Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Clinique SPF 30 Mineral Powder Makeup for Face


Een poederfoundation die de teint egaliseert, de huid zowel matteert als gematteerd houdt en die daarnaast beschermt tegen zonverbranding. De toegevoegde gestabiliseerde vitamine C bestrijdt vrije radicalen, terwijl zoethout de huid kalmeert. Een siliconen-olie gaat verlies van vocht tegen en verdoezelt oneffenheden – Eldew® vult huideigen vetten aan om uitdroging te voorkomen. Het poeder is gemakkelijk mee te nemen, waardoor je ook onderweg je gezichtshuid eenvoudig tegen zonverbranding kunt beschermen. Maar een aanrader? Neuh...

Titaniumdioxide: directe bescherming tegen UV-A2 en UV-B

Als mineraal filter dringt titaniumdioxide niet in de huid, maar blijft er op liggen en reflecteert de UV-straling waardoor die de huid niet kan aantasten. Minerale filters hoeven niet in te werken, maar beschermen de huid direct na het aanbrengen. Met deze foundation is je huid meteen beschermd tegen zonverbranding, want titaniumdioxide weert UV-B. Daarnaast biedt het bescherming tegen een klein stukje UV-A straling (UV-A2 om precies te zijn, met een golflengte van 320 tot 340 nm; het volledige UV-A spectrum loopt van 320 tot 400 nm)
De Clinique poederfoundation bevat titaniumdioxide dat verkleint is tot nanodeeltjes zodat het geen witte waas geeft. Die nanodeeltjes zijn voorzien van een coating, waardoor voorkomen wordt dat titaniumdioxide vrije radicalen laat ontstaan nadat het – aangebracht op de huid – aan zonlicht wordt blootgesteld.

Factsheet Titaniumdioxide

Octinoxaat: nog meer UV-B bescherming

De Mineral Powder Makeup for Face is iets minder “mineraal” dan de verpakking doet vermoeden. Het product bestaat dan wel voor een groot deel uit talk en titaniumdioxide, wat allebei mineralen zijn – als tweede zonnefilter bevat het octinoxaat en dat is een chemisch zonnefilter dat UV-B straling absorbeert. Octinoxaat staat vrij hoog in de INCI-lijst, dus het is te hopen dat het percentage lager is dan 7,5% – een hoger percentage acht de FDA niet veilig (genoeg) en is dus verboden in de Verenigde Staten.

Factsheet Octinoxaat

Vitamine C: helpt bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering

Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan UV-straling ontstaan er vrije radicalen die de huid kúnnen beschadigen en zo vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Kunnen, omdat onze huid op diverse manieren vrije radicalen onschadelijk weet te maken. Een van die manier bestaat uit het opslaan van vitamine C uit voeding. Vitamine C is een krachtige anti-oxidant, die vrije radicalen neutraliseert en zo de huidcellen beschermt tegen oxidatieve stress. Tijdens meer langdurige blootstelling aan de zon raakt het voorraadje vitamine C van de huid echter snel uitgeput. Deze poederfoundation bevat een beetje gestabiliseerde vitamine C en alle kleine beetjes helpen de huid bij het afweren van vrije radicalen.

Factsheet vitamine C

En ook nog: ELDEW®, siliconen – plus wat zoethout

Deze Clinique poederfoundation bevat twee ingrediënten die helpen de huid te beschermen tegen uitdroging: ELDEW® vult de huideigen ceramiden aan en een siliconen-olie gaat het verlies van vocht tegen. Daarnaast houdt deze foundation de vettere delen van de huid gematteerd met DOWSIL 9506® – een siliconen-poeder dat talg absorbeert. Tot slot is ook het toegevoegde “zoethout-zuurtje” het vermelden waard, dat de huid kalmeert.

Mijn ervaringen

In “mijn” mooie Mergelstadje is helaas geen parfumerie gevestigd (aanhalingstekens, want Zuid-Limburg is van de Zuid-Limburgers en ik ben een Hollandse – die niet houdt van onterechte claims ;-)) Daarom shop ik Clinique producten online. Voor zover dat lukt dan, want Clinique vermeldt de INCI-lijsten niet op de site – iets dat naast onhandig, ook nogal 2010 is. Maar verder is online shoppen bij Clinique fijn. Het merk is namelijk genereus met leuke kortingen en fijne samples – niet van die zuinige 2 ml zakjes, maar mooie mini's. De levering duurt wat lang, maar uiteindelijk wordt een mooie witte doos bezorgd – waarin de producten zijn gewikkeld in van dat lekker luxe, knisperende tissuepapier. Love it!
Deze keer nam mijn enthousiasme echter snel af na het uitpakken: de kleur van de poederfoundation bleek slechts ergens in de verte een beetje te lijken op het kleurvoorbeeld op de Clinique website (zie foto) “Medium” bleek zó niet medium, dat ik al snel een andere naam had bedacht voor dit minerale poeder: Trump-talk. Daarnaast bleken de “drug facts” te ontbreken op de verpakking. Drug facts zijn de percentages van de diverse zonnefilters plus een korte omschrijving van de werking daarvan – informatie die in de Verenigde Staten wettelijk verplicht vermelden moet worden, omdat zonbeschermingsproducten daar onder de geneesmiddelenwet vallen. Die informatie is ook voor ons Nederlanders interessant omdat we daardoor zeker kunnen zijn van de hoogte van SPF én kunnen zien of een product ook helpt bij het voorkomen van huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. Maar of deze poederfoundation inderdaad de SPF 30 en UV-A & B bescherming biedt die op de verpakking wordt beloofd, is zogezegd “vaag”. De klantenservice van Clinique zwijgt namelijk in alle talen op mijn herhaalde vragen over de drug facts. Wél ben ik er ondertussen achter dat Clinique dit product in de Verenigde Staten niet verkoopt, waardoor we dus kunnen aannemen dat het niet voldoet aan de aldaar geldende wettelijke eisen. Sowieso biedt de poederfoundation te weinig bescherming tegen UV-A straling en helpt dus onvoldoende om huidkanker en (met name) vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Titaniumdioxide weerkaatst namelijk alleen UV-A2 straling en Ethylhexyl Methoxycinnamate beschermt in een dusdanig beperkte mate tegen UV-A dat het niet als UV-A filter wordt aangemerkt.
Dat alles maakt de Clinique Mineral Powder Makeup for Face dus vooral make-up en veel minder een zonbeschermingsproduct. Of het fijne make-up is kan ik je niet echt zeggen, want mijn eenmalige experiment met de “Trump-talk” was vooral ehhh... lachwekkend. Meteen al bij het eerste, licht aanbrengen met een kabuki-kwast kleurde het poeder mijn gezicht belachelijk bruin – en dat werd alleen maar belachelijker toen ik het aanbracht met het bijgeleverde sponsje. De foundation dekt dus wel goed – al was het dan wat vlekkerig en vooral: te plamuurderig naar mijn zin. Maar belachelijk bruin zijn was wel leuk voor een middagje: ik schoot elke keer weer in de lach als ik in de spiegel keek. Daarnaast leerde de Trump-talk me dat sommige Amerikaanse merken zonproducten op de Europese markt brengen, die ze “thuis” niet mogen verkopen. Dat kostte me nu dan wel € 28,00 – in de toekomst bespaart het me geld en moeite omdat ik nu weet dat ik Amerikaanse zonbeschermingsproducten zonder duidelijke drug facts beter kan vermijden. “Elk nadeel heb ze voordeel”, om met een groot filosoof te spreken... ;-)

Voor wie?

✓ Iedereen die graag een matterende poederfoundation gebruikt, die tevens helpt om zonverbranding te voorkomen.

Voor wie niet?

✗ Deze Clinique poederfoundation biedt te weinig bescherming tegen UV-A straling en is daarom geen goede keuze wanneer je échte breedspectrum zonbescherming wilt gebruiken die beschermt tegen zonverbranding én helpt om huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.


Prijs, verkoopadressen en meer informatie

De Clinique SPF 30 Mineral Powder Makeup for Face kost € 28,00 en is verkrijgbaar bij parfumerieën zoals Douglas en ICI Paris XL. Meer informatie vind je op Clinique.nl, waar je het product ook desgewenst kunt bestellen.
INGREDIËNTEN:
TALC, talk – mineraal poeder met absorberende en matterende eigenschappen; TITANIUM DIOXIDE – nano-titaniumdioxide, een mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A2 en UV-B straling door die te reflecteren → meer informatie; ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, octinoxaat – chemisch UV-B filter → meer informatie; POLYMETHYLSILSESQUIOXANE – silicoon, laat een zacht gevoel achter op de huid en heeft een licht waterafstotend effect; POLYMETHYL METHACRYLATE, PMMA – ultrafijne deeltjes van polymethylmethacrylaat (een “plastic”) met een glad en transparant effect; SILICA, calciumhydroxide – verdikkingsmiddel dat van minerale of synthetische oorsprong kan zijn; ACRYLATES/ETHYLHEXYL ACRYLATE CROSSPOLYMER – bindmiddel; SYNTHETIC FLUORPHLOGOPITE, synthetische mica – geeft een glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect; BORON NITRIDE, merknaam Softtouch – cosmetic grade vorm van boornnitride poeder dat matteert en een product meer “long lasting” maakt; MAGNESIUM MYRISTATE – combinatie van het mineraal magnesium en het vetzuur myristinezuur die maakt dat een product zacht aanvoelt en beter houdt; DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; PETROLATUM, vaseline – minerale olie, vormt een beschermend laagje op de huid en gaat vochtverlies tegen → meer informatie; MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE, een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die essentieel is voor de vorming collageen en in hogere concentraties kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen → meer informatie; DIPENYLSILOXY PHENYL TRIMETHICONE – silicoon; PHYTOSTERYL/OCTYLDODECYL LAUROYL GLUTAMATE, merknaam: ELDEW® – aminozuurderivaat waarvan de werking volgens de producent overeenkomt met ceramiden; MAGNESIUM PALMITOYL GLUTAMATE, bestanddeel SEPIFEEL® ONE – verbetert de poedertextuur en de verdeling van pigmenten; STEARYL GLYCYRRHETINATE – ester van stearylalcohol en glycyrrhetinezuur (“zoethout-zuur”) met kalmerende en huidverhelderende eigenschappen; SODIUM PALMITOYL SARCOSINATE, bestanddeel SEPIFEEL® ONE (zie boven); DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, merknaam: DOWSIL 9506® – siliconen-poeder dat talg absorbeert en de huid een poederlicht, zacht laagje geeft; BUTYLENE GLYCOL – hydrateert en verbetert de opname van andere ingrediënten; PALMITOYL PROLINE, bestanddeel SEPIFEEL® ONE (zie boven); VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER, verdikkingsmiddel bestaande uit een mix van siliconen; ISOCETYL MYRISTATE – verdikkingsmiddel; HYDROGEN DIMETHICONE, filmvormend silicoon; METHICONE – silicoon, vormt een beschermend laagje op de huid dat vochtverlies tegengaat en de huid gehydrateerd houdt. Wordt daarnaast aan andere ingrediënten toegevoegd om ze wateraantrekkend dan wel waterafstotend te maken; LAUROYL LYSINE – derivaat van het aminozuur lysine en vetzuren uit kokosolie dat de textuur van een product verbetert en tevens enige huidverzorgende eigenschappen bezit; PERFLUOROOCTYL TRIETHOXYSILANE – bindmiddel; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; MICROCRYSTALLINE CELLULOSE – stabilisator en bindmiddel, verbetert de textuur van een product; TOCOPHERYL ACETATE, vitamine E – antioxidant; TRIMETHYLSILOXYSILICATE – silicoon met een verzachtend effect; SILICA DIMETHYL SILYLATE – silica-derivaat dat klontvorming voorkomt; TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE – emulgator en bindmiddel; ALUMINIUM DISTEARATE – aluminiumzout van stearinezuur dat klontvorming voorkomt; ALUMINIUM HYDROXIDE – coating van de nanodeeltjes titaniumdioxide; TIN OXIDE – coating van (synthetische) mica om die het licht op een bepaalde manier te laten reflecteren; PALMITIC ACID, palmitinezuur – huideigen vetzuur; HEXYLENE GLYCOL – oplosmiddel; HYDROXYAPATITE – vulmiddel; ALUMINIUM CHLORIDE – vermindert transpiratie; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; [+/- MICA – CI 77947 – CI 77891 – CI 77491 – CI 77492 – CI 77499] – kleurstoffen

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: