Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

What's in an INCI-Name? Aloë vera “sap”
Aloë vera is de half Arabische, half Latijnse naam van een plant die heel mooie dingen doet voor de huid: alloeh betekent “glimmende bittere substantie” in het Arabisch en vera is Latijn voor “waar, oprecht”. Maar ironisch genoeg is het behoorlijk lastig om producten te vinden met “ware” Aloë vera – mede doordat de INCI-namen voor dit ingrediënt op z'n zachtst gezegd verwarrend zijn.

De effecten van Aloë vera in vogelvlucht

Aloë vera herstelt de huid, ook wanneer die kort geleden gewond is geweest. Daarnaast helpt het vroegtijdige huidveroudering te voorkomen door de schadelijke effecten van UV-straling te beperken en kalmeert het ontstekingsreacties. Ook hydrateert het de huid, vermindert het roodheid en bestaan er aanwijzingen dat het de collageenproductie stimuleert. (Een uitgebreide samenvatting van de werking van Aloë vera kun je desgewenst hier vinden)

Populair poedertje dat “sap” werd gedoopt

Er bestaan dus nogal wat goede redenen om een product met Aloë vera te willen gebruiken – iets dat voor iedereen die van “natuurlijk” houdt nog wat sterker geldt. En de cosmetische industrie zou de cosmetische industrie niet zijn, als die de vraag naar producten met Aloë niet grootscheeps had beantwoord. Crème, bodylotion, zonbescherming, aftersun, scheergel, shampoo, deodorant, tandpasta en zelfs afwasmiddel: het is allemaal te verkrijgen met Aloë vera – vaak nog in een fris groene verpakking ook.

Inmiddels weten we natuurlijk al lang dat de naam en afbeeldingen op een verpakking bepaald niet alles zeggen over de belangrijkste ingrediënten in een huidverzorgingsproduct. Daarvoor dient de INCI-lijst, waarvan de volgorde ons vertelt wat ongeveer de percentages zijn van de verwerkte ingrediënten – waarbij we grosso modo kunnen aannemen dat het percentage verwaarloosbaar is van ingrediënten die in de tweede helft van de INCI-lijst staan.

Maar in het geval van Aloë vera zijn we er daarmee nog niet: de INCI-naam Aloe Barbadensis Leaf Juice wordt namelijk ook op grote schaal gebruikt voor Aloë vera poeder. Zulk poeder wordt door producenten ook wel als “concentraat” of “extract” omschreven. Daardoor zouden we bijna denken dat het gaat om een ingrediënt met een zeer hoge concentratie van alle bestanddelen die de gel van de Aloë vera zo bijzonder goed voor onze huid maken. Maar kwaliteit en authenticiteit zijn vaak ver te zoeken bij Aloë-poeder – zo leerde dit onderzoek, verricht door een grote naam in de voedingsmiddelenindustrie. En ook bij poeders van de beste kwaliteit is het nog maar zeer de vraag of de werking ervan in de buurt komt van de geleiachtige inhoud van Aloë-bladeren. Tijdens het drogen gaan sommige van de waardevolle bestanddelen teloor: het is een grondige, zo niet deels vernietigende wijziging van een “geheim recept” van de natuur. Dat Aloë zoveel goede dingen doet voor onze huid is namelijk uitvoerig wetenschappelijk aangetoond – de wetenschap heeft echter nog niet volledig kunnen verklaren waaróm dat zo is. Daarom wordt nu in het algemeen aangenomen dat de huidverzorgende eigenschappen van Aloë-gel te danken zijn aan een synergetisch effect van de diverse bestanddelen – in ongedroogde vorm.

Daarentegen zijn de effecten van formules met Aloë-poeder zijn nauwelijks onderzocht. Het enige dat we daar vooralsnog over weten is dat formules met Aloë-poeder het stratum corneum hydrateren, maar geen effect hebben op TEWL – vochtverlies in de diepere lagen van de opperhuid. Dat is natuurlijk okay als Aloë-poeder slechts fungeert als hulpstofje in een formule – maar het wordt een heel ander verhaal wanneer je een Aloë-product wilt gebruiken voor de verzorging van een verbrande, gewonde of anderszins aangetaste huid. Dan is het belangrijk om je ervan te verzekeren dat een Aloë product échte gel bevat, zodat die je huid kan helpen om te herstellen.

Tips voor het vinden van échte Aloë vera gel

Al met al is het dus bepaald niet eenvoudig om huidverzorgingsproducten te vinden met echte Aloë vera-“juice”. Ik hoop je enigszins op weg te kunnen helpen met deze tips:

DIY

Uiteraard kun je zelf Aloë gel maken – het enige dat je daarvoor nodig hebt is een Aloë vera en een how to-video. Dat kost je dan dus wel een mooie kamerplant – de reden waarom ik het nog nooit over mijn hart heb kunnen verkrijgen. Daarnaast kan het lastig zijn om te achterhalen of de plant wel echt geschikt is om te verwerken tot huidverzorging. Mogelijk is je Aloë groot gebracht met chemische middelen die je liever niet op je huid smeert, maar die wel nog in de bladeren aanwezig zijn, bijvoorbeeld. Ook kan het lastig zijn je home made huidverzorgingsproduct bacterie-vrij te fabriceren én te houden (langer dan enkele dagen in de ijskast zal het waarschijnlijk niet meegaan)

Laat groene gels staan

Een Aloë is groen van buiten – niet van binnen. Elke Aloë vera gel in een potje met een groene of groenachtige kleur, bevat dus kleurstoffen – die elke producent met een beetje verstand van zaken achterwege zou laten. Want een aangetaste huid heeft Aloë nodig, geen kleurstoffen.

“Biologisch” is geen garantie

Ook merken die “puur natuur” of “organic” zijn (of willen lijken) kunnen Aloë-poeder in plaats van gel in hun producten verwerken. Het ingrediënt Ecovera® bijvoorbeeld, is 100% puur en 100% biologisch – maar 100% poeder, terwijl de INCI-naam Aloe Barbadensis Leaf Juice luidt.

Kijk kritisch naar producten met een onwaarschijnlijk hoog percentage Aloë vera 

Sommige merken lijken heel gul uit te pakken met potten en tubes waarop bijvoorbeeld “Aloë vera 98% Gel” staat. (Ik zag zelfs een tube voorbij komen met “100% Aloë vera gel”. Geen enkele toevoeging dus, ook geen conserveermiddel? En toch niet binnen een dag bedorven? Hoe dan?) De INCI-lijsten van die producten mogen dan misschien wel Aloe Barbadensis Leaf Juice, of iets meer waarheidsgetrouw Aloe Barbadensis Leaf Extract vermelden: het is vaak  98% of 100% gel – met daarin piepklein beetje Aloë-poeder. Daarmee komen de producenten van die gels (vooralsnog?) weg, dankzij een bepaling van The International Aloe Science Council Certification Program – IASC. Dit is een organisatie die zich tot doel heeft gesteld de kwaliteit te waarborgen van Aloë-ingrediënten die worden verwerkt in voedingsmiddelen en -supplementen. Met huidverzorging en cosmetica bemoeit de IASC zich (nog?) niet, maar ondertussen maken sommige merken handig gebruik van de IASC-bepaling die er kort samengevat op neerkomt dat 1% droge Aloë-bestanddelen – aangelengd met water of andere vloeistof – 100% Aloë “juice” maakt. Sap dat alleen in naam iets met Aloë te maken heeft en waarvan nagenoeg onbekend is of het iets doet voor onze huid.

De zeldzame uitzonderingen
Maar er bestaan gelukkig ook merken die niet jokken en waarvan de Aloë vera gels ook daadwerkelijk een zeer hoge concentratie vers verwerkte Aloë vera bevatten. Die merken zijn alleen zeer zeldzaam: wereldwijd heb ik er vooralsnog slechts vier voor je kunnen vinden (!) Het goede nieuws: hun Aloë gels zijn niet of nauwelijks duurder dan de meeste poeder-producten.

Deze uitzonderlijke merken zijn - in alfabetische volgorde:
DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: