Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Utsukusy Citrus Homéopathiques Precision Reviver DagcrèmeEen zonnige verschijning vol hoogwaardige hydraterende ingrediënten, die helpt bij het vervagen van hyperpigmentatie en het voorkomen van nieuwe pigmentvlekken. Diverse anti-oxidanten beschermen de huid tegen vroegtijdige huidveroudering, met name die als gevolg van UV-straling. Door de toevoeging van retinylpalmitaat wordt op milde wijze de productie van collageen bevordert wat bijdraagt aan het verstevigen van de huid en het verminderen van lijntjes en rimpels.

10% rozenbottelolie: vermindert hyperpigmentatie, kalmeert ontstekingsreacties en voorkomt vroegtijdige huidveroudering

Rozenbottelolie is op de eerste plaats rijk aan omega 3 en 6 vetzuren, die wel de healing fats of the skin worden genoemd en daarnaast allebei helpen om hyperpigmentatie te verminderen. Die laatste werking wordt versterkt door het p-coumarinezuur dat in deze olie aanwezig is, omdat het een remmend effect heeft op tyrosinase – een enzym dat een sleutelrol vervult bij de vorming van pigment. Verder is rozenbottelolie rijk aan anti-oxidanten*, die de huid beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering als gevolg van beschadiging door vrije radicalen. Tot slot kalmeert het de huid door ontstekingsreacties te verminderen.

Factsheet Rozenbottelolie

Johannesbrood-extract: vervaagt hyperpigmentatie en is rijk aan anti-oxidanten

Ook het johannesbrood-extract in deze dagcrème maakt dat die helpt bij vervagen van pigmentvlekken en andere vormen van hyperpigmentatie – en ook dit ingrediënt bevat anti-oxidanten die vroegtijdige huidveroudering tegengaan.

Factsheet Johannesbrood-extract

Retinylpalmitaat: mild werkende retinoïde die de productie van collageen bevordert

Retinylpalmitaat is een ester van retinol en palmitinezuur. Aangebracht op de huid wordt de retinol geleidelijk vrij gemaakt van het palmitinezuur. De retinol wordt aansluitend door de huid omgezet in tretinoïne – het beroemde “vitamine A-zuur” dat de huid aanzet tot vernieuwing. De Utsukusy Citrus Homéopathiques Precision Reviver dagcrème bevat 0,25% retinylpalmitaat, die wordt omgezet in ruim 0,1% retinol. Ook zo'n licht percentage retinol heeft een anti-aging werking: lijntjes en rimpels verminderen, hyperpigmentatie neemt af terwijl de elasticiteit en stevigheid van de huid toeneemt – zonder bijwerkingen. Die effecten zijn uiteraard minder groot dan bij retinylpalmitaat of “pure” retinol in een hogere concentratie. Zulke hogere concentraties vinden we echter eigenlijk alleen maar in nachtverzorging – en precies daarop is deze crème een fijne anti-aging aanvulling voor overdag.

Factsheet Retinylpalmitaat
Factsheet Retinol 0,1%

Vitamine C en E: Samen sterk tegen vrije radicalen en in het voorkomen van hyperpigmentatie

Vitamine C is de meest voorkomende anti-oxidant in onze huid, die door het lichaam is opgenomen uit voeding. Dat natuurlijke voorraadje gebruikt de huid onder meer om de vrije radicalen te bestrijden die ontstaan als gevolg van UV-straling – waardoor het overdag versneld kan afnemen. Deze dagcrème vult dat voorraadje weer aan met 1% gestabiliseerde vitamine C. Daarnaast heeft Utsukusy 1% gestabiliseerde vitamine E in deze crème verwerkt, die de werking van vitamine C tot vier keer versterkt.
Samen beperkt dit duo de vorming van thymine dimeer dat DNA-beschadigingen veroorzaakt, die weer kunnen leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken. Elke seconde die we in de zon doorbrengen worden er namelijk in elke huidcel 50 tot 100 van deze dimeren gevormd – die de huid in de meeste gevallen zelf weer opruimt. Wanneer het opruimen niet (meer) lukt, ontstaat er blijvende schade aan het DNA – met de diepe, permanente pigmentvlekken als gevolg die ook wel “ouderdomsvlekken” worden genoemd. Dat soort vlekken zijn met een crème of serum nauwelijks meer te verminderen, waardoor een andere behandeling (bijvoorbeeld laser- of cryotherapie) noodzakelijk wordt. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat deze pigmentvlekken ontstaan en de combinatie van vitamine C en E helpt daarbij, doordat het de vorming van thymine dimeer beperkt.

Factsheet Vitamine C 
Hyperpigmentatie | Oorzaken | Deel 1: Beschadiging van DNA door UV-straling
Factsheet Vitamine E

Mooie moisturizers

Utsukusy is in deze dagcrème gul met mooie moisturizende ingrediënten. Daartussen ontbreekt ook een van mijn favorieten niet: Ajidew NL-50® – die zorgt voor aanvulling van een van de hoofdbestanddelen van de Natural Moisturizing Factor, NMF**. Daarnaast bevat de crème een verzachtende mix van vetzuren, een hydraterend RNA/DNA Complex plus een suiker dat collageen en elastine ondersteunt. Ook ontbreekt shea butter niet, terwijl het hoofdbestanddeel van de crème wordt gevormd door decyl oleate – een ester van oliezuur en decylalcohol, die een zacht en glad laagje vormt over de huid.

Factsheet Ajidew NL-50®

SPF 20

Tot slot bevat deze dagcrème twee chemische zonnefilters, die in de huid dringen en daar UV-straling absorberen – met name UV-B, maar ook een deel UV-A. Net zoals alle andere zonnefilters beschermen de filters in deze crème slechts een beperkt aantal uren; na die twee uur dien je de crème opnieuw aan te brengen of een “los” zonbeschermingsproduct te gebruiken. Het gebruik van een apart zonbeschermingsproduct is ook noodzakelijk wanneer je je huid tegen UV-A1 én UV-A2 wilt beschermen.

Factsheet Octinoxaat
Factsheet Oxybenzone

Mijn ervaringen

“Je kunt smeren en laten injecteren wat je wilt – als de hydratatie van je huid onvoldoende is zijn lijntjes en rimpels (veel) meer zichtbaar en oogt je huid minder stevig.” Die Les 1 in Anti-Aging Huidverzorging leerde ik rond mijn 35e – en in de jaren daarna werd ik noodgedwongen steeds nauwgezetter in het toepassen van die wijsheid. Met name het “dag-deel” van mijn routine zie ik graag zo moisturizend als mogelijk – met name in de maanden waarin de CV de lucht en onze huid uitdroogt. Ik begon met het gebruik van de Utsukusy Citrus Homéopathiques Precision Reviver dagcrème aan het eind van de winter en merkte toen meteen: Dit. Is. Een. Geweldige. Moisturizer. Iets waarvan ik me eigenlijk maanden later pas weer bewust werd toen het potje leeg was en ik was overgestapt naar een andere dagcrème: daar moest toch echt een hydraterend serum bij om mijn huid weer optimaal van binnenuit op te vullen met vocht.

Over de anti-aging effecten van de crème kan ik weinig zeggen, zoals ik dat eigenlijk nooit over één specifiek onderdeel van mijn routine kan doen. Ik gebruik tenslotte maand in, maand uit producten met niacinamide, retinol en glycolzuur; alle drie anti-aging grootheden, ook als het aankomt op het verminderen en voorkomen van hyperpigmentatie. Dat doet echter niets af aan het feit dat deze dagcrème een mooie aanvulling was – niet in de laatste plaats door de retinylpalmitaat, die niet zo heel vaak in dagcrèmes te vinden is.

Het minpuntje vind ik de zonnefilters. Ik begrijp namelijk al jaren niet meer wat die in dagcrèmes doen, omdat ze na twee uur zijn uitgewerkt – en zelfs de kortste dag van het jaar duurt toch echt veel langer. Daarnaast is een SPF 20 voor mij sowieso te laag (glycolzuur, weet u wel ;)) en ontbreekt UV-A1 bescherming. Het Spaans/Japanse Utsukusy mag daarom wat mij betreft op dit punt iets beter naar Aziatische voorbeelden kijken – een werelddeel waar men terecht hoge eisen stelt aan zonbescherming.

Tot slot: deze crème is superzuinig in gebruik – ik deed 12 weken lang met de inhoud van het mooie oranje bolletje. Mede daarom was een lucht- en lichtdichte pompflacon wellicht een beter idee geweest. Wel krijg je er een schattig klein spateltje bij, waardoor je met je vingers uit het potje kunt blijven.

Voor wie?

Iedereen die graag een dagcrème gebruikt die optimaal hydrateert – als aanvulling op een routine met krachtige anti-aging ingrediënten.

Voor wie niet?

Wanneer je last hebt van een allergie voor geurstoffen of oxybenzone is deze dagcrème voor jou wellicht minder geschikt; zie hiervoor de onderstaande ingrediëntenlijst en / of de betreffende factsheets. Uiteraard kun je ook contact opnemen met de online klantenservice van Utsukusy.


Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 50 ml pot Utsukusy Citrus Homéopathiques Precision Reviver Cream kost € 60,00 en is verkrijgbaar bij de Utsukusy salons waarvan je hier de dichtstbijzijnde kunt opzoeken. Meer informatie over de crème kun je hier vinden op de site van Utsukusy Nederland, waar je de crème tevens online kunt bestellen.

Dank!

Een hartelijk dank je wel aan Utsukusy Nederland voor het toezenden van dit product én de uiterst eerlijke, transparante informatie over de formule daarvan.


* Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De Natural Moisturizing Factor – NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; DECYL OLEATE – ester van oliezuur en decylalcohol, vormt een zacht, glad laagje over de huid; C12-20 ACID PEG-8 ESTER, ook wel: Xalifin-15 – emulgator; CETEARYL OCTANOATE, merknaam: PCL-Liquid® 100 – moisturizende mix van verschillende alkylvetzuur-esters → meer informatie; PROPYLENE GLYCOL – humectans (bevochtigingsmiddel) in dit geval bestanddeel van een hydraterend “RNA/DNA-complex” dat verder bestaat uit gehydrolyseerde fracties van RNA en DNA → meer informatie; OCTYLDODECANOL – emulgator met huidverzorgende eigenschappen; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix aan vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, “karitéboter” – bevat een moisturizend vetzuur dat in tegenstelling tot veel andere vetzuren niet 'verzeept' wanneer het in aanraking komt met een base; ROSA CANINA FRUIT OIL, rozenbottelolie – helpt hyperpigmentatie te voorkomen, kalmeert ontstekingsreacties en is rijk aan anti-oxidanten → meer informatie; OCTYL METHOXYCINNAMATE, Octinoxaat – chemisch UV-B filter → meer informatie; HYDROLYZED DNA – bestanddeel “RNA/DNA-complex” (zie boven); HYDROLYZED RNA – bestanddeel “RNA/DNA-complex” (zie boven); SODIUM GAMMA-AMINOBUTYRATE, merknaam: CEGABA – ingrediënt vernoemd naar GABA (gamma-aminoboterzuur), dat volgens de producent het metabolisme van huidcellen stimuleert → meer informatie; CARBOMER – stabilisator; BENZOPHENONE-3, oxybenzone – chemisch UV-A2 en UV-B filter → meer informatie; TRIETHANOLAMINE – stabilisator waarmee tevens de pH-waarde van een product wordt aangepast; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; IMIDAZOLIDINYL UREA – conserveermiddel; CERATONIA SILIQUA FRUIT EXTRACT, johannesbrood-extract – vermindert hyperpigmentatie en is rijk aan anti-oxidanten → meer informatie; SODIUM CHONDROITIN SULFATE – derivaat van een mucopolysacharide met moisturizende eigenschappen; SODIUM PCA – Ajidew NL-50® vult de Natural Moisturizing Factor van de huid aan en verlicht zo de symptomen van een droge huid en/of voorkomt dat die (opnieuw) zullen optreden → meer informatie; BHT afkorting van Butylated Hydroxy-Toluene – stabilisator; RETINYL PALMITATE – inactieve ester van retinol en palmitinezuur die na het aanbrengen op de huid gedeeltelijk wordt omgezet in retinol → meer informatie; ASCORBYL PALMITATE – een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die essentieel is voor de vorming collageen en in hogere concentraties kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen → meer informatie; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → meer informatie; ALPHA ISOMETHYL IONONE – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; ; GERANIOL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; ; LINOLOOL – gelimiteerde parfumgrondstof→ meer informatie; LIMONENE – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; EUGENOL – gelimiteerde parfumgrondstof→ meer informatie; CINNAMYL ALCOHOL – gelimiteerde parfumgrondstof→ meer informatie; HEXYL CINNAMAL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; BENZYL SALICILATE – gelimiteerde parfumgrondstof→ meer informatie.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: