Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | ALDI Biocura Vitamin C 2-Phase Serum
Een fijn, supervoordelig product dat ik echter geen “serum” voor de gezichtshuid zou willen noemen, want daarvoor zijn de percentages van de actieve anti-aging ingrediënten te laag. Ik gebruikte het dan ook als “bodylotion” – en in die hoedanigheid is het prima, ook omdat de inhoud van de 100 ml sprayflacon (die slechts € 4,95 kost) bij dagelijks gebruik ruim anderhalve week meegaat.
De formule bevat naast niacinamide, panthenol, vitamine E & C ook enkele fijne plantaardige oliën en extracten – plus CETIOL®, een ingrediënt dat wordt verkregen uit plantaardige olie en een direct zachtmakend, siliconen-achtig effect heeft.

Niacinamide

Gezien de zesde plaats op de ingrediëntenlijst schat ik het percentage niacinamide in deze formule op zo'n 2%. Dat is voldoende voor bescheiden anti-aging effecten: vermindering van lijntjes, rimpels, pigmentvlekken, roodheid en gelige verkleuring – en verbetering van de elasticiteit van de huid. Ook vermindert 2% niacinamide talg, waardoor deze onvolprezen multitasker kan helpen bij het verkleinen van grove poriën. Voor krachtige anti-aging effecten is echter 5% niacinamide nodig en dat is de reden waarom ik voor mijn gezicht en coeur eigenlijk altijd een product kies met minimaal 4% niacinamide. Zo'n percentage zou ik mijn lichaamshuid uiteraard ook van harte gunnen, maar een bodylotion of -crème met een “dubbele dosis” niacinamide lijkt nog niet te bestaan. Lichaamsverzorging met 2% niacinamide zien we tegenwoordig wel wat vaker – maar die producten zijn relatief duur. Niacinamide is namelijk een “goedkoop” ingrediënt, dus een bodylotion met 4% van dit “wonderstofje” zou echt niet meer hoeven te kosten dan een tientje per 250 ml.

Factsheet Niacinamide


Panthenol

Panthenol (“pro-vitamine B5”) wordt al ruim 70 jaar verwerkt in huidverzorging en mag dus een klassiekertje heten. Het is al in een concentratie van 1% een goede moisturizer, die ruwheid vermindert en helpt een aangetaste huidbarrière te herstellen. Daarnaast kalmeert het ontstekingsreacties en bezit het anti-microbiële eigenschappen.

Factsheet Panthenol 


Vitamine E

De vitamine E die in huidverzorging wordt verwerkt is meestal een gestabiliseerde vorm genaamd tocoferylacteaat. Tocoferylacetaat is een “zomers” stofje: wanneer je het gedurende drie weken dagelijks op je huid aanbrengt vóórdat je je huid blootstelt aan de zon, beschermt tocoferylacteaat tegen de schadelijke invloeden van UV-B straling. En eenmaal in de zon verhoogt de UV-B straling de omzetting van tocoferylacetaat naar actieve vitamine E – een krachtige anti-oxidant* met ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast helpt tocoferylacetaat de huid te herstellen na zonverbranding.

Factsheet Tocopheryl Acetate


Ascorbyl Tetraisopalmitate: de vitamine C in dit verhaal

Ascorbyl Tetraisopalmitate (AT) is de INCI-naam voor de “Vitamin C” uit de naam van dit serum. Het is een gestabiliseerde vorm van vitamine C die ook in lage percentages (vanaf 1%) ontstekingsreacties vermindert. Daarnaast bezit AT een krachtige anti-oxidatieve werking én stimuleert het de productie van collageen. In hogere concentraties kan AT ook helpen om hyperpigmentatie te verminderen.

AT heeft een molaire massa van ruim 1.129 g/mol. Alhoewel het geleidelijk in de huid dringt –  en dat zelfs beter doet dan “pure” vitamine C, omdat AT in olie oplosbaar is – blijft het aanvankelijk “op” de huid liggen en kan daar met z'n obese moleculair gewicht letterlijk de weg blokkeren voor andere actieve ingrediënten. Dat is geen probleem bij een bodylotion of dag- of nachtcrème – maar kan dat wel zijn in een serum, wanneer je dat serum aanbrengt vóór de andere producten uit je routine. Voor mij was dit dikkerdje in elk geval de tweede reden om het Biocura Vitamin C 2-Phase Serum niet voor mijn gezicht te gebruiken.

Factsheet Ascorbyl Tetraisopalmitate


Plus: Veel plantaardigheid

ALDI is in dit Biocura Vitamin C 2-Phase Serum heel gul met allerlei plantaardigheid. De formule bevat om te beginnen een hoog percentage CETIOL®. Dit ingrediënt is afkomstig uit de BASF-koker en wordt op hernieuwbare wijze verkregen uit plantaardige olie. Het vormt een lekker zacht laagje op de huid – enigszins vergelijkbaar met het gevoel dat siliconen geven. Het verzachtende effect van CETIOL® wordt extra versterkt door een plantaardige moisturizer genaamd Dicaprylyl Carbonate. Daarnaast bevat de formule diverse plantaardige oliën, waaronder abrikozenpitolie en (meer bijzonder) jojoba-olie. Jojoba-olie heeft enkele overeenkomsten met talg, waardoor het zeer snel door de huid wordt opgenomen. Het kalmeert irritatie en vult de huideigen vetten aan, waardoor het de barrière-functie** verbetert.
Ook bevat de formule Orange Extract GNBN – een zogenoemd ingrediënten-complex met sinaasappel-extract als hoofdbestanddeel, dat een anti-oxidatieve werking heeft. Hetzelfde geldt voor Superox-C™ AF, extract van de kakadu-pruim, dat bovendien de productie van pro-collageen en hyaluronzuur bevordert. Tot slot is er het extract van de West-Indische kers, dat eveneens vrije radicalen bestrijdt en tegelijkertijd hyperpigmentatie schijnt te verminderen. Ook leuk: zelfs het bindmiddel is plantaardig – want verkregen uit cassavewortel.

Factsheet Abrikozenpitolie

Factsheet Jojoba-olie


MIJN ERVARINGEN

Waarom dit een “2-Phase Serum” is, vermeldt de verpakking niet. Wellicht is het omdat het een water/olie formule is – zoals we die bijvoorbeeld ook kennen van sommige eye make-up removers – die je even goed moet schudden vóór gebruik. En met oog op dat “noodzakelijke schudden” zijn waarschijnlijk ook de kleurstoffen toegevoegd, waardoor het serum nog knallender oranje is dan de outfits van ons nationale hockey elftal (een beetje té dus, naar mijn smaak)
Gelukkig is de geur veel minder knallend: het serum is zo licht geparfumeerd dat het nauwelijks te ruiken is – maar een “onbedoeld luchtje” heeft ALDI wel weten te voorkomen.
Het aanbrengen is eenvoudig, ook al ben ik niet zo'n sprayster. Ik hoef namelijk geen plantaardige vettigheid op andere plaatsen dan mijn huid en op oxiderende vitamine C op witte badkamer-tegels zit ik al helemaal niet te wachten. Dus sprayde ik een ruime hoeveelheid in mijn handpalm en bracht het serum aansluitend op mijn huid aan. Het is vrij zuinig in gebruik, mede doordat het zich heel gemakkelijk laat verdelen. Daarna trekt het serum lekker snel in: al binnen enkele minuten resteert alleen een zacht laagje.
De formule is voldoende hydraterend om mijn atopische huid gehydrateerd en irritatie-vrij te houden op de valreep van de winter – en dat is geen geringe prestatie. Alleen de skinny jeans-proef doorstond het serum niet volledig: tegen dat schurende en uitdrogende effect beschermen formules met een flinke schep échte siliconen toch écht beter. Maar ja, daarin zijn weer veel minder anti-oxidanten te bekennen – en is ook niacinamide vaak ver te zoeken...

VOOR WIE?

✓ Iedereen die graag voordelige verzorging voor de lichaamshuid gebruikt, die méér doet dan moisturizen.

VOOR WIE NIET?

✘ Wanneer je lijdt aan een allergie voor bepaalde geurstoffen of voor parfum in het algemeen, dan is dit serum mogelijk niet geschikt voor jouw huid. Zie daarvoor de onderstaande INCI-lijst.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een lichtdichte 100 ml spray flacon Biocura Vitamin C 2-Phase Serum kost € 4,99 en is verkrijgbaar bij ALDI. Het is een tijdelijk product, dus op = op.
De dichtstbijzijnde ALDI vestiging bij jou in de buurt kun je desgewenst hier opzoeken.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; DICAPRYLYL ETHER, merknaam CETIOL® – een ether van op hernieuwbare wijze verkregen plantaardige olie die een zacht laagje op de huid achterlaat en daarom vaak wordt gebruikt als alternatief voor siliconen; DICAPRYLYL CARBONATE – plantaardige moisturizer die de huid een niet vettig, fluweelzacht laagje geeft; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet en is daarnaast in deze formule een bestanddeel van zowel Orange Extract GNBN als Superox-C™ AF (zie onder); OCTYLDODECANOL – emulgator met huidverzorgende eigenschappen; NIACINAMIDE , “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; PANTHENOL – INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL, een vetzuur-rijke olie van de noten van de Macadamia ternifolia, familie van de Macadamia integrifolia die bekend is van de eetbare macadamia-noten; SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties en versnelt wondheling → factsheet; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; ASCORBYL TETRAISOPALMITATE, een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die essentieel is voor de vorming collageen en in hogere concentraties kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen → factsheet; PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL, abrikozenpitolie – bezit moisturizende, anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen → factsheet; CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) FRUIT EXTRACT, sinaasappel-extract dat het hoofdbestanddeel vormt van Orange Extract GNBN, een ingrediënt waaraan een anti-oxidatieve werking wordt toegeschreven; MALPIGHIA GLABRA FRUIT EXTRACT, extract van de acerola of West-Indische kers dat anti-oxidatieve en pigmentremmende eigenschappen lijkt te bezitten; TERMINALIA FERDINANDIANA FRUIT EXTRACT, extract van de kakadu-pruim – hoofdbestanddeel van Superox-C™ AF, een ingrediënt waaraan wordt toegeschreven dat het een anti-oxidatieve werking bezit en de productie stimuleert van zowel pro-collageen als hyaluronzuur; ALCOHOL DENAT. – verbetert de opname van andere ingrediënten, desinfecteert en maakt dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten. → meer informatie; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, zonnebloemolie – rijk aan linolzuur, een essentieel omega-6 vetzuur → factsheet; TAPIOCA STARCH – zetmeel verkregen uit cassavewortel dat naast een verdikkingsmiddel ook huidverzachtende eigenschappen bezit; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; LINALOOL – gelimiteerde parfumgrondstof  → meer informatie; HEXYL CINNAMAL – gelimiteerde parfumgrondstof; GERANIOL – gelimiteerde parfumgrondstof; ALPHA-ISOMETHYL IONONE – gelimiteerde parfumgrondstof; LIMONENE – gelimiteerde parfumgrondstof; BENZYL ALCOHOL – gelimiteerde parfumgrondstof; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof; CITRAL – gelimiteerde parfumgrondstof; EUGENOL – gelimiteerde parfumgrondstof; SODIUM BENZOATE, conserveermiddel en i.c. bestanddeel van Orange Extract GNBN (zie onder)bestanddeel van Orange Extract GNBN (zie boven); POTASSIUM SORBATE conserveermiddel en i.c. bestanddeel van Orange Extract GNBN (zie onder)bestanddeel van Orange Extract GNBN (zie boven); SORBIC ACID – conserveermiddel; CI 16035 – kleurstof  'Allura Rood'; CI 47005 – kleurstof  'Chinolinegeel'; CI 40800 – kleurstof  'Bètacaroteen'.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: