Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Weleda Edelweiss Zonnecrème Gezicht SPF 30
Een heerlijk ruikende zonnecrème waarin Weleda non-nano titaniumdioxide heeft gecombineerd met een prachtig reeksje verzorgende en hydraterende ingrediënten, plús krachtige anti-oxidanten die helpen om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. De formule is tot in de kleinste details samengesteld “in harmonie met mens en de natuur”, waardoor Weleda ook met deze crème weer laat zien een betrouwbaar en integer “puur natuur”-merk te zijn. Dat alles komt echter wel met een wit waasje: geen groot probleem voor een dagje aan het strand of zwembad – maar wat minder fraai voor een zomerse dag in de stad.

Titaniumdioxide: minerale bescherming tegen UV-A2 en UV-B straling

Titaniumdioxide is een FDA Approved mineraal zonnefilter waarvan de veiligheid en effectiviteit uitvoerig is aangetoond. Als mineraal filter heeft het twee fijne voordelen ten opzichte van de zogeheten chemische filters. Ten eerste beschermt het de huid direct na het aanbrengen tegen UV-straling en daarmee tegen zonverbranding. Een chemisch filter doet dit pas na 15-30 minuten omdat het eerst in de huid moet dringen, waar het vervolgens de UV-straling absorbeert en omzet in infrarood-straling die voelbaar is als warmte. Ten tweede blijft titaniumdioxide op de huid liggen en weerkaatst daar de UV-straling – waardoor er dus geen extra warmte ontstaat, wat op warme dagen een plezierig extra pluspunt kan zijn. Het titaniumdioxide dat Weleda heeft verwerkt in deze zonnecrème is non-nano: de deeltjes van het poeder zijn niet sterk verkleind om aan het oog onttrokken te worden. Dat is een uiteraard een pre voor iedereen die liever geen producten met nano-ingrediënten gebruikt, maar als je je huid graag onzichtbaar tegen de zon beschermt dan kan het een nadeel zijn. Het titaniumdioxide in deze zonnecrème laat namelijk een wit waasje achter, dat niet intrekt – en uiteraard meer zichtbaar wordt als je de crème elke twee uur opnieuw aanbrengt. Niet echt geschikt voor een zonnig dagje stad dus. Daar tegenover staat dat je met deze crème je huid niet alleen beschermt tegen de zon, maar die tegelijkertijd ook goed verzorgt – iets dat lang niet van alle zonbeschermingsproducten gezegd worden. Daarom kan deze zonnecrème een fijn product zijn tijdens een dagje zee, zwembad, tuin of balkon. Dit temeer omdat het titaniumdioxide voorzien is van een coating en de rest van de formule zeer rijk is aan anti-oxidanten. Die coating verkleint het risico dat er vrije radicalen ontstaan doordat UV-straling inwerkt op het titaniumdioxide. En mochten vrije radicalen tóch nog hun schadelijke kopje opsteken, dan ondersteunen de anti-oxidanten uit de crème de huid bij onschadelijk maken van die potentiële DNA- en collageen-slopers.

Factsheet Titaniumdioxide

Kokosolie en edelweiss-extract: verzorging en extra UV-bescherming

Weleda is in deze formule gul met verzorgende ingrediënten. Wanneer je het titaniumdioxide zou wegdenken, blijft er nog steeds een goede dagcrème over, die hydrateert, verzorgt, beschermt en kalmeert. Kokosolie bijvoorbeeld, is een moisturizer met antibacteriële eigenschappen (iets dat geen kwaad kan bij hogere temperaturen) Het edelweiss-extract kalmeert en bezit een krachtige anti-oxidatieve werking, waardoor de crème helpt bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering als gevolg van UV-straling. Daarnaast werkt zowel kokosolie als edelweiss-extract als een natuurlijk zonnefilter: ze beschermen de huid tegen UV-straling met plantaardige bestanddelen en versterken zo de werking van titaniumdioxide.

Factsheet Kokosolie
Factsheet Edelweiss-extract

Jojoba-olie: versterkt de huidbarrière en bevordert de opname van andere ingrediënten

Jojoba-olie is eigenlijk geen olie, maar een vloeibare was die wordt geproduceerd door de vrouwelijke variant van de jojoba-struik. Die was bestaat voor een groot deel uit vetzuren en fatty alcohols, die de huideigen vetten aanvullen en zo de huidbarrière versterken. Daarnaast bezit jojoba-olie “moleculaire overeenkomsten” met talg, waardoor het zeer snel door de huid wordt opgenomen: bepaald geen onaangename eigenschap voor een ingrediënt in een gezichtscrème. Verder bevordert jojoba-olie de opname van andere ingrediënten en bestaan er aanwijzingen dat het de huid kan helpen te herstellen van verwondingen.

Factsheet Jojoba-olie

En ook nog: glycerine, squalene en squalane – plus verzachtende en hydraterende hulpstoffen

Glycerine is niet alleen een dankbaar ingrediënt in heel veel huidverzorgingsproducten, het is ook een onderdeel van de Natural Moisturizing Factor (NMF) – de wateraantrekkende moleculen die de huid van nature beschermen tegen uitdroging. Een natuurlijke moisturizer dus, die tevens ontstekingsreacties en irritatie vermindert. Daarnaast bevat deze Weleda Edelweiss Zonnecrème squalene (uit olijfolie) én squalane: twee moisturizers met een anti-oxidatieve werking. Tot slot mag het bijzonder worden genoemd dat Weleda hoofdzakelijk gebruik heeft gemaakt van hulpstoffen (emulgatoren, verdikkingsmiddelen etc.) die niet slechts bijdragen aan de textuur van de crème – maar ook fijn zijn voor de huid. Amigel®, dermosoft® DGMC en Sucrose Stearate bijvoorbeeld: alledrie hydraterende, verzachtende emulgatoren. En de palmolie die in dermosoft® DGMC is verwerkt, is duurzaam verkregen en fair trade verhandeld. Typisch zo'n klein detail waarmee Weleda keer op keer laat zien een integer “puur natuur”-merk te zijn – waardoor het zich blijft onderscheiden van de quasi-natuurlijke en pseudo-milieuvriendelijke me too-producten waarmee drogisterijen steeds voller komen te staan.


Mijn ervaringen 

Ik behoor niet tot de mensen die per se non-nano titaniumdioxide in hun zonbescherming willen en en daarbij dan de witte waas voor lief nemen. Wanneer je daartoe wel behoort, dan is deze zonnecrème een heel prima keuze. Dit omdat Weleda met deze crème doorgaat waar nogal wat andere zonbescherming met titaniumdioxide stopt: vooral met vrije radicalen bestrijden, maar ook met moisturizen, kalmeren en verzachten. Al die mooie extra's waren voor mij dan ook reden om deze crème te kopen – om onderweg te gaan gebruiken op momenten dat delen van mijn lichaamshuid directe zonbescherming nodig zouden hebben. Voor mijn gezicht, hals en coeur gebruik ik namelijk alleen producten die naast titaniumdioxide ook zinkoxide bevatten – waardoor ze UV-A1 én UV-A2 én UV-B bescherming bieden, in tegenstelling tot een product met titaniumdioxide solo, dat alleen tegen UV-A2 beschermt. Het ontbreken van een UV-A1 filter (zinkoxide of avobenzone) vind ik dan ook het enige minpunt aan deze zonnecrème. Zo'n filter is echt nodig om te helpen vroegtijdige huidveroudering en huidkanker te voorkomen en vind ik daarom te belangrijk om te missen in een zonbeschermingsproduct voor dagelijks of regelmatig gebruik. Maar voor incidenteel gebruik was deze zonnecrème een feestje, vooral door de fantastische geur, het gemakkelijke smeren en de instant moisturizing. En dat witte waasje... och, dat is er onder de douche zó weer vanaf – terwijl de verzorgende effecten van de crème nog even voortduren.


Voor wie?

Iedereen die graag zonbescherming gebruikt met non-nano titaniumdioxide als zonnefilter – in een mooie, verzorgende formule en met een heerlijke geur.

Voor wie niet?

Dat deze zonnecrème zo lekker ruikt kan een nadeel zijn wanneer je last hebt van allergieën voor bepaalde geurstoffen of parfum in het algemeen. Zie daarvoor onderstaande ingrediënten-lijst. Daarnaast ontbreekt een zonnefilter dat beschermt tegen UV-A1 straling.


Prijs, verkoopadressen en meer informatie

De adviesprijs voor een tube Weleda Edelweiss Zonnecrème Gezicht van 50 ml is € 14,99. Weleda is verkrijgbaar bij parfumerieën en (natuur-) drogisterijen. Meer informatie over de geschiedenis, filosofie en het uitgebreide Weleda assortiment kun je hier vinden.
INGREDIËNTEN:
AQUA – water; TITANIUM DIOXIDE – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A2 en UV-B straling door die te reflecteren → meer informatie; SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, Jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren, remt ontstekingsreacties en versnelt het herstel van een beschadigde huid → meer informatie; ALCOHOL – verbetert de opname van andere ingrediënten, desinfecteert en maakt dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten. → meer informatie; GLYCERIN – moisturizer → meer informatie; COCOS NUCIFERA OIL, kokosolie – moisturizer met antibacteriële en UV-werende eigenschappen → meer informatie; POLYGLYCERYL-2 CAPRATE, merknaam dermosoft® DGMC – emulgator die de textuur van een formule verbetert, een antibacteriële werking heeft en de huid verzacht. Bestaat uit derivaten van palmolie die duurzaam is verkregen en vertraden is verhandeld → meer informatie; SORBITAN STEARATE – emulgator en stabilisator; OLEA EUROPAEA OIL UNSAPONIFIABLES, de bestanddelen van olijfolie die tijdens het raffineren niet verzepen, waaronder squalene – een moisturizer met anti-oxidatieve eigenschappen → meer informatie; SUCROSE STEARATE – een suikerester die wordt gebruikt als emulgator en die verzorgende en hydraterende eigenschappen bezit; STEARIC ACID – vetzuur dat waterverlies tegengaat en de huidbarrière versterkt; ALUMINA, aluminiumoxide – coating titaniumdioxide; LEONTOPODIUM ALPINUM FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT, edelweiss-extract – bezit een krachtige anti-oxidatieve werking, kalmeert ontstekingsreacties en beschermt tegen UV-B straling → meer informatie; SCLEROTIUM GUM, merknaam Amigel® – duurzaam verkregen polysacharide met moisturizende eigenschappen die wordt gebruikt als emulgator en verdikkingsmiddel → meer informatie; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; GLYCERYL CAPRYLATE – ester van glycerine (zie boven) die fungeert als emulgator; SQUALANE – moisturizer die tevens anti-oxidanten en vetzuren bevat; SUCROSE COCOATE, merknaam TEGOSOFT® LSE 65 K Soft – mix van suikers en vetten met een verzachtende werking → meer informatie; PARFUM, parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; LIMONENE – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; LINALOOL – gelimiteerde parfumgrondstof; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof; BENZYL BENZOATE – gelimiteerde parfumgrondstof; BENZYL SALICYLATE – gelimiteerde parfumgrondstof; GERANIOL – gelimiteerde parfumgrondstof; CITRAL – gelimiteerde parfumgrondstof; FARNESOL – gelimiteerde parfumgrondstof.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: