkt voor mij beter. Had ik alleen niet bij me in de vakantie. Overigens herstelt de huid ook vanzelf als hij niet meer wordt blootgesteld aan de irriterende stof of situatie (ik heb het ook wel eens na een sauna), maar het is prettig een creme te hebben die de klachten verlicht tijdens dat herstel, ik weet niet of het herstel er ook echt door wordt versneld.

   Wat goed om te horen dat je weer artikelen zult gaan schrijven! Ik heb al zoveel van je geleerd en nieuwe producten ontdekt.
   Ja ik kan me voorstellen dat je last had van de hitte, ik heb zelf ook maar een smalle temperatuurmarge waar ik me prettig in voel. Ik zat vorige week in Frankrijk, en daar was het 38 graden!!! We zouden afzakken naar Zuid-Frankrijk, maar daar was het zelfs 42 graden. Waar wij zaten liep het zweet al in straaltjes over je huid onder je kleren ook als je je rustig hield. Het was er overdag ook windstil dus verdampen (=afkoelen) doe je ook niet. En dan waren we er ook nog eens op de motor met de bedoeling in de Alpen te gaan motorrijden. Maar zelfs op 2000 meter was het nog 28 graden, en dan rij je in een dik motorpak met helm en handschoenen. We hebben dan ook alleen maar de ochtenden gereden en waren de rest van de dag kapot. Maar aan de andere kant, het had ook twee weken kunnen regenen, dan maar dit ;-)

   Verwijderen
  3. Hi Joke,

   Ik hoop van harte met je mee! Allergische reacties zijn zó vervelend, vooral wanneer die optreden in je gezicht. Fijn dat je een product in huis hebt dat de symptomen daarvan vermindert, maar toch... Apart trouwens, dat er wel apotheek-bereidingingen van tretinoïne crème 0,02% verkrijgbaar zijn – maar niet met 0,05%, terwijl dat toch echt de concentratie is die de meeste mensen gebruiken. Maar goed, 0,02% is gelukkig voldoende om anti-aging resultaten mee te behalen.

   Ondertussen leef ik helemaal op, nu de zomer weer “gewoon Nederlands” is. Heerlijk! Een boerenwijsheidje wil dat wanneer het op mijn verjaardag (20 juli – het begin van de hondsdagen) regent, het zes weken regent. Ik ben dus benieuwd of de weergoden straks een leuke verjaardagsverrassing voor me gaan hebben. (Ja... zó groot is mijn hekel aan temperaturen boven de 25 graden haha)

   Fijne week en hartelijke groet,
   Mariella

   Verwijderen
 5. Ik kan de creme acid A vit creme bestellen.
  Tannie.kraakman@outlook.com voor info

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Tanja,

   Tretinoïne crème is een receptplichtig geneesmiddel Nederland: het is alleen in apotheken te verkrijgen, met een recept uitgeschreven door een arts. Reclame maken voor geneesmiddelen is verboden in Nederland – evenals het invoeren en (door-)verkopen ervan zonder toestemming van de CIBG, het overheidsorgaan dat toeziet op naleving van de geneesmiddelwetgeving.

   Je aanbod is dus strafbaar en ik vind het heel jammer dat je The Brainy Beaut voor het doen daarvan hebt gebruikt.

   Ik adviseer lezers dan ook uitdrukkelijk om géén gebruik te maken van je aanbod.

   Groet,
   Mariella

   Verwijderen
 6. Ik heb alle berichten gelezen. Ik gebruik al 40 jaar ACID AVit 0,05% en naar tevredenheid. Voorgeschreven door div. Dermatologen. Het middel is inderdaad sinds kort uit de handel. Maar mijn advies is. Ga vua de huisarts naar een dermatoloog. Die kan Tertinoine FNA als vervanger voorschrijven en wordt door meeste zorgverzekeraars dan volledig vergoed.
  Succes allemaal dames.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor de tip! Ik hoop voor de tretinoïne-fans dat Tretinoïne FNA 0,05% snel in alle apotheken verkrijgbaar is.

   Beste groet,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: