Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | ALDI Biocura Vitamin C Booster
Een uiterst vriendelijk geprijsde formule die een vrij hoge concentratie van twee gestabiliseerde vormen van vitamine C combineert met hyaluron en panthenol, ook wel bekend als “pro-vitamine B5”.
Fijn als serum in een anti-aging routine, omdat vitamine C de vorming van collageen bevordert en hyperpigmentatie vermindert – en tegelijkertijd als krachtige anti-oxidant helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Sodium Ascorbyl Phosphate

Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) is een gestabiliseerde vorm van vitamine C, die is ontwikkeld door BASF. Stabilisatie is nodig omdat vitamine C enorm gevoelig is voor aantasting door licht en lucht, waardoor het in ongestabiliseerde vorm al heel snel bezwijkt, zonder iets voor onze huid te kunnen doen.
Vitamine C is van nature de meest voorkomende anti-oxidant* in onze huid, die de cellen beschermt tegen oxidatieve stress en daarmee tegen beschadiging en vroegtijdige veroudering. UV-straling is een beruchte veroorzaker van oxidatieve stress, die bovendien het voorraadje vitamine C in de huid laat slinken. Huidverzorgingsproducten met vitamine C vullen dat voorraadje van buitenaf weer aan – en helpen zo om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.
Maar vitamine C in hogere concentratie doet nog meer. Allereerst bevordert het de collageen-productie, waardoor het bij langdurig gebruik rimpels en lijntjes laat afnemen en de huid wat steviger maakt. Daarnaast vermindert vitamine C hyperpigmentatie door het remmen van tyrosinase – het enzym dat een sleutelrol heeft bij de vorming van pigment. Ook ontstekingsreacties worden verminderd door vitamine C, waardoor het kan helpen bij acne, rosacea en post-inflammatoire hyperpigmentatie.
En over acne gesproken: van deze ene specifieke vitamine C-variant – SAP – is bekend dat het in hogere concentraties acne vermindert. Dit doordat het twee belangrijke oorzaken van acne bestrijdt: de oxidatie van talg én de bacterie Cutibacterium acnes (C. acnes)

Factsheet Vitamine C
Factsheet Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) – met meer informatie over de anti-acne werking


Ascorbyl Glucoside

Ook Ascorbyl Glucoside (AS) is een gestabiliseerde vorm van vitamine C. En net zoals SAP is het een krachtige anti-oxidant, die de collageen-productie stimuleert en zowel hyperpigmentatie als ontstekingsreacties vermindert.
Of AS ook een anti-acne werking bezit is niet onderzocht / aangetoond. Daar tegenover staat echter dat AS volgens Deciem de “gouden standaard” is voor gestabiliseerde vormen van vitamine C... en dat is ook wat waard, toch? :))

Factsheet Vitamine C 


Panthenol

Panthenol – “pro-vitamine B5” – is een gouden oudje: het werd 70 jaar geleden door Bayer verwerkt in hun eerste Bepanthen zalf. Het is al in een lage concentratie van 1% een goede moisturizer, die een aangetaste huidbarrière herstelt en ontstekingsreacties vermindert. Daarnaast bezit panthenol een anti-microbiële werking en helpt het om een gewonde huid te genezen.

Factsheet Panthenol 


Hyaluron

De verpakking van de Biocura Vitamin C Booster vermeldt een “Hyaluron complex”. Het is onduidelijk wat ALDI daarmee bedoelt, want er bestaan nogal wat varianten van Sodium Hyaluronate – de INCI-naam van hyaluron. Sodium Hyaluronate (SH) is een verbinding van 91% hyaluronan (beter bekend als hyaluronzuur) met een zout (sodium) Die verbinding is nodig omdat hyaluronzuur 'solo' een veel te hoog moleculair gewicht heeft om in de huid te kunnen dringen. Hoe lichter het SH, hoe dieper de penetratie in de huid. Het moleculaire gewicht van het SH in deze formule is onbekend en tevens is onduidelijk of het “complex” bestaat uit SH met verschillende gewichten.

Wat we wél weten over SH in het algemeen, is dat het een krachtige anti-oxidant is die ontstekingsreacties vermindert en wondherstel bevordert. SH is echter vooral beroemd door de snelle anti-aging effecten. Het bezit namelijk een énorm vermogen om water aan te trekken en vast te houden. SH vult de huid als het ware met minuscuul kleine sponsjes, die zich op hun beurt vullen met water. Die vochtige sponsjes vullen de huid van binnenuit op, waardoor de huid wat voller wordt en rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Dat effect is tijdelijk, maar houdt aan bij dagelijks gebruik – waardoor het blijvend lijkt.

Factsheet Sodium Hyaluronate


Plus: Jaboticaba-sap en Glycerine

Naast SAP bevat deze formule ook sap-sap: van jaboticaba-“druiven” om precies te zijn. De jaboticaba is een tropische fruitboom die ook wel camu-camu wordt genoemd. Van de vruchten en hun sap is bekend dat ze rijk zijn aan anti-oxidanten.
Daarnaast bevat de Biocura Vitamin C Booster glycerine. Glycerine mag dan wat “gewoontjes” zijn – het is ondertussen wél een onderdeel van de NMF**, waarvan recent bekend werd dat het ook helpt om het uitdrogende effect van blauw licht te voorkomen. Daarnaast vermindert glycerine irritatie, zelfs in lage concentraties (1-10%)

Factsheet Glycerine 


MIJN ERVARINGEN

Met 5% Vitamine C is dit product uiteraard geen “booster” te noemen – daarvoor is toch echt minimaal 10% nodig van een actief ingrediënt. Maar dat maakte dit product niet minder plezierig in gebruik. Het is lekker fris en licht, laat zich uiterst gemakkelijk over de huid verdelen en trekt snel in. Daarnaast was de lage concentratie vitamine C voor mij juist een voordeel: ik gebruikte deze “booster” om de dag, afgewisseld met de Vitamin C Suspension 30% in Silicone van The Ordinary, waaraan mijn huid (en vooral ikzelf) écht moest wennen. Pure vitamine C in zo'n hoge concentratie geeft namelijk in de eerste weken van gebruik bijwerkingen: geen irritatie, maar wel een geprik van jewelste. Op de dagen dat ik deze Biocura “booster” gebruikte, had mijn huid even rust – en sliep ik zelf ook beter :)) En ja, mijn huid knapte zichtbaar op van het korte, maar krachtige vitamine C-kuurtje. Op de een of andere manier – die ik nog niet helemaal kan verklaren – is vitamine C toch echt het ingrediënt dat mijn huid tja, zichtbaar gezonder maakt.

Ik vind het jammer dat ALDI dit product slechts tijdelijk in het assortiment heeft, want het is vooral voor de zomermaanden een fijn, fris product: niet vettend, maar wel hydraterend. Ondanks de vrij hoog percentage glycerine trekt het snel in, zonder een spoortje plakkerigheid achter te laten. Dus het restantje staat nu in de ijskast, voor de warme dagen die ook de zomer van 2019 ongetwijfeld zal gaan brengen. Bij temperaturen boven de 28 graden, heb ik graag zo min mogelijk op mijn gezicht – maar dan wel van een product dat zo veel mogelijk doet...

VOOR WIE?

 Iedereen die net als ik het gokje wil wagen om een keer voor weinig geld een fijne, parfumvrije anti-aging formule uit te proberen.

VOOR WIE NIET?

Wanneer een hoog percentage van actieve ingrediënten ook bij een goedkoop product voor jou doorslaggevend zijn, dan vind je deze Vitamin C Booster waarschijnlijk geen leuk experimentje (en is de Vitamin C-lijn van The Ordinary voor jou wellicht interessanter)


PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een lichtdichte 15 ml flacon Biocura Vitamin C Booster kost € 4,99 en is verkrijgbaar bij ALDI. Het is een tijdelijk product, dus op = op.
De dichtstbijzijnde ALDI vestiging bij jou in de buurt kun je desgewenst hier opzoeken.

19 februari 2019: UITVERKOCHT? DAN NAAR HEMA 

Vanmorgen attendeerde Elsje me via Twitter me op het bestaan van de bijna identieke tweeling van deze Biocura Booster: de Energy Skin Booster van HEMA. Of eigenlijk: ALDI lijkt hetzelfde product te verkopen, maar dan in een Biocura-jasje. Hoe dan ook, er is één groot verschil: de prijs. Bij HEMA betaal je 60% meer: € 8,00 voor 15 ml.
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De NMF 
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet (moleculair gewicht 92,09 g/mol); SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE (SAP), een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die de vorming collageen stimuleert en in concentraties vanaf 3% kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen. Van SAP is daarnaast aangetoond dat het helpt om acne te bestrijden. → factsheet (moleculair gewicht 322.05 g/mol); ASCORBYL GLUCOSIDE, een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die de vorming collageen stimuleert en in hogere concentraties kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen → factsheet (moleculair gewicht 338.27 g/mol); PANTHENOL – INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet (moleculair gewicht 205,25 g/mol); HYDROXYETHYLCELLULOSE – plantaardig aminozuur dat wordt gebruikt als conserveer- en verdikkingsmiddel (moleculair gewicht 202,25 g/mol); MYRCIARIA FRUIT JUICE, sap van camu-camu vruchten – rijk aan anti-oxidanten (moleculair gewicht onbekend); SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet (moleculair gewicht van het in dit product verwerkte sodium hyaluronate is onbekend) CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt (moleculair gewicht 188,27 g/mol); DIPROPYLENE GLYCOL – een oplosmiddel dat ook wordt gebruikt als geurstof en/of om de viscositeit van een formule te verbeteren (moleculair gewicht 134,17 g/mol); GLYCERYL CAPRYLATE – verbinding van glycerine met octaanzuur, die wordt toegepast als stabilisator en daarnaast hydraterende eigenschappen bezit (moleculair gewicht 218,29 g/mol); TETRASODIUM EDTA – chelaatmiddel (moleculair gewicht 292,24 g/mol); CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan (moleculair gewicht 192,13 g/mol); SODIUM BENZOATE – conserveermiddel (moleculair gewicht 144,11 g/mol) POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel (moleculair gewicht 150,22 g/mol)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: