Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Mijn routine: terug naar retinol




Na een paar jaar voortdurend van producten te hebben gewisseld – en in mindere mate met de actieve ingrediënten daarin – vond ik het zogezegd wel welletjes geweest. Ik had geen zin meer om elke zes tot acht weken wéér INCI-lijsten door te nemen, om te zien welke producten ik kon combineren en zo ja, in welke volgorde. En na mijn laatste vitamine C experiment had ik het zogezegd ook wel gehad met dat wéér moeten wennen – iets dat onze huid nu eenmaal vaak moet doen aan een product met een hoge concentratie van een actief ingrediënt. Mijn huidverzorgingsroutine moest nu maar weer eens echt een routine worden – niet voor enkele weken, maar maandenlang. Ook omdat een vaste routine, met dezelfde actieve ingrediënten, op de langere termijn de beste resultaten geeft. Iets dat in het bijzonder geldt voor retinol – waarvan de anti-aging effecten pas na een jaar hun hoogtepunt bereiken. Dat weet ik al jaren en toch kon ik het niet laten om retinol elke keer weer een tijdje ontrouw te zijn. Omdat er een nieuw “stofje” voorbij kwam dat me interessant leek – of een mooie, hebberigmakende formule zónder retinol. Retinol is geen hippige hype, retinol is klassiek – en terecht, want de resultaten ervan zijn uitvoerig onderzocht en aangetoond.

Dus ik ga terug naar retinol – in elk geval voor een jaar en misschien wel voor altijd. Uiteraard beperk ik me niet tot deze enige echte vitamine A, maar die gaat wel dagelijks de basis vormen in mijn avondroutine. Zodat ik die beroemde anti-aging resultaten op de lange termijn kan behalen en ondertussen toch nog ruimte houd om nieuwe, innovatieve producten te proberen.

Retinol: de anti-aging effecten in vogelvlucht

Voor wie nog niet al haar anti-aging klassiekertjes kent: retinol garandeert anti-aging effecten doordat het de productie van collageen stimuleert en tegelijkertijd de afbraak daarvan vermindert. Die effecten treden al na een week op, maar zijn pas na enkele maanden dagelijks gebruik in de spiegel te bewonderen: vermindering van lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie en couperose – plus een “vollere”, meer stevige huid. In het eerste half jaar zijn die effecten het sterkst, daarna nemen ze langzamer toe – om uiteindelijk na een jaar hun hoogtepunt te bereiken.
Een andere fijne eigenschap van retinol is dat het de productie van hyaluronzuur bevordert. Hyaluronzuur mag dan wel beroemd zijn geworden als huidverzorgingsingrediënt, het is bovenal een “stofje” dat moeder natuur in onze huid heeft gestopt. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van hyaluronzuur langzaam af. Retinol zorgt dat die productie weer toeneemt, waardoor de huid weer beter gehydrateerd raakt en van binnenuit wordt opgevuld met vocht. Daarnaast is hyaluronzuur een anti-oxidant* die helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Stap voor stap opbouwen om bijwerkingen te voorkomen

Retinol kent echter ook een nadeeltje: het kan bijwerkingen veroorzaken, zoals roodheid, schilfering en een branderig gevoel. Die bijwerkingen verdwijnen na een aantal weken en zijn te voorkomen door het gebruik van retinol stap voor stap op te bouwen: beginnen met een lage concentratie – indien nodig om de dag. Zodra dagelijks gebruik een tijdje goed gaat, overstappen op een iets hogere concentratie – eventueel ook weer om de dag.

Eenvoudig en voordelig dankzij The Ordinary

Het opbouwen van retinol-gebruik was heel lang een gedoetje, dat ook nog eens vrij kostbaar kon zijn. Er zijn maar weinig merken die serums of crèmes in hun assortiment hebben met oplopende percentages retinol – áls ze al aangegeven wat het exacte percentage is. Daarnaast is het ook in 2019 soms nog maar de vraag of een product wel retinol bevat en niet het veel minder effectieve retinylpalmitaat – een ingrediënt dat L'Oréal nog steeds verkoopt als “pro-retinol” zodat dat het “klinkt als”.
Er bestaan enkele crèmes met 0,5% retinol die relatief voordelig zijn, zoals Pannobase (30 ml € 22,80) en de Meditopics Retinoïden Crème (50 ml € 32,95) Producten met een lager of juist hoger percentage retinol zijn niet heel eenvoudig te vinden en vaak vrij duur – met name producten met 1% retinol.

Dankzij The Ordinary is het nu eenvoudig en voordelig om het gebruik van retinol stap voor stap op te bouwen: je vindt er voordelige formules die beginnen met 0,1% retinol en eindigen bij 1%. Die producten kun je eenvoudig met elkaar afwisselen of met elkaar mengen, zodat je het gebruik van retinol kunt opbouwen zonder dat er bijwerkingen optreden.

Combineren met glycolzuur

Glycolzuur is een ingrediënt dat ik al jaren onvoorwaardelijk trouw ben. Onvoorwaardelijk, omdat het gebruik ervan niet altijd een pretje was. Ook het gebruik van glycolzuur brengt namelijk in het begin bijwerkingen met zich mee, zoals geprik en roodheid. Maar als je huid er eenmaal aan gewend is, dan wil je niet meer zonder – is mijn ervaring. Dit omdat het op de eerste plaats een uiterst efficiënte exfoliant is, die dode huidcellen verwijdert voordat ze je huid een doffe aanblik kunnen geven. Daarnaast bevordert glycolzuur de productie van collageen én hyaluronzuur: soortgelijke anti-aging effecten als retinol, dus.

Méér tretinoïne

Glycolzuur verhoogt de werking van retinol. Retinol wordt na het aanbrengen door de huid omgezet in tretinoïne  – dat beroemd werd als het vitamine A-zuur uit de gelijknamige, receptplichtige crèmes waarvan de bijwerkingen berucht zijn.
Het is die tretinoïne die uiteindelijk met onze huid aan de slag gaat – en glycolzuur maakt dat er uit retinol méér tretinoïne beschikbaar komt.
Daarom wordt de basis van mijn avondroutine gevormd door retinol én glycolzuur. De Glycolic Acid 7% Toning Solution en ik hadden ooit een moeilijke start, maar zijn inmiddels al bijna anderhalf jaar onafscheidelijk. Alle bijwerkingen zijn voltooid verleden tijd, op een incidenteel piepklein prikje na.

Niet combineren met peptiden!

Zuurtjes zoals glycolzuur, pure vitamine C en salicylzuur hebben ook een nadeel: ze zijn niet te combineren met producten die peptiden bevatten. Niet dat er dan bijwerkingen of schadelijke effecten optreden – maar het zuur tast de peptiden aan, die daardoor inactief worden. Dat terwijl de werking van veel anti-aging producten vaak voor een (aanzienlijk) deel op peptiden berust, zoals bijvoorbeeld SYN®-AKE of een van de beroemde Matrixyl-peptiden.
Zo lang ik glycolzuur gebruik, heeft het dus weinig zin om een product met peptiden toe te voegen aan mijn routine. Dat begin ik inmiddels een beetje té jammer te vinden, want vooral koper-peptiden blijven maar lonken. Dus als ik een waardige opvolger voor glycolzuur vind, dan komt ook aan mijn onvoorwaardelijke trouw een einde. Als... want vooralsnog heb ik geen alternatief kunnen vinden.


Mijn opbouwschema

In het verleden wilde ik nog wel eens direct met een product met 0,5% retinol beginnen – nu doe ik het keurig volgens het boekje. Het serum met 0,1% retinol is enorm plezierig in gebruik, maar sloeg ik toch over, want die stap is alleen nodig wanneer je retinol ook rond je ogen wilt gaan gebruiken. Voor mijn oogcontouren heb ik echter sinds kort een serum waar ik helemaal te verliefd op ben – en voor de huid van mijn gezicht, hals en coeur is 0,2% echt voorzichtig genoeg. Ik gebruik nu sinds een week de Retinol 0,2% in Squalane, na de glycolzuur-toner en een serum – vóór een nachtcrème. Dat ging meteen helemaal goed – zonder ook maar een piepklein bijwerkinkje. Ik kan dus al snel dóór naar Retinol 0,5%. Aanvankelijk om de dag, daarna dagelijks. Als ook dat een tijdje goed gaat is het tijd voor het serum met 1% retinol. Ik heb nog nooit retinol in zo'n hoge concentratie gebruikt, dus ik ben heel benieuwd of er bijwerkingen zullen optreden – en zo ja, welke en voor hoe lang. En ja, ik ben ook benieuwd naar de befaamde anti-aging effecten van retinol op de langere termijn. Maar daar ben ik realistisch in: spectaculaire resultaten behaal ik nog zeer zelden, sinds ik alleen nog maar producten gebruik met hoge concentraties actieve ingrediënten.

Maar: wel een beetje opschieten

De flaconnetjes met de retinol serums zijn gemaakt van UV-werend glas, waardoor aantasting door licht wordt voorkomen. De verpakking is echter niet luchtdicht – en ook lucht kan retinol aantasten. Dat risico is in dit geval nog wat groter, omdat de serums “gewone”, niet-gestabiliseerde retinol bevatten – zij het dan in een formule die optimaal is voor retinol: zonder water of plantaardige olie.
Ik zorg er dus voor dat ik elk flaconnetje binnen enkele weken leegmaak, vóórdat de retinol mogelijk te veel is aangetast. Na twee weken gebruik ik het restant voor mijn lichaamshuid – die ook wel wat retinol kan gebruiken. Want dat blijft voor mij toch één van de leukste dingen aan producten van The Ordinary: ze zijn zo voordelig geprijsd en vaak ook nog zo zuinig in gebruik, dat je ze zonder schuldgevoel ook voor je lichaam kunt gebruiken.

Combineren voor de beste resultaten

Deze serums bevatten retinol. Niets minder, maar ook niet veel meer. Squalane is een fijne moisturizer, daar niet van – en ook het tomaat-extract is een mooie toevoeging, maar “geavanceerd” of innovatief zijn de formules niet te noemen. Het zijn goede, goedkope producten – om te combineren met andere anti-aging formules voor de beste resultaten. En dat is dan ook precies wat ik er het komende jaar mee ga doen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Alle retinolserums van The Ordinary komen in een 30 ml flacon van UV-werend glas met doseerpipetje. De Granactive Retinoid 2% Emulsion bevat naast 0,1% gestabiliseerde retinol ook hydroxypinacolone retinoate en is met € 9,60 de “duurste”. Het serum met 0,2% retinol kost € 5,30, de 0,5% retinol-variant € 5,80 en die met 1% retinol € 6,70.
De 240 ml flacon Glycolic Acid 7% Toning Solution kost € 8,70.
Deze producten zijn verkrijgbaar bij Douglas en uiteraard bij Deciem zelf. Een overzicht van alle verkooppunten kun je hier vinden.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van oxidatieve stress – zo niet de belangrijkste – en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: