Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Zweet – Een Zeer Effectieve Moisturizer




Zweten: ik haat het. En een “typisch Nederlandse zomer” laat ons per definitie een aantal keren zweten. Temperaturen lopen op, de luchtvochtigheid neemt toe en onweer heeft veel te lang geen enkele haast om ons te komen verlossen – hoeveel half-desperate regendansjes we in gedachten ook doen. Als het écht tegenzit vallen zelfs de woorden “hittegolf” en “tropische temperaturen” in weersverwachtingen. Meestal al zo'n anderhalve week van te voren, waardoor we ons mentaal kunnen voorbereiden op het feit dat we op korte termijn zeer hoogstwaarschijnlijk opnieuw de zwetende Sjaak of Rebekka zullen zijn. Maar al dat gezweet heeft ook een voordeel – voor onze huid, dan. Want transpireren is hydrateren, doordat zweet een aantal cruciale bestanddelen bevat van wat samen de Natural Moisturizing Factor (NMF) wordt genoemd.

De Natural Moisturizing Factor

De NMF bestaat uit in wateroplosbare stoffen die zeer efficiënt zijn in het aantrekken en vasthouden van water, waardoor ze het stratum corneum – de bovenste laag van de opperhuid, ook wel hoornlaag genoemd – glad en soepel houden. Het bevat zelfs een natuurlijk UV-filter, urocaanzuur. Een gladde, soepele huid is niet alleen belangrijk vanuit cosmetisch oogpunt – het is ook essentieel voor de barrièrefunctie van de huid: het buiten ons lichaam houden van ziekmakers zoals bacteriën en schimmels. Iedereen die in de winter wel eens iets te vaak, iets te lang, een iets te warme douche nam, zonder daarna een goede bodylotion te gebruiken weet hoe het voelt om zonder NMF te zitten: de huid wordt trekkerig, gaat schilferen en vertoont in het ergste geval kleine barstjes. Met dat laatste gaat de deur open voor ziekteverwekkers – die zich met name al snel veel te thuis gaan voelen in een “atopische huid”: de huid van mensen met een aanleg tot het ontwikkelen van allergieën, eczeem en astma – wat geldt voor zo'n 10% van de West-Europeanen. Een groep die ook nog eens de pech heeft dat ze sowieso minder NMF hebben meegekregen van moeder natuur. Daarnaast neemt de NMF sterk af naarmate we ouder worden.

Hydratatie door transpiratie

Zweet bevat de natural moisturizers lactaat, ureum, natrium, potassium en kalium en heeft daarom een “cruciale rol bij het behouden van de fysiologische hydratatietoestand van het stratum corneum”, zo stellen deze wetenschappers. Hun collega's spreken zelfs over zweet alsof ze producenten zijn die een huidverzorgingsproduct aanprijzen met een super-ingrediënt: “zweet heeft een overweldigend groot vermogen om de hydratatie van het huidoppervlak te verhogen”. Dat krijgen we dus helemaal gratis en voor niks tijdens de zomer – en tijdens een hittegolf krijgen we er zelfs nog veel meer van... Sinds ik dat weet haat ik zweten een gepast klein beetje minder.

“Wonderstofje” ureum
Hét ster-ingrediënt – om in cosmetische termen te spreken – in zweet is ureum. Als onderdeel van de NMF hydrateert ureum uiteraard, maar het is ook een milde exfoliant, die de dode huidcellen verwijdert die de huid een doffe aanblik geven. Ureum maakt de huid dus niet alleen soepeler, het zorgt ook dat die een gezonde, jonge glans krijgt. Daarnaast lijkt het een anti-microbiële werking te hebben. Voor mensen met een atopische huid is zweet nog wat beter nieuws, want ureum is een van de stofjes waaraan hun huid van nature gebrek heeft.

Helaas geen PCA en aminozuren
De “geavanceerde formule” die zweet heet, is echter helaas niet helemaal volmaakt. Naast aminozuren, ontbreekt ook het ingrediënt dat het hoofdbestanddeel vormt van de NMF: L-Pyrrolidone Carboxylate – PCA. Wanneer je een droge huid hebt en vooral wanneer die atopisch is, kan het ook zomers noodzakelijk blijven om PCA uit een potje of flacon te halen. Sodium PCA (Ajidew® NL-50) en Zinc PCA (Ajidew® ZN-100) zijn voorbeelden van PCA-aanvullende ingrediënten. Omdat het allebei relatief goedkope ingrediënten zijn, worden ze ook verwerkt in meer voordelige huidverzorgingsproducten – wat met name geldt voor Sodium PCA.



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: