Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Bakuchiol: het nieuwe “wonderstofje”?
“De positie van retinol is al tientallen jaren onaantastbaar als het op vrij verkrijgbare, wetenschappelijk bewezen anti-aging huidverzorging aankomt. Maar daarin zou wellicht verandering kunnen komen door een onbeduidend ogend plantje, de Psoralea corylifolia (schuberwt in het Nederlands) [...]”, schreef ik jaren geleden. Dit omdat was gebleken dat het extract van die schuberwt (yup, what's in a name :)) soortgelijke anti-aging eigenschappen bleek te bezitten als retinol – maar dan zonder de bijwerkingen die kunnen optreden tijdens de eerste weken van het gebruik van retinol: “stinging” (geprik), droogheid en schilfering. Dat dankzij bakuchiol, een fenol waaraan de schuberwt zeer rijk is.

En nee, ik ga mijn woorden niet terugnemen – maar nu bakuchiol de nieuwste hype & hoopla in huidverzorgingsland lijkt te zijn, ben ik wel blij dat ik me destijds zo voorzichtig uitdrukte. Want ook in 2019 is bakuchiol nog steeds “slechts” veelbelovend – en is het nog steeds de vraag of dit stofje ooit gekroond zal worden tot bijwerkingenvrije opvolger van Koningin Retinol.
Bakuchiol is niet het eerste ingrediënt waarvan met het nodige marketing-kabaal wordt geroepen dat het beter is dan retinol. Hetzelfde werd jarenlang ten onrechte beweerd over retinylpalmitaat – onzin waaraan nog steeds niet helemaal een einde is gekomen. En een paar jaar geleden “moesten” we ineens allemaal aan de HydroxyPinacolone Retinoate (HPR) – vooral van producenten die deze nieuwe retinoïde hadden verwerkt in hun (vaak overpriced) serums. Ondertussen bleef retinol overal boven staan: er bestaan maar weinig ingrediënten waarvan de anti-aging effecten zó uitvoerig zijn onderzocht en aangetoond. Ook bakuchiol zal retinol dus niet zo snel van haar troon stoten. Bakuchiol zal nog wel even veelbelovend blijven en is daardoor vooralsnog heel interessant als “extra” – maar niet als alternatief. En bakuchiol “herbal botox”, zoals een Nederlandse ehh... dames-site het omschreef? Hoopla op zeg!

Bakuchiol: veelbelovend

Waar het op veelbelovend-zijn aankomt, heeft bakuchiol hype-voorganger HPR inmiddels vér achter zich gelaten. De anti-aging effecten van HPR zijn namelijk alleen aangetoond door de producent, die geen enkele online inzage biedt in de studies. De anti-aging effecten van bakuchiol zijn daarentegen onafhankelijk onderzocht en de resultaten van een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek – waarin bakuchiol werd vergeleken met retinol – verschenen kort geleden in The British Journal of Dermatology (BJD) “Bakuchiol is promising as a more tolerable alternative to retinol”, concluderen de auteurs. En omdat de BJD bepaald niet zo'n wetenschappelijk tijdschriftje is waarin gemakkelijk (al dan niet tegen betaling) een publicatie te scoren is – kunnen we dus aannemen dat bakuchiol inderdaad veelbelovend is.

Bakuchiol: de pluspunten ten opzichte van retinol 

Bakuchiol is mogelijk een alternatief voor retinol omdat het een zelfde mate rimpels en hyperpigmentatie lijkt te kunnen verminderen, zonder dat het bijwerkingen veroorzaakt. Dat maakt bakuchiol vooral goed nieuws voor gevoelige huidjes. Daarnaast is bakuchiol een plantaardig ingrediënt, wat fijn is als je je huidverzorging graag “puur natuur” houdt.

Maar: wees voorzichtig tijdens zwangerschap!
Er wordt ook wel gesteld dat bakuchiol – in tegenstelling tot retinol – veilig gebruikt kan worden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Dat is echter niet bewezen en zal ook niet zo snel bewezen worden. Voor die claim zijn namelijk dierproeven nodig en die zijn al geruime tijd verboden voor cosmetica en huidverzorging.
Wél werd er al in The New York Times gewaarschuwd voor het gebruik van bakuchiol tijdens de zwangerschap. Dit omdat bakuchiol een anti-androgeen is en als zodanig kan interfereren met de ontwikkeling van een kind in de baarmoeder.

Bakuchiol: de minpunten ten opzichte van retinol

Vooralsnog bestaan er slechts een handjevol studies naar de anti-aging en anti-acne effecten van bakuchiol – en in tegenstelling tot retinol is bakuchiol nog niet vergeleken met de Gouden Standaard der Anti-Aging Ingrediënten: Tretinoïne. Daarnaast is het een hype-ingrediënt, dat dus in steeds meer producten te vinden zal zijn. De vraag is alleen in welke concentratie: bij hype-ingrediënten willen nogal wat merken guller zijn met mooie claims, omschrijvingen en beloften – dan met het wonderstofje zelf. Een nauwkeurige blik op de INCI-lijst of contact met de producent is dus noodzakelijk om te bepalen of een product de 0,5% bakuchiol bevat die nodig is voor anti-aging effecten. Tot slot is bakuchiol de INCI-naam voor een gepatenteerd bestanddeel: Sytenol® A, dat werd ontwikkeld door Sytheon. Gepatenteerde ingrediënten zijn duur in de eerste jaren nadat ze geïntroduceerd zijn – voor producenten en dus ook voor consumenten. De meeste producten met bakuchiol zullen dus (veel) duurder zijn dan die met retinol.

Mijn keuze: een classic core plus innovatieve extra's

Voor de goede orde: ik ben dól op nieuwe, innovatieve ingrediënten – hype of geen hype – en hun producenten, van wie ik de datasheets en studies zo ongeveer verslind. Om dezelfde reden ben ik altijd razend benieuwd wat een product met zo'n nieuw ingrediënt voor mijn huid zal doen, dus ik experimenteer wat af. Maar de kern van mijn huidverzorgingsroutine wordt altijd gevormd door klassiekers: ingrediënten waarvan de werking uitvoerig en onafhankelijk is onderzocht en aangetoond. Dagelijks niacinamide dus bijvoorbeeld, en sinds kort ook weer dagelijks retinol. Als ik een product met bakuchiol ga gebruiken (en dat zal de komende jaren ongetwijfeld gaan gebeuren) dan is het náást retinol en niet in plaats van. “Veelbelovend” alleen is voor mij persoonlijk onvoldoende – ik weet liever helemaal zeker dat iets écht werkt. En och, die bijwerkingen van retinol voorkom ik wel door het gebruik ervan langzaam op te bouwen...


Foto Psoralea corylifolia: Biswarup GangulyDEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: