Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Meditopics Retinol Crème
Wanneer je graag een anti-aging crème gebruikt met een hoge concentratie retinoïden in een mooie formule, dan is de Meditopics Retinol Crème goed nieuws voor je. Goed nieuws uit eigen land, want de crème is van uitstekende Nederlandse komaf en nog lekker Hollands geprijsd ook.
Meditopics heeft 0,5% ingekapselde retinol gecombineerd met 0,5% retinylpalmitaat – in een crème die naast enkele fijne plantaardige oliën en kalmerende ingrediënten, ook twee mooie peptiden bevat. Dat alles in een hygiënische lucht- en lichtdichte flacon waarvan het pompje alleen opent tijdens het gebruik, zodat de kwetsbare retinol optimaal beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf.

0,5% retinol: Herstelt het evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collageen en ondersteunt de natuurlijke hydratatie van de huid

Retinol is de koningin van de retinoïden, de befaamde anti-aging ingrediënten die allemaal naar retinol vernoemd zijn omdat ze daarmee overeenkomen in chemische structuur. In de jaren 80 verschenen de eerste producten met retinol op de markt en vanaf de jaren 90 werd het een van de meest onderzochte cosmetische ingrediënten. De veiligheid en effectiviteit van retinol is wetenschappelijk onderzocht en aangetoond in percentages van 0,1% tot 1,0%  Daardoor weten we dat het eerste percentage te licht is voor het échte anti-aging werk en dat 1,0% behoorlijk wat bijwerkingen geeft en zelfs ongeschikt is voor een gevoelige huid. 0,5% retinol is de gulden middenweg, waarmee mooie anti-aging resultaten zijn te behalen – terwijl milde bijwerkingen meestal alleen optreden in het begin van het gebruik of zelfs uitblijven.

Remt CCN1
De anti-aging werking van retinol berust op de eerste plaats op het herstellen van het evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van collageen – het lijmvormende eiwit dat 70% van onze huid vormt. Dat evenwicht raakt verstoord naarmate we ouder worden: er wordt meer collageen afgebroken, dan opnieuw aangemaakt. Daardoor wordt de huid minder stevig en er ontstaan lijntjes, terwijl mimieksrimpels dieper worden. Retinol remt CCN1, het eiwit dat een sleutelrol vervult in het verstoorde evenwicht. Door CCN1 te remmen neemt al na zeven dagen gebruik de productie van collageen weer toe en de afbraak daarvan juist af. Na enkele maanden gebruik zijn de eerste effecten te zien: de huid is wat steviger en de lijntjes zijn al iets vervaagd. Die effecten nemen daarna nog langzaam toe en bereiken het hoogtepunt na circa een jaar.

Bevordert de productie van hyaluronzuur
Een andere mooie eigenschap van retinol is het vermogen om de productie van hyaluronzuur te bevorderen. Hyaluronzuur bezit een enorm vermogen om water vast te houden en heeft daardoor een belangrijke functie in de natuurlijke hydratatie van de huid. Wanneer de huid onvoldoende gehydrateerd is, wordt die rimpelig en minder stevig; iets dat de meesten van ons waarschijnlijk al eens op jonge leeftijd constateerden na een iets te lange avond in de kroeg. Wanneer we ouder worden verliest onze huid steeds meer hyaluronzuur, waardoor de hydratatie afneemt en rimpels en lijntjes steeds meer zichtbaar worden. Retinol bevordert de aanmaak van hyaluronzuur, waardoor de huid jonger gaat ogen door de verbeterde hydratatie.

Ingekapselde retinol
Retinol heeft een lange weg af te leggen voordat het voor onze huid aan de slag kan gaan. Nadat het is aangebracht, moet het afdalen naar de diepere huidlagen en door enzymen worden omgezet; eerst in retinal en vervolgens in het stofje dat het anti-aging werk doet: tretinoïne (ook bekend als vitamine A-zuur) Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk retinol de plaats van bestemming bereikt om daar als tretinoïne anti-aging effecten te gaan hebben, wordt het ingekapseld. (Tenminste... de betere merken verwerken ingekapselde retinol in hun formules – vanzelfsprekend is het niet)

Aflevering door liposomen
De Meditopics Retinol Crème bevat retinol die is ingekapseld in liposomen: een laagje van vettige moleculen die lijken op de moleculen in het membraan van de huidcel. Door die overeenkomsten “herkent” het celmembraan de moleculen waarin de retinol verpakt is en fuseert daarmee, waardoor de retinol aan de cel wordt afgegeven. Dit wordt ook wel een “aflevertechniek” genoemd: een techniek waarmee zo veel mogelijk van een actief ingrediënt op de juiste plaats wordt gebracht – en niet onderweg gedeeltelijk roemloos ten ondergaat.

Factsheet Retinol
Factsheet 0,5% Retinol
Retinylpalmitaat ⟹ Retinol ⟹ Tretinoïne

0,5% retinylpalmitaat: Nog meer retinol-effecten

Retinylpalmitaat is een ester van retinol met palmitinezuur. Het mag “vitamine A” worden genoemd, maar bestaat slechts voor een deel uit retinol – een deel dat door de huid eerst moet worden losgemaakt van het palmitinezuur. Van elke procent retinylpalmitaat die op de huid wordt aangebracht wordt 0,44% omgezet in retinol, die vervolgens via retinal wordt omgezet in tretinoïne.

Retinylpalmitaat is dus geen volwaardig substituut voor retinol – maar is er wél een mooie aanvulling op. Dit vooral omdat de uiteindelijke omzetting naar tretinoïne logischerwijs langer duurt, waardoor de huid niet alle tretinoïne in een keer hoeft te verwerken. Door die gefaseerde afgifte worden bijwerkingen vermeden, maar krijgt de huid dankzij de retinylpalmitaat wél een extra retinol-shotje.

De Meditopics Retinol Crème bevat 0,5% retinylpalmitaat, waarmee het de huid dus voorziet in 0,22% “extra” retinol. Dat is ruim het dubbele van het percentage waarmee in diverse wetenschappelijke trials mooie anti-aging resultaten werden behaald; 0,1% retinol vermindert lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie – en verbetert de elasticiteit en stevigheid van de huid.

Factsheet Retinylpalmitaat
Factsheet Retinol 0,1%
❥ Retinylpalmitaat ⟹ Retinol ⟹ Tretinoïne


Tocoferylacetaat: Een anti-oxidant die het herstel van de huid ondersteunt – vooral in de lente en zomer

Ook tocoferylacetaat – dat wel “gestabiliseerde vitamine E” wordt genoemd – is een ester: van α-tocoferol en azijnzuur. Vitamine E bestaat uit acht verschillende stoffen. Daarvan is α-tocoferol de belangrijkste door de sterke anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Omdat α-tocoferol zeer instabiel is (gevoelig voor aantasting door licht en lucht) wordt in huidverzorging vaak de ester gebruikt. Net zoals bij retinylpalmitaat moet de “inactieve” ester door de huid worden omgezet in een “actieve” stof – in dit geval α-tocoferol. Die omzetting verloopt langzaam, maar wordt versneld door UV-straling – zowel vóór als na de blootstelling daaraan. Daarmee is het dus met name in de zomer en lente een fijn ingrediënt – ook omdat het dan de huid kan helpen te herstellen van eventuele zonverbranding.

Factsheet Tocoferylacetaat

Glycerine: “Ouderwets goede” hydratatie

Waar zou onze huid zijn zonder good old glycerine? Dit ingrediënt wordt al tientallen jaren in talloze huidverzorgingsproducten verwerkt en dat is niet zo maar. Glycerine is om te beginnen een onderdeel van de NMF – Natural Moisturizing Factor van de huid. Deze NMF bestaat uit een groep hygroscopische (wateraantrekkende) moleculen die de huid beschermen tegen uitdroging. Daarnaast vermindert glycerine irritatie en ontstekingsreacties.

Factsheet Glycerine 

Druivenpitolie en raapzaadolie: Essentiële vetzuren plus anti-oxidanten

Druivenpitolie bestaat voor 54 tot 70% uit linolzuur – een essentieel omega-6 vetzuur dat nodig is om de barrièrefunctie van de huid in tact te houden en dat helpt bij het verminderen van acne en hyperpigmentatie. Daarnaast is druivenpitolie rijk aan anti-oxidanten die vrije radicalen onschadelijk maken, waardoor het bijdraagt aan het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

Ook raapzaadolie is rijk aan anti-oxidanten en vetzuren, zowel omega-3 als omega-6.

Factsheet Druivenpitolie 
Factsheet Raapzaadolie

Calendula olie: Anti-oxidatief en antimicrobieel

Ook de toegevoegde Calendula (goudsbloem) olie zorgt voor anti-oxidanten die helpen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Daarnaast bezit het een antimicrobiële werking: naast sommige bacteriën bestrijdt Calendula olie maar liefst 23 verschillende Candida-schimmels.

Factsheet Calendula Olie

Carnosine: bestrijdt vrije radicalen en GAG's

Carnosine is een peptide en wel een die niet is ontwikkeld in een high tech lab, maar door moeder natuur. Carnosine bestaat uit de aminozuren β-alanine en histidine en komt in grote hoeveelheden voor in spierweefsel. Naast een krachtige anti-oxidatieve werking, bezit carnosine het vermogen tot het remmen van Advanced Glycation End-products, de “AGE's” die een niet te onderschatten rol spelen bij (vroegtijdige) huidveroudering. Ook ondersteunt carnosine het herstel van een beschadigde huid.

Factsheet Carnosine

PerfectionPeptide P3®: Milde exfoliatie

PerfectionPeptide P3 is wél ontwikkeld door de mens en bezit een exfoliërende werking: het verbreekt de verbinding tussen de dode huidcellen in het stratum corneum, waardoor dode huidcellen versneld worden afgestoten. Daardoor wordt de huid gladder, zachter en glanzender – zonder bijwerkingen.

Factsheet PerfectionPeptide P3


Mijn ervaringen

Wanneer je mijn blog al wat langer leest, dan weet je dat ik strikt in de leer ben waar het retinoïden betreft en het bepaald niet heb op het verkopen van retinylpalmitaat als retinol. En dat doet ook Meditopics hier – zij het dan slechts een beetje: er staat 1% op de verpakking, terwijl het product 0,5% retinol en 0,5% retinylpalmitaat bevat. “1% retinoïden” was juist geweest en “1% retinol-complex” had ik ook nog goed gerekend, maar “1% retinol” is toch echt een schoonheidsfoutje*. Dat vind ik vooral jammer omdat het zo'n enorm goed product is, waarbij werkelijk aan álles is gedacht: van ingekapselde retinol tot mooie moisturizers – en van anti-oxidanten tot hoofdzakelijk natuurlijke conserveer- en bindmiddelen. En de crème is nog plezierig in gebruik ook, merkte ik: laat zich makkelijk verdelen en trekt snel in. Ook fijn: ondanks dat de crème ongeparfumeerd is, zit er geen “onbedoeld luchtje” aan.

De ontbrekende halve procent retinol mis ik trouwens allerminst: 1% retinol is behoorlijk heftig – 0,5% ingekapselde retinol plus 0,5% retinylpalmitaat is voor mij een veel beter idee. Mijn huid had dan ook helemaal geen tijd nodig om aan deze crème te wennen, ik kon 'm zelfs direct dagelijks rond mijn ogen gebruiken. En dat terwijl ik de crème aanbracht na de Glycolic Acid 7% Toning Solution van The Ordinary. Glycolzuur maakt namelijk dat er meer tretinoïne uit retinol beschikbaar komt, maar bij het samenstellen van die solution lijkt The Ordinary wat “zachte handjes” vergeten te zijn. De Meditopics Retinol Crème bevat echter ruim voldoende kalmerende ingrediënten, waardoor ook op dat punt de combinatie perfect is. Althans, voor mij – haast ik me te zeggen. De combinatie kan letterlijk wennen zijn als je nog niet eerder glycolzuur hebt gebruikt – en is ronduit ongeschikt voor gevoelige huidjes.

De Meditopics Retinol Crème gaat dus regelmatig terugkeren in mijn routine. Daarnaast vind ik deze crème oprecht het beste Nederlandse huidverzorgingsproduct dat ik vooralsnog ben tegengekomen. Als ik ooit eens naar Zwolle afreis om persoonlijk kennis te maken met de mensen achter Meditopics, dan neem ik een trofee voor ze mee :))

Voor wie?

Iedereen van 35 jaar en ouder die graag hoogwaardige, vriendelijk geprijsde anti-aging huidverzorging gebruikt waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond.

Voor wie niet?

Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan het nodig zijn je huid eerst te laten wennen aan een product met een hogere concentratie retinol. Gebruik de crème dan de eerste week of weken óm de dag. Zodra bijwerkingen zijn verdwenen kun je de crème dagelijks gaan gebruiken. Wees extra voorzichtig met gebruik rond de ogen.


Prijs, verkooplocaties en meer informatie

De 50 ml licht- en luchtdichte pompflacon Meditopics Retinol Crème kost € 32,95 en is verkrijgbaar bij huidtherapeuten en diverse online aanbieders. Meer informatie over de crème kun je hier vinden.

Meditopics is een hypo-allergene productlijn ontwikkeld door het Nederlandse Impex Dermatologie, in samenwerking met de HBO Opleiding Huidtherapie.

Dank! 

Een hartelijk dank je wel aan Meditopics voor het toezenden van dit product én de eerlijke, transparante informatie over de formule daarvan.

*) 15 juni 2018:
 Meditopics liet me weten dit “schoonheidsfoutje” op nieuwe verpakkingen te zullen aanpassen.

Het onjuiste percentage retinol op de huidige verpakking berust op een misverstand en is op geen enkele wijze een bewuste, onterechte claim.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERYL STEARATE CITRATE – emulgator; CETEARYL ALCOHOL – milde fatty alcohol die de textuur van een formule verbetert; GLYCERYL CAPRYLATE – ester van glycerine (zie onder) die fungeert als emulgator; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – tri-ester van kokosolie en glycerine (zie onder). Bevat een mix aan vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; GLYCERIN, glycerine – moisturizer → meer informatie; SODIUM LEVULINATE – “food grade” en plantaardig conserveermiddel; SODIUM ANISATE, merknaam Dermosoft® – natuurlijk verkregen zout van een organisch zuur dat fungeert als conserveermiddel; VITIS VINIFERA SEED OIL, druivenpitolie – rijk aan linolzuur en anti-oxidanten → meer informatie; BRASSICA CAMPESTRIS (RAPESEED) SEED OIL, raapzaadolie – bevat anti-oxidanten en omega-3/6 → meer informatie; CALENDULA OIL, goudsbloemolie – anti-oxidatief en antimicrobieel → meer informatie; RETINOL (0,5%), vitamine A – vermindert zowel oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels als hyperpigmentatie en verhoogt de productie van hyaluronzuur → meer informatie; RETINYL PALMITATE, inactieve ester van retinol en palmitinezuur die na het aanbrengen op de huid gedeeltelijk wordt omgezet in retinol (zie boven) → meer informatie; SODIUM STEAROYL LACTYLATE – emulgator; CETYL ALCOHOL – “fatty” alcohol, emulgator; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → meer informatie; GLYCINE SOJA STEROLS – fytosterolen (cholesterolachtige stoffen) uit de celmembranen van sojabonen met een huidverzachtende werking; SODIUM CARBOXYMETHYL BETAGLUCAN, merknaam GluCare® – uit een gist verkregen bindmiddel met anti-oxidatieve, hydraterende en kalmerende eigenschappen; SODIUM LACTATE – natriumzout van melkzuur dat de pH-waarde van een formule aanpast en tevens exfoliërende eigenschappen bezit; CARNOSINE – dipeptide met een krachtige anti-oxidatieve werking die het herstel van een beschadigde huid bevordert en tevens helpt huidveroudering te voorkomen → meer informatie; LACTIC ACID – exfoliant met hydraterende eigenschappen; HEXANOYL DIPEPTIDE-3 NORLEUCINE ACETATE, merknaam: PerfectionPeptide P3® – exfoliant → meer informatie; LECITHIN – bestanddeel PerfectionPeptide P3® (zie boven); BUTYLENE GLYCOL – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert; PANTHENOL– INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → meer informatie; CALCIUM PANTOTHENATE – zout van pantotheenzuur (vitamine B5; zie daar); NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → meer informatie; INOSITOL – humectans (bevochtigingsmiddel dat het uitdrogen van een product voorkomt); PHENOXYETHANOL – bestanddeel PerfectionPeptide P3® (zie boven); ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; SODIUM PHYTATE – chelaatmiddel; ALCOHOL DENAT., ethanol – oplosmiddel; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan. 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: