Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Zonbescherming | Alleen het allerbeste: zinkoxide in mooie formules
Wanneer je op zoek bent naar goede zonbescherming, hoef je eigenlijk maar één INCI-naam te onthouden: Zinc Oxide. Dit minerale zonnefilter is uniek, omdat het als enige de huid tegen álle UV-A en UV-B straling beschermt; alle andere filters “missen” namelijk een aanzienlijk stuk UV-A. Dat terwijl juist UV-A met 95% het meest prominent aanwezig is in daglicht – ook op bewolkte dagen. Het veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering – inclusief rimpels en pigmentvlekken – en draagt bij aan het ontstaan van huidkanker. Allemaal goede redenen dus om je huid te beschermen tegen álle UV-A – vooral de huid van je gezicht, hals en coeur omdat die in de lente en zomer voortdurend aan daglicht worden blootgesteld.

Zinkoxide beschermt door UV-straling te absorberen, meteen nadat het is aangebracht op de huid. In tegenstelling tot chemische filters – die in de huid dringen en daar UV-straling omzetten in warmte – is zinkoxide een “cool” filter: het blijft op de huid blijft liggen en veroorzaakt geen extra warmte.
In de meeste minerale zonverzorging is zinkoxide gecombineerd met titaniumdioxide – een ander mineraal filter. Ook titaniumdioxide blijft op de huid liggen en veroorzaakt geen warmte, doordat het UV-straling weerkaatst. Titaniumdioxide heeft echter ook een overeenkomst met de chemische filters: het mist een stuk UV-A. Een product met alleen titaniumdioxide schiet dus tekort, wanneer je je huid zo lang mogelijk jong en gezond wilt houden. Een product met alleen zinkoxide daarentegen, biedt je de alleen allerbeste bescherming. En onderstaande producten bieden je dat allerbeste – in mooie formules.

❥ Factsheet ZinkoxideThe Ohm Collection Sun Safe SPF 30

Een vegan formule die voor 77% bestaat uit natuurlijke ingrediënten afkomstig van gecertificeerde biologische landbouw. De basis bestaat uit sesam- en olijfolie, die is verrijkt met enkele andere oliën en diverse plant-extracten die zorgen voor anti-oxidanten* en een fijne geur. Maar de meeste van die “extra” ingrediënten doen nog iets meer... Calendula bijvoorbeeld, ondersteunt het herstel van de huid en kalmeert ontstekingsreacties, terwijl granaatappelsterolen dankzij vetzuren zorgen voor een verbeterde barrière-functie.

De royale, hygiënische 150 ml pompflacon kost € 35,00. Voor de van nature getinte huid is er de SPF 15-variant, die € 30,00 kost.

Meer informatieREN Clean Screen Mineral SPF 30

In de afgelopen lente lanceerde REN (eindelijk) een zonverzorgingsproduct: deze matterende crème voor het gezicht. Zoals we van REN gewend zijn, bevat de formule véél van wat ze zelf “bio-actives” noemen: plantaardige oliën en extracten. Geen gebrek aan anti-oxidanten dus, wanneer je deze crème gebruikt. Daarnaast heeft REN in deze formule ORMESIA® verwerkt – een ingrediëntencomplex op basis van een extract van Maracuja-zaden, dat de schadelijke effecten van UV-straling en luchtvervuiling tegengaat. Rijstmeel werkt matterend en minimaliseert poriën.

De 50 ml tube kost € 34,00

Meer informatieMádara PLANT STEM CELL AGE-DEFYING FACE SUNSCREEN SPF30 

Een lichte formule, voorzien van een subtiel tintje waarvan de basis wordt gevormd door water met Aloë vera-poeder. Groene thee-extract zorgt voor anti-oxidanten en remt de talgproductie. Ook druivenpitolie bestrijdt vrije radicalen, terwijl het tegelijkertijd de barrière-functie van de huid versterkt. Fijn is ook de toevoeging van sodium hyaluronate – beter bekend als hyaluronzuur. Dankzij een énorm vermogen water aan zich te binden, vult hyaluronzuur de huid van binnenuit op met vocht – waardoor de huid wat voller en steviger wordt. Eikenblad-extract heeft een adstringerende werking, die grove poriën minder zichtbaar maakt. Tot slot zijn er de stamcellen van de Drakenkop. Daarover is nog erg weinig bekend, maar volgens Mádara bevorderen ze de collageen-productie én verminderen ze hyperpigmentatie.

De 40 ml tube kost € 29,00

Meer informatieColorescience Sunforgettable® Total Protection™ Face Shield SPF 50

Als je in de lente en zomer liever áltijd een product gebruikt dat je huid optimaal beschermt tegen UV-straling, dan is dit wellicht dé zomerse dagcrème voor jou. Colorescience heeft zinkoxide verwerkt in een gewichtsloze, hypo-allergene en onzichtbare formule. Uiteraard met krachtige anti-oxidanten, maar bijvoorbeeld ook Phytomoist – het “plantaardige hyaluronzuur” dat tevens een kalmerende werking bezit. Daarnaast bevat de crème Infra Guard, dat beschermt tegen infrarood straling – plus Lipochroman®, een vitamine-achtig ingrediënt dat luchtvervuiling en andere schadelijke omgevingsfactoren afweert. Last but not least ontbreekt een adequaat percentage niacinamide niet – de prachtige multitasker die onder meer tekenen van huidveroudering voorkomt én vervaagt, hyperpigmentatie tegengaat, DNA herstel bevordert en talg vermindert.

De 55 ml flacon kost € 43,50

Meer informatie
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van oxidatieve stress – zo niet de belangrijkste – en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: