Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Meditopics Provitamine Crème met 5% Vitamine C en 4% Niacinamide
Wanneer je je huid graag mooi en gezond houdt, maar geen zin hebt om daarvoor een heel rijtje aan verzorgingsproducten te gebruiken – dan maakt deze crème het je mooi makkelijk. De Meditopics Provitamine Crème biedt je namelijk 5% vitamine C en 4% niacinamide in een moisturizende formule met plantaardige oliën, vitamine E en glycerine en is te gebruiken als dag- én nachtcrème. 24/7 anti-aging huidverzorging dus, uit één vriendelijk geprijsd hygiënisch pompflaconnetje.
Maar als het van jou ietsje uitgebreider mag, dan is de Provitamine Crème als dagcrème een perfecte aanvulling op de Meditopics Retinol Crème voor de nacht. Daarmee heb je dan drie van de meest belangrijke anti-aging ingrediënten in huis – in adequate percentages die zijn verwerkt in formules die de huid hydrateren, kalmeren en helpen te herstellen.

5% gestabiliseerde vitamine C: bestrijdt vrije radicalen, bevordert de productie van collageen en vermindert hyperpigmentatie 

Onze huid beschermt zich op verschillende manieren tegen het voortdurende ontstaan van vrije radicalen* die de cellen kunnen beschadigen, met vroegtijdige huidveroudering als gevolg. Een manier daarvan is het opslaan van anti-oxidanten die het lichaam uit voeding heeft opgenomen en daarbij “hamstert” de huid met name vitamine C. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan daglicht laat de daarin aanwezige UV-straling het voorraadje vitamine C echter snel slinken. Deze Meditopics crème vult het voorraadje vitamine C van buitenaf weer aan. Dat is niet alleen belangrijk om vrije radicalen te bestrijden, maar ook essentieel voor de vorming van nieuw collageen: gebrek aan vitamine C leidt tot gebrek aan collageen, wat uiteindelijk leidt tot een dunnere, slappere huid – extra vitamine C bevordert de productie van collageen, waardoor de huid steviger wordt. Daarnaast vermindert vitamine C hyperpigmentatie en remt het ontstekingsreacties. In deze Provitamine Crème wordt vitamine C bovendien bijgestaan door vitamine E, waardoor het de huid vier keer krachtiger beschermt tegen schade die ontstaat als gevolg van UV-straling.

Factsheet Vitamine C 
Factsheet α-tocoferylacetaat – Vitamine E 

4% niacinamide: heel veel mooie effecten

Niacinamide is zo'n geweldige multitasker die zó veel goede dingen doet voor zó veel verschillende huidjes, dat deze “vitamine B3” eigenlijk in geen enkele huidverzorgingsroutine mag ontbreken. De Meditopics Provitamine Crème bevat 4% niacinamide: hoog genoeg om heel effectief te zijn – en laag genoeg om geen bijwerkingen te geven, die kunnen optreden bij een hogere concentratie. Op de factsheet kun je alles lezen over de imposante staat van dienst van niacinamide als huidverzorgend anti-aging ingrediënt. Maar om die hier even zo kort mogelijk samen te vatten...

Niacinamide:

✤ vermindert lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie, roodheid en gelige verkleuring
✤ vermindert ontstekingsreacties, ook bij rosacea
✤ vermindert talg
✤ kan helpen bij het bestrijden van acne
✤ verbetert de barrière-functie
✤ verzacht de huid
✤ versterkt de cellulaire energie
✤ ondersteunt het DNA-herstel
✤ ondersteunt het natuurlijke vermogen van de huid om vrije radicalen onschadelijk te maken

Factsheet Niacinamide

Plus: moisturizers, moisturizers en moisturizers

Hoe fantastisch de actieve anti-aging ingrediënten in een formule ook mogen zijn, wanneer die te weinig moisturizende ingrediënten bevat, wordt de huid droog en oogt daardoor ouder – waardoor we er op de korte termijn niet mooier van worden. Aan moisturizers echter geen gebrek in deze Provitamine Crème. Om te beginnen vult Myritol® de huideigen vetten aan, terwijl glycerine de NMF** ondersteunt. Daarnaast zorgt druivenpitolie voor linolzuur plus anti-oxidanten – en raapzaadolie voor omega 3 en 6 vetzuur. Avocado-olie voegt de beroemde “fatty alcohols” toe, samen met wat extra anti-oxidanten én vitamine A, C en E.

Factsheet Glycerine
Factsheet Druivenpitolie
Factsheet Raapzaadolie
Factsheet Avocado-olie

Mijn ervaringen

Ik gebruikte de Meditopics Provitamine Crème als dagcrème – na een serum vol peptiden. Voor de nacht kwamen er weer wat andere flaconnetjes te voorschijn, want ik ben nu eenmaal een beetje een ehh... skincare-ingredients hoarder. Voor mij is less niet zo snel more, ook niet wanneer een product het me mooi makkelijk maakt. Maar als ik verbannen zou worden naar een onbewoond eiland en maar één huidverzorgingsproduct zou mogen meenemen, dan zou dat waarschijnlijk deze crème zijn (zij het dan in een 20 liter-verpakking :)) Met name door de combinatie van 5% vitamine C en 4% niacinamide biedt dit product namelijk ruim voldoende 24/7 anti-aging huidverzorging. Daarnaast laat de crème zich gemakkelijk verdelen en trekt snel in. Het lichte “onbedoelde luchtje” nam ik voor lief; de crème is ongeparfumeerd en dat is uiteraard een pre – maar mijn verwende neusje heeft nog enige moeite om te wennen aan die gedachte.

Voor wie?

Iedereen die haar of zijn huid graag supergemakkelijk en relatief voordelig verzorgt met de anti-aging powerhouses vitamine C en niacinamide.

Voor wie niet? 

Voor de eerste keer moet ik deze vraag onbeantwoord laten. Ik heb in deze ongeparfumeerde, vegan formule namelijk geen mogelijke allergenen kunnen ontdekken. En evenmin ingrediënten die een gevoelige huid kunnen irriteren, al dan niet door een hoge concentratie. Dus wie het weet, mag het zeggen...


Prijs, verkoopadressen en meer informatie

De 50 ml licht- en luchtdichte pompflacon Provitamine Crème kost € 32,95 en is verkrijgbaar bij huidtherapeuten en diverse online aanbieders. Meer informatie over de crème kun je hier vinden.
Meditopics is een hypo-allergene productlijn ontwikkeld door het Nederlandse Impex Dermatologie, in samenwerking met de HBO Opleiding Huidtherapie.


Dank!

Een hartelijk dank je wel aan Meditopics voor het toezenden van dit product én de uitermate eerlijke, transparante informatie over de formule daarvan.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA, water; GLYCERYL STEARATE CITRATE – emulgator; GLYCERYL CAPRYLATE – ester van glycerine (zie onder) die fungeert als emulgator; ASCORBYL TETRAISOPALMITATE, een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die essentieel is voor de vorming collageen en in hogere concentraties kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen → meer informatie; NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → meer informatie; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; GLYCERIN – moisturizer → meer informatie; SODIUM LEVULINATE, “food grade” en plantaardig conserveermiddel; SODIUM ANISATE, merknaam Dermosoft® – natuurlijk verkregen zout van een organisch zuur dat fungeert als conserveermiddel; GRAPE SEED OIL, druivenpitolie – rijk aan linolzuur en anti-oxidanten → meer informatie; BRASSICA CAMPESTRIS (RAPESEED) SEED OIL, raapzaadolie – bevat anti-oxidanten en omega-3/6 → meer informatie; AVOCADO OIL, avocado olie – bevat de vitamines A, C en E, anti-oxidanten en “fatty” alcohols → meer informatie; CETEARYL ALCOHOL – milde “fatty” alcohol die de textuur van een formule verbetert; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; TOCOPHERYL ACETATE α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → meer informatie; SODIUM PHYTATE – chelaatmiddel; ALCOHOL DENAT. – oplosmiddel; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: