Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane
Na enkele omzwervingen ben ik sinds kort weer terug bij retinol: misschien wel hét anti-aging ingrediënt waarvan de werking en effecten het meest uitvoerig zijn onderzocht en aangetoond. Dit serum van The Ordinary was mijn eerste stap bij het geleidelijk opbouwen van het percentage retinol – om bijwerkingen te voorkomen of in elk geval tot een minimum te beperken. Het bevat 0,2% retinol in een formule die nagenoeg volledig bestaat uit natuurlijke ingrediënten, waaronder een zeer hoge concentratie squalaan. Evenals alle andere producten van The Ordinary is dit serum voor de nacht uitermate vriendelijk geprijsd.

0,2% retinol: bescheiden anti-aging effecten en slechts een kleine kans op bijwerkingen

Wanneer je retinol wilt gaan toevoegen dan heb je een énorme keuze uit allerlei formules, met diverse concentraties van de enige, echte Vitamine A. De laagste concentratie is 0,1%. In zo'n lage concentratie werkt retinol heel mild, waardoor bijna iedereen het bijwerkingen-vrij kan gebruiken en het ook geschikt is voor gebruik rond de ogen*. Tóch garandeert ook 0,1% retinol bescheiden anti-aging effecten: vermindering van lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie en couperose – en een meer stevige, voller ogende huid.
Wanneer je een product gebruikt met 0,2% retinol, dan zijn de anti-aging effecten al wat krachtiger – maar voor de meeste huidjes is die concentratie nog steeds laag genoeg om nauwelijks of zelfs geen bijwerkingen te ervaren. Bijwerkingen die in de eerste weken van het gebruik van retinol kunnen optreden zijn droogheid, roodheid, irritatie en “stinging”.

Factsheet Retinol


Squalaan: veelbelovende moisturizer

Squalaan is een ingrediënt dat momenteel wordt omgeven met de nodige hype & hoopla, maar dat vooralsnog “slechts” veelbelovend is. Alle mooie eigenschappen die her en der aan squalaan worden toegeschreven – zoals een anti-oxidatieve en herstellende werking – zijn nog niet aangetoond. Wél is het een fijne moisturizer, die de huidbarrière versterkt door lipiden (“vetjes”) aan te vullen. Squalaan heeft de textuur van een zogenoemde “droge olie”, die relatief snel intrekt.

Factsheet Squalaan 


Plus: tomaat-extract en jojoba-olie

Tot slot bevat de formule kleine concentraties tomaat-extract en jojoba-olie. Tomaat-extract is rijk aan lycopeen – een helderrode carotenoïde met een krachtige anti-oxidatieve werking**. Jojoba-olie verbetert de opname van andere ingrediënten en is een fijne moisturizer, met kalmerende eigenschappen.

Mijn ervaringen

De lente en zomer vormen samen dé periode om het gebruik van retinol langzaam op te bouwen: buiten geen guur weer meer dat een aanslag doet op de hydratatie van de huid – en binnen geen CV op standje “uitdrogen”. Daarnaast transpireren we meer in de lente en zomer – en zweet is een effectieve natuurlijke moisturizer. Dat alles is fijn, want droogheid – of in elk geval een verminderde hydratatie – is een bijna niet te vermijden bijwerking tijdens de eerste weken van het gebruik van een formule met een hoge concentratie retinol. Bij het gebruik van een formule met 0,2% retinol is van bijwerkingen echter nauwelijks sprake – en in mijn geval bleven die zelfs volledig uit. Geen roodheid, droogheid of stinging – niet in mijn gezicht, hals of coeur en ook niet op mijn lichaamshuid. Ik maak de retinol serums van The Ordinary namelijk binnen enkele weken op: zodra ik de helft van het flaconnetje nader, gebruik ik het restant voor mijn lichaam. Dit omdat de verpakking dan wel UV-werend is, maar niet luchtdicht – terwijl de retinol niet gestabiliseerd is, en dus kwetsbaar is voor aantasting door zuurstof.
De enige huid die ik niet laat wennen aan retinol is die van mijn oogcontouren. Dat had uiteraard gekund met een 0,1% serum – maar sinds januari zweer ik zogezegd bij het Hylamide SubQ Eye Serum.

De eerste week gebruikte ik het 0,2% retinol serum dagelijks – om het daarna twee weken lang af te wisselen met het 0,5% serum. Een product met retinol gebruik ik altijd na de toning solution met 7% glycolzuur en momenteel vóór het Hylamide Glow Serum en de Albert Heijn Care Nachtcrème met niacinamide. Die eerste weken ging alles helemaal goed; pas toen ik dagelijks het 0,5% serum gebruikte werd het een iets ander verhaal (waarover ik je in een volgende review graag alles vertel)

Squalaan wekt bij mij nog altijd tegenstrijdige reacties op. De cleanser op basis van squalane vind ik verslavend lekker – maar als hoofdbestanddeel van deze serums heb ik er minder dan niks mee. Het duurt mij gewoon te lang voordat die zogenaamde droge olie is ingetrokken. Daardoor kan ik pas na een kwartier wachten mijn nachtcrème aanbrengen – en zo'n kwartier duurt heel lang als je moe bent, maar toch liever glim- en plak-vrij in bed stapt.
Soit. Retinol doet het nu eenmaal niet lekker in een formule op waterbasis, dus ik zal het er voorlopig mee moeten doen. En dat wil ik ook – niet in de laatste plaats omdat deze serums van The Ordinary het zo goedkoop en gemakkelijk maken om langzaam op te bouwen naar een steeds hogere concentratie retinol.

VOOR WIE?

 Iedereen die het gebruik van retinol wil opbouwen, om uiteindelijk krachtige anti-aging resultaten te behalen.

VOOR WIE NIET?

 Tomaat-extract kan een allergische huidreactie veroorzaken, met name bij personen met een allergie voor bijvoet- of plantaan-pollen. Wanneer je bekend bent met zo'n allergie, is dit serum dus mogelijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 30 ml flacon The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane kost € 5,30. Het is verkrijgbaar bij Douglas en uiteraard Deciem zelf. Een overzicht van alle verkooppunten kun je hier vinden.

Wist je dat je met de aankoop van dit product kunt bijdragen aan belangrijk MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC? Zonder zelf een eurocent meer te betalen? ❥ Hier vind je desgewenst meer informatie!


*) Wanneer je wilt beginnen met een product dat 0,1% retinol bevat, is de Granactive Retinoid 2% Emulsion van The Ordinary wellicht iets voor je. Dat serum bevat 0,1% gestabiliseerde retinol, naast 2% van een bijwerkingen-vrije next generation retinoïde, waarvan de anti-aging werking echter (nog?) niet onafhankelijk is aangetoond. 

**) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 


INGREDIËNTEN: 
SQUALANE – Moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; RETINOL, vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels, hyperpigmentatie en couperose. Stimuleert daarnaast de productie van hyaluronzuur → factsheet; SOLANUM LYCOPERSICUM (TOMATO) FRUIT EXTRACT, merknaam Actiphyte® of Tomato – tomaat-extract dat rijk is aan lycopeen, een carotenoïde met een krachtige anti-oxidatieve werking → factsheet; SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties, versnelt wondheling en bevordert de opname van andere ingrediënten → factsheet; BHT, afkorting van Butylated Hydroxy-Toluene – stabilisator.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: