Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet | COCOS NUCIFERA OIL


Gabrielle Chanel en de kokosnoot hebben één overeenkomst: hun (bij-)naam komt voor in kinderliedjes. Gabrielle werd “Coco” gedoopt toen ze in het begin van de vorige eeuw als danseres en zangeres in soldatencafés werkte en daar het liedje Ko Ko Ri Ko ten gehore bracht – een Franse versie van een vriendelijk wiegeliedje over een haan.

De Portugese en Spaanse kinderliedjes over de Coco waaraan de kokosnoot z'n naam dankt zijn veel minder vriendelijk. Van een daarvan luidt de tekst bijvoorbeeld: “Duérmete niño, duérmete ya... Que viene el Coco y te comerá” – “Slaap kindje slaap, daar komt de Coco om je op te eten”. Dat doet de Coco namelijk volgens Spaans / Portugese folklore: ongehoorzame kinderen opeten – bijvoorbeeld als ze niet braaf gaan slapen. Een griezelig spookmonster dus, dat zich verstopt onder bedden en in kasten – verzonnen om kinderen bang te maken, zodat ze braaf zouden gehoorzamen. Ook de matrozen van de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama waren opgevoed met de dreiging van de Coco. Toen zij rond 1498 “in den verre” voor het eerst kokosnoten zagen deden die hen denken aan het monster uit hun kindertijd en vernoemden de vruchten naar de Coco. Later kreeg de palmboom waaraan deze “noten” groeien ook officieel de naam Cocos nucifera; Cocos verwijst naar de Coco, nucifera is Latijn voor nootdragend.

De kokosnoot is echter officieel geen noot, maar een steenvrucht – en groeit niet “harig houtig” aan de kokospalm, maar in groene bolsters die na de oogst worden verwijderd. Het vruchtvlees bestaat voor 66 tot 75% uit kokosolie, die van alle oliën en vetten de meeste verzadigde vetzuren bevat en daardoor de meest stabiele is. Een van de verzadigde vetzuren in kokosolie is palmitinezuur, dat gebruikt wordt voor de productie van verschillende cosmetische esters, zoals bijvoorbeeld Caprylic/Capric Triglyceride en retinyl palmitate. (Tenminste, dat wil zeggen... milieubewuste producenten gebruiken palmitinezuur afkomstig uit kokosolie. Er wordt ook op grote schaal gebruik gemaakt van palmitinezuur dat is verkregen uit palmolie) Daarnaast wordt kokosolie ook in volledige vorm verwerkt als ingrediënt in huidverzorging – in percentages tot 70%.


Verzorgt de droge huid net zo veilig en effectief als minerale olie

Maagdelijke kokosolie is als moisturizer net zo effectief en veilig als minerale olie voor de verzorging van een droge huid, zo bleek in 2004 uit deze studie onder 34 proefpersonen. In 2011 verscheen het Final report on the safety assessment of Cocos nucifera (coconut) oil and related ingredients, waarin kokosolie en alle daaruit verkregen ingrediënten als veilig werden aangemerkt.

Beter dan minerale olie voor de behandeling van atopisch eczeem bij kinderen

Atopisch eczeem is een chronische huidaandoening waarbij de barrièrefunctie van de huid is verstoord, er sprake is van verhoogd transepidermal water loss (TEWL) en waarbij het stratum corneum (de hoornlaag) te weinig gehydrateerd is – wat leidt tot ontstekingsreacties en jeuk. Het treedt met name bij kinderen op (“dauwworm”), maar doet zich ook op latere leeftijd voor. Behandeling met maagdelijke kokosolie leverde betere resultaten op dan met minerale olie, zo liet deze studie zien waaraan 117 patiëntjes deelnamen.

Antibacteriële werking bij atopisch eczeem bij volwassenen

Ca. 10% van de West-Europeanen heeft een atopische constitutie: een aanleg tot het ontwikkelen van allergieën, eczeem en astma. Daarnaast is de atopische huid van nature droger – iets dat dat toeneemt naarmate men ouder wordt. Een drogere huid is kwetsbaarder, waardoor de huideigen bacterie Staphylococcus aureus (S. Aureus) kan gaan “woekeren” – wat eczeem (sterk) verergert. Kokosolie remt de toename van de S. Aureus.

Versnelt wondheling

Deze studie – waarbij gebruik werd gemaakt van een diermodel – leverde aanwijzingen op dat maagdelijke kokosolie het herstel van wonden verbetert. Volgens de onderzoekers komt dit door een cumulatief effect van diverse biologische actieve bestanddelen, die in kokosnootolie in geringe hoeveelheden aanwezig zijn.

Natuurlijk UV-filter

Net zoals pinda-, olijf- en katoenzaadolie werkt kokosolie als een natuurlijk zonnefilter dat ca. 20% van de UV-straling blokkeert.


Molaire massa (moleculair gewicht): onbekend

Laatste update: 22 juli 2018DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: