Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Lactic Acid 10% + HAEen vriendelijk geprijsde formule die vooral mooie dingen doet voor een droge huid, door niet alleen effectief te exfoliëren – maar ook langdurig te hydrateren. De vrij hoge concentratie melkzuur maakt de huid al na enkele keren gebuik zachter, gladder en glanzender. Een speciale vorm van hyaluron bestrijdt vrije radicalen en maakt dat de huid voller en steviger oogt door die “op te vullen” met vocht. Tasmaanse peper kalmeert de huid en gaat roodheid tegen, terwijl glycerine de NMF aanvult.

10% melkzuur: snelle anti-aging effecten + hydratatie

Lactic acid is Engels voor melkzuur, dat samen met glycolzuur van alle AHÄ's het meest effectief is als exfoliant, dankzij een klein moleculair gewicht. Het verwijdert dode en droge huidcellen en remt tegelijkertijd de verhoorning van de cellen in de bovenste huidlaag. Daardoor wordt de huid al na enkele keren gebruik zachter, gladder en glanzender – en zijn lijntjes en rimpels minder zichtbaar. Daarnaast vermindert melkzuur hyperpigmentatie door de vorming van pigment af te remmen en tegelijkertijd bestaand pigment versneld af te stoten.

Factsheet Melkzuur

Hylasome®: hydrateert, kalmeert en bestrijdt vrije radicalen

Sodium hyaluronate (“hyaluronzuur”) is een krachtige anti-oxidant* die helpt om vroegtijdige huidveroudering door beschadiging door vrije radicalen te voorkomen. Het bevordert het herstel van een beschadigde huid en kalmeert ontstekingsreacties. Toch is het meest beroemde wapenfeit van sodium hyaluronate het énorme vermogen om water vast te houden, waardoor de huid wordt opgevuld met vocht en daardoor gladder, steviger en voller oogt.
Hylasome® is een ingrediënt waarin dit sodium hyaluronate is gekoppeld aan een synthetische polymeer. Daardoor vormt het een laagje over de huid, waardoor die beter gehydrateerd blijft en transepidermaal waterverlies wordt tegengegaan. Daarnaast vergroot Hylasome® de effecten van cosmetische behandelingen - zoals microneedling en chemische peeling.

Factsheet Sodium Hyaluronate & Hylasome® 

Glycerine en Zemea®: hydraterend synergetisch duo

Als natuurlijk onderdeel van de NMF** is glycerine uiteraard op de eerste plaats een fijne moisturizer, die zelfs helpt om het uitdrogende effecte van blauw licht te verminderen. Daarnaast vermindert het irritatie.
In deze formule vormt glycerine een synergetisch duo met Zemea®, de merknaam van propanediol: de twee versterken elkaar in werking, waardoor de huid beter en langer wordt gehydrateerd. Daarnaast bevordert propanediol de afgifte en dus werkzaamheid van actieve ingrediënten.

Factsheet Glycerine
Factsheet Zemea® 

Tazman Pepper®: vermindert roodheid en branderigheid

Tazman Pepper® is de merknaam van een ingrediënt waarin een extract van Tasmaanse peperbessen is gecombineerd met water en glycerine. Het bezit een kalmerende werking: al in lage concentraties (1-2%) vermindert het jeuk, branderigheid en roodheid.

Factsheet Tazman Pepper®

Mijn ervaringen

Ik kocht The Ordinary Lactic Acid 10% + HA tijdens de Black Friday Sale van Deciem voor slechts € 2,00 – een dusdanig klein prijsje dat zelfs ik even van mijn glycolzuur-geloof afviel. Maar ondanks dat deze formule plezierig is in gebruik en ik ondanks het vrij hoge percentage melkzuur geen enkele bijwerking ervoer, bestelde ik al binnen een week toch weer een flacon Glycolic Acid 7% Toning Solution. Die is altijd mega voordelig geprijsd: 240 ml kost € 8,70 en is zelfs nog wat gemakkelijker in gebruik, omdat je het aanbrengt met een wattenschijfje. Nadeeltje is wel dat dit product ook na maandenlang gebruik bij mij nog de bijwerkingen veroorzaakt zoals die bij glycolzuur kunnen optreden: licht geprik en wat branderigheid. Maar die nam en neem ik graag voor lief. Dit omdat van glycolzuur – in tegenstelling tot melkzuur – is aangetoond dat het de productie van collageen bevordert. En belangrijker: de Glycolic Acid 7% Toning Solution bevat géén “HA” of wel Hylasome®, een speciale vorm van hyaluronzuur. De Lactic Acid 10% + HA doet dat wel, zoals de naam al aangeeft; een detail waar ik door de uitverkoop-koorts even overheen had gelezen. Hylasome® lijkt wellicht een mooie toevoeging, maar het is voor mij de reden om dit product niet meer te gebruiken als exfoliant voor mijn gezicht en coeur. Dit omdat Hylasome® zoals gezegd een laagje over de huid vormt dat de hoornlaag gehydrateerd houdt: geweldig in een moisturizer, maar niet in een exfoliant. Een exfoliant is namelijk de eerste stap in je routine, na de reiniging. Daarin wil ik geen ingrediënt dat een laagje vormt, hoe hydraterend ook – want zo'n laagje kan de ingrediënten uit de rest van mijn routine letterlijk in de weg gaan zitten, waardoor die niet of te weinig in mijn huid kunnen dringen. En in dit geval bestaat dat laagje ook nog eens voor een deel uit sodium hyaluronate, met een zwaar moleculair gewicht. Terug naar glycolzuur dus – al komt mijn “uitverkoopje” echt wel op. Ik heb tenslotte altijd wel wat lichaamshuid te exfoliëren – inclusief plekken die in de uitdrogende wintermaanden juist wel wat Hylasome® kunnen gebruiken, inclusief dat zacht en glad aanvoelende laagje.

Voor wie?

✓ Dit is een fijne exfoliant voor de droge huid – niet alleen door de toevoeging van Hylasome®, maar ook door de hydraterende eigenschappen van melkzuur, glycerine en Zemea®.

Voor wie niet?

✘ Wanneer je een zeer gevoelige huid hebt kunnen bij het gebruik van AHA's bijwerkingen optreden: branderigheid, geprikkel en roodheid.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 30 ml flacon met doseerpipetje The Ordinary Lactic Acid 10% + HA kost € 6,80. Meer informatie vind je hier, samen met reviews van andere gebruikers.

The Ordinary is uiteraard ook verkrijgbaar bij de Nederlandse Deciem store, gevestigd in de Runstraat 10, 1016 GK Amsterdam.

Vestigingen van Deciem in andere landen kun je opzoeken met hun internationale storefinder, evenals andere verkooppunten. 

*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); LACTIC ACID, melkzuur, een AHA – exfolieert, hydrateert en vermindert hyperpigmentatie (moleculair gewicht 90,08 g/mol) → factsheet; GLYCERIN, glycerine – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF (moleculair gewicht 92,09 g/mol) → factsheet; PENTYLENE GLYCOL – synthetische vochtbindende stof, die tevens enige huidverzorgende en anti-bacteriële eigenschappen bezit (moleculair gewicht 104 g/mol); PROPANEDIOL, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft (moleculair gewicht 76,09 g/mol) → factsheet; SODIUM HYDROXIDE, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan (moleculair gewicht 39,98); SODIUM HYALURONATE CROSSPOLYMER, merknaam Hylasome® EG10 – synthetische polymeer gekoppeld aan sodium hyaluronate van niet-dierlijke oorsprong. Vormt een laagje over de huid dat het stratum corneum gehydrateerd houdt en transepidermaal waterverlies tegengaat (moleculair gewicht onbekend) → factsheet; TASMANNIA LANCEOLATA FRUIT/LEAF EXTRACT, merknaam Tazman Pepper® – extract van Tasmaanse peperbessen in water en glycerine. Vermindert roodheid, jeuk en branderigheid (moleculair gewicht onbekend) → factsheet; ACACIA SENEGAL GUM – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht onbekend); XANTHAN GUM – polysacharide die in voedingsmiddelen (E 415) en huidverzorging wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator (moleculair gewicht 241,11 g/mol); ISOCETETH-20, merknaam Brij™ IC20 – oplos- en emulgeermiddel en surfactant (moleculair gewicht 472,75 g/mol); TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE – chelaatmiddel (moleculair gewicht 358,19 g/mol); ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen (moleculair gewicht 204,31 g/mol); 1,2-HEXANEDIOL – oplosmiddel (moleculair gewicht 118,17 g/mol); CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt (moleculair gewicht 188,27 g/mol).

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: