Weleda is en blijft voor mij een heldergroen icoontje van betrouwbaarheid en integriteit – in een tijd waarin allerlei merken zich zo groen mogelijk proberen te wassen, en het ene nieuwe “100% natuurlijke” merk razendsnel wordt opgevolgd door een andere “eco” nieuwkomer. Producten van Weleda hoef ik nooit te checken op malle claims of groen-praterij – de formules deugen gewoon altijd. Die betrouwbaarheid was precies wat ik nodig had, toen mijn huid kort geleden ineens droger en gevoeliger werd. Of nou ja, ineens... dat had van alles te maken met het opbouwen van
het gebruik van retinol – en wel in een routine die sowieso nogal wat krachtpatsertjes omvat. Ik had dus een krachtpatsertje van een dagcrème nodig en snel ook. Dat werd deze Baby Sensitive Gezichtscrème, die Weleda speciaal ontwikkelde voor de (zeer) gevoelige huid en die zelfs mijn verwachtingen overtrof.
Kokosolie: fijne moisturizer, vooral voor de atopische huid
Kokosolie is als moisturizer net zo effectief en veilig als minerale olie. Er bestaan zelfs aanwijzingen dat voor de huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van atopisch eczeem, kokosolie beter is dan petrolatum (“vaseline”) en paraffine. Daarnaast remt kokosolie de toename van een bacterie die atopisch eczeem kan verergeren: de Staphylococcus aureus (S. Aureus) Verder lijkt kokosolie wondheling te kunnen versnellen en is het een natuurlijk zonnefilter in die zin, dat het ca. 20% van de UV-straling weert.
Sesamolie: rijk aan anti-oxidanten en natuurlijke vitamine E
Ook sesamolie helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon: het houdt 30% van de UV-straling tegen. Daarnaast bevat sesamolie de specifieke stofjes sesamin, sesamolin en sesaminol. Dit zijn polyfenolen, die alle drie een anti-oxidatieve* werking bezitten, waardoor ze helpen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Verder bestaan er aanwijzingen dat sesamolie zowel een kalmerende, als antibacteriële werking bezit. En doordat sesamolie rijk is aan natuurlijke vitamine E helpt het om acute en chronische huidbeschadiging door UV-straling te verminderen en om vroegtijdige afbraak van collageen te voorkomen. Tot slot is ook vitamine E een krachtige anti-oxidant en wel eentje die tegelijkertijd zorgt voor een verbeterde hydratatie en een ruwe huid verzacht.
Glycerine: Natuurlijk onderdeel van de NMF dat irritatie vermindert en het uitdrogend effect van blauw licht tegengaat
Glycerine is dan wel minder exotisch dan bovenstaande oliën – het vult ondertussen mooi wél tekorten in de Natural Moisturizing Factor** aan, doordat het een natuurlijk onderdeel van die NMF is. Daarnaast helpt glycerine om het uitdrogende effect van blauw licht tegen te gaan én vermindert het irritatie – zelfs al in een lage concentratie.
Amandelolie: klassieke moisturizer die rijk is aan vitamine E en andere anti-oxidanten
Amandelolie werd al in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde gebruikt voor de behandeling van een droge huid. Deze olie is dan ook rijk aan anti-oxidanten, vetzuren en natuurlijke vitamine E. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat amandelolie kan helpen om de huid te beschermen tegen vroegtijdige veroudering door UV-B straling.
Borage-olie: helpt een gestoorde barrièrefunctie te normaliseren
Zo'n 10% van de West-Europeanen heeft een
atopische constitutie en daarmee een huidje waarvan de barrièrefunctie “gestoord” is. (Zo noemt men dat echt, hoe ehh... gestoord het ook mag klinken) Daardoor is hun huid van nature droger en gevoelig voor het ontwikkelen van eczeem.
Borage-olie, die wordt verkregen uit de zaden van de Bernagie, bevat een hoog gehalte omega-6 vetzuren – waaronder linolzuur. Die vetzuren helpen om de barrièrefunctie van de huid te normaliseren.
En ook nog: Heemstwortel en Driekleurige viooltjes
Heemstwortel-extract is het ingrediënt waarnaar deze gezichtscrème is vernoemd: Witte Malva is namelijk de meer romantische naam van de Echte Heemst. Aan de wortels van deze plant wordt van oudsher een geneeskrachtige werking toegeschreven, onder meer voor de behandeling van ontstekingen en wonden. Tegenwoordig is Heemstwortel te vinden in hoestdranken, omdat het een lichte antibacteriële werking bezit en de luchtwegen verzacht. Wat het extract voor de huid doet is echter (nog?) niet onderzocht, maar volgens Weleda zou het kalmeren, beschermen, verzachten en hydrateren. Dat laatste is inderdaad niet geheel onwaarschijnlijk, omdat Heemstwortel rijk is aan polysachariden en het vermogen bezit om water vast te houden.
Het
extract van het Driekleurig viooltje is rijk aan anti-oxidanten, kalmeert een geïrriteerde huid en bezit antibacteriële eigenschappen. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat het extract zonverbranding kan kalmeren.
MIJN ERVARINGEN
Ik behoor tot de ca. 10% van de West-Europeanen met een
atopische constitutie. Daardoor heb ik een huid die van nature droger en dus kwetsbaarder is, niet in de laatste plaats voor het ontwikkelen van eczeem. Dat maakt mijn lichaamshuid al jaren high-maintenance, maar mijn gezichtshuid kende geen atopische akkefietjes meer sinds deep down vorige eeuw. Totdat ik kort geleden elke avond
0,5% retinol begon te gebruiken. Langzaam opbouwen ten spijt: al na drie dagen ontstonden er rode vlekken en was mijn huid droger en gevoeliger geworden. Code oranje in eczeem-opzicht, dus. Een dagcrème was ineens geen leuke extra meer, naast de serums die ik gebruikte – maar een heuse must.
Nu zoek ik momenteel sowieso de grenzen op van wat mijn huid kan hebben. Dagelijks 2% salicylzuur, 7% glycolzuur, 10% niacinamide en dan ook nog wennen aan een steeds hogere concentratie retinol: nogal wat huidjes zouden gaan protesteren bij minder. Daarom koos ik deze Weleda babycrème als dagcrème. Ik heb normaal helemaal niks met baby bad- en huidverzorgingsproducten, vooral omdat ik van “volwassen” geurtjes houd. Maar gezien die Code Oranje wilde ik elk stofje vermijden dat misschien ook maar een heel klein beetje kon gaan irriteren. Toen ik de crème kocht, dacht ik dat het een tijdelijke noodoplossing zou zijn – iets om mee te kalmeren en hydrateren, totdat ik de tijd zou hebben om op zoek te gaan naar iets anders. Maar nu we drie weken verder zijn, wíl ik voorlopig helemaal geen andere dagcrème meer. Deze crème is een prima moisturizer, die alle vetjes en vochtjes aanvult en mijn huid kalmeert – zónder minutenlang te hoeven intrekken of een vettig laagje achter te laten. Daarnaast is er de plezierige gedachte aan al die anti-oxidanten die helpen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen, plus de natuurlijke zonnefilters*** die mijn huid extra UV-bescherming bieden. Ook fijn: de crème is parfum-vrij en niet parfum-loos – géén “onbedoeld luchtje” dus, maar een neutrale geur.
VOOR WIE?
✓ Iedereen die graag een parfum-vrije moisturizer gebruikt, die naast anti-oxidanten ook natuurlijke zonnefilters bevat. De Weleda Witte Malva Gezichtscrème voldoet aan de eisen van de Amerikaanse
National Eczema Association (NEA) voor producten die zijn ontwikkeld voor personen met eczeem of een zeer gevoelige huid.
VOOR WIE NIET?
✗ Deze formule bevat bijenwas, dus wanneer je strikt veganistisch leeft is deze crème waarschijnlijk geen optie voor jou. De formule is niet geschikt voor personen met een sesam-allergie.
PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE
De adviesprijs voor een 50 ml tube Weleda Baby Sensitive Witte Malva Gezichtscrème is € 10,49. De crème is verkrijgbaar bij parfumerieën, warenhuizen, (natuur) drogisterijen en online aanbieders. Meer informatie vind je
hier, samen met ervaringen van andere gebruikers.
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen.
**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.
***) Natuurlijke zonnefilters
Kokos- en sesamolie bezitten dan wel UV-werende eigenschappen, ze vormen geen vervanging voor “echte” zonnefilters waarvan de beschermende werking veel meer uitvoerig is onderzocht en aangetoond. Gebruik van een zonbeschermingsproduct met FDA Approved zonnefilters blijft noodzakelijk om zonverbranding te voorkomen en het risico op vroegtijdige huidveroudering en het ontstaan van huidkanker te verminderen.
INGREDIËNTEN:
AQUA – water; COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, kokosolie – moisturizer met antibacteriële en UV-werende eigenschappen → factsheet; SESAMUM INDICUM (SESAME) SEED OIL, sesamolie – olie met anti-oxidatieve, kalmerende, antibacteriële en UV-werende eigenschappen → factsheet; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; ALCOHOL, ethanol – verbetert de opname van andere ingrediënten, desinfecteert en maakt dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten → meer informatie; PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL – amandelolie, verzacht en beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-B straling → factsheet; CERA ALBA, gezuiverde bijenwas – emulgator die de textuur van een formule verbetert en een beschermend laagje over de huid vormt; CETEARYL GLUCOSIDE – emulgator verkregen uit plantensuikers; GLYCERYL STEARATE SE, plantaardige ester van glycerine en stearinezuur, zelfemulgerende emulgator (SE = Self Emulsifying) die een zacht en glad gevoel geeft; BORAGO OFFICINALIS SEED OIL, borage-olie – rijk aan omega-6 vetzuren die de huidbarrière versterken → factsheet; CARTHAMUS TINCTORIUS (SAFFLOWER) SEED OIL – emulgator, rijk aan linolzuur (een essentieel omega-6 vetzuur) Bevat drie van de acht tocoferolen die samen vitamine E vormen, waaronder de meest actieve component α-tocopherol → factsheet; HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL UNSAPONIFIABLES, onverzeepbare bestanddelen van zonnebloemolie – rijk aan linolzuur, een essentieel omega-6 vetzuur → factsheet; HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES – emulgator verkregen uit kokosolie (zie boven); ALTHAEA OFFICINALIS ROOT EXTRACT, extract van Heemstwortel (Witte Malva) waaraan hydraterende, kalmerende en verzachtende eigenschappen worden toegeschreven → factsheet; VIOLA TRICOLOR EXTRACT, extract van het Driekleurig viooltje – anti-oxidatief, antibacterieel en kalmerend → factsheet; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; LACTIC ACID – AHA-exfoliant met moisturizende eigenschappen, maar doet in dit lage percentage dienst als conserveermiddel; GLYCERYL CAPRYLATE – emulgator, ester van glycerine (zie boven)