Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Ibizaloe Aloe Vera Gel
Ibizaloe is een van de weinige “Aloë”-merken ter wereld die vers Aloë vera-sap verwerkt in producten – in plaats van daar slechts een schepje Aloë-poeder in te gooien, zoals meestal gebeurt. Dat sap is verkregen uit biologisch verbouwde Aloë vera planten en wordt in deze formule bijgestaan door plantaardige glycerine. Het verreweg belangrijkste bestanddeel blijft echter Aloë-sap en daardoor doet deze frisse gel wat veel poeder-producten ten onrechte beloven: de huid kalmeren, verzorgen en hydrateren. Een aanradertje voor liefhebbers van groene huidverzorgingsproducten, want 99% van de ingrediënten zijn puur natuur – maar ook voor ongeduldige typetjes zoals ik, die een hekel hebben aan al die bodylotions die traag smeren en vervolgens ook nog minutenlang moeten intrekken. Deze gel laat zich namelijk snel en gemakkelijk verdelen – en trekt razendsnel in, om direct voor je huid aan de slag te gaan.


Aloë vera: dé huidverzorgingsformule van moeder natuur

Dat Aloe heel goede dingen doet voor de huid is al eeuwenlang bekend – maar waaróm en waardóór is nog steeds niet volledig verklaard. Wel weten we inmiddels wat de ingrediënten zijn van de mooie formule die moeder natuur voor onze huid ontwikkelde – zoals anti-oxidanten, enzymen, aminozuren, mineralen, suikers en plantaardige polymeren. Daarnaast is die mix méér dan de som der delen, zo wordt nu aangenomen: de diverse bestanddelen hebben een synergetische werking. En die werking is bijzonder: jaarlijks verschijnen er nieuwe wetenschappelijke publicaties over de heilzame werking van Aloë. Het is nog te vroeg om te kunnen (en mogen!) stellen dat Aloë huidaandoeningen geneest, maar het lijkt niet onwaarschijnlijk dat Aloë in de toekomst de basis vormt van een écht natuurlijk geneesmiddel.

Net zoals bij mooie huidverzorgingsformules die ontwikkeld zijn in laboratoria, is het bij de Aloë-formule van belang dat die op de juiste wijze wordt verwerkt, in een adequaat percentage. Van Aloë-sap dat grotendeels kapotgevroren is tot een poedertje, is bijvoorbeeld vooralsnog geen enkele huidverzorgende werking aangetoond. Daarnaast dienen eventuele andere ingrediënten met zorg te worden geselecteerd: ingrediënten met een te hoog moleculair gewicht, maken dat er minder bestanddelen uit de Aloë door de huid worden opgenomen.
Ibizaloe heeft dat soort zwaargewichten achterwege gelaten in deze formule: naast een hoge concentratie Aloë vera-sap, bevat de gel eigenlijk alleen het slanke glycerine – naast wat water en een klein percentage conserveer- en verdikkingsmiddelen.

Factsheet ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE


Glycerine: hydrateert en kalmeert

Glycerine is niet alleen te vinden in alle soorten plantaardige en dierlijke lipiden (vetten) – het is ook een onderdeel van de NMF*, die onze huid tegen uitdroging beschermt. Helaas verdwijnt tijdens het douchen een behoorlijk deel van deze natuurlijke moisturizer in het doucheputje – vooral bij een lange, warme douche. Wanneer je huid snel droog wordt en je na het douchen geen lichaamsverzorging gebruikt, kan je huid door NMF-gebrek gaan “trekken” en gevoeliger worden voor irritatie. Glycerine vult zo'n tekort weer aan en vermindert daarnaast irritatie, zelfs al in een heel lage concentratie.

Factsheet Glycerin


MIJN ERVARINGEN

Ik smeer heel wat af. Vrijwillig – op mijn gezicht, en noodgedwongen – op mijn lichaam, omdat ik tot de 10% van de mensen behoor die behept is met een atopische constitutie. Op mijn gezicht (én hals én coeur :)) breng ik dagelijks 9 tot 10 verschillende verzorgingsproducten aan, zorgvuldig en met het nodige geduld. Voor mijn lichaamshuid vind ik vaak één enkel product al meer dan genoeg, vooral wanneer het een bodylotion of crème is die even moet inwerken. Al dat verplichte geglim en geplak, meteen nadat je zo lekker schoon en fris onder de douche vandaan bent gekomen: ik heb er een hartgrondige hekel aan – hoe lekker zo'n product ook mag ruiken. Wellicht komt dat ook doordat ik wel móét, omdat mijn huid anders droog wordt en snel geïrriteerd raakt of in het ergste geval eczeem gaat ontwikkelen. Iets dat moet is nu eenmaal nooit leuk.

Maar toen was daar Aloë vera-gel... Die laat zich super gemakkelijk over de huid verdelen en is in no time ingetrokken. Daarnaast is dagelijks gebruik van zo'n gel – mits die van goede huize is, zoals deze van Ibizaloe – in de lente en zomer vaak voldoende om mijn huid gehydrateerd te houden. In de herfst en winter moet ik nog steeds regelmatig in de weer met een vetter product, maar kan ik dankzij een Aloë-gel wél regelmatig een pauze nemen van dat glim- en plak-gedoe. En dan is er nog de plezierige gedachte dat zo'n gel naast goed en gemakkelijk, ook nog eens bijna helemaal “puur natuur” is. Ik ben absoluut niet vies van een beetje “goede chemie”, zo lang het inderdaad maar bij een beetje blijft. En juist dat laatste wordt lastig, wanneer je letterlijk liters per jaar gebruikt. Ik durf niet eens uit te rekenen hoeveel liters synthetische stofjes ik in totaal, door de jaren heen op mijn lichaamshuid heb weggesmeerd...

Er is alleen één klein dingetje: in tegenstelling tot de product-informatie op de Spaanse site, is die op de Nederlandse Ibizaloe site niet helemaal juist en wordt de INCI-lijst niet vermeld. Ik heb Ibizaloe Nederland inmiddels geattendeerd op het schoonheidsfoutje in hun tekst, dus ik verwacht dat het snel verdwenen zal zijn. De volledige INCI-lijst vind je (uiteraard! :)) ook onderaan deze review.


VOOR WIE

✓ Iedereen die graag goede, natuurlijke lichaamsverzorging gebruikt – die snel en gemakkelijk is in gebruik.

VOOR WIE NIET

✗ Deze gel heeft een neutrale geur, maar bevat wel wat parfum. Wanneer je lijdt aan een allergie voor geurstoffen in het algemeen, is dit product wellicht niet geschikt voor jou.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 100 ml flacon Ibizaloe 99% Pure Aloe Vera Gel kost € 12,95. Meer informatie vind je hier, samen met de mogelijkheid het product online te bestellen.

Sale! 1 + 1 gratis

De verpakking Ibizaloe krijgt binnenkort een make-over. Daarom geldt nu voor de producten in het oude jasje: 1 + 1 gratis. Dat is leuk wanneer je graag Aloë-gel gebruikt – maar ook wanneer je nog zonbescherming wilt inslaan. De minerale zonbescherming van Ibizaloe is namelijk sowieso vriendelijk geprijsd: 200 ml van de SPF 30 variant kost € 18,95. Daarnaast is de prijs/kwaliteitsverhouding ronduit goed: zinkoxide, de Koningin van de Zonnefilters is verwerkt in een alcoholvrije formule die (uiteraard) Aloë-sap bevat, maar ook mooie anti-oxidanten en amandelolie. De volledige INCI-lijst kun je desgewenst hier vinden – dan zie je meteen ook de nieuwe look van Ibizaloe. Maar al dat goede voor een écht zacht prijsje – zij het dan in een vintage verpakking – vind je dus alleen hier, op de Nederlandse Ibizaloe site.

DANK!

Een hartelijk dank je wel aan Ibizaloe Nederland voor het toezenden van dit product.


*) De NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN: 
ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, sap van Aloë vera bladeren – hydraterend, kalmerend en rijk aan anti-oxidanten. Ondersteunt het herstel van een beschadigde of geïrriteerde huid → factsheet; AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; CITRIC ACID – citroenzuur, past de pH-waarde van een formule aan; CARRAGEENAN – verdikkingsmiddel; PHYTIC ACID, fytinezuur – exfoliant met anti-oxidatieve eigenschappen verkregen uit plantenzaden, die tevens wordt gebruikt om de pH-waarde van een formule aan te passen; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie;DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: