Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Albert Heijn Care Q10 Nachtcrème – met Niacinamide, Panthenol, Vitamine E, Q10 en Hyaluronzuur




Wanneer je graag een goede basic nachtcrème gebruikt en daar liever niet te veel geld aan uitgeeft, dan kun je die nu vinden bij Albert Heijn: 50 ml Care Q10 nachtcrème voor slechts € 2,99. In die pot bevindt zich een fijne verrassing, die niet op de verpakking staat: niacinamide – ook wel “vitamine B3” genoemd. Deze mooiermakende multitasker is echter in deze nachtcrème de aanvoerder van een team vertrouwde ingrediënten, zoals vitamine E, hyaluronzuur, co-enzym Q10, jojoba-olie en groene thee-extract.

Niacinamide: onvolprezen mooiermakende multitasker

Niacinamide is het verborgen schatje in deze formule, dat op de verpakking alleen in de INCI-lijst te vinden is. Die lijst geeft tevens aan dat niacinamide van alle actieve ingrediënten de hoogste concentratie heeft. Daarom is het mij een raadsel waarom Albert Heijn dit product “Q10 Nachtcrème” heeft gedoopt – en niet “B3 Nachtcrème” of desnoods “Vitamine Nachtcrème”. (Er geen “niacinamide” op zetten begrijp ik dan weer wel – want die naam is nog relatief onbekend bij het “grote publiek” en kan wellicht wat ingewikkeld klinken) Dat raadsel wordt nog wat groter als je bedenkt dat niacinamide nóg meer mooie dingen voor onze huid doet dan Q10. Maar goed, een mooi ingrediënt in een adequate concentratie méér, is geen “dingetje” – maar een aangename verrassing...

Gezien de plaats in de INCI-lijst schat ik de concentratie niacinamide op 2% en dat is voldoende voor diverse anti-aging effecten: vermindering van rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie. Daarnaast ondersteunt niacinamide het natuurlijk vermogen van de huid om vrije radicalen* te bestrijden, waardoor het helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Ook vermindert het talg, wat help bij het voorkomen en/of verkleinen van grove poriën. Het versterkt de barrière-functie van de huid, vermindert roodheid en ontstekingsreacties – terwijl het de elasticiteit van de huid verbetert. Verder verzacht niacinamide de huid, versterkt het de cellulaire energie en beschermt het zowel het DNA als de fibroblasten in onze huid.

Een echte multitasker dus, die je eigenlijk niet mag missen in je huidverzorging... zo maar verstopt in een Albert Heijn crème...

Factsheet Niacinamide


Panthenol: kalmerende moisturizer

Panthenol kennen we ook wel als “pro-vitamine B5” omdat het na het aanbrengen op de huid wordt omgezet in vitamine B5. Het kalmeert ontstekingsreacties, die bijvoorbeeld optreden bij huidirritatie. Daarnaast is panthenol in concentraties vanaf 1% een goede moisturizer, met zowel huid-herstellende als antibacteriële eigenschappen.

Factsheet Panthenol


Vitamine E: anti-oxidant die helpt om UV-schade te beperken

Vitamine E staat wél op de verpakking en de Care Q10 nachtcrème bevat er twee vormen van. Daarvan is α-tocoferylacetaat verreweg de belangrijkste: een stabiele ester, die na het aanbrengen op de huid wordt omgezet in actieve vitamine E – die op de eerste plaats een krachtige anti-oxidant* is. Daarnaast is het een ingrediënt waar je huid vooral in de lente en zomer baat bij heeft, omdat het helpt de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-B straling.

Factsheet Tocoferylacetaat


Q10: energizer en beschermengeltje

Q10: een eenvoudige naam die inmiddels “zó Nivea” is gaan klinken. Toch is Ubiquinone, zoals de INCI-naam van Q10 luidt, bepaald geen “simpel stofje”. Het doet namelijk dingen voor onze huid die even mooi als ingewikkeld zijn.
Eenvoudig en kort samengevat komt al dat ingewikkelds er op neer dat Q10 zowel een energizer als beschermengeltje is voor onze huid. Een energizer omdat Q10 noodzakelijk is voor de energie van lichaamscellen. Daarom beschikken cellen van nature over een voorraadje Q10 – en dat geldt ook voor de cellen in onze huid. Naarmate we ouder worden slinkt dat voorraadje langzaam, waardoor aanvulling van buitenaf wenselijk wordt.
Daarnaast werkt Q10 als een beschermengeltje. Zo is het een onderdeel van de lipiden** die de huid tegen uitdroging beschermen. Maar minstens zo belangrijk: Q10 beschermt als anti-oxidant ook tegen de schade die vrije radicalen kunnen aanrichten, onder meer aan de fibroblasten en het DNA. Fibroblasten zijn de cellen in de huid die onder meer de vorming van collageen en elastine tot hun belangrijke taak hebben. En over DNA zeg ik altijd: we hebben geen DNA, we zíjn het. (Want we zijn gen-expressie, maar daarmee zal ik je hier niet gaan vervelen :))

Factsheet Ubiquinone – Q10


Hyaluronzuur: instant anti-aging effect

Hyaluronzuur (of eigenlijk, juister: hyaluronzuur-zout) is een zeer geliefd ingrediënt in huidverzorging. Dit omdat deze anti-oxidant een énorm vermogen bezit om water aan te trekken en vast te houden. Wanneer het in de huid is gedrongen, vormt het als het ware een netwerk van met vocht gevulde sponsjes, dat de huid van binnenuit “opvult”. Daardoor geeft het al snel na het aanbrengen anti-aging effecten: rimpeltjes en lijntjes worden minder zichtbaar en de huid oogt “voller”. Dat effect is tijdelijk, maar líjkt blijvend als je zowel in de ochtend als avond een product met hyaluronzuur gebruikt. En tja... effecten die blijvend lijken, rekenen we in dit geval ook goed, toch?

Factsheet Hyaluronzuur


En ook nog: CETIOL®, jojoba-olie en groene thee-extract

CETIOL is een plantaardige moisturizer, ontwikkeld door BASF. Het zorgt voor een zacht laagje over de huid, waarvan het gevoel enigszins lijkt op dat van siliconen. Ook bevat de Care Q10 Nachtcrème jojoba-olie, een moisturizer die rijk is aan “fatty alcohols” en vetzuren, maar zeer snel door de huid wordt opgenomen dankzij moleculaire gelijkenissen met talg. Ten slot is Albert Heijn ook het extract van groene thee niet vergeten in deze nachtcrème: een beproefd ingrediënt met anti-oxidatieve eigenschappen.


Mijn ervaringen

Uitstel door squa-bah-laan
Ik had deze nachtcrème al maanden in huis voordat ik 'm eindelijk kon gaan proberen voor mijn gezicht en coeur. Dat uitstel had van alles te maken met wat ik inmiddels dé Mis-Match van 2019 noem: die van squalaan en mij. Squalaan is een plantaardige moisturizende olie, die nogal wat trouwe fans kent. Tot die fans zal ik waarschijnlijk nooit gaan behoren – daarvoor zijn de huidverzorgende eigenschappen van squalaan te bescheiden, vergeleken met die van andere plantaardige oliën. In een lage concentratie of in een reinigingsproduct kan ik prima met squalaan leven. Hoge concentraties squalaan vind ik daarentegen vreselijk, omdat de olie dan niet intrekt en maar blijft plakken en glimmen. Geglim en geplak waarmee ik té lang opgescheept zat tijdens de eerste maanden van het opbouwen van het gebruik van retinol. De retinol-serums van The Ordinary hebben namelijk squalaan als hoofdbestanddeel. Toen ik met het gebruik daarvan begon, geloofde ik The Ordinary op hun woord – en ging er dus vanuit dat squalaan inderdaad een zogenoemde “droge olie” was, die snel zou intrekken. Dat deed squa-bah-laan echter helemaal niet. Elke avond was er dat vieze geglim en geplak – wát ik ook probeerde om het te verminderen. Het enige dat hielp was na een half uur droog deppen met een tissue. Maar ook daarna kon ik nog geen nachtcrème gebruiken, omdat mijn huid die niet kon opnemen. Uiteindelijk kostte het me behoorlijk wat zelfbeheersing om het flesje The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane niet ritueel het raam uit te mieteren. En had ik deze Albert Heijn Care Q10 Nachtcrème alleen nog maar gebruikt als handcrème.

Fijne handcrème
Heel veel “officiële” handcrèmes kosten (veel) meer dan € 2,99 – terwijl ze vaak nauwelijks of geen anti-aging ingrediënten bevatten. Dat is jammer, want de huid van onze handen is de eerste om onze kalender-leeftijd te verraden – of om daar zelfs doodleuk alvast wat op vooruit te lopen. Een goede reden dus om een goede handcrème te gebruiken, elke keer wanneer je handen met water in aanraking zijn geweest. Vooral wanneer dat water een sopje was, waarin bijna altijd irriterende stoffen zijn te vinden. En ja, deze crème is absoluut goede (after-) Care voor mijn handen. Het duurt dan wel een minuutje of vijf voordat de crème echt is ingetrokken – maar heej... een crème die direct na het aanbrengen alweer vertrokken is, is zelden moisturizend genoeg om “crème” te mogen heten.
Dit blijft dus voorlopig nog wel even mijn handcrème voor “tussendoor”, want een betere ga voor hetzelfde prijsje niet vinden.

Basic nachtcrème+
Uiteindelijk kon ik deze crème gaan gebruiken zoals-ie bedoeld is: als basic verzorging voor de nacht – en in die hoedanigheid is-ie heel okay. Niet in de herfst of winter, want dan heeft mijn huid méér moisterizing nodig – maar in de lente en zomer is, ná het gebruik van serums met hogere concentraties van actives. De crème is namelijk licht genoeg voor die seizoenen: trekt binnen enkele minuten in, zonder dan meteen “verdwenen” te zijn.


Voor wie?

✓ Iedereen jonger dan 30 jaar die zo verstandig is om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen en collageen te sparen voor later – met een product dat tevens talg vermindert en helpt hyperpigmentatie te bestrijden
✓ Iedereen ouder dan 30 jaar die graag een voordelige, verzorgende moisturizer voor de nacht gebruikt die lichte anti-aging effecten biedt – al dan niet om te combineren met (meer kostbare) serum-formules.

Voor wie niet?

✗ Wanneer je lijdt aan een allergie voor bepaalde geurstoffen of voor parfum in het algemeen, dan is deze nachtcrème mogelijk niet geschikt voor jouw huid. Zie daarvoor de onderstaande INCI-lijst.
✗ Als je behoort tot de mensen die “nee” schudden bij Propylene Glycol, dan ga je dat ook doen bij deze crème.

Prijs en verkooppunten

Een glazen 50 ml pot Care Q10 Nachtcrème kost € 2,99 en is verkrijgbaar bij Albert Heijn, waarvan je de dichtstbijzijnde vestiging desgewenst hier (NL) of hier (B) kunt opzoeken. In Nederland is de crème online te bestellen, in België online te reserveren.

*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIENTEN:
AQUA – water; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; GLYCERYL STEARATE SE – plantaardige ester van glycerine en stearinezuur. Zelfemulgerende emulgator (SE = Self Emulsifying) die de huid een zacht en glad gevoel geeft; CETEARYL ALCOHOL – milde fatty alcohol die de textuur van een formule verbetert; GLYCERIN, glycerine – moisturizer → factsheet; DICAPRYLYL ETHER – merknaam CETIOL® – een ether van op hernieuwbare wijze verkregen plantaardige olie die een zacht laagje op de huid achterlaat en daarom vaak wordt gebruikt als alternatief voor siliconen; BUTYLENE GLYCOL – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert; PROPYLENE GLYCOL – humectans (bevochtigingsmiddel); NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert o.m. rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; BUTYROSPERNUM PARKII BUTTER – ook wel karitéboter genoemd. Bevat een moisturizend vetzuur dat in tegenstelling tot veel andere vetzuren niet 'verzeept' wanneer het in aanraking komt met een base; THEOBROMA CACAO BUTTER, cacaoboter – rijk aan onverzadigde vetzuren; PANTHENOL – INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; UBIQUINONE, “Q10” – Anti-oxidant. Tevens noodzakelijk voor het celmetabolisme. Beschermt daarnaast zowel het DNA als de fibroblasten in de huid → factsheet; SIMMONDSIA CHINENSIS OIL , jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties en versnelt wondheling → factsheet; TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; HELANTHUS ANNUUS SEED OIL, zonnebloemolie – rijk aan linolzuur, een essentieel omega-6 vetzuur → factsheet; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Moisturizer en anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden. → factsheet; CAMELLIA SINENSIS EXTRACT, groene thee extract – is rijk aan anti-oxidanten en bezit zowel een antibacteriële als ontstekingsremmende werking → factsheet SODIUM CETEARYL SULFATE – oplosmiddel en surfactant; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; DIMENTHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; CARBOMER – stabilisator; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; BENZYL SALICYLATE – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof; GERANIOL – gelimiteerde parfumgrondstof; HYDROXYCITRONELLAL – gelimiteerde parfumgrondstof; LINALOOL – gelimiteerde parfumgrondstof; LIMONENE – gelimiteerde parfumgrondstof; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel; SORBIC ACID – conserveermiddel; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM HYDROXIDE, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: