Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Alhydran & Alhydran SPF 30




Het Nederlandse Alhydran biedt je huid medical care waarvan de werking uitvoerig is onderzocht en aangetoond. De crème werd ontwikkeld als after care voor de huid die is verbrand, geopereerd, beschadigd of een invasieve dermatologische behandeling heeft ondergaan. Alhydran vermindert direct roodheid, pijn en jeuk. Het versnelt het genezingsproces, terwijl het daarnaast helpt om het ontstaan van littekens te voorkomen of te beperken. Dat maakt Alhydran typisch zo'n crème om altijd in de keukenla of badkamerkast te hebben, om na huis-tuin-en-keuken ongelukjes de huid optimaal te verzorgen en te laten herstellen. Voor de zomer of vakanties naar een zonnig oord bestaat er een SPF 30 variant. Door de breedspectrum zonnefilters is deze zonnecrème met name een aanrader wanneer je huid gevoelig is voor het ontwikkelen van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) – maar het is ook een fijn product als je je gezichtshuid graag goed beschermt tegen UV-straling, zonder concessies te doen qua verzorging en hydratatie.

Minimaal 45% verse Aloë vera-gel: herstelt, hydrateert en kalmeert de huid

Wanneer je naar de verpakking van Alhydran kijkt, denk je wellicht niet meteen aan een “natuurproduct”. Toch is een groot deel van alle goede zorgen die deze crème de huid biedt afkomstig uit de natuur. Er is namelijk minimaal 45% verse Aloë vera-gel in verwerkt, afkomstig van “ons eigen” Aruba.

Dat Aloë vera de huid mooi en gezond houdt, wisten de Egyptische koninginnen Nefertiti en Cleopatra al – en de filosoof Aristoteles was al vóór onze jaartelling bekend met de huidgenezende eigenschappen van deze plant. Inmiddels is Aloë vera de ongekroonde koningin der huidverzorgende en herstellende planten – waarvan de veiligheid en effectiviteit uitvoerig is onderzocht en aangetoond. Het is dus volledig terecht dat Aloë vera zo'n populair ingrediënt is, maar die grote vraag naar huidverzorgingsproducten met Aloë bracht met zich mee dat drogisterijen en supermarkten inmiddels volstaan met Aloë-producten waarin geen Aloë vera-gel meer te bekennen is. Sterker nog, de producten met “98% of 100% Aloë vera-gel” op de verpakking bevatten juist geen spoortje Aloë vera-gel; in die gels is 1% Aloë vera-poeder aangelengd tot wat dan – bizar genoeg – 100% Aloë vera-sap mag worden genoemd. Zo'n product helpt je huid niet om te herstellen en nog minder om littekens te laten vervagen. Het helpt zelfs nauwelijks om je huid te hydrateren: Aloë-poeder hydrateert alleen de bovenste laag van de huid, die bestaat uit dode cellen. En juist hydratatie is key om littekenvorming zo veel als mogelijk te voorkomen (waarover onderstaand meer)

Om je huid te herstellen, te hydrateren en te kalmeren is en blijft dus Aloë vera-gel nodig – en dat is in tegenstelling tot alle poedertjes (die ook wel “extracten” worden genoemd) geen goedkoop ingrediënt. De gel wordt namelijk met de hand uit de Aloë-bladeren verwijderd, wat een redelijk precies klusje is omdat de hardere buitenkant van de bladeren stofjes bevat die de huid juist kunnen irriteren. Aansluitend moet de gel zo snel mogelijk worden gereinigd en verwerkt, omdat anders bestanddelen verloren kunnen gaan.

Factsheet Aloë vera 
❥ What's in a INCI-name? 1% aangelengd Aloë vera poeder = 100% Aloë vera “sap”

Véél mooie moisturizers 

Moisturizers: ieder ijdeltuitje gebruikt ze om haar huid zo jong en gezond mogelijk te laten ogen, want een vochtarme huid oogt slapper en vooral rimpeliger. Maar moisturizers zijn voor een herstellende huid nog belangrijker – essentieel zelfs. In de periode na de verwonding of verbranding is de huid namelijk niet in staat om een goede, gezonde vochtbalans te behouden. Er is dan sprake van te sterk toegenomen Transepidermal Water Loss, TEWL – het verdampen van water door de huid. Onder normale omstandigheden verdampt daarbij niet meer vocht dan de huid en ons lichaam kan missen. Een beschadigde huid verdampt echter te veel vocht, wat het lichaam signaleert als een noodsituatie: er dreigt uitdroging – evolutionair gezien een van de grootste uitdagingen die op land levende zoogdieren ooit hebben doorstaan. Om verdere verdamping te voorkomen gaat de huid extra littekenweefsel aanmaken – waardoor het litteken dikker, stugger en meer zichtbaar wordt. Hydrateren dus – dat kwetsbare, herstellende huidje! Alhydran doet dit door de Aloë vera-gel te combineren met een reeksje ingrediënten die huideigen vetten aanvullen en een zacht, waterafstotend laagje vormen.

Voor het beste resultaat is het belangrijk om zo snel mogelijk na de “wondsluiting” met het gebruik van Alhydran te beginnen. De wond is “gesloten” wanneer de huid niet meer bloedt, korstjes zijn verdwenen en de eventuele hechtingen zijn verwijderd.
Alhydran helpt ook bij brandwonden om de huid zo snel en mooi mogelijk te laten herstellen, maar zorgt daarnaast ook direct voor vermindering van de pijn en roodheid.

Meer informatie over littekenbehandeling met Alhydran vind je hier, samen met enkele “voor & na foto's”. Over de herstellende werking bij brandwonden kun je hier meer lezen en zien.

Alhydran SPF 30: Al het bovenstaande + optimale breedspectrum zonbescherming

Optimale breedspectrum zonbescherming is uiteraard belangrijk voor elke huid – maar wordt nog belangrijker als je huid kwetsbaar is tijdens het herstel van een verwonding, verbranding, dermatologische behandeling of cosmetische ingreep. Dit omdat UV-straling allerlei processen in gang zet die een gezonde huid al geen goed doen – en een kwetsbare huid nog minder. Daarnaast kan UV-straling post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) verergeren, waardoor een litteken donker (“bruin”) en meer opvallend wordt. PIH kent twee oorzaken, waarvan allebei sprake kan zijn bij een zich herstellende huid:
  • Ontstekingsreacties die pigmentcellen aanzetten tot overmatige aanmaak van pigment. PIH die zo ontstaat kan na verloop van tijd vanzelf verdwijnen, al kan dat een jaar of langer duren. Dat proces is echter te versnellen met “blekende” crèmes.
  • Een ophoping van pigment in de dermis (lederhuid) als gevolg van beschadiging van de basale cellaag van de epidermis (opperhuid) Voor deze vorm van PIH is behandeling door een dermatoloog of huidtherapeut noodzakelijk; de hyperpigmentatie is chronisch en ongevoelig voor behandeling met crèmes.
Het ene huidtype is gevoeliger voor het ontwikkelen van PIH dan het andere. Tot enkele jaren geleden gold als stelregel: hoe donkerder de huid, hoe groter de kans op PIH – maar inmiddels weten we dat ook etnische en raciale afkomst een rol spelen. Mocht je willen weten wat jouw huidtype is en de bijbehorende gevoeligheid voor PIH, dan kun je dat hier nagaan.

Alhydran vermindert ontstekingsreacties, waardoor het helpt bij het voorkomen van oppervlakkige PIH. Daarnaast beschermt een combinatie van FDA Approved zonnefilters de huid tegen UV-straling, waardoor de vorming van pigment wordt geremd. En breedspectrum bescherming is hier ook écht breedspectrum: veel zonbeschermingsproducten beschermen alleen tegen UV-A2 en UV-B. Alhydran zorgt met zinkoxide en avobenzone dat ook UV-A1 geen kans krijgt in de huid te dringen – wat belangrijk is om de kans op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. En met dat laatste zijn we weer terug bij Alhydran SPF 30 als aanradertje voor ijdeltuitjes: de crème biedt je gezichtshuid zomers al het goede van Aloë vera, zorgt voor optimale hydratatie én beschermt tegen de zon.

Mijn ervaringen 

Ik ben samen met zo'n 10% van alle andere West-Europeanen behept met een atopische constitutie: een aanleg tot het ontwikkelen van allergieën, eczeem en astma. Daarnaast is onze atopische huid van nature droger en daardoor sneller kwetsbaar. Mijn astmatische klachten zijn gelukkig verdwenen, maar een rijtje allergieën (van huisstofmijt tot hazelaar-pollen) bleef. En droogheid heeft al helemaal geen haast om uit zichzelf mijn huid met rust te laten, nog niet voor een dagje. Ik smeer dus wat af – en als ik dat niet of te weinig doe, ontstaan er kleine plekken schuurpapier en in het ergste geval eczeem. Desondanks smeer ik eigenlijk altijd te weinig – behalve op mijn gezicht, uiteraard :)) Door dat atopische gedoetje heb ik namelijk een hartgrondige hekel gekregen aan gesmeer. Iets dat moet is nooit leuk, laten we het daar op houden – vooral niet als het moet met vette, plak-smeersels. Dat maakte dat ik Alhydran de afgelopen maanden uitgebreid heb kunnen uitproberen: op droge plekjes om eczeem te voorkomen – en op plekjes waarbij het al te laat was en waar al eczeem was ontstaan. Ook gebruikte ik de crème op de huidirritatie die was ontstaan door het gebruik van een product met glycolzuur – en op oppervlakkige brand en snijwondjes. En elke keer werkte Alhydran weer als een dolle – zonder ook maar een klein beetje te glimmen of te plakken. Fijn is ook dat de crème zich enorm soepel laat aanbrengen en geen sterk “onbedoeld luchtje” heeft, ondanks dat er geen parfum in is verwerkt.

De SPF 30-versie smeert iets minder makkelijk en trekt iets minder snel in, waarschijnlijk doordat de crème non-nano zinkoxide bevat. Dat kan ik niet echt een nadeel vinden: wanneer zonbescherming soepel smeert en snel intrekt “vergeet” je gemakkelijk sommige plekken. Bovendien dient zonbescherming in een ruime hoeveelheid aangebracht te worden, dus is het wel handig als het heel even zichtbaar is dat je voldoende hebt aangebracht. Maar anders dan andere zonbescherming met non-nano minerale filters laat Alhydran SPF 30 géén wit waasje achter.

Over homosalate en octylsalicylate – twee van de zonnefilters in deze crème – gaan rare verhalen rond, waarin het gevaar voor huidirritatie breed wordt uitgemeten. Dat gevaar is echter zo klein, dat het eigenlijk geen gevaar genoemd kan worden. De filters kunnen – net zoals een aanzienlijk aantal andere huidverzorgingsingrediënten – in zeldzame gevallen allergische huidreacties veroorzaken, dat wel. Die reacties treden vooral op bij personen die overgevoelig zijn voor bepaalde pijnstillers, behorende tot de groep van NSAID's, zoals bijvoorbeeld aspirine, ibuprofen en diclofenac. Zoiets is zeer zeldzaam – maar ik kreeg het voor elkaar om een overgevoeligheid te ontwikkelen voor in elk geval twee NSAID's. Sindsdien houden artsen en apothekers álle NSAID's ver bij mij uit de buurt – dus ik was heel benieuwd wat homosalate en octylsalicylate met mijn huid zouden gaan doen. Daar kan ik echter kort over zijn: helemaal niks. Geen enkel bultje of blaasje, geen miniem spoortje roodheid – niks. Ook niet nadat ik in de volle zon was gaan zitten. Sommige zeldzame reacties zijn ook zeldzaam binnen een risicogroep – dat blijkt maar weer.

Voor wie?

Alhydran is uiteraard op de eerste plaats een product voor mensen wiens huid verdrietig genoeg medical after care nodig heeft. Maar juist daardoor is het ook een fijne crème om bij de hand te hebben voor het kleine huid-leed als gevolg van huis-tuin-en-keuken ongelukjes, zonverbranding of een atopische constitutie.
Alhydran SPF 30 is een aanradertje voor iedereen die vroegtijdige huidveroudering als gevolg van UV-straling wil voorkomen en/of geen genoegen neemt met zonbescherming die alleen maar beschermt. Het is een fijne zonnecrème voor het gezicht en blijft daarnaast uiteraard een littekencrème+ die littekens verzorgt én helpt post-inflammatoire hyperpigmentatie te voorkomen of te beperken.

Voor wie niet?

Alhydran SPF 30 bevat enkele zonnefilters die in zeldzame gevallen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken, met name bij personen die overgevoelig zijn voor bepaalde NSAID's. Wanneer je daarmee bekend bent, kan het dus raadzaam zijn om de crème eerst uit te proberen op een klein stukje huid. Zie voor meer informatie de onderstaande ingrediëntenlijst en de betreffende factsheets.

Prijs, verkooplocaties en meer informatie

Een 30 ml tube Alhydran kost € 19,95, een 100 ml tube € 45,69 en een 250 ml tube € 66,29 Meer informatie kun je hier vinden, samen met ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid een gratis sample aan te vragen.

Een 59 ml tube Alhydran SPF 30 kost € 39,95. Daarover kun je hier meer informatie vinden, samen met de review van een andere gebruikster. Ook van deze crème kun je een gratis proefje aanvragen.
Alhydran is verkrijgbaar bij de apotheek of is desgewenst rechtstreeks online te bestellen.

Dank!

Een hartelijk dank je wel aan BAP Medical voor het toezenden van deze producten én de uiterst eerlijke, transparante informatie over de formule daarvan.

INGREDIËNTEN:
ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, Aloë vera-gel – hydraterend, kalmerend, rijk aan anti-oxidanten. Ondersteunt het herstel van een beschadigde huid → meer informatie; CETEARYL ALCOHOL – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; CETEARYL ISONONANOATE – verzachtende plantaardige ester van cetearylalcohol (een 'fatty' alcohol) met sterke waterafstotende eigenschappen; GLYCERYL STEARATE – huid verzachtende emulgator; PEG-20 GLYCERYL STEARATE, merknaam Cutina® E 24 – emulgator; CETEARETH-20 – emulgator; CETYL PALMITATE – emulgator die tevens vochtverlies tegengaat; HOMOSALATE – chemisch UV-B filter met ontstekingsremmende eigenschappen → meer informatie; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; DECYL OLEOATE – ester van oliezuur en decylalcohol, vormt een zacht, glad laagje over de huid; AQUA, water; ZINC OXIDE – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A1, UV-A2 en UV-B straling → meer informatie; SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren, remt ontstekingsreacties en versnelt wondheling → meer informatie; ETHYLHEXYL SALICYLATE – chemisch UV-B filter → meer informatie; OCTOCRYLENE – chemisch UV-B filter → meer informatie; BUTYL METHOXYBENZOMETHANE, avobenzone / merknaam Parsol®1789 – chemisch UV-A1 filter → meer informatie; SORBITAN STEARATE – emulgator en stabilisator; PROPYLENE GLYCOL – humectans (bevochtigingsmiddel); JOJOBA ESTERS – esters van jojoba-olie (zie boven), die de huid verzachten en een grote overeenkomst hebben met de lipiden die van nature in de huid aanwezig zijn; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; CHLORPHENESIN – conserveermiddel; POLYHYDROXYSTEARIC ACID – suspendeermiddel (middel dat maakt dat een vaste stof kan worden opgelost in een vloeibare stof); DISODIUM EDTA – conserveermiddel; TOCOPHERYL ACETATE – α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → meer informatie; ASCORBIC ACID – conserveermiddel;

NB: Omdat Alhydran en Alhydran SPF 30 zijn ontwikkeld als zogenoemde medische hulpmiddelen wijkt de volgorde van de ingrediënten enigszins af van de volgorde in INCI-lijsten voor cosmetische huidverzorging.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: