Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Zomerroutine – Vederlicht Vlekkenvrij
De zomer is hier en dus willen we niet naar bed met zware jongens op ons gezichtje. Ook overdag ontwijken we die liever, want “vette” moisturizers kunnen gaan glimmen en plakken. Bovendien hebben we die in de zomer veel minder nodig, omdat de natuur zorgt voor gratis, homemade Natural Moisturizing Factors inclusief een milde exfoliant – in de vorm van zweet. Maar ook in dat geval blijkt er no such thing as a free lunch te bestaan, want al dat hydrateren door te transpireren heeft als keerzijde dat make-up en zonbescherming als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen, zodra we het ergens even té warm hebben. (Of misschien juister: te benauwd – want Nederlands zomerweer wil nog wel eens “vies warm” zijn) En sweaty faces mogen dan al sinds 2014 zo geliefd zijn op de runway dat visagisten van alles uit de kast halen om die optisch te creëren – wij vinden een bezweet gezicht alleen maar fijn bij een ander. Een ander van de aantrekkelijke mannelijke kunne, om precies te zijn (of spreek ik nu écht te weinig voor mezelf?)

Hoe dan ook, het samenstellen van mijn zomerroutine bestond vooral uit veel weglaten – en waar nodig iets toevoegen. Dus gewaardeerde retinoïden: ik zie jullie terug wanneer jullie “R” weer in de maand zit. Net zoals jullie, lékker vette moisturizers van me. Vitamine C is mijn nieuwe BFF, in elk geval zo lang de zomer duurt. Ook omdat “vlekkenvrij” het doel is de komende maanden: geen nieuwe hyperpigmentatie ontwikkelen – en als het even kan bestaande pigmentvlekken verminderen.

Dagverzorging

De Glycolic Acid 7% Toning Solution van The Ordinary en ik hadden een wat moeizame start, maar nu mijn huid er eenmaal aan gewend is wil ik dit product deze zomer (nog?) niet missen. Glycolzuur bevordert namelijk de collageenproductie en houdt als exfoliant mijn huid gezond glanzend. Uiteraard maakt glycolzuur – net zoals alle andere AHA's – mijn huid iets gevoeliger voor zonbescherming: 18% om precies te zijn, zo weten we dankzij de FDA. Dat is dusdanig niet-schrikbarend veel dat ik er prima mee kan leven.

Aansluitend gebruik ik de The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula. Niacinamide saboteert het transport van pigment en helpt dus bij het voorkomen van hyperpigmentatie – de reden waarom ik in de zomer nog iets meer van deze onvolprezen anti-aging multitasker houd dan anders. De anti-werking van niacinamide wordt versterkt door 1% Zinc PCA, die daarnaast samen met Unitamuron® voor zo veel hydratatie zorgt, dat ik op warme dagen een aparte moisturizer achterwege kan laten.

Omdat ook deze zomer wel weer enkele dagen zal kennen waarop het niet warm en/of benauwd is houd ik een tube Natural Moisturizing Factors + HA van The Ordinary achter de hand. Dit product was nieuw voor me, en ga ik dus nog uitgebreid reviewen – maar ik kan je nu al wel vertellen dat dit véél fijne olie-vrije moisturizing is, voor heel weinig geld: 100 ml kost slechts € 7,70*. Al dat goeds laat zich nog supergemakkelijk over de huid verdelen ook, is in no time ingetrokken en dóét echt iets voor een vochtarme huid, zo merkte ik bij het proefsmeren op mijn lichaam. Een blijvertje dus, dat weet ik nu al – vooral ook als “bodylotion”.

Make-up & Zonbescherming

Colorescience is het kindje van de Texaanse Diane Ranger, de “moeder van minerale make-up”. Toch doen we dit merk te kort als we het onder de noemer “make-up” plaatsen, want Colorescience is meer dan dat. Het merk biedt bijvoorbeeld optimale 100% minerale zonbescherming – gecombineerd met hoogwaardige huidvriendelijke en huidverzorgende ingrediënten. De producten zijn even gemakkelijk als plezierig in gebruik, geven een prachtig naturel resultaat en zijn zo vederlicht dat je direct na het aanbrengen alweer vergeet dat je ze op hebt.
Ik gebruik deze zomer drie producten van Colorescience – of eigenlijk: 2,33 want de Even Up® Clinical Pigment Perfector®  is een 10 ml sample – de reguliere pompflacon bevat 30 ml. Omdat de producten van Colorescience heel zuinig zijn in gebruik, kan ik met de 10 ml-mini echter wekenlang voort. En dat betekent: 100% minerale zonnefilters, die beschermen tegen zowel UV-A1 als UV-A2 én daarnaast UV-B weren op SPF 50 niveau. Dat alles helpt uiteraard bij het voorkomen van pigmentvlekken, maar Even Up bevat ook ingrediënten die helpen bij het vervagen van bestaande hyperpigmentatie.

De Colorescience® Natural Finish Pressed Foundation (om precies te zijn: kleur Medium Sunlight) heeft eigenlijk alleen in naam iets te maken met veel van de foundations die te koop zijn bij drogisterijen en warenhuizen. Foundations die mij te zwaar en vooral te zó niet-naturel zijn om overdag te gebruiken – helemaal in de zomer. Ik hield het daarom bij BB-creams. Die hebben echter de irritante neiging om al in de loop van de middag van je gezicht te verdwijnen en in de zomer zijn ze soms zelfs al voor het einde van de ochtend zoek – terwijl bijwerken op z'n minst een gedoetje mag worden genoemd. Deze poederfoundation corrigeert, egaliseert en matteert heel naturel – en houdt bij een hoge temperatuur of luchtvochtigheid veel beter dan BB'tjes, CC'tjes of vloeibare foundation. Laat zich daarnaast eenvoudig bijwerken wanneer de weergoden dat noodzakelijk hebben gemaakt én bevat een SPF 20, anti-oxidanten en hydraterende ingrediënten. Geen talk (lees: ophopinkjes in poriën), geen “plamuur-effect” maar een lichte, ultrafijne textuur waarvan je na het aanbrengen helemaal niks meer voelt.

Hoe goed een zonnefilter ook is en hoe hoog de SPF ook mag zijn: zonbescherming dient gedurende de dag opnieuw aangebracht te worden. Dat geldt op zonnige dagen ook voor zonbescherming met minerale filters (die binnenshuis of op bewolkte dagen langer blijven beschermen dan chemische zonnefilters) De Colorescience Sunforgettable SPF 30 is een met mineraal poeder gevulde kwast die overal mee naar toe kan en supergemakkelijk is gebruik. Dit water & sweatproof poeder laat zich probleemloos over make-up aanbrengen – zonder ook maar een piepklein beetje te glimmen of te plakken. Daarnaast is het een van de weinige zonbeschermingsproducten voor het gezicht die daadwerkelijk helpen om vroegtijdige huidveroudering als gevolg van UV-straling te voorkomen. Dit doordat de zinkoxide als enige zonnefilter zowel UV-A1 als UV-A2 absorbeert; UV-A was in het verleden vooral bekend als “bruiningstraling”, maar is inmiddels berucht om het veroorzaken van rimpels. Ook fijn: minerale filters blijven “koel” – in tegenstelling tot chemische filters – die UV-straling omzetten in infrarood straling, wat voelbaar is als warmte. Ik gebruik de Sunforgettable inmiddels al vier zomers en verwacht eigenlijk niet dat daar dit decennium nog verandering in gaat komen.

Reiniging

In de zomer reinig ik mijn huid met water – het liefst veel en plenzend. Maar uiteraard niet nadat ik een reinigingsproduct heb ingemasseerd. Deze zomer is dat de Liquid Laser Cleansing Oil van Alpha-H: een diepreinigende olie die eigenlijk geen olie is, maar een gel. Ruikt geweldig (geweldig fris ook), hydrateert en helpt bij het verminderen / voorkomen van hyperpigmentatie – maar is helaas binnenkort niet meer in Nederland te verkrijgen.

Aansluitend gebruik ik het Micellar Cleansing Water van Simple. Speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid, wat waarschijnlijk ook de reden is waarom er in dit micellaire water eigenlijk geen enkele “micel” te vinden is. De micellen die in reinigingsproducten worden verwerkt zijn vaak synthetische blokpolymeren – luisterend naar een INCI-naam die begint met Poloxamer. Ze blijven na het reinigen op de huid achter en kunnen dan een gevoelige huid irriteren. Daarnaast hebben deze blokpolymeren een zeer groot moleculair gewicht, waardoor ze opname van ingrediënten uit serums en crèmes letterlijk kunnen blokkeren. Dat is dan ook de reden waarom ik nooit micellair water gebruik: ik reinig mijn gezicht om het te reinigen – niet om het onder te smeren met obese polymeren die kostbare ingrediënten in de weg gaan zitten. Maar ondanks dat Simple dit watertje “micellair” heeft gedoopt is het dus juist een blokpolymeer-vrije, lichtgewicht formule die de huid écht reinigt. Bevat daarnaast glycerine, niacinamide, panthenol en kamille-extract – allemaal in relatief hoge percentages. Dat alles maakt dat dit met recht een verzorgende reiniger kan worden genoemd, die door de niacinamide prima past in een anti-aging routine.

Nachtverzorging

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution is voor mij een “moetje”. Eens in de zoveel maanden keert dit product terug op mijn badkamertafel – niet omdat ik het zo graag gebruik, maar omdat mijn huid het nodig heeft. In de loop der jaren zijn mijn poriën grover geworden en salicylzuur is het enige dat helpt te voorkomen dat ze nog groter worden, doordat ze zich vullen met talg. Salicylzuur lost talg porie-diep op, waardoor poriën schoner en uiteindelijk kleiner worden – en er geen (de hemel verhoede!) comedonen ontstaan. Daarnaast is salicylzuur een anti-oxidant, die de huid kalmeert en de opname van andere ingrediënten bevordert. Er is dus he-le-maal niks mis met deze solution – ik vind 'm gewoon niet zo fijn in gebruik, vooral doordat hij licht schuimt tijdens het aanbrengen.

Op het gaan gebruiken van NIOD's Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network – afgekort ELAN –verheug ik me des te meer. Ik wilde al heel lang een hoge concentratie vitamine C aan mijn routine toevoegen. Niet alleen omdat het een krachtige anti-oxidant is, maar vooral omdat het de productie van collageen bevordert en ondertussen ook hyperpigmentatie vermindert. En nu het eindelijk zo ver is, doe ik het meteen maar goed ook. ELAN bevat namelijk niet alleen een heel hoog percentage vitamine C – het is ook nog eens een uiterst stabiele vorm van vitamine C.
Mijn geest verlangt in de zomer regelmatig naar Vitamin Sea – mijn huid heeft dagelijks vitamine C nodig. Ten eerste omdat de UV-straling het natuurlijke voorraadje vitamine C in de huid afbreekt. Ten tweede omdat ik even afscheid heb genomen van zwaardere formules met retinoïden, misschien wel dé collageen-boosters bij uitstek. Ten derde: ik wil aan het einde van deze zomer minder pigmentvlekjes in mijn gezicht en op mijn coeur hebben – niet méér. Dat laatste is wellicht een uitdaging, maar zou met deze routine toch mogelijk moeten zijn. Daarnaast stelt NIOD dat de eerste verhelderende effecten van ELAN al na drie dagen gebruik zichtbaar zouden moeten zijn. Dat maakt me ben benieuwd... héél benieuwd.


*) Let op! In Nederland worden de producten van The Ordinary aangeboden voor prijzen die tientallen procenten hoger zijn dan de prijzen van Deciem zelf. ❥ Meer informatie

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: