Rozenbottels zijn de vlezige vruchtjes van rozen – de bloemen waarvan honderden wilde varianten bestaan, naast talloze gecultiveerde soorten. De rozenbottelolie die wordt verwerkt in huidverzorging wordt echter verkregen uit de zaden van een specifieke roos: de
Rosa canina of hondsroos. Deze naam kreeg de roos van Plinius de Oudere – een Romein die in de eerste eeuw van onze jaartelling de allereerste encyclopedie schreef, de
Naturalis Historia. Plinius baseerde de keuze van de naam op de overtuiging van de oude Grieken dat deze roos hondenbeten zou genezen;
Rosa is het Latijnse woord voor roos en
canina betekent “van een hond”.
Bevat géén vitamine C
Het vruchtvlees en de velletjes van rozenbottels zijn rijk aan vitamine C, waardoor het misverstand is ontstaan dat rozenbottelolie ook veel vitamine C zou bevatten. De olie wordt echter verkregen uit de zaden van de rozenbottels – die geen druppeltje vitamine C bevatten, maar wel rijk zijn aan andere mooie bestanddelen.
Rijk aan anti-oxidanten en essentiële vetzuren
Linolzuur
Rozenbottelolie bestaat voor
35,9 tot 54,8% uit linolzuur. Linolzuur is een
essentieel omega 6 vetzuur dat ons lichaam – inclusief onze huid – nodig heeft om gezond te blijven. Linolzuur heeft een
belangrijke rol in de barrièrefunctie van de huid. Daarnaast het helpt bij het
bestrijden van acne en
hyperpigmentatie.
Alfa-linoleenzuur
Alfa-linoleenzuur is een
essentieel omega 3 vetzuur en is met 16,6 tot 26.5% het tweede bestanddeel van rozenbottelolie. Omega 3 & 6 vetzuren worden wel de
healing fats of the skin genoemd. Daarnaast helpt alfa-linoleenzuur nog iets beter bij het
bestrijden van hyperpigmentatie dan linolzuur.
Anti-oxidanten en fenolzuren
Rozenbottelolie bevat naast een
aanzienlijk aantal anti-oxidanten ook een hoog gehalte aan fenolzuren, waaronder
p-coumarinezuur. Van p-coumarinezuur is bekend dat het een
remmende werking heeft op tyrosinase – een enzym met een sleutelrol bij de vorming van pigment.
Door het hoge gehalte vetzuren en anti-oxidanten
vermindert rozenbottelolie ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Om die huidverzorgende eigenschappen te hebben dient rozenbottelolie koudgeperst te zijn; warmte en hitte tasten de anti-oxidanten, vetzuren en fenolzuren aan. Rozenbottelolie is sowieso gevoelig voor aantasting door licht en lucht – “instabiel” – waardoor de juiste verpakking van belang is bij producten met dit ingrediënt. De eerste mogelijkheden om rozenbottelolie te
stabiliseren zijn inmiddels onderzocht.
INCI-naam: ROSA CANINA FRUIT OIL
Molaire massa (moleculair gewicht): onbekend
Laatste update: 29 januari 2020