Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet | LACTIC ACID – Melkzuur


Lactic Acid is de INCI-naam voor wat we in het Nederlands kennen als melkzuur: een carbonzuur dat ontstaat bij verschillende biologische processen. Melkzuur geeft bijvoorbeeld verzuurde melk een zure smaak en hoopt zich bij zware inspanning op in de spieren waardoor het spierpijn veroorzaakt. Het wordt als conserveermiddel en smaakstof gebruikt in voedingsmiddelen – op huidverzorgingsgebied is Lactic Acid vooral bekend als exfoliant.

Om zo effectief mogelijk te zijn en om zo min mogelijk irritatie te veroorzaken is het van belang dat melkzuur wordt verwerkt in een formule met een pH van ongeveer 3.8. Dit omdat de pKa – zuurconstante – van melkzuur 3.8 is. Wanneer de pH en pKa van een formule (bijna) gelijk zijn, is de balans tussen zout en zuur ideaal. Bij minder zure oplossingen krijgt het zout de overhand waardoor die minder effectief worden en meer irritatie kunnen veroorzaken.

Om effectief te zijn dient een formule met melkzuur op de huid te blijven: wanneer het wordt afgespoeld (of zomers: “afgezweet”) verdwijnt de werking.

Instant anti-aging effect door exfoliatie

De exacte mechanismen van de effecten van melkzuur in de epidermis zijn nog onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat melkzuur de calcium-ionen verwijdert uit de verbindingen tussen de keratinocyten. Daardoor worden die verbindingen zwakker en vindt er exfoliatie plaats: het afstoten van dode en droge huidcellen. Daarnaast bevordert het afgenomen calcium-gehalte de celgroei, terwijl het de verhoorning van keratinocyten afremt. Hierdoor zorgt melkzuur ervoor dat de huid direct al na de eerste keren gebruik jonger oogt: de huid is gladder en rimpels en lijntjes zijn minder zichtbaar.

12% melkzuur: vermindert van lijntjes en rimpels en maakt de huid gladder en steviger

Twee maal daags gebruik van een formule met 12% melkzuur gedurende drie maanden resulteerde bij de proefpersonen die deelnamen aan deze studie in een toegenomen stevigheid en dikte van de huid, plus vermindering van lijntjes en rimpels. Veranderingen die niet werden waargenomen bij de proefpersonen die een formule met 5% melkzuur gebruikten.

8% melkzuur: bescheiden vermindering van tekenen van photo-aging

Photo-aging laat zich net zoals photo-damage niet goed vertalen in het Nederlands. Photo-aging is voortijdige huidveroudering door zonlicht; het gevolg van photo-damage (beschadiging) door UV-A en UV-B straling, als ook HEV-Light. Het wordt gekenmerkt door rimpels, hyperpigmentatie, vaalheid en ruwheid.
Het gebruik van een crème met 8% melkzuur leidde tot een bescheiden vermindering van photo-aging bij de proefpersonen die deelnamen aan deze studie; tenminste 1 graad op een schaal van 1 tot 9.

12% melkzuur: hydrateert en vermindert jeuk

Een crème met 12% melkzuur is volgens deze studie effectief als moisturizer en in het verminderen van jeuk bij de behandeling van een droge, jeukende huid.

Bestrijdt hyperpigmentatie

Net zoals glycolzuur is melkzuur effectief bij het tegengaan van diverse vormen van hyperpigmentatie – zoals melasma, pigmentvlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deels wordt dit verklaard doordat beide AHA's exfoliëren en de groei van huidcellen stimuleren waardoor pigment versneld wordt “afgestoten”. Maar aan het “verhelderende” effect ligt nog een ander mechanisme ten grondslag, zo liet deze studie zien; glycolzuur en melkzuur versnellen niet alleen de verwijdering van bestaand pigment, ze remmen ook de vorming van nieuw pigment.

Belangrijk verschil met glycolzuur

Glycolzuur (INCI-naam Glycolic Acid) en melkzuur behoren allebei tot de AHA's – Alpha Hydroxy Acids. Beide zuurtjes hebben een klein moleculair gewicht en zijn mede daardoor van alle AHA's de meest effectieve exfolianten. Daarnaast helpen ze, zoals gezegd, allebei bij het verminderen van hyperpigmentatie.
Er is echter ook een belangrijk verschil: van glycolzuur is aangetoond dat het de productie van collageen en hyaluronzuur stimuleert. Van melkzuur is nog niet aangetoond dat het rimpels en lijntjes vanuit diepere huidlagen “opvult” met collageen en hyaluronzuur – ook al beweren sommige bronnen anders. (Wel wordt Poly-L-Lactic Acid gebruikt als injectable, maar dat is ondanks de “Lactic Acid” in de naam een heel ander stofje, dat een andere anti-aging toepassing kent)


Molaire massa (moleculair gewicht): 90,08 g/mol

Laatste update: 8 januari 2019

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: