Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution



Anders dan de naam wellicht doet vermoeden is dit geen toner die bedoeld is om te gebruiken tijdens de reiniging, maar een exfoliant die je gebruikt ná het reinigen van je huid. Op die wijze kun je met deze Toning Solution eenvoudig en uiterst voordelig glycolzuur aan je routine toevoegen. Glycolzuur heeft mede dankzij een laag moleculair gewicht huidverbeterende effecten in zowel de opper- als lederhuid – op de korte én langere termijn. Ook de overige ingrediënten in de formule zijn “lichtgewicht” en vormen dus geen moleculaire obstakeltjes voor de opname van ingrediënten uit producten die je aansluitend gebruikt. Daarnaast heeft The Ordinary een klein beetje van veel verschillende verzorgende en kalmerende ingrediënten toegevoegd. Van in – elk geval – één daarvan is de concentratie hoog genoeg om de bijwerkingen te verminderen die optreden bij het gebruik van glycolzuur: het extract van de Tasmaanse peperbessen. De Solution blijft echter ongeschikt voor een gevoelige huid en veroorzaakte (zelfs) bij mij aanvankelijk “lelijke” bijwerkingen.

7% glycolzuur: Dág dode huidcellen en hyperpigmentatie... Hallo hydratatie en collageen!

Glycolzuur doet weinig tot niks voor onze huid, wanneer de concentratie lager is dan 4% of als de pH-waarde van de formule waarin het is verwerkt niet tussen de 3 en 4.5 ligt. Deze Toning Solution bevat 7% glycolzuur in een formule met een pH-waarde van 3.6 – waardoor die dus wérkt. Allereerst als exfoliant: door calcium te verwijderen uit de verbindingen tussen de keratinocyten worden dode en droge huidcellen – die de huid een 'doffe' aanblik geven – verwijderd. Daarnaast remt glycolzuur de verhoorning van de huid, terwijl het de productie van hyaluronzuur bevordert. Het resultaat is een zachtere, gezond glanzende en beter gehydrateerde huid – waarbij rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Tegelijkertijd wordt (hyper)pigmentatie verminderd, tot in de diepere lagere van de opperhuid. Die anti-aging effecten zijn al na enkele dagen gebruik zichtbaar, maar glycolzuur heeft ook anti-aging effecten op de langere termijn. Het stimuleert namelijk de productie van collageen, waardoor de huid steviger wordt en lijntjes en rimpels na verloop van tijd afnemen.
De Glycolic Acid 7% Toning Solution laat zich eenvoudig gebruiken in combinatie met andere anti-aging formules: aanbrengen met een wattenschijfje, even wachten tot het is ingetrokken – and off you go. Dat voordeel wordt wat nog groter wanneer je anti-aging huidverzorgingsproducten gebruikt met retinoïden, zoals retinol of retinaldehyde. Retinoïden worden namelijk door de huid omgezet in tretinoïne (vitamine A zuur) dat uiteindelijk zorgt voor de beroemde anti-aging effecten. Glycolzuur bevordert dit omzettingsproces: het maakt dat er meer tretinoïne beschikbaar komt, zonder extra bijwerkingen. Maar over bijwerkingen gesproken... die treden bij het gebruik van glycolzuur bijna altijd op, vooral in het begin. Je huid kan wat branderig aanvoelen, rood worden en je kunt een gevoel van kleine prikjes (“stinging”) ervaren.
Tot slot maakt glycolzuur de huid extra gevoelig voor zonverbranding. Vroeger werden producten met deze AHA dan ook regelmatig aanbevolen als pre-tan huid“verzorging” waarmee je sneller en egaler bruin kon worden. Aanhalingstekens, want inmiddels weten we dat een zongebruinde huid een zonverbrande huid is – die (veel) sneller veroudert en gevoeliger is voor het ontwikkelen van huidkanker. Wanneer je glycolzuur gebruikt is het dus (extra) belangrijk om goede zonbescherming te gebruiken. Als je dat doet is je huid dankzij glycolzuur trouwens nog wat beter beschermt tegen de zon: er bestaan aanwijzingen dat glycolzuur de huid beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-B straling. Dit door de vorming van vrije radicalen te verminderen en beschadiging van DNA te voorkomen.

Factsheet Glycolzuur

Tasmaanse peper: vermindering van roodheid en een branderig gevoel

Om de bijwerkingen van glycolzuur te verminderen bevat de Glycolic Acid 7% Toning Solution een klein beetje van een heleboel (overigens vaak heel mooie) ingrediënten en daartussen kon ik er slechts één ontdekken waarvan het percentage echt hoog is om een kalmerende werking te hebben: Tazman Pepper®. Dit is de merknaam van een ingrediënt dat is ontwikkeld door IFF Lucas Meyer Cosmetics en dat is samengesteld uit water, glycerine en het extract van Tasmaanse peperbessen. Het gaat roodheid tegen en vermindert direct het branderige gevoel dat glycolzuur kan geven en doet dit al in een concentratie van 1-2%.

Tazman Pepper®

Aloë vera en ginseng: extra kalmering

The Ordinary noemt ook Aloë vera-sap en ginseng-extract als ster-ingrediënten, maar het is me niet helemaal duidelijk waaróm. Dit omdat de concentratie van beide ingrediënten (veel) lager is dan de 7% glycolzuur die maakt de huid inderdaad wel wat kalmering kan gebruiken. Aloë vera is dan wel onvolprezen als het op het kalmeren, hydrateren en herstellen van de huid aankomt – deze formule bevat niet eens de 10% Aloë vera die nodig is om een hydraterend effect te hebben. Ook ginseng-extract kan mooie dingen doen voor de huid, maar daarvan bevat deze Toning Solution nog minder.

Factsheet Aloë vera
Factsheet Ginseng

En verder: heel veel, heel kleine beetjes

Rozenwater, korenbloemwater, glycerine, een aanzienlijk aantal aminozuren, ureum, PCA en sodium PCA: het zijn allemaal mooie ingrediënten – en de Glycolic Acid 7% Toning Solution bevat van allemaal een klein beetje. Dat lijkt gul, maar ik heb van geen van die ingrediënten aanwijzingen kunnen vinden dat ze daadwerkelijk iets doen in zulke lage concentraties. Dus nja... wat hebben we aan dat “veel van weinig”? Ik durf het je niet te zeggen, maar de werking van die ingrediënten in hogere concentraties vind je desgewenst in de ingrediëntenlijst. Persoonlijk “doe” ik het voor het eenvoudig kunnen mixen & matchen van 7% glycolzuur met de rest van mijn routine. Ik geloof het zogezegd wel met al die andere ingrediënten in deze solution– ook omdat ze mijn huid niet tot nauwelijks kalmeren.

Mijn ervaringen

Ik gebruik de Toning Solution sinds enkele maanden, 's avonds na het reinigen. Momenteel doe ik dat vóór de Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula van The Ordinary, gevolgd door de Meditopics Retinol Crème. (De eerste omdat ik geen dag zonder niacinamide wil, de tweede om de retinol – waarvan de anti-aging werking wordt versterkt door glycolzuur) Het aanbrengen met een wattenschijfje is eenvoudig, al blijft het opletten om mijn oogcontouren helemaal te vermijden. Als me dat een keertje niet lukt, reageert de delicate huid aldaar binnen 24 uur met droge, ruwe plekjes – en doet dat na maandenlang gebruik nog steeds. Dat verbaasde me, want ik ben al jaren glycolzuur-addict en heb de AHA in (veel) hogere concentraties gebruikt – wat na een paar dagen wennen altijd prima zonder plekjes of echt ander gedoe ging. Maar echt onaangenaam verrassend was de uitslag die de op onderkant van mijn coeur verscheen, na de eerste paar keer gebruiken van de solution (zie foto) Die ruwe kleine bultjes bleven ook nog eens twee weken bestaan en verdwenen pas na het gebruik van Alhydran, een medische crème met een zeer hoge concentratie Aloë vera. Tot slot ontdekte ik hoe verwend ik inmiddels was geraakt door glycolzuur-producten met mooiere formules. Dit niet in de laatste plaats omdat daarbij de “onvermijdelijke” bijwerkingen van glycolzuur beduidend minder waren. Dat geldt vooral voor de stinging: die is nu met 7% glycolzuur méér dan ik ervoer bij producten met 14%. Daartegenover staat dat deze solution bijna bizar voordelig is: de 240 ml flacon kost nog geen tientje – en pas na twee maanden gebruik was ik op de helft. Bovendien is de formule heel “licht”: ingrediënten met een hoog moleculair gewicht ontbreken nagenoeg, waardoor ik de solution kan gebruiken vóór welk ander product dan ook. Maar fan? Neuh... Dit product is vooral een “moetje”. Tot de mooie dag aanbreekt dat ik een product vind met glycolzuur én niacinamide én retinol – in adequate concentraties, uiteraard :))

Update 3 april 2019:

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution en ik hadden dan een wat moeizame start - inmiddels zijn we alweer zo'n anderhalf jaar onafscheidelijk. Alle bijwerkingen zijn verdwenen, op een incidenteel prikje na en nu is het voor mij hét product om 's avonds te combineren met een retinol-serum, terwijl ik niacinamide overdag gebruik. Er rest nog slechts één nadeel: glycolzuur kun je niet combineren met peptiden...

Voor wie?

Iedereen die goedkoop en op een eenvoudige wijze 7% glycolzuur wil kunnen mixen & matchen met de rest van haar / zijn huidverzorgingsroutine.

Voor wie niet?

Wanneer je een gevoelige huid hebt is dit product mogelijk niet geschikt voor jou. Ook bij een geïrriteerde huid is voorzichtigheid geboden. Het gebruik van deze solution is af te raden bij rosacea. Dit niet alleen met oog op de bijwerkingen van glycolzuur, maar ook door de toevoeging van hexyl nicotinate – een ingrediënt dat de bloedvaatjes in de huid wijder maakt.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 240 ml flacon The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution kost € 8,70. Meer informatie vind je hier, samen met reviews van andere gebruikers. De verzendkosten bedragen minimaal € 4,99 maar vervallen wanneer je in een keer € 25,00 of meer besteedt.
The Ordinary is te koop bij de Nederlandse Deciem boutique, gevestigd in de Runstraat 10, 1016 GK Amsterdam. Deciem heeft vestigingen over de hele wereld die je kunt opzoeken met hun internationale storefinder.







INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); GLYCOLIC ACID, glycolzuur – exfolieert en stimuleert de productie van collageen en hyaluronzuur → meer informatie (moleculair gewicht 76,05 g/mol); ROSA DAMASCENA FLOWER WATER, rozenwater – bevat 10 tot 50% rozenolie die de opname van andere ingrediënten bevordert en het functioneren van keratinocyten ondersteunt → meer informatie (moleculair gewicht: onbekend); CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER, korenbloemwater – ontstekingsremmend en adstringerend (moleculair gewicht: onbekend); ALOE BARBADENSIS LEAF WATER, sap van Aloë vera bladeren – dat hydrateert, kalmeert en rijk is aan anti-oxidanten en tevens het herstel van een beschadigde huid ondersteunt → meer informatie (moleculair gewicht onbekend); PROPANEDIOL, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → meer informatie (moleculair gewicht 76,09 g/mol); GLYCERIN – moisturizer → meer informatie (moleculair gewicht 92,09 g/mol); TRIETHANOLAMINE – stabilisator waarmee tevens de pH-waarde van een product wordt aangepast (moleculair gewicht 149,19 g/mol); AMINOMETHYL PROPANOL – past de pH-waarde van een formule aan (moleculair gewicht 89,14 g/mol); PANAX GINSENG ROOT EXTRACT, ginseng-extract – rijk aan anti-oxidanten, remt ontstekingsreacties en bevordert de collageenproductie → meer informatie; TASMANNIA LANCEOLATA FRUIT/LEAF EXTRACT, Tazman Pepper® – extract van Tasmaanse peperbessen in water en glycerine. Vermindert roodheid, jeuk en branderigheid → meer informatie (moleculair gewicht onbekend); ASPARTIC ACID, asparginezuur – aminozuur dat fungeert als bindmiddel (moleculair gewicht 133,10 g/mol); ALANINE – verzorgend aminozuur (moleculair gewicht 89,09 g/mol); GLYCINE – verzorgend aminozuur (moleculair gewicht 75,07 g/mol); SERINE – het belangrijkste aminozuur in de NMF (moleculair gewicht 105,10 g/mol); VALINE – essentieel aminozuur dat weefselherstel bevordert → meer informatie (moleculair gewicht 117,15 g/mol); ISOLEUCINE – essentieel aminozuur (moleculair gewicht 131,18 g/mol); PROLINE – aminozuur waarvan aanwijzingen bestaan dat het fibroblasten stimuleert → meer informatie (moleculair gewicht 115,13 g/mol); THREOLINE – essentieel aminozuur (moleculair gewicht 119,12 g/mol ); HISTIDINE – aminozuur dat vrije radicalen onschadelijk maakt, een belangrijke rol speelt bij de vorming van de NMF* en beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-B straling → meer informatie (moleculair gewicht 155,16 g/mol); PHENYLALANINE, fenylalanine – essentieel aminozuur (moleculair gewicht 165,19 g/mol); GLUTAMIC ACID, glutaminezuur – niet-essentieel aminozuur (moleculair gewicht 147,13 g/mol); ARGININE – aminozuur dat onder bepaalde omstandigheden essentieel is. Stimuleert fibroblasten en bevordert daarmee huidherstel → meer informatie (moleculair gewicht 174,20); PCA, afkorting voor L-Pyrrolidone Carboxylate – derivaat van een aminozuur met een belangrijke rol in de Natural Moisturizing Factor (NMF) → meer informatie (moleculair gewicht 267,37 g/mol); SODIUM PCA, Ajidew NL-50® – PCA vult de Natural Moisturizing Factor van de huid aan en verlicht zo de symptomen van een droge huid en/of voorkomt dat die (opnieuw) zullen optreden → meer informatie (moleculair gewicht 129,11 g/mol); SODIUM LACTATE, natriumlactaat – het natriumzout van melkzuur dat hydrateert en de pH-waarde van een formule aanpast (moleculair gewicht 112,06 g/mol); FRUCTOSE – suiker met waterbindende eigenschappen (moleculair gewicht 180,16 g/mol ); GLUCOSE – waterbindende monosacharide (moleculair gewicht 180,16 g/mol); SUCROSE sacharose of 'tafelsuiker' – hydrateert (moleculair gewicht 342,30 g/mol); UREA, ureum – hydrateert en exfolieert → meer informatie (moleculair gewicht 60 g/mol); HEXYL NICOTINATE – verwijdt de bloedvaatjes in de huid en verhoogt daarmee de doorbloeding waardoor ingrediënten sneller worden opgenomen (moleculair gewicht 207,27 g/mol); DEXTRIN – dextrine, koolhydraat met waterbindende eigenschappen (moleculair gewicht 504,44 g/mol ); CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan (moleculair gewicht 192,13 g/mol); POLYSORBATE 20 – emulgator (moleculair gewicht 522,68 g/mol); GELLAN GUM – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht onbekend – maar volgens diverse bronnen “hoog”); TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE – chelaatmiddel (moleculair gewicht 358,19 g/mol); SODIUM CHLORIDE, tafelzout – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht 58,04 g/mol); HEXYLENE GLYCOL – oplosmiddel (moleculair gewicht 118,18 g/mol); POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel (moleculair gewicht 150,22); SODIUM BENZOATE – conserveermiddel (moleculair gewicht 144,11); 1,2-HEXANEDIOL – 'coupling agent' die een chemische verbinding vermaakt tussen twee ongelijke stoffen (moleculair gewicht 118,18 g/mol); CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt (moleculair gewicht 188,27 g/mol).

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: