De Sesam indicum is een kruidachtige plant die tot 1 meter groot kan worden. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika, maar draagt een naam die is afgeleid van het Arabische saasim/simsim. Het is een van de oudste om olie gekweekte gewassen ter wereld. Sesamolie wordt in de Japanse, Chinese en Arabische keuken al duizenden jaren gebruikt om mee te koken – in het Westen kennen we de zaadjes vooral als verfijning van brood en gebak.
Anti-oxidatief en ontstekingsremmend
Sesamzaadjes bevatten specifieke lignanen – plantaardige polyfenolen, die tot de groep van fyto-oestrogenen worden gerekend – zoals sesamin, sesamolin en sesaminol, die alle drie
anti-oxidatieve* eigenschappen bezitten. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat sesamolie een zowel een
ontstekingsremmende werking als
antibacteriële werking heeft.
Beschermt tegen UV-straling
Sesamolie is een natuurlijk zonnefilter in die zin dat het de huid tegen
30% van de UV-straling lijkt te kunnen beschermen. Het is echter (nog?) lang niet uitvoerig genoeg onderzocht om als
zonnefilter te mogen worden aangemerkt.
Sesamolie is rijk aan α-tocoferol – een natuurlijke vorm van vitamine E – een anti-oxidant die zowel acute als chronische
“photo-damage” (huidbeschadiging door UV-straling) vermindert. Daarnaast vermindert natuurlijke α-tocoferol ruwheid, maakt het rimpels minder zichtbaar en helpt het om de afbraak van collageen door collagenase (een
MMP) te voorkomen. Tot slot verbetert α-tocopherol de hydratatie van het
stratum corneum – de hoornlaag, de bovenste laag van de epidermis, de opperhuid.
Veilig – maar kan allergische reacties veroorzaken
Sesamolie is
veilig bevonden door het CIR Expert Panel. CIR staat voor de
Cosmetic Ingredient Review – een onafhankelijke Amerikaanse organisatie die toeziet op de veiligheid van cosmetische ingrediënten.
De olie is echter wel geïdentificeerd als
contactallergeen – het gebruik ervan kan dus een allergische huidreactie veroorzaken bij personen die daarvoor gevoelig zijn.
Molaire massa (moleculair gewicht): niet van toepassing
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van oxidatieve stress – zo niet de belangrijkste – en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen.
Laatste update: 12 mei 2019