Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Tretinoïne Crème niet meer verkrijgbaar in Nederland


Tretinoïne crème: ik heb het gebruik ervan al járen geleden afgezworen – om redenen waarover je hier meer kunt lezen – maar anderen zweren er juist bij als dé anti-aging crème. Helaas voor hen is er een tekort aan tretinoïne crème, zo meldt Farmanco. Die site voor apothekers heeft ook een klein beetje goed nieuws voor de tretinoïne-fans: vanaf week 23 (3 t/m 9 juni) worden de eerste leveringen weer verwacht.

Joke is een trouwe tretinoïne-gebruikster en vroeg me gisteren in een reactie of ik misschien wist waar momenteel nog tretinoïne crème te verkrijgen is. Dat wist (en weet) ik niet, maar ik help mijn lezers altijd graag. Dus daarom deze post: mocht jij een tretinoïne-tip hebben, dan is die heel welkom! Je kunt dan onderstaand een bericht achterlaten – of uiteraard via Twitter, Facebook of Pinterest*.

Alvast veel dank!
Mariëlla

Update 3 juli 2019: eerste leveringen pas in september

Helaas... Farmanco verwachtte vorige maand dat de crème vanaf juni weer verkrijgbaar zou zijn, inmiddels spreekt de apothekerssite over september. Dan zullen (hopelijk) de eerste leveringen Acid A Vit plaatsvinden. Deze tretinoïne crème werd in 2018 door producent Pierre Faber uit de apotheken teruggeroepen, omdat de crème een te laag gehalte tretinoïne bevatte. Of die "recall" verband houdt met de huidige tekorten is onbekend.

Alternatieven

Apotheekbereiding is in beginsel mogelijk, maar apotheken die zelf crème's en zalven bereiden worden helaas steeds zeldzamer. Daarnaast is zo'n "home made" tretinoïne crème vele malen duurder dan een kant-en-klaar tube.
Producten met 0,5% of 1% retinol kunnen een alternatief zijn, want retinol wordt door de huid omgezet in tretinoïne:

HPR: werking niet onafhankelijk aangetoond

Hydroxypinacolone Retinoate of wel HPR, wordt vaak (duur) verkocht als het bijwerkingenvrije alternatief voor tretinoïne en retinol. Daarbij wordt echter nooit vermeld dat de anti-aging werking nooit onafhankelijk is aangetoond. HPR is dus geen waardig alternatief voor tretinoïne of retinol - waarvan de anti-aging werking juist wél onafhankelijk is onderzocht en aangetoond.

Update 17 september 2019: Acid A Vit is uit de handel genomen

"Hoop is uitgestelde teleurstelling", zeggen sommige pessimisten wel – en in het geval van tretinoïne crème kregen ze gelijk. Na vier maanden van "hoop" dat de "verwachte levering" er inderdaad deze maand zou gaan komen, is Farmanco nu heel duidelijk: Acid A Vit is uit de handel genomen. Nu is het dus voor de tretinoïne-fans te hopen dat de prijs van een apotheek bereiding daalt, nu de vraag daarnaar blijvend groot zal zijn...





*) sinds mei 2021 is the•brainy•beaut alleen nog op Instagram actief.


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: