Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Mijn routine: Blijven bij Niacinamide


De sleutel tot succes ligt in onze dagelijkse routine – en dat geldt ook voor de resultaten die we kunnen behalen met huidverzorging. Tweemaal dagelijkse reiniging,  bijvoorbeeld – en nooit beknibbelen op zonbescherming. Plus constant gebruik van producten met de juiste ingrediënten in adequate percentages. Die producten wist ik wel te vinden en ik gebruikte ze uiteraard allemaal dagelijks – maar mijn trouw eindigde te vaak bij de bodem van de flaconnetjes.
Dus na enkele jaren van alles te hebben gecombineerd met nog wat, werd het tijd voor een vaste basis in mijn huidverzorgingsroutine. Een basis die ik in elk geval een jaar trouw blijf en misschien wel voor altijd. Eentje die zich eenvoudig laat combineren met andere, al dan niet tijdelijke producten. Voor de avond wordt die basis gevormd door retinol en in de ochtend door niacinamide.

Niacinamide: de mooiste multitasker

Inderdaad, ik vind niacinamide de mooiste van alle mooie ingrediënten die ik inmiddels ken en het is uitermate onwaarschijnlijk dat een nieuw “stofje” daarin verandering gaat brengen. Als het zou moeten, dan zou ik de Primus inter Pares van de huidverzorging vandaag nog – zonder enige aarzeling – eeuwige trouw beloven. En als ik verbannen zou worden naar een onbewoond eiland en slechts één huidverzorgingsproduct zou mogen meenemen, dan zou het dit niacinamide serum van The Ordinary zijn (wel in een hectoliter verpakking dan, graag)
Dit serum ontbrak de afgelopen jaren dan ook zelden in mijn badkamer. In mijn review kun je precies lezen waarom, maar om het hier ultrakort te houden: niacinamide voorkomt en vermindert rimpels, lijntjes én hyperpigmentatie – terwijl het ook nog “even” kalmeert, DNA herstel bevordert, verzacht, talg vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert. Dat is al een heleboel, maar nog steeds niet alles: een overzicht van alle fijne feiten over niaciamide vind je op de factsheet, samen met de links naar alle studies.

Meer is meer

Méér mag dan niet altijd beter zijn, in het geval van niacinamide is het dat echter wel: in hogere concentraties zijn de anti-aging effecten sterker – en dit serum bevat er maar liefst 10 hele procenten van. Daarnaast bevat de formule 1% Zinc PCA. Dat is een veel minder beroemd en multitaskend ingrediënt, maar toch een fijne toevoeging. Zinc PCA hydrateert namelijk niet alleen, het adstringerend ook. Bovendien helpt het voortijdige afbraak van collageen te voorkomen én bevordert het de productie van nieuw collageen.

Een verstandshuwelijk met salicylzuur

Met dit salicylzuur serum was het nou niet echt liefde op het eerste gezicht en meer dan een verstandshuwelijk zal ik er nooit mee hebben. Toch begon ik dit zuurtje al snel te missen, toen ik het enkele maanden ontrouw was. Dit omdat zonder salicylzuur mijn poriën grover worden en er dan soms zelfs enkele mee-eters verschijnen – ondanks mijn trouwe gebruik van niacinamide.
Niacinamide en salicylzuur zijn in beginsel ook al geen gelukkige combinatie: de twee verminderen elkaar in werking. Toch werkt de combinatie van deze twee serums voor mij het beste – ook in mijn eeuwige strijd tegen grove poriën. Dat laatste waarschijnlijk vooral door het vermogen van salicylzuur om talg op te lossen – tot diep in de poriën. Daarnaast is het een fijne exfoliant, die veel minder bijwerkingen geeft dan glycolzuur en bezit het een krachtige oxidatieve werking*.
Meer informatie over dit serum kun je vinden in mijn review.

Combineren en experimenteren...

Beide serums hebben een water-basis, waardoor ze snel intrekken en zich uiterst gemakkelijk laten gebruiken onder andere formules. En doordat ze zo goedkoop zijn, houd ik geld genoeg over om een derde, duurdere formule aan mijn routine toe te voegen. Of om straks weer even fors te investeren in optimale zonbescherming, die cruciaal is en blijft om de huid zo lang mogelijk jong en gezond te houden.

… maar niet met peptiden!

Zure ingrediënten zoals salicylzuur, glycolzuur en pure vitamine C kun je niet combineren met formules waarvan de werking (grotendeels) op peptiden berust. Peptiden bezwijken namelijk door die zuurtjes: bij gelijktijdig gebruik vallen ze uiteen in inactieve deeltjes.
Ik vind dat een Nadeel-met een grote N, want er bestaan zó veel interessante peptiden – en er lijken er steeds meer bij te komen. Maar ja, zo lang ik niet álles kan hebben, moet ik keuzes maken. Dus koos ik voor díe ingrediënten waarvan de werking uitvoerig onafhankelijk is onderzocht – en niet voor peptiden, waarvan de werking alleen maar door de producent is aangetoond. Ook niet als zo'n producent met énorm interessante resultaten komt; iets dat steeds vaker voorkomt. Dan ga ik maar weer even braaf op mijn handen zitten, terwijl ik mezelf nóg een keer voorhoud dat geduld een schone zaak is. Want er komt ongetwijfeld ooit een dag dat ik afscheid kan nemen van salicylzuur of glycolzuur – en heel misschien zelfs wel van allebei.


Prijzen en verkrijgbaarheid

Het 10% niacinamide serum van The Ordinary kost € 5,90 en dat met 2% salicylzuur € 5,30. Beide flaconnetjes met doseerpipetje bevatten 30 ml.
Deze producten zijn verkrijgbaar bij Douglas en uiteraard bij Deciem zelf. Een overzicht van alle verkooppunten kun je hier vinden.



*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van oxidatieve stress – zo niet de belangrijkste – en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: