Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Aruba Aloe Vitamin E Skin Care Gel
Of je nu man of vrouw bent en of je huid nog jong of al wat ouder is, gezond of herstellend, gevoelig of gemakkelijk: Aloë vera-gel doet er heel fijne dingen voor. Dat wisten onder meer Cleopatra en Aristoteles al – en inmiddels weet de medische wetenschap dat ook, waardoor er meer en meer evidence based informatie beschikbaar komt over de verzorgende en herstellende werking van Aloë vera-gel. Het probleem is echter dat het steeds moeilijker wordt om producten te vinden die Aloë vera-gel bevatten – en niet wat poeder, dat wordt aangelengd met een vloeistof en vervolgens als Aloe vera juice op de verpakking wordt “verkocht”. Maar gelukkig zijn sinds dit jaar de producten van Aruba Aloe ook in Nederland verkrijgbaar, die allemaal vers verwerkte Arubaanse Aloë-gel bevatten – waardoor je dus zeker weet dat ze je huid de goede zorgen geven, zoals de natuur die heeft bedoeld. Aruba Aloe biedt je een grote keuze aan verzorgingsproducten – van deodorant tot intensief verzorgende crème, en van shampoo tot zonbescherming. Hun Vitamine E Skin Gel is bijvoorbeeld fijn als frisse, snel intrekkende verzorging na het scheren – voor de man die zijn huid graag zonder “gedoe” goed verzorgt.

Aloë vera-gel: herstelt, kalmeert, hydrateert en beschermt

Het bevorderen van huidherstel na verwonding of verbranding is het meest beroemde wapenfeit van de Aloë: de plant werd al in de oudheid gebruikt om de gewonde huid van soldaten beter en sneller te laten genezen. Die werking is ook het meest onderzocht en aangetoond – al is het wetenschappers nog niet helemaal duidelijk waaróm Aloë zo herstellend werkt. Totdat de wetenschap dit “wondertje der natuur” heeft verklaard, wordt aangenomen dat het voortkomt uit het synergetisch effect van de talrijke bestanddelen van de gel in de Aloë-bladeren. Om die reden is het ook zo belangrijk om een product te gebruiken waarin verse Aloë-gel is verwerkt – en niet een waaraan slechts een schepje gedroogde bestanddelen is toegevoegd. Tijdens het drogen gaan namelijk onvermijdelijk bestanddelen verloren en daarmee een aanzienlijk deel van de werking van de gel. En die werking stopt niet bij herstellen: Aloë-gel hydrateert en kalmeert de huid ook, terwijl het tevens de schadelijke invloed van UV-straling beperkt. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat Aloë vera de collageen-productie stimuleert.

De Aruba Aloe Vitamine E Skin Gel bevat net zoals al hun andere producten échte, vers verwerkte Aloë-gel, en niet slechts een schepje poeder.

Factsheet Aloë vera
❥ What's in an INCI-name? 1% aangelengd Aloë vera poeder = 100% Aloë vera “sap”

Glycerine: extra hydratatie en kalmering

De hydraterende en kalmerende eigenschappen van Aloë vera worden in deze gel ondersteunt door glycerine – een vertrouwd en beproefd ingrediënt, dat ten onrechte nog wel eens voor “gewoontjes” wordt aangezien. Want noem het maar gewoontjes: een onderdeel van de NMF* dat (dus) niet alleen hydrateert irritatie vermindert – maar ook de barrière-functie van de huid verbetert, de huid beschermt tegen irriterende stoffen en de elasticiteit ervan verbetert.

Factsheet Glycerine

Vitamine E: helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen

De Aruba Aloe Vitamin E Skin Care Gel bevat tocoferylacetaat – een stabiele vitamine E-ester die na het aanbrengen op de huid langzaam wordt omgezet in actieve vitamine E, een van de belangrijkste anti-oxidanten* voor ons lichaam en onze huid. Anti-oxidanten beschermen lichaamscellen tegen beschadiging door oxidatieve stress – beschadiging die bij de huid uiteindelijk zichtbaar is als vroegtijdige veroudering en pigmentvlekken. UV-straling is een beruchte oorzaak van oxidatieve stress, waardoor de huid in de lente en zomer naast UV-bescherming ook extra anti-oxidanten nodig heeft. Het mooie van tocoferylacetaat is dat de omzetting naar actieve vitamine E wordt versneld door UV-B: het wordt dus sneller actief wanneer dat nodig is. Daarmee helpt tocoferylacetaat om vroegtijdige huidveroudering door UV-straling te voorkomen – het beschermt echter niet tegen zonverbranding. Wél helpt het om de gevolgen daarvan te verminderen, wanneer het direct of binnen acht uur na de verbranding door de zon wordt aangebracht. Daarnaast vermindert tocoferylacetaat ontstekingsreacties en bevordert het de genezing van kleine (scheer-)wondjes.

Factsheet Tocoferylacetaat

Mijn ervaringen

Over mijn ervaringen met de Vitamin E Skin Care Gel kan ik kort zijn: die stopten bij het constateren dat ook dit Aruba Aloe-product fan-tas-tisch ruikt. De gel paste niet in mijn gezichtsverzorgingsroutine, en ook voor mijn lichaamshuid had ik al meer dan voldoende mooie producten in huis. Dus toen mij werd gevraagd of ik de gel wilde reviewen, moest ik daarbij de hulp inschakelen van een lieve buurman. Hij gebruikte de gel na het scheren – en vond het een beter after shave product, dan dat van een bekend drogisterij-merk dat hij normaal gebruikte. Net als ik was hij gecharmeerd van de geur – waarmee maar weer eens is aangetoond dat een unisex luchtje écht niet altijd naar citroenen hoeft te ruiken, maar ook “gewoon” lekker kan zijn. Wel vond hij het lichte prikken aanvankelijk even wennen – iets dat alcohol nu eenmaal doet als het na het scheren de huid desinfecteert en tegelijkertijd de opname van verzorgende ingrediënten bevordert. Hij gaf de gel een 8 – een rapportcijfer waardoor ik durf te stellen dat de prijs/kwaliteit-verhouding van dit product helemaal in orde is.

Voor wie? 

Ik zei het al even: dit is een lekker product voor mannen die hun huid na het scheren graag zonder veel gedoe goed verzorgen. Daarnaast is de gel frisse, snel intrekkende verzorging voor de lichaamshuid van mannen én vrouwen.

Voor wie niet?

Wanneer je allergisch bent voor geurstoffen in het algemeen, dan is deze gel voor jou wellicht minder geschikt. Het bevat namelijk parfum – zij het een dat is samengesteld uit niet-declaratieplichtige geurstoffen.


Prijs, verkoopadressen en meer informatie

De Aruba Aloe Vitamin E Skin Care Gel is verkrijgbaar in drie verschillende formaten. De kleinste is een 65 ml flacon die € 10,00 kost. Aruba Aloe heeft regelmatig fijne kortingsacties. Op dit moment krijg je bijvoorbeeld maar liefst 35% korting op je eerste aankoop!

Meer informatie over de geschiedenis en filosofie van Aruba Aloe vind je hier samen met hun overige producten. Vooralsnog zijn de producten van Aruba Aloe in Nederland alleen online te verkrijgen. Mocht je echter op Aruba zijn of wonen, dan kun je het dichtstbijzijnde verkooppunt hier opzoeken.


Dank!

Een hartelijk dank je wel aan Aruba Aloe Nederland i.s.m. UPR voor het toezenden van dit product én de eerlijke, transparantie informatie over de formule daarvan.


*) De NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

**) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; ALCOHOL DENAT. – verbetert de opname van andere ingrediënten, desinfecteert en maakt dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten. → meer informatie; GLYCERIN – moisturizer → meer informatie; ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, Aloë vera-gel – hydraterend, kalmerend, rijk aan anti-oxidanten. Ondersteunt het herstel van een beschadigde huid → meer informatie; POLYSORBATE 20 – emulgator; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; CHLORPHENESIN – conserveermiddel; ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER – stabilisator; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → meer informatie; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; SODIUM HYDROXIDE – natriumhydroxide, past de pH-waarde van een formule aan; (C.I. 47005) – kleurstof.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: