Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Mijn routine: Blijven bij Niacinamide
De sleutel tot succes ligt in onze dagelijkse routine – en dat geldt ook voor de resultaten die we kunnen behalen met huidverzorging. Tweemaal dagelijkse reiniging,  bijvoorbeeld – en nooit beknibbelen op zonbescherming. Plus constant gebruik van producten met de juiste ingrediënten in adequate percentages. Die producten wist ik wel te vinden en ik gebruikte ze uiteraard allemaal dagelijks – maar mijn trouw eindigde te vaak bij de bodem van de flaconnetjes.
Dus na enkele jaren van alles te hebben gecombineerd met nog wat, werd het tijd voor een vaste basis in mijn huidverzorgingsroutine. Een basis die ik in elk geval een jaar trouw blijf en misschien wel voor altijd. Eentje die zich eenvoudig laat combineren met andere, al dan niet tijdelijke producten. Voor de avond wordt die basis gevormd door retinol en in de ochtend door niacinamide.

Niacinamide: de mooiste multitasker

Inderdaad, ik vind niacinamide de mooiste van alle mooie ingrediënten die ik inmiddels ken en het is uitermate onwaarschijnlijk dat een nieuw “stofje” daarin verandering gaat brengen. Als het zou moeten, dan zou ik de Primus inter Pares van de huidverzorging vandaag nog – zonder enige aarzeling – eeuwige trouw beloven. En als ik verbannen zou worden naar een onbewoond eiland en slechts één huidverzorgingsproduct zou mogen meenemen, dan zou het dit niacinamide serum van The Ordinary zijn (wel in een hectoliter verpakking dan, graag)
Dit serum ontbrak de afgelopen jaren dan ook zelden in mijn badkamer. In mijn review kun je precies lezen waarom, maar om het hier ultrakort te houden: niacinamide voorkomt en vermindert rimpels, lijntjes én hyperpigmentatie – terwijl het ook nog “even” kalmeert, DNA herstel bevordert, verzacht, talg vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert. Dat is al een heleboel, maar nog steeds niet alles: een overzicht van alle fijne feiten over niaciamide vind je op de factsheet, samen met de links naar alle studies.

Meer is meer

Méér mag dan niet altijd beter zijn, in het geval van niacinamide is het dat echter wel: in hogere concentraties zijn de anti-aging effecten sterker – en dit serum bevat er maar liefst 10 hele procenten van. Daarnaast bevat de formule 1% Zinc PCA. Dat is een veel minder beroemd en multitaskend ingrediënt, maar toch een fijne toevoeging. Zinc PCA hydrateert namelijk niet alleen, het adstringerend ook. Bovendien helpt het voortijdige afbraak van collageen te voorkomen én bevordert het de productie van nieuw collageen.

Een verstandshuwelijk met salicylzuur

Met dit salicylzuur serum was het nou niet echt liefde op het eerste gezicht en meer dan een verstandshuwelijk zal ik er nooit mee hebben. Toch begon ik dit zuurtje al snel te missen, toen ik het enkele maanden ontrouw was. Dit omdat zonder salicylzuur mijn poriën grover worden en er dan soms zelfs enkele mee-eters verschijnen – ondanks mijn trouwe gebruik van niacinamide.
Niacinamide en salicylzuur zijn in beginsel ook al geen gelukkige combinatie: de twee verminderen elkaar in werking. Toch werkt de combinatie van deze twee serums voor mij het beste – ook in mijn eeuwige strijd tegen grove poriën. Dat laatste waarschijnlijk vooral door het vermogen van salicylzuur om talg op te lossen – tot diep in de poriën. Daarnaast is het een fijne exfoliant, die veel minder bijwerkingen geeft dan glycolzuur en bezit het een krachtige oxidatieve werking*.
Meer informatie over dit serum kun je vinden in mijn review.

Combineren en experimenteren...

Beide serums hebben een water-basis, waardoor ze snel intrekken en zich uiterst gemakkelijk laten gebruiken onder andere formules. En doordat ze zo goedkoop zijn, houd ik geld genoeg over om een derde, duurdere formule aan mijn routine toe te voegen. Of om straks weer even fors te investeren in optimale zonbescherming, die cruciaal is en blijft om de huid zo lang mogelijk jong en gezond te houden.

… maar niet met peptiden!

Zure ingrediënten zoals salicylzuur, glycolzuur en pure vitamine C kun je niet combineren met formules waarvan de werking (grotendeels) op peptiden berust. Peptiden bezwijken namelijk door die zuurtjes: bij gelijktijdig gebruik vallen ze uiteen in inactieve deeltjes.
Ik vind dat een Nadeel-met een grote N, want er bestaan zó veel interessante peptiden – en er lijken er steeds meer bij te komen. Maar ja, zo lang ik niet álles kan hebben, moet ik keuzes maken. Dus koos ik voor díe ingrediënten waarvan de werking uitvoerig onafhankelijk is onderzocht – en niet voor peptiden, waarvan de werking alleen maar door de producent is aangetoond. Ook niet als zo'n producent met énorm interessante resultaten komt; iets dat steeds vaker voorkomt. Dan ga ik maar weer even braaf op mijn handen zitten, terwijl ik mezelf nóg een keer voorhoud dat geduld een schone zaak is. Want er komt ongetwijfeld ooit een dag dat ik afscheid kan nemen van salicylzuur of glycolzuur – en heel misschien zelfs wel van allebei.


Prijzen en verkrijgbaarheid

Het 10% niacinamide serum van The Ordinary kost € 5,90 en dat met 2% salicylzuur € 5,30. Beide flaconnetjes met doseerpipetje bevatten 30 ml.
Deze producten zijn verkrijgbaar bij Douglas en uiteraard bij Deciem zelf. Een overzicht van alle verkooppunten kun je hier vinden.

Mijn routine: Terug naar Retinol*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van oxidatieve stress – zo niet de belangrijkste – en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

Reacties

 1. Hoihoi, je schrijft dat Niacinamide en salicylzuur geen goede combinatie zijn en elkaars werking verminderen. Maar toch combineer je ze, naar tevredenheid. Hoe en waarom doe je dat dan?
  Ik heb ook snel last van puistjes en gebruik ook hetzelfde salicylzuur van the Ordinary, en daarna Niacinamide. Maar ook meng ik dat nog eens met het ascorbine acid (vitamine C) poeder van the Ordinary. Ik weet dat the Ordinary dat ontraadt, maar ik had ergens gelezen (bij jou?) dat het wel kan. Tja..... Vrijdag was ik bij the Ordinary in de Runstraat in Amsterdam, en die verkoper zei nogmaals dat Niacinamide en vitamine C niet samengaan. Ik vind het lastig hoor, wil zo graag alles gebruiken ;-). Dus wat te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi!

   Klopt, een in vitro studie liet zien dat niacinamide en salicylzuur minder goed in de huid dringen wanneer ze gecombineerd worden - dan wanneer een van beide stoffen apart wordt gebruikt. (Curr Drug Deliv. 2010 Dec;7(5):415-20 - Combined patch containing salicylic acid and nicotinamide: role of drug interaction. Abstract onderaan mijn antwoord.) Toen ik de combinatie voor het eerst gebruikte was ik daarvan niet op de hoogte - maar omdat de combinatie voor mij toch écht "goed genoeg" werkte, gebruik ik die nu opnieuw. Maar volledigheidshalve moet ik het er wel bij zetten, vandaar. Misschien werkt het inderdaad beter om niacinamide en salicylzuur apart te gebruiken (de een in de ochtend en de ander in de avond) en willen anderen juist dat proberen.

   Ik gebruik na het reinigen eerst het salicylzuur-serum, voor mijn gezicht - en dan dat met niacinamide, voor mijn gezicht, hals en coeur. De reden dat ik met salicylzuur stop bij mijn kaaklijn, is dat daar ook die vervloekte grove poriën ophouden - en ik glycolzuur als exfoliant gebruik (in de avond) Aansluitend gebruik ik (momenteel dan :)) het Glow serum van Hylamide en een moisturizer (die wisselt, want op dat punt ben ik een beetje zoekende, nu ik het gebruik van retinol aan het opbouwen ben)

   Of je niacinamide en niet-gestabiliseerde ("pure") vitamine C wel of niet samen kunt gebruiken is aan de andere kant van de oceaan al jaren onderwerp van discussie. Deciem is daarin inderdaad een van de "tegenstanders" - terwijl bijv. Stephen Alain Ko als cosmetic chemist (lastig om te vertalen) geen probleem ziet en dat uiteraard ook zorgvuldig onderbouwt (zie mijn post: "Is het onverstandig om niacinamide en vitamine C tegelijkertijd te gebruiken?")
   De argumentatie van Stephen komt op mij plausibel over, maar aan de andere kant heeft Deciem uiteraard ook de nodige cosmetic chemists in huis - dus hun negatieve advies is óók het overwegen waard. Maar Procter & Gamble combineert juist weer in veel Olaz Total Effects-producten wél niacinamide met ascorbic acid - en ook daar is door chemists over nagedacht. Ook een combinatie van niacinamide met een vitamine C-derivaat zien we vaak.
   Persoonlijk houd ik niacinamide en vitamine C (gestabiliseerd of niet) tegenwoordig toch maar uit elkaar... mijn twijfel is zo gezegd naar "nee" doorgeslagen. Als ik weer een product met vitamine C ga gebruiken, dan zal dat in de avond zijn. Dat vind ik jammer, want ik gebruik graag vaak en veel vitamine C. Zo lang er nog geen eenduidig antwoord is, moeten we onze eigen keuzen maar maken, toch? En als jij goede resultaten behaalt met het mixen van vitamine C-poeder met niacinamide, dan is dat kennelijk voor jou tóch een "winning team". Jíj bent uiteindelijk jouw meest betrouwbare skincare expert...

   Allerbeste groet,
   Mariella


   Combined patch containing salicylic acid and nicotinamide: role of drug interaction.

   The aim of the present study was to formulate a combined patch containing salicylic (SA) acid and nicotinamide (NA), useful for the treatment of mild acne, and to verify their mutual effect on drug permeation and skin retention. The performance of the patch was tested in vitro in permeation experiments using pig ear skin as barrier. To better understand the data obtained from the film, permeation from solutions and isopropyl myristate/water partition coefficient were also determined. The results obtained in the present work suggest a mutual influence of NA and SA on their permeation across the skin from an innovative transdermal film. The partition coefficient obtained when the two molecules were simultaneously present was typically lower than the respective value obtained with NA and SA alone.

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor je uitgebreide reactie Mariella. Ik scheid nu ook voor de zekerheid maar de "zuurtjes" van de niacinamide en de matrixyl. Toch twijfel ik aan de noodzaak: ook Jetske Ultee combineert in haar Unncover-lijn (moisturizer) een hoge concentratie vitamine C met niacinamide. Maar zoals je al zegt is dat misschien wel gebufferde vitamine C en doet het niks met de niacinamide.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prego!

   Ik twijfel met je mee... en hoop dat ik ooit nog eens een scheikundige tegenkom die ik hierover kan uitvragen.

   En inderdaad, de moisturizers van Uncover bevatten een vitamine C-derivaat én niacinamide in een "zure" formule, waardoor het (volgens hen) wel kan. Alleen is de concentratie vitamine C daarin relatief laag. Bovendien is dat percentage eigenlijk nog wat lager omdat het een derivaat is, waarvan het vitamine C-deel eerst moet "loskomen". Als het aankomt op producten met gestabiliseerde vitamine C neem ik dus inmiddels geen genoegen meer met minder dan 10%. Tenzij het gewoon een moisturizer is, natuurlijk - zoals die van Uncover - die je gebruikt ná serums. Dan vind ik elk extra procentje leuk meegenomen.

   Fijne dag!
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: