Het
Driekleurig viooltje: zo kennen we in Nederland de Viola tricolor. Dit plantje – dat oorspronkelijk uit Israël komt, maar nu ook in Nederland in het wild voorkomt – heeft veelkleurige bloemen, waarin paars, blauw en lila meestal de boventoon voeren.
De Viola tricolor heeft geen “officinalis” in de naam, maar wordt toch al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde, bijvoorbeeld voor de behandeling van
bronchitis en astma – maar ook bij huidaandoeningen zoals
eczeem, psoriasis en acne.
Anti-oxidatief en anti-bacterieel
Het extract heeft behoorlijk krachtige
anti-oxidatieve eigenschappen*, die zelfs ruim twee keer sterker lijken dan die van
Ginkgo biloba. Daarnaast bezit het extract
antibacteriële eigenschappen, onder meer tegen de
Staphylococcus aureus en de
Candida albicans. Die antibacteriële werking is krachtiger wanneer een extract verschillende onderdelen (blaadjes en bloemen) van de plant bevat, zoals het geval is bij het cosmetische extract met de INCI-naam Viola Tricolor Extract.
Ontstekingsremmend
Bij ontstekingsreacties spelen lymfocyten een belangrijke rol. Lymfocyten vormen een groep van witte bloedcellen, die samen onderdeel zijn van het immuunsysteem dat ons lichaam tegen ziekten beschermt. In sommige gevallen – zoals bijvoorbeeld bij eczeem – wordt dat immuunsysteem echter een beetje té ijverig, inclusief “overactieve” lymfocyten.
Deze studie leverde aanwijzingen op dat Viola tricolor extract de overactiviteit van lymfocyten remt – en daarmee ontstekingsreacties kalmeert; resultaten die aansluiten bij deze eerder waargenomen
ontstekingsremmende effecten van het extract.
Kalmeert na zonverbranding
Tot slot lijkt Viola tricolor extract te kunnen helpen om de huid te kalmeren na zonverbranding, waarbij eveneens ontstekingsreacties optreden. Er bestaan namelijk
aanwijzingen dat het extract ontstekingsreacties en pijn als gevolg van UV-B straling vermindert.
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van oxidatieve stress – zo niet de belangrijkste – en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen.
Molaire massa (moleculair gewicht): onbekend
Laatste update: 13 mei 2019