Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Zonbescherming | Mijn keuze 2018
Sommige vrouwen hebben het met mascara's, anderen met lipsticks en ik heb het met zonbescherming. Er is er altijd wel eentje die ik óók nog wil uitproberen. Zomers gaan er altijd minimaal twee zonproducten mee in mijn tas – ook zodat anderen kunnen meesmeren of -poederen. En smeren en poederen zúllen ze, want onbeschermd in de zomerse zon zitten of flaneren: not on my watch. Compulsief SPF-er indeed.

Ik zou een apart blog kunnen volschrijven over zonbescherming, ware het niet dat zelfs ik enigszins beperkt word in mijn keuze. Ten eerste omdat ik alleen FDA Approved zonnefilters goed genoeg vind – voor mezelf en voor iedereen die ik ook maar een klein beetje aardig vind. In Europa hoeven zonnefilters namelijk slechts alleen aan de veiligheidseisen voor cosmetica te voldoen. De Amerikanen zien dat gelukkig heel anders: daar vallen zonnefilters onder de geneesmiddelenwet en worden dus heel strikt in de wetenschappelijke leer beoordeeld op veiligheid en effectiviteit. Daarvan kunnen wij hier in Nederland gelukkig meeprofiteren – want een van de (vele) eisen die de FDA stelt om een zonnefilter toe te laten tot de Amerikaanse markt, is dat alle studies naar de veiligheid en effectiviteit gepubliceerd worden in peer reviewed medisch wetenschappelijke tijdschriften, die ook voor buitenstaanders zijn in te zien. De resultaten die een producent in eigen laboratorium heeft behaald zijn dus niet voldoende – hoe veelbelovend die wellicht ook mogen zijn. Daarnaast zijn er de andere ingrediënten die kunnen maken dat ik zonbeschermingsproduct graag wil gaan gebruiken, of juist niet. Met een formule die behalve FDA-filters weinig bijzonders bevat, neem ik bijvoorbeeld al lang geen genoegen meer. Maar toch... er blijft voor mij nog meer dan voldoende over om hebberig van te worden. De onderstaande producten heb ik deze lente in huis en handtas. Volledige reviews volgen uiteraard nog, maar omdat ik nogal wat vragen kreeg over mijn keuze uit het enorme aanbod zonbescherming, hier alvast een overzicht.

ALHYDRAN SPF30

Een Nederlands product waar we gepast trots op mogen zijn. Alhydran is een medische littekencrème die uitvoerig klinisch is getest en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is aangetoond. Deze zomerse Alhydran-variant, helpt net zoals hun 'gewone' littekencrème buitengewoon goed tegen pijn, jeuk, roodheid en het ontstaan van littekens. Dat alles dankzij een hoge concentratie Aloë vera-gel in combinatie met andere verzorgende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld jojoba-olie. Tegelijkertijd wordt de huid tegen de zon beschermd met een breedspectrum SPF 30. Volledig breedspectrum ook – want Alhydran bevat zinkoxide, het enige zonnefilter dat tegen UV-A1 én UV-A2 beschermt. Die zinkoxide is non-nano, maar de crème laat desondanks geen wit waasje achter. Parfumvrij, maar ook geen ehh... “onbedoeld luchtje”.
Een mooi product voor iedereen met serieuze huidproblemen, maar ook fijn wanneer je net als ik van “én, én, én” houdt: én zonbescherming én optimale hydratatie én verzorging. Bevat naast het minerale zinkoxide ook twee chemische filters, waardoor de crème dus een kwartier moet inwerken voordat die de huid beschermt.

Review

CLINIQUE MINERAL POWDER MAKEUP FOR FACE SPF 30

Nja... dit make-up poeder mag dan een vrolijke verschijning zijn – ik moet je er eerlijk bij vertellen dat ik 'm inmiddels heb genomineerd als miskoopje. Een online miskoopje, want in het mooie Mergelstadje waar ik woon moeten we het stellen zonder parfumerie. Daarom koop ik Clinique producten online. Nu is online winkelen bij Clinique deels een feestje: ze zijn bijvoorbeeld gul met kortingen en fijne samples. Maar dat de INCI-lijsten ontbreken is op z'n minst jammer te noemen. Ook is het niet echt makkelijk op een beeldscherm de juiste kleur uit te zoeken; “medium” bleek in zó donker dat ik het poeder alleen als bronzer kan gaan gebruiken – terwijl ik meer van het “blank is het nieuwe bruin” ben. Echt jammer is echter het feit dat de Clinique klantenservice al twee weken in alle talen zwijgt nadat ik een vraag stelde over het percentage titaniumdioxide. De concentratie van zonnefilters moeten in de VS op de verpakking vermeld worden – maar Clinique laat dit bij de producten voor de Europese markt kennelijk achterwege. Dat is op zich natuurlijk helemaal niet zo erg, maar een vraag daarover onbeantwoord laten maakt het ehh... vaag. En voor mij werd dat nog wat vager toen ik las hoe een SPF 30 crème van Clinique vorig jaar slechts een SPF 10 bleek te bevatten en ook nog eens te weinig bescherming bood tegen UV-A. Jammer.

Review


COLORESCIENCE SUNFORGETTABLE® SPF 30

Ik ben niet zo snel product-trouw te krijgen, maar áls ik het eenmaal ben dan is dat meestal voor altijd en eeuwig. Zo gebruik ik bijvoorbeeld sinds 1996 bijna dagelijks Chanel oogschaduw en is er al decennialang een significante Tweezerman in mijn leven. De Colorescience Sunforgettable zou ook wel eens zo'n persoonlijk klassiekertje kunnen worden, want sinds 2014 is er voor mij geen zomer meer zónder (geen herfst, winter en lente ook, trouwens...)
Met deze handige kwast breng je heel snel en eenvoudig minerale zonbescherming aan – ook op de lastige plekjes, die vaak juist zo gevoelig zijn voor zonverbranding (de oren, de slapen bij de haargrens etc.) Je huid is daarmee direct breedspectrum beschermd tegen UV-A1 én UV-A2, plus uiteraard UV-B. Plakt niet, glimt niet, maar is wél waterproof en bevat anti-oxidanten die vrije radicalen bestrijden. Kan over make-up worden aangebracht en is helemaal vrij van ingrediënten die in de huid kunnen dringen. De Colorescience Sunforgettable SPF 30 heeft een Active Seal of Recommendation van de Amerikaanse Skin Cancer Foundation – SCF. Dit betekent dat het product door een wetenschappelijk comité is beoordeeld op onder meer stabiliteit en het niet-veroorzaken van irritatie en overgevoeligheidsreacties. De formule is waterproof tot 80 minuten en mede daarom ook fijne en betrouwbare zonbescherming voor sporters. Ook sporters van het mannelijk geslacht, want op een subtiel kleurtje na is dit zonnepoeder onzichtbaar.

Review


COLORESCIENCE TOTAL EYE® 3-in-1 RENEWAL THERAPY SPF 35

De delicate huid rond onze ogen heeft extra goede zorgen nodig – en als de zon schijnt moeten die zorgen extra-extra goed zijn om vroegtijdige huidveroudering (en erger) te voorkomen. Colorescience Total Eye biedt de oogcontouren instant minerale UV-A1, UV-A2 en UV-B bescherming. En een van de voordelen van minerale zonbescherming is, dat die tot 8-10 uur “houdt” wanneer je je huid niet of nauwelijks blootstelt aan direct zonlicht, zo leerde ik van dermatoloog Cynthia Bailey. Dit in tegenstelling tot chemische filters die sowieso na twee uur “verdwenen” zijn, ook wanneer je huid geen zonnestraaltje ziet.
Ook dit Colorescience product wordt aanbevolen door de SCF – maar zoals de naam al zegt, doet hun Total Eye 3-in-1 méér dan optimaal beschermen. De formule corrigeert ook donkere kringen, vermindert wallen én vervaagt rimpels en lijntjes. Dat laatste mede dankzij een peptide die is ontwikkeld door DSM (het trotse Zuid-Limburgse leeuwinnetje dat inmiddels in me leeft, kan het uiteraard niet nalaten om dát alvast even te vermelden :))
Al die extra's maken dat ik nu al weken op mijn handen moet zitten tot het moment ik dit product kan gebruiken en kan zien wat het voor mijn oogcontouren gaat doen. En uiteraard kun je straks mee kijken!

 ❥ Meer informatie over Colorscience Total Eye 3-in-1 Renewal Therapy SPF 35


WELEDA EDELWEISS ZONNECRÈME GEZICHT SPF 30

Mijn zwak voor Weleda gaat terug tot deep down in de vorige eeuw, toen ik als kind kennismaakte met dit puur natuur-merk. Het werd destijds alleen verkocht in reformhuizen, zoals die toen nog heetten. Die vond ik verder ongelooflijk saai, maar het schap met huidverzorgingsproducten fascineerde me mateloos – vooral de testers. Daarnaast “geloofde” Weleda al in 1921 wat wij anno 2018 rationeel weten: plantaardige extracten kunnen énorm veel goed doen voor onze huid. Geen enkel gebrek aan plantaardige anti-oxidanten dus, in deze crème. Toch was het vooral het Weleda statement dat me over de streep trok om deze crème te kopen: “Goede zonbescherming mag gezien worden”. Zo. Is. Dat! Alleen bleek Weleda dát heel letterlijk te bedoelen, zo ontdekte ik na thuiskomst. Dit omdat de titaniumdioxide in deze crème non-nano is, waardoor na het aanbrengen een wit waasje achterblijft. Dat waasje is op mijn Fitzpatrick type II-huid echter nauwelijks te zien, zo merkte ik na een paar keer proef-smeren. Maar dat aangebrachte crème wit kan afgeven op kleding, is een nadeeltje dat deze zonbescherming minder geschikt maakt voor dagelijks gebruik. Bovendien ontbreekt zinkoxide waardoor de crème een stukje UV-A filter mist. Ik ga deze crème dan ook niet voor mijn gezicht gebruiken, maar voor mijn armen, schouders en voeten. Hij gaat mee in mijn tas – voor af en toe, wanneer de zon even echt niet te vermijden blijkt en ik direct UV-bescherming nodig heb. Minerale filters hoeven namelijk niet – zoals chemische filters – eerst in te trekken voordat ze hun ding doen. Tot slot, niet belangrijk maar wel fijn: deze zonnecrème ruikt fantastisch!

Meer informatie over de Weleda Edelweiss Zonnecrème Gezicht SPF 30DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: