Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Hylamide SubQ Eyes (een blijvertje! ♡)
Voor een klein prijsje vind je bij Deciem dit kleine flesje, gevuld met een serum voor de oogcontouren. Het bevat enkele prachtige ingrediënten, die samen helpen om alle mogelijke oogcontour-issues te verminderen – van wallen en donkere kringen, tot kraaienpootjes en “droopy eyes”. Het bevat daarnaast krachtige plantaardige anti-oxidanten die helpen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen, plus een high-tech polymeer voor het betere optische bedrog. En het is nog zuinig en gemakkelijk in gebruik óók.

Beautifeye®: bye bye droopy eyes!

Beautifeye is het ingrediëntencomplex dat me deed besluiten dit serum te kopen – voor de eerste keer dan, want inmiddels ben ik alweer bijna aan het derde flesje toe. Dit complex doet veel mooie dingen voor onze oogcontouren, zoals het verstevigen van de huid en het vervagen van kraaienpootjes, wallen en donkere kringen. Maar Beautifeye is – voor zo ver mij bekend – ook het enige ingrediëntencomplex dat een liftend effect heeft op de bovenste oogleden, waardoor het helpt om overhangende oogleden te voorkomen en te verminderen. Ik weet het, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn en ik was dan ook sceptisch toen ik voor de eerste keer kennismaakte met een product dat Beautifeye bevatte – totdat ik in de spiegel kon zien wat het voor mijn bovenste oogleden deed. Ik zal een ingrediënt niet snel een wonderstofje noemen, maar de effecten van Beautifeye kregen me behoorlijk onder de indruk. Voor mij dus nooit meer een dag (of nacht) zonder Beautifeye en dat is nu, dankzij Deciem nog uitermate betaalbaar ook.

Factsheet Beautifeye®


MATRIXYL™ synthe'6™: stimuleert de productie van collageen en elastine

Matrixyl is de inmiddels beroemde naam van een serie populaire peptide-complexen, waarvan Matrixyl synthe'6 momenteel de meest geliefde lijkt. De werking daarvan berust op het nabootsen van matrikines – peptiden die van nature in de huid aanwezig zijn en daar de vorming van collageen en elastine stimuleren. Collageen is het lijmvormende eiwit waaruit onze huid voor 70% bestaat en dat zorgt voor structuur, elasticiteit en stevigheid. Elastine is een ander eiwit, gespecialiseerd in elasticiteit. Wanneer de productie van collageen en elastine afneemt – en dat gebeurt helaas naarmate we ouder worden – wordt de huid dunner, slapper en minder elastisch, waardoor rimpels en lijntjes steeds dieper worden. Matrixyl synthe'6 maakt dat de productie van collageen en elastine weer toeneemt, waardoor rimpels en lijntjes verminderen en de huid steviger wordt.

Factsheet MATRIXYL™ synthe'6™


SYN®-AKE: vermindert expressielijntjes

Ze komen als eerste en zullen nooit uit zichzelf vertrekken: expressielijntjes. Vaak verschijnen ze als eerste rond de ogen, waar de huid dunner en gevoeliger is – en ruim 20 spiertjes voortdurend aan het werk zijn. SYN-AKE remt de zenuwimpulsen naar die spiertjes, waardoor die meer ontspannen blijven en expressielijntjes na 4 weken verminderen.

Factsheet SYN®-AKE


Unisooth™ EG-28: kalmeert, vermindert blauwe kringen en helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen

Unisooth EG-28 is een ingrediëntencomplex met een lange, bijna onuitsprekelijke INCI-naam. Toch bestaat het uit drie 100% natuurlijke bestanddelen, die zijn verkregen uit groene thee en eikenbladeren. Het helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen door een krachtige anti-oxidatieve werking*, het absorberen van UV-straling en kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Dat alles door het belangrijkste bestanddeel: Inoveol® EGCG, de cosmetische 2.0 versie van EGCG – het beroemde “groene thee-stofje”.
Unisooth EG-28 kalmeert een geïrriteerde huid zeer snel: vanaf 15 minuten na het aanbrengen verminderen roodheid en irritatie. Bij dagelijks gebruik vermindert het na twee weken blauwe kringen.

Factsheet Unisooth™ EG-28


ALDAVINE 5X: weg wallen en “bruine” kringen

Ook Aldavine 5X is een “puur natuur” ingrediëntencomplex. Het bevat twee soorten polysachariden, die beide zijn verkregen uit zee-algen – geoogst in een door UNESCO beschermde omgeving, zonder vervuilende stoffen. Die polysachariden beschermen de capillairen* tegen stressreacties, die daardoor kunnen gaan “lekken”. Dat lekken veroorzaakt op de eerste plaats wallen, maar kan ook leiden tot donkere kringen. Die bruin-achtige verkleuring ontstaat door ophopinkjes van hemoglobine – het zuurstof-dragende eiwit in ons bloed – en de afbraakproducten daarvan: biliverdine, bilirubine en ijzer.
Vier weken dagelijks gebruik van een formule met Aldavine 5X vermindert wallen en kringen.

Factsheet ALDAVINE 5X


En ook nog...

Naast ingrediënten die zorgen voor mooie resultaten op de langere termijn, bevat Hylamide SubQ Eyes een ingrediënt dat zorgt voor een direct “optisch bedrog”: Techpolymer® Microspheres. Deze synthetische polymeren vullen oneffenheden op en hebben een “soft focus effect” – het verstrooid weerkaatsen van licht. Daardoor oogt de huid meteen wat gladder en zijn lijntjes minder zichtbaar.
Verder bevat de formule een blaaswier-extract dat vrije radicalen bestrijdt, UV-straling absorbeert en vochtverlies tegengaat.
Een klein beetje gluconolactone exfolieert heel mild: dode, droge huidcellen worden verwijderd waardoor een zachte, gezond glanzende huid zichtbaar wordt.
Tot slot ontbreekt ook in deze Deciem-formule ZEMEA® niet – de moisturizer die een synergetisch duo vormt met glycerine, de huid verzacht én de afgifte van actieve ingrediënten bevordert.

MIJN ERVARINGEN

Ik heb zojuist het Hylamide SubQ Eyes serum voor de derde keer gekocht – want al na enkele weken gebruiken wist ik: dit is een blijvertje. Sterker nog, het is het product met de beste prijs/kwaliteitsverhouding dat ik dit jaar vooralsnog ben tegengekomen. Maar het is niet perfect, vooral doordat een “echt” zonnefilter ontbreekt. Dat terwijl de zomer er alweer aankomt en juist de oogcontouren het meest gevoelig zijn voor UV-schade: vroegtijdige huidveroudering en het ontwikkelen van huidkanker. De plantaardige ingrediënten die UV-straling absorberen zijn natuurlijk heel mooi, maar hebben zich als zonnefilters nog onvoldoende bewezen. Soit. Zorgvuldig poederen en elke twee uur bijpoederen, dus.
Daarnaast is er die malle Retinopeptide 189: het zoveelste ingrediënt dat belooft hetzelfde te doen als retinol. Meer dan dat, zelfs en zonder bijwerkingen... poe poe, nou nou. Die claims worden echter nergens hard gemaakt of zelfs maar een beetje fatsoenlijk onderbouwd. Wél weten we dat er maar liefst 5% van nodig is om de effecten van 0,1% retinol te evenaren; een percentage retinol dat dusdanig laag is, dat het in beginsel door iedereen probleemloos rond de ogen gebruikt kan worden – maar dat tóch anti-aging effecten heeft. Ik spreek daarom inmiddels van Prutspeptide 189 en ben blij dat Deciem 'm online inmiddels niet meer noemt als ster-ingrediënt – want daar kreeg ik bijna plaatsvervangende schaamte van. Op het doosje staat hij nog wel, maar hopelijk is ook dat straks 189-vrij – want de formule is verder veel te mooi om door zo'n pruts-gevalletje dubieus te worden gemaakt.

Maar een blijvertje blijft het... Het afgelopen voorjaar bracht mij hooikoorts 2.0 – waardoor ik ondanks medicatie soms maar bleef niezen en last had van jeukende, tranende ogen. Dankzij Hylamide SubQ Eyes bleef de schade rond mijn ogen echter uitermate beperkt, tot een incidenteel walletje of een klein beetje roodheid. Geen geringe prestatie!
En nee, sorry – ik ga mijn oogcontouren niet opofferen voor voor & na-foto's: het ijdeltuitje in mij wint het dit keer toch echt van de blogger :)) Wél ga ik Hylamide SubQ Eyes een keer vergelijken met het Fractionated Eye Contour Concentrate (FECC) van NIOD – waarvan ik dan foto's zal maken. FECC is namelijk ruim 2,5 keer zo duur als het SubQ Eyes serum, dus ik ben heel benieuwd of het ook 2,5 zo goed is...

VOOR WIE?

✓ Iedereen die graag een goed en goedkoop serum voor de oogcontouren gebruikt – dat alle mogelijke issues in dat delicate gebiedje voorkomt en vermindert.

VOOR WIE NIET?

✗ Dit serum heeft een neutrale geur, maar is niet volledig parfum-vrij; het bevat Benzyl Alcohol. Wanneer je lijdt aan een allergie voor deze geurstof of voor geurstoffen in het algemeen, is dit product wellicht geen goede keuze voor jou.
✗ Propyl gallate is het tweede contactallergeen in deze formule. Er kunnen dus huidreacties optreden wanneer je allergisch bent voor dit ingrediënt. Mocht je vermoeden dat je allergisch bent voor bepaalde cosmetische ingrediënten, maar heeft een allergoloog nog niet geïdentificeerd welke ingrediënten dat exact zijn, dan is het wijsheid om de factuur goed te bewaren – zodat je je geld terug kunt krijgen (mits je het serum bij Deciem zelf hebt gekocht)

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 15 ml flaconnetje Hylamide SubQ Eyes kost € 19,00 en is verkrijgbaar bij Deciem, waarvan in Nederland een boutique is gevestigd aan de Runstraat in Amsterdam. Meer informatie, ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid tot online bestellen kun je hier vinden.
In Duitsland zijn de producten van Hylamide ook bij Douglas te koop.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) MMP's en capillairen
MMP's heten voluit Matrix Metalloproteinases en hebben als functie het opruimen van oud of aangetast collageen en elastine, zodat dit vervangen kan worden . Bij die vervanging gaat het echter mis, vooral naarmate we ouder worden: MMP's ruimen meer collageen en elastine op, dan er “vers” wordt aangemaakt. Capillairen bestaan – net zoals onze huid – juist voor een belangrijk deel uit collageen en elastine, die stevigheid en veerkracht geven. Een “teveel” aan MMP's veroorzaakt dus verslapping en verlies van veerkracht – waardoor deze ultrafijne bloedvaatjes te weinig weerstand meer kunnen bieden aan het bloed dat er doorheen stroomt. Capillairen zijn kwetsbaar doordat ze enorm fijn zijn. Ze worden dan wel haarvaten genoemd, maar in feite is de diameter van een capillair veel kleiner dan die van een haar: op sommige plaatsen in het lichaam past er slechts één bloedcel tegelijk doorheen.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet / in deze formule ook onderdeel van diverse ingrediëntencomplexen zoals SYN®-AKE en Beautifeye® (zie onder) METHYL METHACRYLATE/PEG/PPG-4/3 METHACRYLATE CROSSPOLYMER – een synthetische polymeer die oneffenheden opvult en een soft focus effect heeft, waardoor rimpels en lijntjes minder zichtbaar worden → factsheet; ALBIZIA JULIBRISSIN BARK EXTRACT, extract van de schors van de Perzische slaapboom. Rijk aan anti-oxidanten en werkt kalmerend. Bestanddeel Beautifeye® → factsheet; PROPANEDIOL, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; MYRISTOYL NONAPEPTIDE-3, merknaam Retinopeptide 189 – ingrediënt dat volgens de producent in hoge concentraties dezelfde anti-aging effecten zou hebben als veel lagere concentraties retinol → factsheet; PALMITOYL TRIPEPTIDE-38, merknaam MATRIXYL™ synthe'6™ – een peptide die de werking van bepaalde matrikines nabootst en zo de productie van onder meer collageen en hyaluronzuur stimuleert, waardoor rimpels verminderen en een “lifting” effect optreedt → factsheet; DIPEPTIDE DIAMINOBUTYROYL BENZYLAMIDE DIACETATE, merknaam SYN®-AKE – synthetisch ingrediënt dat de werking van een peptide in een slangengif nabootst. Aangenomen wordt dat het de gezichtsspieren ontspannen houdt, waardoor expressielijntjes vervagen → factsheet; EPIGALLOCATECHIN GALLATYL GLUCOSIDE, merknaam Inoveol® EGCG – cosmetische versie van EGCG, een overvloedig in groene thee aanwezige polyfenol. Bezit UV-absorberende, kalmerende en anti-oxidatieve eigenschappen → factsheet / in deze formule onderdeel van een ingrediëntencomplex met de merknaam Unisooth™ EG-28. Dit complex kalmeert huidirritaties snel – in een concentratie van 3% helpt het tevens oord- en blauwheid van de oogcontouren te verminderen → factsheet; GALLYL GLUCOSIDE – verbinding van glucose met galluszuur verkregen uit eikenbladeren/ bestanddeel Unisooth™ EG-28; DARUTOSIDE – plantaardige glycoside met een ontstekingsremmende werking. Bestanddeel Beautifeye® → factsheet; AMINOBUTYRIC ACID, merknaam Gabacare™ BL98T– gamma-aminoboterzuur met een huidherstellende werking en waaraan een ontspannend effect op gelaatsspieren wordt toegeschreven, waardoor het helpt expressie-rimpels te verminderen → meer informatie; FUCUS VESICULOSUS EXTRACT, blaaswier-extract – bezit anti-oxidatieve eigenschappen, remt pigmentvorming, absorbeert UV-straling, kalmeert en gaat TEWL tegen → meer informatie; ASCOPHYLLUM NODOSUM EXTRACT, extract van knotswier met een krachtige anti-oxidatieve werking. Bestanddeel Aldavine®5X → factsheet; ASPARAGOPSIS ARMATE EXTRACT– extract van een rode alg met een antimicrobiële werking. Bestanddeel Aldavine®5X; HYDROXYPROPYL CYCLODEXTRIN, chelaatmiddel en stabilisator – bestanddeel MATRIXYL™ synthe'6™; MANGIFERA INDICA SEED BUTTER, “boter” verkregen uit mango-zaden met een anti-microbiële werking → factsheet; LECITHIN – emulgator; ORBIGNYA OLEIFERA SEED OIL, babasu-olie – olie verkregen uit de zaden van de babasu-palm die snel intrekt en moisturizende eigenschappen bezit; SQUALANE – moisturizer die anti-oxidanten en vetzuren bevat; SORBITOL, moisturizer die de barrière-functie van huid herstelt, ook in een zeer droog klimaat; bestanddeel Aldavine®5X; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; PROPYL GALLATE – anti-oxidant verkregen uit eikenbladeren / bestanddeel Unisooth™ EG-28; POLYACRYLATE CROSSPOLYMER-6, merknaam SEPIMAX ZEN™ – verdikkingsmiddel en stabilisator die tevens de textuur van een formule verbetert; PENTYLENE GLYCOL, oplos- en conserveermiddel met hydraterende eigenschappen; CETEARYL ISONONANOATE – olie verkregen uit de vruchten van de olie- of kokospalm, met verzachtende en moisturizende eigenschappen; CETEARETH-20 – emulgator; CETEARYL ALCOHOL – milde fatty alcohol die de textuur van een formule verbetert; GLYCERYL STEARATE – emulgator met verzachtende eigenschappen; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; CETEARETH-12 – emulgator; CETYL PALMITATE – emulgator die tevens vochtverlies tegengaat; GLUCONOLACTONE – exfoliant met moisturizende en anti-oxidatieve eigenschappen → factsheet; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel; BENZOIC ACID – conserveermiddel dat tevens gebruikt wordt om de pH-waarde van een formule aan te passen; BENZYL ALCOHOL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; HEXYLENE GLYCOL – oplosmiddel; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; DEHYDROACETIC ACID – conserveermiddel; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; CHLORPHENESIN – conserveermiddel; 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: