Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Decubal: definitief uitverkocht in Nederland
De Decubal Gezichtscrème Vitaal is een van de fijnste huidverzorgingsproducten die ik ken: niet alleen als anti-aging dag- en/of nachtcrème, maar ook voor de dagelijkse verzorging van (al dan niet atopische) “probleemhuidjes”. Daarnaast is de crème zacht geprijsd: voor een hygiënisch pompflaconnetje van 50 ml betaal je niet meer dan € 12,50. Of juister, betaalde je – want sinds kort is deze gezichtscrème, samen een aanzienlijk aantal andere Decubal producten, niet meer verkrijgbaar in Nederland. Dat is ehh... ruk. En het wordt nog rukker omdat er hier geen sprake lijkt te zijn van “tijdelijk niet verkrijgbaar”, maar mogelijk van een definitief afscheid.

Rare geruchten

Ik kocht de Decubal Gezichtscrème Vitaal altijd bij Holland & Barrett – voor mezelf, maar juist ook als cadeautje – want nja, “noblesse oblige”: als skin care blogger kun je nu eenmaal niet met zo maar een smeerseltje aankomen. Bij mijn laatste bezoek aan Holland & Barrett bleek het Decubal-assortiment te zijn uitgedund van twee planken in het schap, naar slechts één half leeg plankje – waarop al geen Gezichtscrème Vitaal meer te bekennen was. Navraag bij de vriendelijke winkeldame leerde me dat er “wat dingetjes waren geweest met Decubal”. Wat die dingetjes precies inhielden kon ze me niet vertellen, maar ze “waren niet helemaal tevreden geweest over de formules”. Dat vond ik raar. Holland & Barrett is namelijk bepaald niet een adres waar je alleen maar goede formules vindt. Hun eigen, relatief dure Aloë Vera Gel 98% bevat bijvoorbeeld geen spatje Aloë-gel – en op hun website wordt het rozenwater-loze “rozenwater” van Jacob Hooy aangeprezen als kalmerend, hydraterend en verzachtend – terwijl het nul-komma-nada doet voor de huid. Dus áls er al iets mis zou zijn met de formules van Decubal, dan lijkt het me niet echt aan Holland & Barrett om daarvan iets te vinden.

Allergy Certified

Bovendien ís er helemaal niets mis met de formule van de Decubal Gezichtscrème Vitaal. De crème zoals die in Nederland werd geproduceerd en verkocht was een lokale remake van de oorspronkelijke Deense formule – die Allergy Certified is; er bestaat dus geen enkel vermoeden dat de ingrediënten allergische reacties kunnen veroorzaken – of schadelijk zouden kunnen zijn voor het lichaam.

Maar waarom is de crème dan toch verdwenen?

Om antwoord te krijgen op die vraag nam ik contact op met Decubal in Denemarken – het land waar het merk vanaf 1974 werd ontwikkeld in samenwerking met dermatologen. Hun antwoord was helaas geen goed nieuws: 10 jaar geleden werden de Decubal-rechten verkocht aan Aurobindo, een grote internationale farmaceut, die sindsdien de Decubal producten produceert en distribueert. En daarmee zijn ze recentelijk gestopt in Nederland, om onbekende redenen.

Op de Nederlandse website van Decubal wordt echter met geen woord gerept over het staken van de productie en verkoop. Daar is alleen wat informatie te vinden over de “nieuwe” verpakkingen die Decubal enkele jaren geleden kreeg – en die dus inmiddels al weer “oud en vertrouwd” zijn. Daarnaast laat Aurobindo mijn vragen omtrent het verdwijnen van Decubal onbeantwoord, dus ik vrees met grote vreze dat het Deense antwoord juist is. De Decubal Gezichtscrème Vitaal is definitief uitverkocht in Nederland. Niet alleen bij Holland & Barrett, maar ook bij bol.com en online drogisterijen.

Wat nu?

Ik kan nu nog niets concreets zeggen, behalve dat ik mijn uiterste best doe om ervoor te zorgen dat in elk geval de Decubal Gezichtscrème Vitaal weer in Nederland verkrijgbaar zal zijn – linksom of rechtsom.
Waarom ik dat doe? Omdat de formule ervan zo mooi is en daardoor veel fijns kan doen voor heel veel verschillende huidjes – problematisch of niet. En die mooie formule is nog eens heel betaalbaar ook, waardoor de goede zorgen van de crème voor nagenoeg iedereen “bereikbaar zijn”. Dus vandaar...

Update 4 oktober 2019

Een vrouw, een vrouw – een woord, een woord. Maar het bleek geen klein klusje om de Decubal Gezichtscrème Vitaal terug te krijgen naar Nederland. Vind bijvoorbeeld maar eens een importeur die daarin geïnteresseerd is. En dan moeten de gesprekken met Aurobindo nog worden gevoerd – die de rechten bezit voor de Benelux...

Eén ding is me inmiddels gelukkig wél gelukt: het vinden van een alternatief voor de Decubal Gezichtscrème Vitaal. Die heet CeraVe Facial Moisterising Lotion en wordt in het Nederlands CeraVe Hydraterende Gezichtscrème genoemd. De formule daarvan is (uiteraard) niet identiek aan die van de Decubal Gezichtscrème – maar bevat wél dezelfde ster-ingrediënten in adequate concentraties: niacinamide, phytosphingosine, ceramiden, cholesterol en vetzuurtjes. Ook de CeraVe Facial Moisterising Lotion is speciaal ontwikkeld voor de droge en gevoelige huid, hypoallergeen en parfum-vrij. De prijs is vriendelijk: een 52 ml tube is al verkrijgbaar vanaf € 10,29.

Reacties

 1. Fijn dat je dit hebt uitgezocht. Ik gebruik elke dag Decubal gezichts creme en was zelf ook 'horrified' toen ik erachter kwam dat de creme (en tonic) niet meer verkocht werd. Ik steun je strijd om de creme weer op fe markt te krijgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :) Ik heb nog geen idee of het lukt - maar aan de andere kant: importeren zou toch niet zo heel moeilijk moeten zijn. Dus ik blijf mijn best doen.

   Verwijderen
  2. Hi, wat baal ik nu ik dit zie. Had het niet in de gaten. Telkens als ik een favo creme heb, wordt deze uit de handel genomen. Dit is me nu al 3x overkomen met gezichtscrème. Ook mijn favo gezichtsreiniger (micellair water van Douglas) is niet meer te krijgen. Wat is het beste(of een beter) alternatief voor beiden?

   Verwijderen
  3. Hi N.N. :))

   Door Coronavirus-gerelateerde omstandigheden pas nu mijn antwoord...

   Voor de Decubal Gezichtscrème Vitaal heeft CeraVe een prima alternatief: de Moisturising Lotion (https://www.brainybeaut.nl/2019/10/cerave-facial-moisterising-lotion-met.html)

   Je vraag over een alternatief voor je favoriete micellaire watertje heb ik genoteerd op mijn lijstje van lezersvragen en zal ik binnenkort in een aparte post beantwoorden.

   Beste groet, blijf gezond!
   Mariella

   Verwijderen
 2. Vind het ook erg jammer dat het niet meer verkocht wordt. Het was een simpele betaalbare moisturizer met Niacinamide en Ceramiden, die vind je niet zo snel. Enige simpele moisturizers met niacinamide zijn nu de moisturizer van Uncover, maar erg duur, Cerave in het pompje, of Dr. Sam Bunting, ook duur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het wordt lastig om een soortgelijke moisturizer te vinden voor dezelfde prijs...

   Maar als het je puur of vooral om de niacinamide gaat: bij The Ordinary vind je een serum-achtige formule met 10% niacinamide voor slechts € 5,90, die je dan zou kunnen combineren met een moisturizer.

   De Provitamine Crème van Meditopics vertoont zeer grote gelijkenissen met de moisturizers van Uncover, maar is vriendelijker geprijsd.

   Daarnaast heb ik nu een moisturizer klaar liggen voor een review, die een hoge concentratie niacinamide en gestabiliseerde vitamine C bevat - en uiterst voordelig geprijsd is. Zodra de producent daarvan me heeft laten weten hoe lang dit product verkrijgbaar zal zijn, vertel ik je daar graag alles over!

   Trouwens, ik zou de formule van de Decubal Gezichtscrème Vitaal niet simpel willen noemen, ook al lijken de ingrediënten wellicht wat gewoontjes voor beter geïnformeerde huidverzorgingsliefhebbers zoals jij en ik... Niacinamide, phytosphingosine, ceramiden, cholesterol, sorbitol en jojoba-olie: de crème heeft (had) het allemaal - waardoor die méér biedt dan de som der delen.

   Beste groet,
   Mariëlla

   Verwijderen
  2. Echt balen had ik eindelijk een zeer goede betaalbare crèmes gevonden stoppen ze de levering in Nederland.

   Verwijderen
 3. Ook ik ben gaan kijken of ik op één of andere manier weer aan Decubal producten kan komen. Ik ben schoonheidsspecialiste en gebruik alleen producten die ik volledig heb onderzocht. Geen specifiek merk en allemaal vrij zijn van parfum, alcohol en andere irriterende stoffen. Vooral de decubal vitaal gezichtscrème was echt een uitblinker en ook nog eens juist verpakt voor een leuke prijs. Ik ben opzoek geweest naar vergelijkbare producten, maar dat is erg lastig. Wel komen veel van "mijn geselecteerde" producten uit de Scandinavische landen. Daar zijn ze qua huidverzorging veel verder.
  Zij hebben al veel producten zonder parfum en alcohol. Om aan Decubal producten te komen zat ik zelf nog te kijken via Frankrijk. Aangezien het ook in het Frans staat op de verpakking. Maar daar ben ik verder nog niet mee bezig geweest. Misschien ben jij al verder in je zoektocht?

  Met vriendelijke groet,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Simone,

   Helemaal eens: de Decubal Gezichtscrème Vitaal was uniek in z'n soort, niet in de laatste plaats dankzij een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding! Ik ben inmiddels iets verder met mijn "missie" (haha) maar kan nog niks met zekerheid zeggen. Geen idee of Frankrijk een mogelijkheid is - misschien wordt het Frans op de Decubal-verpakkingen verklaard doordat de producten bestemd waren voor de Benelux-markt? België is tenslotte deels Franstalig (La Wallonie) en ook in Luxemburg is Frans een officiële taal...

   Beste groet,
   Mariella

   Verwijderen
 4. Ik heb een tijdje geleden een e-mail gestuurd naar Decubal in Denemarken (decuba.dk) en ben door hen verwezen naar https://www.webapoteket.dk/. Daar heb ik o.a. een aantal Decubal-producten besteld, waaronder de Gezichtscrème Vitaal. Een nadeel is er wel: de verzendkosten (een vast bedrag) zijn nogal hoog, dus het beste kun je veel tegelijk bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Peter hoe kan je dat het beste doen met de betalingen,als ik via de webshop in denemarken producten van decubal bestel?

   Verwijderen
 5. Nu mijn voorraad bijna op is, ben ik erg benieuwd welke alternatieven anderen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi,

   Ik weet uiteraard niet welke Decubal producten je gebruikt(e) en waarom. Maar als het de Gezichtscrème Vitaal is, dan is het wellicht aardig om te weten dat Natural Moisturizing Factors + HA van The Ordinary een heel fijne basic moisturizer is, die ook nog eens heel vriendelijk geprijsd is (een 100 ml tube kost € 7,70) Die zou je eventueel kunnen combineren met hun Niacinamide 10% + Zinc 1% serum (30 ml € 5,90) voor anti-aging en/of anti-acne effecten.
   Beide producten heb ik zelf sinds anderhalf jaar eigenlijk altijd in huis - en vooral het serum zou ik niet willen missen.

   Als je een gevoelige huid hebt, kun je het serum het beste eerst even op een klein plekje uitproberen. 10% niacinamide is namelijk véél (de Vitaal crème bevat bijvoorbeeld 4%) en kan in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken: zogenoemde "flushes" - tijdelijk rood worden van de huid. Mocht je daarvan last krijgen, dan kun je het serum mengen met je dag- of nachtcrème. Flushes treden namelijk niet op wanneer de concentratie niacinamide 5% of lager is.

   Beste groet,
   Mariella

   Verwijderen
 6. Meen je niet :(. Vandaar dat ik het niet kon vinden. Wat vreemd dat het niet duidelijk op de site vermeld staat. Is er ook een soortgelijke alternatief? Of dat ik bij een via een ander ander land kan bestellen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi,

   Inmiddels heeft Aurobindo een (geantedateerde) melding op de site geplaatst, met enige uitleg.

   In Denemarken zijn de Decubal producten wel nog gewoon verkrijgbaar (ook online, zie bijvoorbeeld de reactie van Peter hier boven), dus dat is wellicht een optie als er een Decubal product is waar je echt niet zonder kunt/wilt.

   Tips voor alternatieven wil ik je met plezier geven, maar dan moet ik wel even weten welke Decubal producten je gebruikt(e) en waarom.

   Beste groet,
   Mariella

   Verwijderen
 7. Ik heb met creditcard betaald. Een andere optie is er volgens mij niet als je niet vanuit Denemarken bestelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor deze post! Ik vroeg me al af waarom ik m'n Decubal producten niet kon vinden. Weet jij ook een mogelijk alternatief voor de cleanser en tonic? Ik heb een beetje een droge huid. Verder geen bijzonderheden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Willemijn,

   Heel graag gedaan!

   Ook voor de Decubal cleanser en tonic is het lastig om producten te vinden met nagenoeg dezelfde formule / in elk geval dezelfde “actieve ingrediënten” (voor zover je daarvan kunt spreken bij reinigingsproducten, dan)

   Maar als je ervan houdt om je gezicht te reinigen met een cleanser en water, dan is de Squalane Cleanser van The Ordinary wellicht een optie voor je. Ik ben zelf bepaald geen squalaan-fan (in hoge concentraties in een leave-on product), maar die cleanser vind ik verslavend lekker. Superzacht tijdens het gebruik – en droogt de huid op geen enkele wijze uit. Zuinig in gebruik en 50 ml kost slechts € 7,20 (en nu € 5,54 – tijdens de Black (Out) Friday Sale van Deciem, die de hele november maand duurt)

   En ik weet niet of je het Simple Micellair Reinigingswater al kent? Die gebruik ik vaak als “tonic” – juist ook omdat er eigenlijk geen micellen (poloxameren) in zitten. Is verder vooral simpel, al zit er dan wel een beetje niacinamide en panthenol in. Dat laatste geldt ook voor de Kruidvat Gezichtslotion Droge & Gevoelige huid. Die is ook okay, maar bevat nogal wat contact-allergeentjes – waar onder parfum.

   Beste groet,
   Mariella

   Verwijderen
 9. Dankjewel voor je uitgebreide reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Balen zeg! Ik gebruikte Decubal kalmerende gel, weet je daar toevallig een goede vervanger voor die qua prijs ook niet te ver uiteen ligt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Unknown,

   Ik werd in de tussentijd geveld door de griep, waardoor mijn antwoord helaas even op zich liet wachten.

   Vincent stelde me dezelfde vraag, die ik uitgebreid heb beantwoord in de post "LEZERSVRAAG: HOE KALMEER IK MIJN ZEER DROGE, GEVOELIGE HUID? (ANTWOORD: MET PANTHENOL)" [ https://www.brainybeaut.nl/2020/06/een-zeer-droge-en-gevoelige-huid-kalmeren-met-panthenol.html ]

   Beste groet, blijf gezond,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: