Doorgaan naar hoofdcontent

PHA'S: ZUURTJES OM TE ONTHOUDEN

Review: Facetheory PolyPep Collagen Boosting Serum S8

  Een gelukkig huwelijk tussen een peptide én een “zure” exfoliant is uitermate zeldzaam. Dit omdat de meeste peptiden letterlijk uit elkaar vallen in niet-actieve deeltjes wanneer ze te dicht in de buurt komen van een zuur. Toch is dit PolyPep Serum zo'n gelukkig huwelijk. Een polygaam huwelijk zelfs, van twee Polyhydroxy Acids (PHA's) met ChroNOLine™ – een biomimetische lipopeptide gebaseerd op een specifiek gedeelte van TGF-β. Dat is goed nieuws wanneer je geen of/of-keuze wilt maken tussen een “anti-rimpel peptide” en een exfoliant – want Facetheory biedt je hiermee én/én. Jammer is alleen dat dit sprookjeshuwelijk bijna net zo kleverig is als… tja, Bruidstranen. Gluconolactone en lactobioninezuur: NeoStrata paradepaardjes die superzacht, maar effectief exfoliëren – en méér Gluconolactone en lactobioninezuur werden in de jaren '90 ontdekt en gepatenteerd door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Daardoor waren deze twee Polyhydroxy Ac

Factsheet Aldavine 5X®
Aldavine 5X is de merknaam die producent Lucas Meyer gaf aan een ingrediënt waarvan de actieve bestanddelen bestaan uit twee polysachariden (koolhydraten opgebouwd uit tien of meer monosacharide-eenheden) die zijn verkregen uit algen, geoogst in een door UNESCO beschermde omgeving zonder vervuilende stoffen. Deze twee polysachariden worden ondersteund door sorbitol – een suiker, die van nature voorkomt in fruit en die een moisturizende werking heeft, juist ook bij een lage luchtvochtigheid.

Ascophyllum Nodosum Extract

De Ascophyllum nodosum behoort tot de bruine algen en komt voor langs de Europese kusten – van Noorwegen tot Portugal. In het Nederlands kreeg deze alg weinig poëtische naam “knotswier” doordat de stengels grote knobbels hebben die zijn gevuld met gas en er zo voor zorgen dat de plant onder water rechtop kan blijven staan. Polysachariden verkregen uit knotswier bezitten een krachtige anti-oxidatieve werking*.

Asparagopsis Armata Extract

De Asparagopsis Armata is een rode alg die oorspronkelijk alleen voorkwam in de zeeën van het zuidelijk halfrond, maar inmiddels ook te vinden is in de Middellandse Zee en het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Het extract heeft een antimicrobiële werking en bevat cholesterol. Cholesterol is een onderdeel van de huidbarrière** en beschermt de huid tegen uitdroging en de schadelijke gevolgen van UV-B straling.

Effecten Aldavine® 5X

De werking van Aldavine berust op het afremmen van stress- en ontstekingsreacties, plus het voorkomen van de vorming van MMP's (voluit: Matrix Metalloproteinases – wat heel simpel gezegd “collageenslopers” zijn, waarover je desgewenst hier meer kunt lezen) Op die manier beschermt Aldavine de capillairen – de bijna onzichtbare haarvaatjes die met hun minuscuul kleine vertakkingen de huid van bloed voorzien. Wanneer deze capillairen worden blootgesteld aan stress (bijvoorbeeld door UV-straling) worden ze wijder en kunnen ze gaan “lekken”. Dit wordt nog wat erger als de MMP's zich ermee gaan bemoeien: ze verzwakken de haarvaten door het “opruimen” van collageen en elastine, die bloedvaten van stevigheid en veerkracht voorzien. Onder de ogen leidt dit tot wallen, blauwe kringen en/of een bruinachtige verkleuring van de huid (door ophopinkjes van van hemoglobine – het zuurstof-dragende eiwit in ons bloed – en de afbraakproducten daarvan: biliverdine, bilirubine en ijzer)
Door de capillairen te beschermen tegen stressreacties en MMP's vermindert een formule met Aldavine 5X na vier weken zowel donkere kringen als wallen. Die effecten zijn niet onafhankelijk wetenschappelijk onderzocht of aangetoond en de door Lucas Meyer verrichte studies zijn niet openbaar online in te zien. Wel kun je hier de belangrijkste studieresultaten lezen en voor & na-foto's bekijken.


N.B. Aldavine 5X is vijf maal krachtiger dan de oorspronkelijke Aldavine, met de INCI-naam Hydrogenated Starch Hydrolysate (en) Ascophyllum Nodosum Extract (en) Asparagopsis Armata Extract. Of een product Aldavine 5X bevat is te zien aan de vermelding van Sorbitol in plaats van Hydrogenated Starch Hydrolysate in de ingrediëntenlijst.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent“verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.

Volledige INCI-naam: ASCOPHYLLUM NODOSUM EXTRACT, ASPARAGOPSIS ARMATA EXTRACT & SORBITOL
Molaire massa (moleculair gewicht): onbekend

Laatste update: 10 februari 2020

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: