Squalaan en squaleen zijn allebei vernoemd naar een haaien-familie, de Squalidae – de doornhaaien. Dit omdat de leverolie van haaien een hoge concentratie squaleen bevat. Squaleen is echter een onverzadigde koolwaterstof die aangetroffen wordt in álle organismen op aarde – en er wordt zelfs wel gesteld dat de allereerste organismen die onze planeet “bevolkten” voor een groot deel bestonden uit squaleen. Ook onze huid bevat dit stofje:
talg bestaat voor 13% uit squaleen.
Een andere overeenkomst tussen squalaan en squaleen is, dat ze allebei als “
veelbelovend” zijn aangemerkt – onder meer door een anti-oxidatieve, verzachtende en hydraterende werking.
Er is echter ook een groot verschil tussen beide: van squal
een wil je écht niks extra op je huid aanbrengen – terwijl het gebruik van een formule met squal
aan juist plezierig kan zijn.
Squaleen: Oxideert – en wordt comedogeen
Ozon, UV-A straling (95% van de UV-straling in daglicht) en sigarettenrook: ze maken dat squaleen oxideert – waardoor er
bijproducten ontstaan die de huid bepaald niet mooier maken. Die bijproducten zijn namelijk comedogeen, dragen bij aan het ontstaan van acne en mogelijk ook aan het ontstaan van rimpels.
Squalaan: Is gestabiliseerd – en hydrateert
Squalaan (INCI: Squalane) is gestabiliseerde squaleen: het wordt verkregen door squaleen te hydrogeneren (een proces waarbij een onverzadigde binding wordt omgezet in een verzadigde binding door het toevoegen van waterstofgas) Daardoor ontstaat een zogenoemde droge olie die relatief snel intrekt.
Over de effecten van squalaan is vooralsnog weinig meer bekend dan dat het de huid hydrateert, maar bezit dus mogelijk ook andere fijne eigenschappen, zoals anti-oxidatieve*.
Squalaan die verwerkt wordt in huidverzorging is plantaardig – vaak afkomstig uit olijfolie of suikerriet – en er bestaan verschillende biologische en ECOCERT squalaan-varianten. Squalaan vormt tevens een onderdeel van diverse ingrediënten-complexen, waarin het is gecombineerd met andere moisturizers, zoals bijvoorbeeld
Prodhyfluid®.
INCI-naam: SQUALANE
Molaire massa (moleculair gewicht): 422,81 g/mol
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van oxidatieve stress – zo niet de belangrijkste – en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen.
Laatste update: 16 augustus 2019