Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Decubal: definitief uitverkocht in Nederland


De Decubal Gezichtscrème Vitaal is een van de fijnste huidverzorgingsproducten die ik ken: niet alleen als anti-aging dag- en/of nachtcrème, maar ook voor de dagelijkse verzorging van (al dan niet atopische) “probleemhuidjes”. Daarnaast is de crème zacht geprijsd: voor een hygiënisch pompflaconnetje van 50 ml betaal je niet meer dan € 12,50. Of juister, betaalde je – want sinds kort is deze gezichtscrème, samen een aanzienlijk aantal andere Decubal producten, niet meer verkrijgbaar in Nederland. Dat is ehh... ruk. En het wordt nog rukker omdat er hier geen sprake lijkt te zijn van “tijdelijk niet verkrijgbaar”, maar mogelijk van een definitief afscheid.

Rare geruchten

Ik kocht de Decubal Gezichtscrème Vitaal altijd bij Holland & Barrett – voor mezelf, maar juist ook als cadeautje – want nja, “noblesse oblige”: als skin care blogger kun je nu eenmaal niet met zo maar een smeerseltje aankomen. Bij mijn laatste bezoek aan Holland & Barrett bleek het Decubal-assortiment te zijn uitgedund van twee planken in het schap, naar slechts één half leeg plankje – waarop al geen Gezichtscrème Vitaal meer te bekennen was. Navraag bij de vriendelijke winkeldame leerde me dat er “wat dingetjes waren geweest met Decubal”. Wat die dingetjes precies inhielden kon ze me niet vertellen, maar ze “waren niet helemaal tevreden geweest over de formules”. Dat vond ik raar. Holland & Barrett is namelijk bepaald niet een adres waar je alleen maar goede formules vindt. Hun eigen, relatief dure Aloë Vera Gel 98% bevat bijvoorbeeld geen spatje Aloë-gel – en op hun website wordt het rozenwater-loze “rozenwater” van Jacob Hooy aangeprezen als kalmerend, hydraterend en verzachtend – terwijl het nul-komma-nada doet voor de huid. Dus áls er al iets mis zou zijn met de formules van Decubal, dan lijkt het me niet echt aan Holland & Barrett om daarvan iets te vinden.

Allergy Certified

Bovendien ís er helemaal niets mis met de formule van de Decubal Gezichtscrème Vitaal. De crème zoals die in Nederland werd geproduceerd en verkocht was een lokale remake van de oorspronkelijke Deense formule – die Allergy Certified is; er bestaat dus geen enkel vermoeden dat de ingrediënten allergische reacties kunnen veroorzaken – of schadelijk zouden kunnen zijn voor het lichaam.

Maar waarom is de crème dan toch verdwenen?

Om antwoord te krijgen op die vraag nam ik contact op met Decubal in Denemarken – het land waar het merk vanaf 1974 werd ontwikkeld in samenwerking met dermatologen. Hun antwoord was helaas geen goed nieuws: 10 jaar geleden werden de Decubal-rechten verkocht aan Aurobindo, een grote internationale farmaceut, die sindsdien de Decubal producten produceert en distribueert. En daarmee zijn ze recentelijk gestopt in Nederland, om onbekende redenen.

Op de Nederlandse website van Decubal wordt echter met geen woord gerept over het staken van de productie en verkoop. Daar is alleen wat informatie te vinden over de “nieuwe” verpakkingen die Decubal enkele jaren geleden kreeg – en die dus inmiddels al weer “oud en vertrouwd” zijn. Daarnaast laat Aurobindo mijn vragen omtrent het verdwijnen van Decubal onbeantwoord, dus ik vrees met grote vreze dat het Deense antwoord juist is. De Decubal Gezichtscrème Vitaal is definitief uitverkocht in Nederland. Niet alleen bij Holland & Barrett, maar ook bij bol.com en online drogisterijen.

Wat nu?

Ik kan nu nog niets concreets zeggen, behalve dat ik mijn uiterste best doe om ervoor te zorgen dat in elk geval de Decubal Gezichtscrème Vitaal weer in Nederland verkrijgbaar zal zijn – linksom of rechtsom.
Waarom ik dat doe? Omdat de formule ervan zo mooi is en daardoor veel fijns kan doen voor heel veel verschillende huidjes – problematisch of niet. En die mooie formule is nog eens heel betaalbaar ook, waardoor de goede zorgen van de crème voor nagenoeg iedereen “bereikbaar zijn”. Dus vandaar...

Update 4 oktober 2019

Een vrouw, een vrouw – een woord, een woord. Maar het bleek helaas een te groot project om de Decubal Gezichtscrème Vitaal terug te krijgen naar Nederland. Vind bijvoorbeeld maar eens een importeur die daarin geïnteresseerd is. En dan zouden de gesprekken met Aurobindo nog moeten worden gevoerd – die de rechten bezit voor de Benelux...

Eén ding lukte me gelukkig wél: het vinden van een alternatief voor de Decubal Gezichtscrème Vitaal. Die heet CeraVe Facial Moisterising Lotion en wordt in het Nederlands CeraVe Hydraterende Gezichtscrème genoemd. De formule daarvan is (uiteraard) niet identiek aan die van de Decubal Gezichtscrème – maar bevat wél dezelfde ster-ingrediënten in adequate concentraties: niacinamide, phytosphingosine, ceramiden, cholesterol en vetzuurtjes. Ook de CeraVe Facial Moisterising Lotion is speciaal ontwikkeld voor de droge en gevoelige huid, hypoallergeen en parfum-vrij. De prijs is vriendelijk: een 52 ml tube is al verkrijgbaar vanaf € 10,29.DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: