Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Vitamin C Suspension 30% in Silicone
Een voordelig geprijsde crème voor de nacht met een zeer hoge concentratie vitamine C in siliconen: niets meer – maar vooral ook niks minder. Vitamine C is tenslotte een belangrijke en krachtige anti-oxidant, die de vorming van collageen bevordert en hyperpigmentatie vermindert: allemaal effecten die gegarandeerd krachtig zijn in een concentratie van 30%.
De “lichtgewicht” siliconen houden de kwetsbare vitamine C stabiel en geven de huid een zijdezacht, niet-vettig gevoel.

Vitamine C

Vitamine C heeft als INCI-naam Ascorbic Acid – die iets vertelt over de geschiedenis van vitamine C als belangrijke vitamine. Ascorbus betekent letterlijk “geen scorbus” – geen scheurbuik. Scheurbuik is een aandoening die inmiddels nauwelijks meer voorkomt in de westerse wereld en die wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C. Vitamine C is namelijk noodzakelijk voor de vorming van collageen, het verstevigende eiwit in onder meer onze huid en bloedvaten. Een gebrek aan vitamine C leidt tot een gebrek aan collageen, met zwellingen en bloedingen van het tandvlees als gevolg en in een later stadium ook inwendige bloedingen. Daarnaast wordt de huid dunner en slapper.

Anti-oxidant
Vitamine C is de anti-oxidant* die het meest prominent aanwezig is in onze huid. Vitamine C beschermt de huidcellen tegen oxidatieve stress – een van de grootste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. UV-straling is berucht als huidverouderaar, doordat het de nare eigenschap heeft om onze huid in de oxidatieve stress te helpen én vitamine C af te breken.
Met name in de lente en zomer kan je huid dus wel wat extra vitamine C gebruiken; bij voorkeur in de vorm van een crème of een serum, omdat slechts een klein gedeelte van de vitamine C uit onze voeding uiteindelijk in onze huid belandt.

Bevordert de collageenproductie en vermindert hyperpigmentatie
Er zijn nog meer goede redenen om een huidverzorgingsproduct met vitamine C te gebruiken. Het bevordert bijvoorbeeld de vorming van collageen, waardoor het helpt rimpels en lijntjes te verminderen. Verder remt vitamine C tyrosinase – het enzym dat een sleutelrol vervult bij de vorming van pigment. Daardoor heeft vitamine C een “huidblekend” effect: het vermindert bestaande hyperpigmentatie en helpt om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen. Tot slot heeft vitamine C een ontstekingsremmende werking, waardoor het ook wordt toegepast bij de behandeling van acne en rosacea.

30%: krachtige effecten, maar aanvankelijk ook bijwerkingen
Zoals voor de meeste huidverzorgingsingrediënten geldt, nemen de bovenstaande effecten van vitamine C toe naarmate de concentratie hoger is. The Ordinary Vitamin C Suspension bevat een uiterst hoge concentratie: 30%, die stabiel blijft dankzij siliconen. Daardoor garandeert deze crème je krachtige effecten – maar treden er in de eerste weken van gebruik ook bijwerkingen op: tinteling en geprikkel (zonder irritatie)

Factsheet Vitamine C


Siliconen

The Ordinary heeft in deze formule “zware siliconen” vermeden, zodat de vitamine C optimaal aan de huid kan worden afgeleverd. Zelf stellen ze dat de crème desondanks toch iets minder efficiënt kan zijn dan de Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%.
De formule bevat echter een zeer hoge concentratie dimethicone, waarvan het gewicht relatief obees is. Maar dat is juist goed nieuws, want door dat zware gewicht kan deze silicone niet in de huid dringen. Een nadeel heeft dimethicone echter ook: ná deze crème heeft het aanbrengen van een ander product niet zo veel zin meer, omdat de obese dimethicone-moleculen letterlijk de weg blokkeren voor de actieve ingrediënten uit een volgend product.

MIJN ERVARINGEN

“Foundation-vrij in mei” is dit voorjaar mijn credo bij de keuze van huidverzorgingsproducten. Ik koos deze crème met oog op de huidblekende effecten van een hoge concentratie pure vitamine C, zodat ik straks zo min mogelijk vlekjes heb om weg te werken. Daarmee koos ik dus ook voor de prikkelende bijwerkingen die optreden tijdens de eerste weken van het gebruik, waarover The Ordinary verre van onduidelijk is. En ik was zogezegd wel wat bijwerkingen gewend, vooral doordat ik al jaren retinol en glycolzuur gebruik – het liefst gecombineerd. Die twee kunnen je in het begin soms ook laten voelen dat ze écht met je huid aan het werk zijn. Maar de keuze voor 30% zuivere vitamine C bleek toch echt overmoedig. Tijdens de eerste nachten na het gebruik van deze crème werd ik soms wakker van het geprik – iets dat glycolzuur en retinol ook samen nog nooit voor elkaar hadden gekregen. Daarom wisselde ik het gebruik ervan af met dat van de ALDI Biocura Vitamin C Booster. Met 5% vitamine C-derivaten is dat natuurlijk helemaal geen booster, maar dat was in dit geval juist een voordeel: er was uiteraard geen nachtrustverstorend prikje te bekennen.
En ja, door dat afwisselen wende mijn huid ook langzaam aan de 30% pure vitamine C in de crème van The Ordinary. Maar dat ging mij iets té langzaam – en toen ik na twee weken merkte dat ik de Vitamin C Suspension met tegenzin pakte om te gaan gebruiken, vond ik het allemaal wel prikkelend genoeg geweest. Ja, ook mijn huid had aan dit product kunnen wennen. Maar nee, ik heb geen zin om daar aan te wennen – daarvoor vind ik het te belangrijk om plezier te hebben en houden in het verzorgen van mijn huid.
Er is helemaal niks mis met de formule en The Ordinary is helemaal eerlijk in de product-informatie. Er zijn genoeg goede redenen om dit product wél te willen gebruiken, maar ik hield het toch liever bij deze korte en iets te krachtige kennismaking. Ondanks dat – laat het vooral gezegd zijn – mijn huid 's ochtends duidelijk wél blij was met deze crème. Spectaculaire resultaten behaal ik nog slechts zelden met een product, want daarvoor gebruik ik al te lang, te veel producten met een te hoog gehalte aan werkzame bestanddelen (voor zover we hier van “té” kunnen spreken dan :)) Bij mij is een zichtbaar resultaat al heel wat en dat had deze crème absoluut. Een effect dat zich het beste laat omschrijven als iets egaler en tja... gezonder.
Twee kleine dingetjes nog: 30% vitamine C betekent in dit geval 70% siliconen – en van die siliconen belandden er gedurende de nacht iets te veel in mijn haar. Dat resulteerde soms in vettig ogende sliertjes in de ochtend – die siliconen waren dan overduidelijk te zwaar geweest voor mijn dunne haar (net zoals ze dat zijn in sommige conditioners) Verder is deze crème niet echt zuinig in gebruik, door de dikke textuur. Maar ja, wie geeft er om “zuinig in gebruik” bij een product dat zó goedkoop is en toch zo veel anti-aging effecten garandeert?

VOOR WIE?

✓ Iedereen graag een krachtige vitamine C effecten heeft voor een uiterst voordelige prijs – en de aanvankelijke bijwerkingen voor lief neemt.

VOOR WIE NIET? 

✗ Wanneer je bijwerkingen juist liever ontwijkt is dit product waarschijnlijk niet echt iets voor jou – en hetzelfde geldt wanneer je geen liefhebber bent van siliconen; deze crème bevat er zó veel van dat-ie niet onder doet voor een zware primer (met alle voordelen van dien: je stapt in bed met een zijdezacht gezichtje, waarvan grove poriën en kleine oneffenheden zijn opgevuld)
? Wanneer je naast deze crème een product met niacinamide wilt gebruiken, is het wellicht goed om te weten dat die combinatie onderwerp van discussie is.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 30 ml tube The Ordinary Vitamin C Suspension 30% in Silicone kost € 6,50. Meer informatie kun hier vinden, samen met de ervaringen van andere gebruikers.
De crème is verkrijgbaar bij Deciem zelf en bij Douglas – een overzicht van de verkoopadressen vind je hier.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen (moleculair gewicht tussen de 5.000 en 10.000 g/mol); ASCORBIC ACID, ascorbinezuur – vitamine C, krachtige anti-oxidant, die de vorming van collageen bevordert, hyperpigmentatie vermindert en ontstekingsreacties tegengaat → factsheet (moleculair gewicht 176,12 g/mol); POLYSILICONE-11, merknaam Polysilicone-11® – synthetische cross-linked siloxane, die zorgt voor stabiele aflevering van actieve ingrediënten, talg absorbeert, een matterend effect heeft en de huid een poederachtig gevoel geeft (moleculair gewicht: onbekend); PEG-10 DIMETHICONE, merknaam DOWSIL™ ES-5612 – een polyethyleen glycol derivaat van dimethicone, dat vochtverlies tegengaat en tegelijkertijd een zeer sterke waterbestendigheid bezit (moleculair gewicht 280,5 g/mol)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: